mazajac 05.03.08, 22:31 czy nas jest aż tak mało, rodzice dzieci a diecie bezgl, lub celiacy odezwicjie się Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enigmatic2 Re: czy tu już nikt nie zagląda 05.04.08, 17:51 jestem tu pierwszy raz. trudno was znaleźć :) Odpowiedz Link
aannaa6 Re: czy tu już nikt nie zagląda 19.11.08, 13:43 A ja mam pytanie, dlaczego wasze dzieci są na diecie bezglutenowej? Czy w ogóle w Polsce są jakieś dzieci ze stwierdzona celiaką? Odpowiedz Link
korusiar Re: czy tu już nikt nie zagląda 26.11.08, 20:24 U mojej córeczki zdiagnozowano autyzm i jak większość dzieci autystycznych musiała przejść na dietę bezglutenową, bezmleczną i bezcukrową. Odpowiedz Link
annab72 Re: czy tu już nikt nie zagląda 02.12.08, 20:42 I jak sobie dajesz radę z taką dietą, co ze słodkościami? Mój synek był na takiej diecie prze ok. 9 m-cy i jakos naturalnie z niej sie wycofaliśmy. Wczoraj bylyśmy znowu u naszej pani psychiatry, która nakazała nadal stosować tą dietę. Jestem ciekawa twoich doświadczeń i umiejętności zwiazanych z tą dietą. Odpowiedz Link
korusiar Re: czy tu już nikt nie zagląda 04.12.08, 16:54 Trudno powiedzieć jak sobie radzę, na razie poznaję temat po omacku ;) Największym problemem są śniadania i kolacje. Córka nie chce jeść bezglutenowego chleba więc kupujemy bułki. Oliwa z oliwek do smarowania też jej specjalnie nie smakuje, podobnie kozi serek. Najczęściej na śniadanie je płatki ryżowe + len złocisty + pestki dyni + pestki słonecznika + mleko ryżowe (wszystko zmieszane i podgrzane). A na kolację bułkę z zielonym ogórkiem. Obiady to mniejszy problem. Bazą są dla mnie makarony bezglutenowe i ryżowe, kasza jaglana, ryż pełnoziarnisty. Do tego robię jakąś potrawkę z piersi kurczaka, indyka lub ryby i dodaję warzywa (najczęściej mrożone). Nie mam jedynie pomysłu na sosy bo nie mogę używać żadnych sosów z torebek, kostek rosołowych itp. Na razie dodaję ekologiczne sosy pomidorowe z przyprawami (ze słoiczka, gotowe do podgrzania). Słodyczy nie podaję wcale. Córka bardzo rzadko je dostawała i raczej się ich nie domaga. Staram się też żeby Maja jadła jak najwięcej owoców: jabłek (lobo), gruszek, bananów (alternatywa dla słodyczy), mandarynek, winogron, mrożonych malin i truskawek (dodaję je do naturalnego koziego jogurtu i miksuję). Do picia podaję ekologiczną herbatkę ziołową hipp'a (bez cukru) albo soczki dla niemowląt (też bez cukru) rozcieńczone wodą. Odpowiedz Link
riverr Re: czy tu już nikt nie zagląda 03.12.08, 18:23 aannaa6 napisała: > A ja mam pytanie, dlaczego wasze dzieci są na diecie bezglutenowej? Czy w ogóle > w Polsce są jakieś dzieci ze stwierdzona celiaką? Oczywiście że są! I to bardzo wiele. Celiakia nie jest wyłącznie chorobą dzieci, ale również dorosłych. Według statystyk europejskich 1-2% społeczeństwa ma celiakię. Jednak niestety w Polsce odsetek zdiagnozowanych jest bardzo niski. Wsparcie w diecie znajdziecie na pewno na forum www.celiakia.pl Jest tu dużo informacji na temat produktów, diety, choroby, sklepów, itp. Pozdrawiam! Odpowiedz Link