Dodaj do ulubionych

pojemnik transportowy dla kota

07.08.11, 14:31
Jako świeżoupieczona szczęśliwa posiadaczka kocurka zwracam się do Was z prośbą o radę: jaki jest najlepszy, najwygodniejszy i najbardziej praktyczny pojemnik transportowy dla kota? Myślałam o takim miękkim, do prania, ale może się mylę smile
Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: pojemnik transportowy dla kota 07.08.11, 14:38
      To zależy.

Ja używam właśnie miękkiego - dlatego, że często jeżdżę z kotem autobusem lub pociągiem a taki transporter jest najwygodniejszy - łatwo go nieść [w ręce lub na ramieniu], łatwo go złożyć i zajmuje wtedy mało miejsca np. na półce w pociągu. No i można go wyprać.

Natomiast gdybym dysponowała samochodem to przypuszczam, że zainwestowałabym w taki duży, plastykowy transporter - można go przypiąć pasami do siedzenia i kot podczas wypadku jest bardziej bezpieczny. Zaletą plastykowego jest też to, że łatwo go po prostu umyć.

Sama zdecyduj smile
    • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 07.08.11, 21:27
      To zależy o jakim miękkim transporterze myślisz.
      • malecon Re: pojemnik transportowy dla kota 07.08.11, 22:41
        No właśnie, nawet tego nie wiem... A jest jakiś większy wybór?
        • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 02:04
          Jest.
          Pamiętaj aby kot był zamknięty w transporterze tak, aby nie uciekł Ci np w drodze do weterynarza, więc np taki gadżet odpada całkowicie:
          media.zooplus.com/bilder/torba/transportowa/stella/8/300/186641_tragetasche_stella_braun_8.jpg
          Pamiętaj aby torba była dostosowana do ciężaru kota. Są rożne transportery z materiałów, np:
          p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/trixie/28882.jpg
          p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a25900740.jpg
          p.animalia.pl/img/produkty/tresc/zolux/torba_1.jpg
          p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a24517866.jpg
          p.animalia.pl/img/produkty/tresc/zolux/409614BDX.jpgetc...
          Poszukaj sama w sklepach zoologicznych w internecie.
          • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 02:11
            Najpraktyczniejszy i najlepszy transporter z punktu patrzenia kota i jego bezpieczeństwa będzie niestety plastikowy transporter, np coś takiego:
            p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a58471058.jpg
            p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a38594110.jpg
            p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a63218563.jpg
            • lw73 Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 09:31
              Ja z moimi dziewczynami zrobiłem ok 1000km, bez żadnego problemu zniosły podróż, ale pamiętaj że ostatni posiłek musisz im dać wieczorem o ile rano wyjeżdżasz. Potem tylko woda.
              Mój transporter ma wym 37x65cm (czy jakoś tak)
              karmapupila.pl/Transportery-k645-0-3-default.html
              • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 21:04
                Mam taki, jedyny mankament jego to dość duży ciężar.
    • asfo Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 09:23
      To zależy dokąd i czym planujesz wozić owego kota. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, najlepszy jest zwykły plastikowy, ale niewygodnie się go nosi. Nadaje się do wożenia samochodem i krótkich wycieczek do weterynarza. Można go łatwo umyć i może posłużyć na krótko zamiast klatki.

Transporter z materiału będzie lepszy jeśli musisz zabrać gdzieś kota autobusem, jednak na pewno nie będzie zbyt trwały - kot go będzie niszczył od środka pazurami, próbując się wydostać. Trudniej będzie usunąć ewentualne ślady wymiotów, zasikanie itp. - kotom w podroży czasem się zdarza.

Ostatnio w zooplusie widziałam wózek dla kotów - niezła rzecz, jeśli ktoś często chodzi na piechotę do weterynarza. www.zooplus.pl/shop/psy/transporter_klatka_dla_psa/wozek_kolka/227485 - można na tym zamocować zwykły plastikowy transporter.

Jednego z moich kotów udało się przyzwyczaić do szelek - polecam takie www.zooplus.pl/shop/koty/transportery_obroze_kota/szelki_dla_kota/158590 - kot nie potrafi z nich wyjść i łatwo się to zakłada. Wozimy kota samochodem w szelkach - ale to jest inteligentny kotek, który grzecznie siedzi podczas podróży i zawsze mamy ze sobą plastikowy transporter na wypadek gdyby jednak przestał być grzeczny.
      Dokupiłam mu do tych szelek krótką smycz (od tego kompletu www.zooplus.pl/shop/koty/transportery_obroze_kota/szelki_dla_kota/61093) zakończoną wtykiem pasującym do gniazda na pas bezpieczeństwa.
      • k1234561 Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 18:24
        Jesli bedziesz przewozić kota samochodem to z czystym sumieniem polecam Pet Cargo Cabrio
        www.zooplus.pl/shop/koty/transportery_obroze_kota/transporter_dla_kota/138073
        Rewelacyjny.Otwierany z góry,co jest bardzo pomocne podczas wizyty u weta,kiedy np.3kg kot,który ze strachu może zmniejszyć sie do rozmiaru piłeczki tenisowej i wcisnąć w najdalszy róg transportera, a tu trzeba go wyciągnąć i wetowi pokazać.Otwierany dach sprawi ,że nie trzeba po kota nurkować do transportera,ani go z niego wytrząsać wink.Ponadto w drzwiczkach zamontowane są miseczki na pokarm i wodę,które gdy nie są potrzebne z łatwością można zdjąc bez otwierania transportera.Jest świetnie wentylowany,ma bardzo dobre zamknięcia i ogólnie jest bardzo porządnie wykonany.Zdecydowanie wart swej ceny.
        Jedyny minus to ten,że transporter z kotem w środku jest ciężki.Ale to niestety jest nie do uniknięcia w transporterach plastikowych.
        No i z powodzeniem może służyc w domu za budkę-legowisko,po uprzednim wyłożeniu go mieciutkim kocykiem.Mój wielki brytek uwielbia w nim spać w ciągu dnia.
        • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 21:19
          Ten transporter w środku ma ostre wystające elementy plastikowe, poza tym jest strasznie ciężki: animalia.pl/produkt,17392,50,CatIt_Pet_Cargo_Cabrio_transporter.html
          Mogę go oddać za friko wink
          Ja wolę stary transporter tego typu:
          animalia.pl/produkt,2704,50,Trixie_Transporter_Capri_2.html
          do tego są gadżety tego typu, np:
          animalia.pl/produkt,10064,50,Trixie_Kocyk_do_transportera_2.html
          oraz kółka można kupić.
          Korzystam też z tych toreb, gdy idę do weterynarza. Są według mnie świetne:
          animalia.pl/produkt,12895,50,Trixie_Torba_Tbag_nylonowa_ma%C5%82a.html
          animalia.pl/produkt,9754,50,Karlie_Divina_Torba_transportowa_du%C5%BCa.html
          Mam także torbę-plecak, która jest według mnie beznadziejna:
          animalia.pl/produkt,3042,50,Trixie_Plecak_na_psa___kota.html
          • k1234561 Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 21:41
            0ffka napisała:

> Ten transporter w środku ma ostre wystające elementy plastikowe, poza tym jest strasznie ciężki

Aż poszłam do drugiego pokoju,dokładnie obejrzeć ten,mój a własciewie mojego kota transporter i jako żywo,żadnych elementów ostrych i wystających w środku nie zauważyłam.W moim jest wszystko OK.
            A co do tego,że jest ciężki z kotem w środku to się zgodzę.
            • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 23:05
              Ja mam świra na punkcie transporterów. Nawet ostatnio chciałam kupić ten wózeczek dla "dziecka" wink tfu! kota smile
              Kabriolet u mnie odpada niestety. U mnie kitka poraniła sobie nosek w drodze do weta "waląc" kichunią po ściankach.
    • kotmuka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 22:59
      Przeczytałam wszystkie powyższe odpowiedzi. I z żadną się nie zgadzam - zwłaszcza, że w każdej jest link do konkretnej strony marna reklama). Też mogę Ci dać link - i tam będzie najtaniej.. ale nie o to chodzi....
      Jedyną opcją na transporter - żaden do prania nylonowy, wiklinowy etc.
      Niestety - czysty plastik. Za każdym razem kiedy będziesz wiozła w nim kotka - czy do weta czy na wakacje - kot - jeśli nie będzie przyzwyczajony będzie zostawiał w nim swój zapach. Głównie zapach strachu przed nieznanym. Plastikowy transporter jak zlejesz wrzątkiem - zniweluje wszystkie zapachy...

Reklamodawcom powyżej mówię NIE
      • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 08.08.11, 23:10
        Zgadzam się z Tobą, ale zważ, że ja dałam tylko foty do różnistych nosidełek kocich, a dopiero później jak zobaczyłam, że ludzie dają linki do swoich sklepów dałam także linki do tego sklepu, gdzie ja robię zakupy smile Nota bene "mój" sklep jest droższy od wcześniej reklamowanych!
        Wracając do meritum sprawy... Masz rację, że dla kota najlepszy jest plastikowy transporter!
        Wiklinowe są beznadziejne chociaż śliczne smile
        • 3-mamuska Re: pojemnik transportowy dla kota 09.08.11, 00:39
          Ja mam plastikowy.
          Zaluje że wczesnij zanim kupilam nie spytalam.
          Ja nie mam auta I jade autobusem, ide Na nogach, czesto z wozkiem z synem, I mecze sie strasznie, albo ciagnac meza.
          Teraz rozgladam sie za torba. Bo przy 4 kotach szczepienie I same sterylki to Na najblizszej tygodnia to minimum 10 wizyt.
          • k1234561 Re: pojemnik transportowy dla kota 09.08.11, 06:30
            A propos linku do sklepu to wypraszam sobie,żeby mnie ktoś tu posądzał jakobym robiła reklamę produktu czy może jeszcze sklepu.Podałam linka do sklepu zooplus,bo tam były bardzo ładne zdjęcia i autorka wątku mogła sobie pooglądać polecany transporter.Tylko dlatego podałam ten link,bo szybko mogłam wkleić zdjęcia tyle i aż tyle.A naskakiwanie na mnie i inne osoby,że poprzez podanie linka do sklepu reklamują sklep uważam za niesprawiedliwe i krzywdzące.
          • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 09.08.11, 12:27
            Masz rację z torbą! Jest idealna do autobusu. Można ją w wziąć na ramię smile Transporter plastikowy dla kota jest wygodniejszy, ale nie dla człowieka. Dla człowieka jest wygodniejsza torba.
    • seidhee Re: pojemnik transportowy dla kota 09.08.11, 11:36
      Jak wybierałam drugi transporter, też myślałam o torbie, bo lżejsza i poręczniejsza, ale niestety żadna nie spełniła moich wymagań - były zbyt delikatne, kot mógł łatwo je otworzyć, no i też nawet największe rozmiary były raczej przymałe. Jedyna porządna kosztowała chyba ponad 400zł. Kupiłam sobie plastikowy transporter (cena około 150zł w sklepie internetowym) i jest bardzo porządny, choć przyciężki.
      Uważaj na rodzaj zamknięcia w drzwiczkach - te białe fifulce przekręcane (po jednym w każdym rogu drzwiczek) moim zdaniem nie są zbyt pewne, bo z czasem wyrabiają się i mogą same się otwierać, co jest niebezpieczne.
      • 0ffka Re: pojemnik transportowy dla kota 09.08.11, 12:29
        O tak! Trzeba uważać z zapięciami przy drzwiczkach!!!
    • lula.bialywas Re: pojemnik transportowy dla kota 09.08.11, 13:23
      Zdecydowanie polecam plastikowe! Może są mniej poręczne - ale bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Co do samego kupna - przejrzyj Allegro. A co do cen - to najlepiej skorzystać z porównywarek cenowych - polecam Nokaut - sama tam często buszuję. Widząc powyższe wypowiedzi - linka do strony nie podam smile Choć są sklepy, które uwielbiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka