Dodaj do ulubionych

jaki żwirek uzywacie ?

08.04.08, 10:11
Ja uzywalem Euro-zoo Sanicat Plus, na szczescie tylko 1 worek.
animalia.pl/produkt.php?id=4732&kat=41
Podobno material, na bazie ktorego jest wykonany jest rakotworczy!

W zwiazku z tym - jaki zwirek wybrac, drewniany, silikonowy ?
Chcialbym aby byl i dobry dka kota i dla mnie - nie pylil i sie nie nosil,
dobrze wchlanial kocie zapachy. Dla malego kotka, 8 tygodni.

Co powiecie na Hilton Żwirek silikonowy ?
animalia.pl/produkt.php?id=4103&kat=41
A moze jakis inny ?
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: jaki żwirek uzywacie ? 08.04.08, 15:54
      Początkowo używałam właśnie silikonowego Hiltona i byłam dosyć
      zadowolona.Kiedys w sklepie zabrakło i kupiłam Bento-Kronen (tez
      silikonowy)
      www.twenga.pl/search.php?c=75331&s=5&cm=1&b=15523
      - IMO jest lepszy od Hiltona, który po 3 tygodniach zaczyna mocno
      cuchnąć i tworzy błotko na dnie kuwety.Bento-Kronen znacznie lepiej
      i dłużej neutralizuje zapachy, no i pozostaje suchy do końca.Oba
      trochę pylą,oba kot roznosi, ale coś za coś, ja jestem fanką
      silikonu.
      • miranda8 Re: jaki żwirek uzywacie ? 09.04.08, 13:34
        ja stosuje zwirek drewniany, swietnie sie kuluje i łatwo sie pozbywa
        tego, wrzucam do muszli klozetowej, bo sie rozpuszcza tak jak papier
        toaletowy, nie smierdzi, nie robi sie błoto (jak w przypadku
        Hiltona) i jest na długi czas. Wprawdzie nieco sie nosi, bo w łapy
        kota zawsze cos wlezie.
        • galaxian1 Re: jaki żwirek uzywacie ? 09.04.08, 15:12
          Wlasnie tez juz zamowilem Cats Besta Eco Plus smile

Jedyne co mnie martwi, to wlasnie to "wychodzenie" zwirku z kuwety.
          Poprzedni nie wychodzil, bo granulki nie lepily sie to kotka.
          Ale nie chce truc kota jakimis oparami z betonitow czy innych pylow.
          Poza tym chyba zapach trocin jest fajniejszy niz cementu.

Co do silikonow to jeszcze nie mam wyrobionego zdania.
          Jesli zalecaja inni odradzaja (jak zawsze!) smile
          • aguacate Re: jaki żwirek uzywacie ? 09.04.08, 19:46
            Ja używałam żwirek drewniany, Pigwa, 12 zł za duży worek (8 litrów
            chyba - na pewno ciężki był smile), wystarczał mi na miesiąc spokojnie.

Z drewnianym jest inaczej, bo wystarczy wysypać niewiele (centymetr,
            zamiast 5 cm), świetnie wchłania. Potem wszystko wywalałam do
            toalety, spływał bez problemu. Nie bryluje się, jak przy betonowych.
            Żadnego klejenia do kota, do dna kuwety. No dla mnie i dla kota to
            była rewelka.

Dostępny jest w niektórych sklepach dla zwierząt, nie widziałam go
            niegdy w supermarketach.
            • galaxian1 Re: jaki żwirek uzywacie ? 09.04.08, 23:39
              aguacate napisała:

> Z drewnianym jest inaczej, bo wystarczy wysypać niewiele (centymetr, zamiast 5
              cm), świetnie wchłania. Potem wszystko wywalałam do toalety, spływał bez
              problemu. Nie bryluje się, jak przy betonowych.

A Cats Besta Eco Plus ile cm trzeba wsypywac?
              Bo on sie wlasnie zbryla, mimo ze jest drewniany.
              • aguacate Re: jaki żwirek uzywacie ? 10.04.08, 18:28
                Nie znam go. Pigwa wiązała płyn, ale nie tworzyły się bryły (duże),
                dlatego ją wolałam.
              • 3-mamuska Re: jaki żwirek uzywacie ? 22.10.11, 18:45
                galaxian1 napisał:

> aguacate napisała:
                >
                >
                > > Z drewnianym jest inaczej, bo wystarczy wysypać niewiele (centymetr, zami
                > ast 5
                > cm), świetnie wchłania. Potem wszystko wywalałam do toalety, spływał bez
                > problemu. Nie bryluje się, jak przy betonowych.
                >
                > A Cats Besta Eco Plus ile cm trzeba wsypywac?
                > Bo on sie wlasnie zbryla, mimo ze jest drewniany.
                >
                >
                >
                Ja uzywam,to znaczy moje koty,zbryla sie swietnie i jak wsypie z 10litrowego opakowania 1/3 to starcza na 3 tygodnie na 4 koty,jest naprawde wydajny,roznosza ale na 50 cm przed kuwete wystarczy jakas wycieraczka i juz.
          • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 15.10.11, 23:20
            Masz rację. A nie wynosie ten drewniany na sierści z kuwety? U mnie znajdowałem nawet go w łóżku.
        • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 15.10.11, 23:14
          Próbowałem, ale nosi się po mieszkaniu. A jak trafi na dywan lub do łóźka, to łatwiej wypać niż powybierać.
          Dlatego teraz stosuję Prezent dla Kota. Nie śmierdzi. Nie ma błota. Ładnie się bryli i wyrzucam do toalety. Teraz mają promocje w internecie.
          Polecam zapachowe. Stosują naturalne olejki. Mają i bezzapachowy Natura - Prezent dla Kota
      • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 15.10.11, 23:18
        Ten pył silikonowy może spowodować raka. Dlatego jest już w kilku krajach zakazany.
        Więc wybierz coś bardziej naturalnego. Tylko nie bentonit. Źle wpływa kotom na nerki i wątrobę. Jego aktywują sodą, a to nie jest dobrze, kiedy kotek wylizuje sobie łapy i szerść.
    • kicius1720 Re: jaki żwirek uzywacie ? 25.05.08, 15:49
      Moim zdaniem najlepszy żwirek jaki może być to Cat's Best Eko Plus.
      Świetnie wiąże zapachy, zbryla się i wyrzucam do muszli, jest przez to bardzo
      wydajny, wystarcza nawet na ponad miesiąc.Może troszkę się roznosi ale tylko
      wokół kuwety da się przeżyć przynajmniej nie czuć kocich zapachówwink Polecam
      • unisa Re: jaki żwirek uzywacie ? 25.05.08, 18:48
        My uzywamy Benka błękitnego , drobnoziarnistego , jesteśmy bardzo
        zadowolone.Wydajny , dobrze wchłania , ładnie się bryluje .
        • galaxian1 Re: jaki żwirek uzywacie ? 25.05.08, 19:41
          Ale Benek to betonit - podobno jest szkodliwy.
          Kot kopie w zwirku i jednoczesnie wdycha pyl betonitowy.
          Napewno zdrowszy jest zwirek pochodzenia drzewnego.

Na allegro Cat Besta 40 litrow kupilem za 59 zl (na Animalii jest za 90!).
          Starczy na pol roku, albo i dluzej.
          • coronella Re: jaki żwirek uzywacie ? 06.06.08, 14:02
            używałam wielu, najdłużej silikatowego Benka. Teraz kupiłam Cats Best drewniany. jest fajny, ale duuużo gorszy od silikatowego! Czekam jak się skończy i wracam do benka.
            silikatowy duuuzo mniej się nosi, tu tych trocin mam mnóstwo w całym domu!
            benka nie czuc, drewniany jednak czuć, szczególnie w gorące dni. Czuc takim jakby mokrym drewnem, po jakims czasie ten zapach zaczął mi mocno przeszkadzac.
            drewniany jest duzo mniej wydajny.

Ja polecam silikatowy benek

dodam, ze mam 2 dorosłe koty i 3 kociaki.
            • galaxian1 Re: jaki żwirek uzywacie ? 06.06.08, 15:07
              Nie kazdy kot toleruje silikonowy zwirek. On dziwnie skrzypi i nie mozna w nim
              wykopac dolka, tak jak w zwirku pochodzenia naturalnego. Podobno tez kolor robi
              sie malo ciekawy po jakims czasie. Wiec to zalezy od kota i jego upodoban.
              • coronella Re: jaki żwirek uzywacie ? 06.06.08, 17:52
                w żwirku da się wykopać dołek smile ja mam 2 mega kopacze smile
                rzeczywiście, wygląda on dość kosmicznie, ale można kota przyzwyczaić.
                Ja napisałam tylko moje zdanie, a każdy zrobi jak chce.
            • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 15.10.11, 23:25
              Mówią, że silikon jest rakotwórczy. Więc nie chcę nawet próbować.
              Trociny to porażka.
              A próbowałaś zeolitowego Prezent dla Kota? Mi sie spodobał. Nie śmierdzi, nie klei sie do kuwety, łap i sierści. I cena jest bardzo dobra. Fajny jest Magiczny Las. A teraz w internecie mają promocję. Trafiłem na reklamę w Facebook. I kupiłem. Polecam.
    • amanita99 Re: jaki żwirek uzywacie ? 09.03.10, 23:36
      ja natomiast używam Cat`s Best EcoPlus jest niezwykle wydajny, bo starcza na prawie 2 miesiące przy dwóch
      kotach. Nie przykleja się do kuwety i doskonale pochłania zapachy. Tylko
      niestety....jest wszędzie, <a href="www.e-pazur.com">koty</a> okropnie go roznoszą!
      • martulinka6 Re: jaki żwirek uzywacie ? 22.03.10, 12:01
        Super Benek silikonowy. Jak dla mnie rewelacyjny!
    • yenna_m Re: jaki żwirek uzywacie ? 22.03.10, 12:17
      cat best nature gold
    • coyote-girl1 Re: jaki żwirek uzywacie ? 18.04.10, 16:41
      Coshida Żwirek dla kotów - 9,99 za 10 kg w Lidlu. Doskonale zbryla, koty go bardzo dobrze znoszą. Trochę się kurzy ale mam kuwetę zabudowana i stojąca w osobnym pomieszczeniu, więc pozostaje tylko to co wynosza na łapkach.
    • mugatu Re: jaki żwirek uzywacie ? 20.04.10, 12:57
      Używam Cat's Best Nature Gold dla kotów długowłosych. Mam 7
      miesięcznego persa. Zaraz na początku zużyłam jedno opakowanie
      jakiegoś ebonitowego, ale nie pochłaniał tak zapachu.
      Ten jest prawie doskonały, prawie nic nie czuć, wyrzucam go do
      muszli, kot go lubi. Niestety ma dwa minusy - kot go roznosi po
      całym domu (w małych ilościach ale jednak) no i jest drogi.

Może wypowiedzą się osoby, które mają persy lub inne długowłose
      kotki? Jakich żwirków używacie?
    • dalmag Re: jaki żwirek uzywacie ? 19.07.10, 12:08
      na początku, jak kotka zamieszkała u nas, kupiłam silikonowy żwirek, po jakimś
      miesiącu nie dostałam akurat w sklepie i kupiłam drewniany, nawet się cieszyłam,
      że będę mogła do toalety wyrzucać smile A tu klops - kotka zaczęła mi grzebać i
      załatwiać się w doniczkach z kwiatami sad
      Czasami kotek sam wybiera z czego chce korzystać smile
    • czytelniczkaa Re: jaki żwirek uzywacie ? 27.09.10, 10:29
      Ja słyszałam, że żwirek "Benek" jest dobry smile Nie jest taki drogi smile Na krakvet.pl można zamówić duże ilości od razu z dostawą do domu smile Moja koleżanka zawsze tak zamawia i nie musi latać po zoologicznych wink
      • k1234561 Re: jaki żwirek uzywacie ? 22.10.10, 08:35
        Ja na początku miałam Hiltona compact.Ładnie się zbrylał i to wszystko.Wcale nie pochłaniał zapachów.Przerzuciłam się potem na żwirek z Lidla,ale on słabo zbryla,zbrylone kawałki rozpadaja się przy nabieraniu ich na łopatkę,nie pochłania zapachów.Cena tylko bardzo przyjazna 9,90 za 10l.
        Teraz wypróbuję bentonitowego zwykłego Benka.Zobaczymy.Drewnianego ani silikonowego żwirka mój kot nie toleruje.
        Niestety nie stać mnie na kupowanie tych mega wypasionych żwirków za 30-20 zł za 5 l.Wolę kupić kotu dobre jedzenie.
        Jeśli znacie może tani,dobry,zbrylający i pochłaniający zapachy żwirek,to proszę polećcie.
        • jarekk40 Re: jaki żwirek uzywacie ? 26.11.10, 11:13
          Ja używam tego Hiltona compact wymiennie z innymi Hiltonami niezbrylającymi ale zapachowymi i jest super, testowałem z tego przedziału cenowego Benka i był beznadziejny (błoto lepiące się do łapek kota). Marketowych czyli no name nie kupuj, to szajs najgorszy, co z tego, że za grosze.
          Okazjonalnie używam też Hiltona drewnianego, kot nie wynosi go na łapach bo peletki drewniane są duże i to dla mnie bardzo ważne! poza tym mozna go wrzucać do kibelka i po problemie. Mój kot też na początku patrzył dziwnie ale się przekonał, żeby go nie stresować, stosuję go wymiennie jak pisałem, dopóki sie nie przyzwyczai.
    • sofrania Re: jaki żwirek uzywacie ? 14.12.10, 02:46
      Polecam wszystkie z serii Golden Grey, a szczególnie Golden Grey Odour i Golden Pine smile Naprawdę są rewelacyjne, bo wydajne, neutralizują nieprzyjemne zapachy, można wyrzucać go do toalety i potwierdzam, co zapewnia producent, że nawet jeśli przez tydzień czasu odchody pozostaną w kuwecie to kot dalej będzie z niej korzystać.
      • blondteaser Re: jaki żwirek uzywacie ? 15.12.10, 06:40
        Dla mojej kotki ostatnio kupilam zwirek w krysztalkach. Jestem z niego bardzo zadowolona, bo kotka jest niewychodzaca i czesto z kuwety korzysta. Torba 2 kg starcza na miesiac, a przy tym krysztalki swietnie absorbuja i hamuja brzydki zapach.
        • jagienka50 Re: jaki żwirek uzywacie ? 30.12.10, 19:05
          Ja używam od 5 lat żwirek "Benek" z zapachu lawendy. Zwirek pyli, ale to już mniejsze zło. Raz kupiłam na promocji za 9,90 zł żwirek, który nie pylił, ale normalnie jest drogi i u nas w mieście go nie ma. Pytałam sprzedawcy.
    • amwarmax47 Re: jaki żwirek uzywacie ? 17.12.10, 07:50
      ja od początku używam bezzapachowego,drobnego Benka-nie wiem to moja pierwsza kota
      /Zuzia/już 7lat.Może to nie dobrze?.Kota się przyzwyczaiła-a przyzwyczajenie to druga
      natura.
    • kaisaku Re: jaki żwirek uzywacie ? 01.04.11, 21:26
      Nigdy więcej żwirków drewnianych przy kocie długowłosym! Jest w całym domu, ciągle biegałam z miotłą a w dodatku pyli się strasznie więc dodatkowo trzeba myć podłogi. Przy drewnianym żwirku w domu jest wiecznie syf ;-/ Zapachów wcale nie pochłania, po dwóch tygodniach czuć, że w domu jest kot ;-/ W dodatku wcale tani nie jest. Nie polecam. Silikonowy żwirek to rewelacja!!!!
      • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 20.10.11, 22:11
        Spróbuj zeolitowy zbrylający Prezent dla Kota. Nie klei sie do łap i sierści. I zero wiórów w łóżku.
    • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 15.10.11, 23:09
      galaxian1 napisał:

> Ja uzywalem Euro-zoo Sanicat Plus, na szczescie tylko 1 worek.
      > animalia.pl/produkt.php?id=4732&kat=41
      > Podobno material, na bazie ktorego jest wykonany jest rakotworczy!
      >
      > W zwiazku z tym - jaki zwirek wybrac, drewniany, silikonowy ?
      > Chcialbym aby byl i dobry dka kota i dla mnie - nie pylil i sie nie nosil,
      > dobrze wchlanial kocie zapachy. Dla malego kotka, 8 tygodni.
      >
      > Co powiecie na Hilton Żwirek silikonowy ?
      > animalia.pl/produkt.php?id=4103&kat=41
      > A moze jakis inny ?
      >
      Nie masz racji, to silikony są rakotwórcze.
      Sepeliot nie jest takim.
      Znalazłem dla siebie nowy żwirek na rynku. Dobra cena, dobrze się bryli, i nie kleje się do kuwety i do łap.
      Prezent dla Kota.
      Spodobał mi się Magiczny Las, ale mówią, że Powiew Lawendy i Natura również dobre. Teraz w internecie mają promocję. Kupiłem 3 worki, czwarty dostałem gratis.
      • 3-mamuska Re: jaki żwirek uzywacie ? 22.10.11, 18:57
        www.zooplus.co.uk/shop/cats/cat_litter/worlds_best_cat_litter/136586
        Na zmiane (cats best oko plus) uzywam tego jest fajny zolty i pachnie kukurydza,jest swietny,mozna tez kupic w wersji mocno zbrylajacej ,ale tamten pachnie troche podobnie do tytoniu.
        Zbryla sie wywalam do tolety jest drobny ,malo sie roznosi napewno mniej niz cats best oko plus.
        A kupuje na zmiane ktory jest dostepny.
    • dfae325 Re: jaki żwirek uzywacie ? 19.11.11, 19:49
      Po tym, co tu wyczytałam, to już zupełnie nie wiem, jakiego żwirku używać.
      Jeśli chodzi o moją wygodę, to najlepiej sprawdza się bentonitowy, super benek tylko nie ten najtańszy (słabo się zbryla i po kilku dniach jest do wymiany), a ten odrobinę droższy (w praktyce wychodzi taniej), zdaje się, że nazywa się 'naturalny'.
      Drewniane, zwłaszcza cat's best eco plus okropnie się roznoszą, wędrowały na kocich łapkach z łazienki aż na moje łóżkouncertain
      Z kolei silikonowe dobrze sobie radzą z moczem, ale numer 2 pozostaje odkryty i śmierdzi, a nie zawsze jestem w domu żeby od razu posprzątać.. no i okrutnie hałasują uderzając o ścianki kuwety.
      No ale jeśli bentonitowe szkodzą kotu, to ja nie wiem co mam zrobić.
      • dfae325 Re: jaki żwirek uzywacie ? 19.11.11, 20:02
        hmm, może spróbuję z tym zeolitemsmile
        Poza tym jestem w szoku co niektórzy piszą że np. po 2 tygodniach jakiś tam żwirek śmierdzi, albo że można tydzień nie wyciągać odchodów z kuwety i kot dalej z niej korzysta. Ja mam 2 koty i 2 kuwety i sprzątam je co najmniej 2 razy dziennie, a raz na tydzień, max 2 myję kuwety i wymieniam cały żwirek..
        Może przesadzam?
        • dimas-pl Re: jaki żwirek uzywacie ? 19.11.11, 23:27
          Również nie wiem jak to przez 2 tygodnia nie sprzątać po kocie. Moja by nigdy nie weszła do kuwety gdzie leży tuzin kupek. Co do zeolitowego mi się podoba, że nie śmierdzi, dobrze wchłania i nie ma skrobania dna kuwety: można powiedzieć, że nie klei się do ścianek i dna.
          Ale każdy wybiera to co się podoba. Byłem na wystawie w Poznaniu. Cat's Best zachwalał i opowiadał cuda. Poprosiłem pokazać i wyszła klapa. Nic z tego co deklarują: ani chłonność, ani objętość, ani waga. Najśmieszniej, że u nich na stoisku. Okazało się, że sami tego nigdy nie sprawdzali. I to za takie niemałe pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka