Dodaj do ulubionych

Fake Market i F1 w Shanghaju

11.03.07, 13:54
Wlasnie dzisiaj spenetrowalem miejsca komercyjne o nazwach FakeMarket -
niestety zlikwidowano stary Fake na Huai Hai Lu - szkoda, byl niezly.
Odwiedzilem wiec Market na Qi Pu Lu, ale tam same ciuchy, no i malutki Fake
kolo Shanghai Science and Technology Museum. Czy ktos moze sie podzielic
informacjami o innych podobnuch ciekawych miejscach. Brakuje mi Huaihaju,
podczas mojej zeszlorocznyej wizyty byl jedna z wiekszych atrakcji
Shanghaju ;-).
2 sprawa - czy ktos moze wie jaki kanal TV bedzie pokazywal wyscig Grand Prix
Australii Formula1 w przyszla niedziele? (17 Marca). Nie mam pojecia czy to
wogole jest pokazywane, a juz tym bardziej gdzie (chodzi rzecz jasna o TV w
Shanghaju)
Obserwuj wątek
    • shenme Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 12.03.07, 16:28
      A czego dokladniej szukasz? Znam pare innych miejsc, kazde z
      nich 'specjalizuje' sie w troche innych rzeczach. Najczesciej wpadam do tego
      przy Pudong Avenue, na tylach Times Square. Zazwyczaj udaje mi sie tu znalezc
      to czego szukam. Ponad to, maja ogromny wybor filmow, muzyki, gier i
      software'u, wlasciwie najwiekszy jaki widzialem w Szanghaju. Nie musze
      wspominac, ze cena poczatkowa bywa nawet 15x wyzsza od koncowej...
      • z0m0 Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 14.03.07, 16:49
        heh - szukam wszystkiego , glownie ciuchow (ubran, torebek, paskow) , ale tez
        walizek, zagarkow etc. Otrzasnalem sie po ostatnich zakupach i mam w zasadzie
        gotowy plan co kupic, ale kazde dodatkowe miejsce warte jest odwiedzienia i
        eksplorowania :-) - BTW: nie wiem jak dlugo jeszcze tu zostane, zalezy to od
        woli mojego pracodawcy, ale zaczalem sie zastanawiac nad powaznym kursem
        chinskiego - mozesz cos doradzic po godzinach pracy - gdzie sa takie kursy? za
        ile? (poziom niemal poczatkujacy - znam chinski tyle co ma wspolnego z
        japonskim)
        • usjwo Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 15.03.07, 12:34
          > ale zaczalem sie zastanawiac nad powaznym kursem
          > chinskiego - mozesz cos doradzic po godzinach pracy - gdzie sa takie kursy?
          za
          > ile? (poziom niemal poczatkujacy - znam chinski tyle co ma wspolnego z
          > japonskim)

a tu zagladales www.shanghaiexpat.com
        • shenme Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 15.03.07, 21:11
          jesli szukasz toreb i walizek jest jeszcze sklep przy nanjing xi lu, no 588
          chyba, jest tam pare pieter z podrobkami, choc zazwyczaj ich jakosc nie jest
          zbyt wysoka...

poniewaz takze tu pracuje, chinskiego ucze sie prywatnie. Wbrew pozorom nie
          latwo znalezc dobry kurs jezykowy, najlepsza opinia ciesza sie te prowadzone
          przez uniwerki. Kosztow nie znam, ale tanie z pewnoscia nie sa.

Takze odsylam do strony podanej wyzej, pzdr
          • z0m0 Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 16.03.07, 16:49
            shenme - bez urazy, ale chyba za dlugo juz pracujesz z Chinczykami, zaczynasz
            mowic jak oni... Wiedz ze cenie sobie kazda informacje na temat Chin,
            Chinczykow i Shanghaju, ale prosze badz precyzyjniejszy. Temat FakeMarketu -
            nie znalazlem zadnego TimeSquare na Pudong Avenue - znalazem jeden na Luwan ale
            to po 2 stronie rzeki - pozesz mo podac jakas ulice w okolicy z ktora przecina
            sie Pudona Ave. (moze byc po chinsku). Co do Suzhou to tutaj tez ciezko
            powiedziec ile jest z Shanghaju do Suzhou bo miasta te sie praktycznie stykaja -
            ja przysiagl bym ze widzialem drogowskaz przy drodze w Shanghaju z informacja
            [SUZHOU 30 pare km] ale ostatnio mam taki natlok wrazen ze moze cos pokrecilem.
            Co do kursu jesykowego - wiem o uczelnianych bo rozmawialem z kilkunastoma
            osobami ktore na takie kursy chodza - jednak jest to organizowane na zasdach
            studenckich i kiedy oni sie ucza - ja pracuje. Dlatego pytam o jakies kursy
            induwidualne, prywatne. Wiem ze ciezko znalesc dobry bo znani mi studenci tez
            probowali i mieli nie za przyjemne doswiadczenia. Mozesz cos napisac o Twoim
            prywatnym kursie ? Jak go znalazles, ile kosztuje, jak sie odbywa ??

Sorrki za przydlugi post, ale jeszcze nie opadlo ze mnie skrzywienie
            europejskie i szukam precyzyjnych informacji... Pewnie z czasem mi to przejdzie
            • shenme Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 18.03.07, 18:54
              rowniez bez urazy, ale komentarze tego typu nie wiele wnosza, tym bardziej, ze
              sa dalekie od prawdy. Times Square jest miejscem bardzo charakterystycznym,ale
              rozumiem, ze czasami nie latwo i takie miejsca znalezc. Wpadla mi ich wizytowka
              w reke: South Pudong Rd 1271 i Zhangyang Rd,(nie Avenue jak wczesniej podalem,
              choc to blisko), nazywa sie rong fu market lub new xiangyang market (za times
              sq w mniejszej uliczce).

Jesli Szanghaj traktujemy jako jedn. administracyjna rzeczywiscie bedzie sie
              stykac z Suzhou, zalozyc jednak nalezy, ze dojezdza sie z centrum miasta
              wlasciwego, a stad jest ok 100km.

Ucze sie prywatnie, czyli lekcje odbywaja sie u mnie w domu,a prowadzone sa
              przez kwalifikowana nauczycielke, ktora uczy tez na kursie uniwersyteckim.
              Przeszedlem juz przez 2 inne osoby, z tej jestem naprawde zadowolony. Jesli
              chcesz znac szczegoly, podaj maila.

pzdr
              • z0m0 Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 21.03.07, 16:40
                Dzieki za sprecyzowanie, 3 godziny lazilem w sobote po PuDong Ave w nadziei
                wypatrzenia tego marketu lub Times Square, ale pogoda byla OK to przynajmniej
                pozwiedzalem i popstrykalem fotek. Zeby bylo zabawniej, ja tez mam wizytowke i
                tez na niej pisze "New XiangYang MArket" a adres jest Science&Technology Museum
                Station (tam tez te wizytowke dostalem kupujac walizke Samsonita za 20 Euro ;-
                ). Ale spoko - jak sie wyrobie to sprawdze ta lokalizacje na Zhangyang Lu, sam
                jestem ciekaw co to jest ten Times Square i dlaczego nie ma go w zadnej z map
                Shanghaju ktore mam. Co do nauki to dzieki za informacje, ale na razie nici z
                mojego kontraktu w Chinach, wracam do domu i tam bede szukac nauczyciela.
    • carla_dijon Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 19.03.07, 23:14
      Witam Was ponownie:)

sie jeszcze o jedno chcialam zapytac, pewnie bedziecie zorientowani:)
      chcialabym przywiezc troche plytcd-nagran swiatowej klasy (pop, jazz, soul,
      blues etc)... polecicie mi jakies dobre sklepy? Shenme moze to Times SQ?
      Ostatnim razem kupilam naprawde kilka, bo wszedzie trafialam na sklepy z muza
      glownie chinska/azjatycka. Prosze mnie nie brac za ignorantke, przywiezc
      chcialam cos znajomym:)
      aha... jakis was najlepszy sposob na targowanie sie?:) (nie znajac chinskiego
      mam kiepskie pole manewru, ale gestykulacja, mimika i kalkulatorem sie da:)?
      • shenme Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 20.03.07, 12:50
        dobrze Cie rozumiem, po przyjezdzie tutaj sporo sie nachodzilem a muzyki
        zachodniej bylo jak na lekarstwo. Sklep przy Times Sq jest chyba najwiekszym
        tego typu jesli chodzi o plyty cd i koncerty dvd z muzyka. Stoiska sa na 3
        pietrze, na kazdym znajdziejsz kilkaset pozycji. Jest wszystko, od popu przez
        jazz do ciezkiego rocka, a ceny...no coz. Piekne wydania DVD do kupienia juz od
        10rmb (4zl), czasami 15rmb. Placi sie od plyty, wiec jesli jest wydanie
        kilkuplytowe cene trzeba pomnozyc. Plyty CD kosztuja podobnie. Widzialem tez
        stosiko z plytami oryginalnymi, troche drozsze i niektore byly uzywane. Radze
        tez otworzyc opakowanie przed zakupem, rzadko ale bywa, ze plyta jest
        porysowana itp. Z wymiana nie ma problemow, prawie wszedzie maja tv i odsluchy
        wiec jest raczej uczciwie.

Aby dobrze sie targowac trzeba znac rynek i ceny. Jak juz wspominalem za DVD
        nie powinnas placic wicej niz 15rmb, a z cen nie spuszczaja bo zazwyczaj sa
        uczciwi jesli chodzi wlasnie o plyty. Czesto znaja tez troche ang. wiec
        powinnas sie dogadac. Jesli chodzi o inne produkty, zawsze mowie, ze
        konkurencja obok ma taniej, mowie za ile moge kupic i wychodze, po chwili sami
        mnie wciagaja do sklepu...

• carla_dijon Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 20.03.07, 22:26
          wiesz, w ningbo, gdzie zaprowadzono mnie do sklepu przy jednej z glownych ulic,
          kupilam cd za 10-25 rmb. wszystkie mialy srebrne holorgramy i folie,warner bros.
          nie do sprzedazy poza chinami. sugerujesz ze to tez byly fake?:)
          dzieki za info. napewno skorzystam. a juz marze o putuoshan (chociaz ogladalam
          zdjecia z jakiejs strony i wyspa wygladala na oblegana przez turystow)

pozdrawiam! ze SNIEZNEGO slaska;)
          • shenme Re: Fake Market i F1 w Shanghaju 21.03.07, 16:25
            Nie rozumiem jakie zasady rzadza tu prawami autorskimi. Widzialem w renomowanym
            sklepie oryginalne plyty zachodnie takze od 15rmb(jednak bardzo maly wybor),
            widzialem prawdopodobnie oryginalne na ulicy po 10rmb, tyle ze te byly juz
            poprzecinane (pudelka i czasami nawet plyty). Nie mam pojecia, ktore sa
            prawdziwe a ktore nie, ale folijka i hologram nie wiele tu znacza. Wazne zeby
            dobrze graly i ew. wygladaly, reszte mozna "zwalic" na Chiny :)

Putuoshan bywa tloczny dlatego polecam pojechac w tygodniu - nizsze ceny i
            mniej ludzi. Jest niepowtarzalny i chetnie wybralbym sie drugi raz...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka