Dodaj do ulubionych

Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski

01.08.07, 09:27
Przepraszam ale nie moge bez zenady ogladac obchodow bezsensownego powstania.
Gombrowicza!
Obserwuj wątek
    • krouk Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 10:01
      Ja również jestem przeciwny tak spektakularnym obchodom rocznicy tej tragedii -
      te wszystkie "inscenizacje walk", śpiewanie wesołych "piosenek powstańczych"
      itp. - żenada :((

Nie kwestionuję bohaterstwa żołnierzy, ale gdzie odpowiedzialność dowódców ? -
      Komorowski powinien za decyzję o wybuchu powstania odpowiadać przed sądem -
      Kazimierz Iranek - Osmecki (szef wywiadu KG AK) ostrzegał, tłumaczył ale
      niestety nie posłuchano tego mądrego człowieka :((
      • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 10:30
        Kurcze. Nikt w tej sprawie sie ze mna nie zgadza. Dzieki. Fajnie.
        W muzeum powstania jest taka szara sciana z nazwiskami poleglych powstancow -
        chcialbym aby za nia stanela podobna a na niej nazwiska poleglych ofiar
        cywilnych.
        • carrramba Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 16:00
          Jestem za obchodami rocznic Powstania Warszawskiego. Mozna dyskutowac, czy
          Powstanie bylo potrzebne. Niepotrzebne, bo wojna sie powoli konczyla.
          Niepotrzebne, bo zginely bezsensownie tysiace mlodych ludzi. Niepotrzebne, bo
          Niemcy dokonczyli dziela zniszczenia Warszawy. Niepotrzebne, bo Rosjanie nie
          ruszyli tylkow, zeby pomoc ginacym Powstancom. Niepotrzebne, bo zginal kwiat
          mlodziezy warszawskiej. Niepotrzebne, niepotrzebne, niepotrzebne..
          Ale bylo. Pomimo wszystkich tych watpliwosci i rozgoryczenia, jestem za
          uczczeniem smierci ludzi, ktorzy nie baczac na nic, poswiecili swoje zycie, aby
          wyzwolic Ojczyzne od hilerowskiej zarazy.
          Zawsze oddam hold Powstancom i ludnosci cywilnej, ktora bronila swojej Stolicy.
          ps
          Ja tam mam zawsze lzy w oczach kiedy slysze :
          ...mysla zesmy dzicy bandyci z lasu, nie wiedza Szkopy jaka mamy bron....
          • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 21:05
            Obchodzic wypada i trzeba ale robienie z tego narodowej mszy to juz
            ksztaltowanie postaw - a ja nie chce by jakis idiota poswiecil kilkaset tysiecy
            istnien ludzkich w imie mzonki jaka byla wtedy mysl o wyzwoleniu Warszawy -
            zwlaszcza ze byla to kalkulacja polityczna nie militarna, i to dramatycznie
            glupia i zle przygotowana. Nikt tego dzis nie powie ale Warszawiacy wcale nie
            chcieli powstania. Bo chcieli zyc.
            • carrramba Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 21:22
              Msza jest mi rowiez niepotrzebna. Ja o Nich pamietam, pamietaja moi bliscy. Czy
              Warszawiacy nie chcieli powstania ? Gdybys zapytal, to wiekszosc powie, ze nawet
              o nim nie wiedziala. Nie wiedzieli, ze mialo wybuchnac. Wiedzieli jedynie, ze
              bedzie sie c_o_s dzialo.
              O tym, ze Powstanie bylo zle przygotowane, wszyscy wiemy. Wiec tutaj zgadzam sie
              z Toba. Jasne, ze wszyscy chcieliby zyc. Ale nie bylo im to dane, jak np
              K.K.Baczynskiemu. Ech, lza sie w oku kreci, szkoda slow. Nie wiem, jak mozna
              bylo byc tak krotkowzrocznym i myslec, ze pokona sie armie hitlerowska. Kim ?
              Dziecmi ?Z koktailem Molotowa na czolgi ?
              pozdr.
              • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 21:29
                No to sie zgodzilismy. Warto czcic nie tylko ofiary ale takze a moze przede
                wszystkim madrosc. A tej w powstaniu nie bylo.
          • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 01:13
            Warto tez wypominac to angolom ktorzy obiecali na pomoc a dzieki
            stalinowi sie na nas wypieli,mam nadzieje że Churhil piecze sie w
            jednym kotle z hitlerem stalinem i rosweltem
            • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 01:19
              Jedno pytanie: kto to jest Churhil?
              PiS - patria zwyklych nieukow.
    • mat120 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 20:56
      hansgrubber napisał:

> Przepraszam ale nie moge bez zenady ogladac obchodow bezsensownego powstania.
      > Gombrowicza!

Bezsensowność powstania potwierdziła w pełni historia powojennej Europy
      Wschodniej. Wtedy nie było to jednak takie oczywiste. Komorowski bardzo się
      wahał chociaż znając zapewne przebieg akcji Burza na zajmowanych przez sowietów
      terenach, powinien przewidzieć co sie może stać.
      • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 01.08.07, 21:54
        Dla mnie rozstrzygajaca jest liczba ofiar cywilnych.
        • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 01:19
          I co was dziwi? ze byla msza sw.? stracilismy tam kwiat naszej
          inteligencji , i trzeba o tym pamietac i o tym przypominac i chwala
          im za to że robia to z pompa, oj dziwni z was patrioci
          • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 01:23
            Powiem Ci tak: odstosunkuj sie od mojego patriotyzmu, zacznij sie
            odzywac jak opanujesz poprawne pisanie po polsku.
            • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 02:06
              hansgrubber napisał:

> Powiem Ci tak: odstosunkuj sie od mojego patriotyzmu, zacznij sie
              > odzywac jak opanujesz poprawne pisanie po polsku.
              A co? Twoja elokwecja nie pozwala ci na przyswojenie dosc jasnego
              tekstu?
              • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 02:14
                Przyswoilem. I pytam - dlaczego ktos kto nie potrafi napisac slowa
                elokwencja ma oceniac moj patriotyzm? To wlasnie pomysl PiS na
                Polske.
                • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 02:29
                  Nie czepiaj się mało ważnych szczegułów,
                  Ps. A co do Dorna to różnica jest taka ze ojciec jego nie mordował
                  ludzi ,a ojcowie Kwasniewskiego i Borowskiego tak
                  • bielszczanin Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 10:01
                    Abstrahując od tego, ze to bardzo niesprawiedliwie i niechrześcijańskie oceniać
                    ludzi przez pryzmat ich rodziny, to to, że wśród najważniejszych ludzi w Pastwie
                    jest towarzysz Kryże obala cały mit o tym, że PiS jest taki antykomunistyczny.
                    Mnie się wydaje, że tuba PiS-owska gra w te tony dlatego, że instrumentalnie
                    wykorzystuje pro-narodowościową postawę znacznej części społeczeństwa.
                    I tyle
                    • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 11:51
                      Amen.
                      Ps Gdzie dowody na te morderstwa? Pewnie w tym samym miejscu gdzie 3
                      miliony mieszkan. :)
                      • carrramba Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 18:49
                        Mexico jest durniem skonconym. Moze zapytam : a kogo nazywamy morderca ? Jak
                        morduje w slusznej sprawie, to nadal jest morderca, czy bohaterem ?
                        • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 20:01
                          a ty pedalem.....o tym to juz wszyscy wiedza
                          • bielszczanin Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 22:17
                            No wiem, że jest zasada: nie karm trolla, ale mnie sie skojarzyło:

Ona jest pedałem. Właśnie sie dowiedziałem, że duszą i ciaaaałem ona jest
                            pedałem. (swoja drogą do dziś dzień nie rozumiem jak się ta piosenka miała do
                            filmu Killer).
                        • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 20:03
                          teraz smiało możecie pisac że jestem też homofobem bo jako koniki lidu musicie
                          bronic zboczeń
                          • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 20:41
                            Widzisz carrambo - po co Ci to bylo? :) Zostalas pedalem. :))))
                            • carrramba Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 23:28
                              hansgrubber napisał:

> Widzisz carrambo - po co Ci to bylo? :) Zostalas pedalem. :))))

Oj tam, mi to tito. Co prawda moglby uzywac stosowniejszego nazewnictwa i nazwac
                              mnie gejem :) Ale sie pewnie moherowy berecik przekrzywil i poprawianiem swojego
                              wizerunku sie Meksykanin zajal :)
                          • carrramba Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 23:29
                            przede wszystkim jestes idiota, tego sie wyleczyc nie da.....
                            • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 07.10.07, 23:42
                              Nie warto z takiej armaty strzelac... przeciez widac...
                              • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 08.10.07, 23:58
                                "Poznasz glupiego po czynach jego"- Forest Gump.
                                A nie ma nic glupszego ,jak zaglosowac na LID
                                • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 09.10.07, 00:18
                                  Teraz juz wiem kogo mi przypominasz. :) A przy okazji - Forrest. Czy
                                  nazwe swej ulubionej partii tez tak przekrecasz np Piss?
                                  • mexico86 Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 09.10.07, 00:24
                                    Nie podniecaj sie tak szczegolikami
                                    • hansgrubber Re: Narodowa msza czyli swieto narodowej kleski 09.10.07, 00:28
                                      Nigdy bym tak Ciebie nie nazwal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka