Dodaj do ulubionych

Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu.

09.09.11, 11:45
Po wypróbowaniu chyba wszystkiego (octu, szamponów, różnych płynów i innych mieszanek wybuchowych, a nawet rozpuszczalnika birol) znalazłam suteczny sposób na pozbycie się zapachu kociego moczu. Używam do tego najzwyklejszej WODY UTLENIONEJ i to działa!

Ponieważ w aptekach sprzedają tylko 3% wodę utl. i na dodatek w małych buteleczkach poszłam do sklepu kosmetycznego i kupiłam utleniacz do farbowania włosów 12% o pojemności 130 g za ok. 4 zł. Wymieszałam go z dwoma szklankami wody w umytej butelce ze spryskiwaczem po płynie do mycia szyb (trzeba umyć butelkę, bo płyn do mycia szyb często zawiera amoniak, który ponoć przyciąga koty). Wychodzi trochę śliski jak rozwodniony kisiel roztwór, którym spryskuję porządnie miejsca, które kocury oznaczają moczem. Zostawiam do wychnięcia i raczej już nie zmywam tego. Po ok. 15 minutach przestaje smierdzieć. Można zmyć pierwszą warstwę po kilku godiznach i jeszcze raz spryskać już na stałe. Przed użyciem zawsze porządnie wstrząsnąć. Płyn starcza na długo i się nie psuje.

Metodę z wodą utl. znalazłam na jakimś anglojęzycznym forum i z ciekawości ją wypróbowałam. Dokarmiamy takiego jednego bezdomnego kocura i z "wdzięczności" często nam oznacza moczem drzwi wejściowe, taras, progi i krzaki. Tylko woda utleniona zneutralizowała ten okropny zapach, co więcej kot znacznie rzadziej dopuszcza się tej zbrodni w tych samych miejscach.

Innym razem naszej domowej kotce zdarzyło się nasikać na podłogę. Po normalnym umyciu i osuszeniu tego miejsca, spryskałam je na koniec wodą utlenioną i zostawiłam to do wyschnięcia. W ogóle nie śmierdziało.
Nie wiem tylko, czy woda utleniona nie odbarwi materiału, gdyby ktoś musiał jej użyć na dywan lub kanapę. Ale nie sądzę, zbyt małe stężenie.

Utleniacz można kupić też w sklepach fryzjerskich w większych butlach i o większych stężeniach gdyby ktoś potrzebował dużych ilości tego roztworu.

Wypróbujcię tę metodę i podzielcie się nią z innymi kociarzami zwłaszcza opiekunami piwnicznych kotów, którzy często muszą się użerać z wrogo nastawionymi ludźmi m.in. z powodu smrodu kociego moczu. Samochodziarze, którym koty regularnie oznaczają koła i błotniki też mogą spróbować tego sposobu. Ale ostrzegam. Nie wiem jak woda utleniona zadziała na lakier, podobnie z roślinami. Może jakiś chemik się wypowie.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 11.09.11, 16:01
      Wypróbuję, bo też jakiś przystojniak kręci się wokół moich kotek. Właśnie miałam zamówić Vitopar lub trochę tańszy bio stalfris, bo bardzo polecane są na kocich forach. Ale woda utleniona duuużo tańsza, więc od niej zacznę.
      • ansie1 Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 12.09.11, 00:05
        Czekam na opinię jak ta metoda się u pani sprawdzi?

Pzdr
    • hella3 Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 01.06.13, 21:12
      W moim przypadku sprawdził się mocno rozcieńczony kwas z cytryny, chociaż on również może trochę odbarwiać tkaniny. Po długich poszukiwaniach trafiłam też na bakterie rozkładające amoniak w kocim moczu - można je kupić np. na stronie sklepu Germapol. Kiedyś dostępne były próbki 50 ml za 15 zł., teraz cena jest dosyć wysoka - 65zł. za 0.5 l, ale płyn jest b.wydajny i podobno bezpieczny dla zwierząt, chociaż wystarcza tylko na 3 mies. i czasem trzeba spryskać powierzchnię ponownie. Potraktowałam nim kanapę, którą już prawie spisałam na straty, później oblałam ją dużą ilością wody z rozcieńczonym kwasem z cytryny, wysuszyłam i już nie śmierdzi. Nie odbarwiła się też i mój kot przestał ją już traktować jako kuwetę, więc jestem zadowolonasmile
    • paulis2100 Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 29.10.13, 13:55
      spróbowałam na dywanie, tylko że woda 3% i bardzo mało rozcieńczona i podziałało ;D
    • kasia.h731 Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 03.01.14, 14:26
      Sposobu z wodą utlenioną nie znałam, ale wypróbuje . Ja stosowałam już chyba wszystko smród był straszny bo kot zsikał się na łóżku, pomogła dopiero woda z sodą oczyszczoną. Ciepła woda około 0,5 litra i wsypujemy sodę oczyszczoną mieszamy aż przestanie się soda rozpuszczać potem zalewamy plamę smile i gotowe!
      • ew-a65 Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 17.11.15, 14:50
        Ja już nie eksperymentuję z sodą czy w wodą utlenioną. W internecie kupiłam bio odor stop, który wszystkim polecam. Naprawdę płyn jest świetny ( wystarczy nanieść gąbką na zasikane miejsce i zostawić do wyschnięcia).
    • oleczka864 Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 10.02.14, 10:33
      O kurcze, tego jeszcze nie próbowałam. smile
    • kasiarower Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 10.02.14, 23:41
      Najlepszym sposobem i jest użycie środków ze szczepami bakterii. Kupuje się koncentrat i po rozmieszaniu z woda uaktywnia się bakterie, spryskuje plamy z moczu, krwi, buraków a nawet czerwone wino i czeka aż bakterie zjedzą zapach i nieczystości.
      Można roztworem myć podłogi (dobre dla alergików), dezynfekować kibelki itp itd.

POLECAM z czystym sumieniem - środki takie w dobrych marketach budowlano-chemicznych.
    • maszutka Re: Mój sposób na usunięcie zapachu kociego moczu 31.12.15, 12:28
      bardzo pożyteczna informacja, dziękujęsmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka