Dodaj do ulubionych

czy tu już nikt nie zagląda

05.03.08, 22:31
czy nas jest aż tak mało, rodzice dzieci a diecie bezgl, lub
celiacy odezwicjie się
Obserwuj wątek
    • enigmatic2 Re: czy tu już nikt nie zagląda 05.04.08, 17:51
      jestem tu pierwszy raz. trudno was znaleźć :)
    • aannaa6 Re: czy tu już nikt nie zagląda 19.11.08, 13:43
      A ja mam pytanie, dlaczego wasze dzieci są na diecie bezglutenowej? Czy w ogóle
      w Polsce są jakieś dzieci ze stwierdzona celiaką?
      • korusiar Re: czy tu już nikt nie zagląda 26.11.08, 20:24
        U mojej córeczki zdiagnozowano autyzm i jak większość dzieci
        autystycznych musiała przejść na dietę bezglutenową, bezmleczną i
        bezcukrową.
        • annab72 Re: czy tu już nikt nie zagląda 02.12.08, 20:42
          I jak sobie dajesz radę z taką dietą, co ze słodkościami? Mój synek był na takiej diecie prze ok. 9 m-cy i jakos naturalnie z niej sie wycofaliśmy. Wczoraj bylyśmy znowu u naszej pani psychiatry, która nakazała nadal stosować tą dietę. Jestem ciekawa twoich doświadczeń i umiejętności zwiazanych z tą dietą.
          • korusiar Re: czy tu już nikt nie zagląda 04.12.08, 16:54
            Trudno powiedzieć jak sobie radzę, na razie poznaję temat po
            omacku ;)
            Największym problemem są śniadania i kolacje.
            Córka nie chce jeść bezglutenowego chleba więc kupujemy bułki.
            Oliwa z oliwek do smarowania też jej specjalnie nie smakuje,
            podobnie kozi serek.
            Najczęściej na śniadanie je płatki ryżowe + len złocisty + pestki
            dyni + pestki słonecznika + mleko ryżowe (wszystko zmieszane i
            podgrzane).
            A na kolację bułkę z zielonym ogórkiem.
            Obiady to mniejszy problem.
            Bazą są dla mnie makarony bezglutenowe i ryżowe, kasza jaglana, ryż
            pełnoziarnisty.
            Do tego robię jakąś potrawkę z piersi kurczaka, indyka lub ryby i
            dodaję warzywa (najczęściej mrożone).
            Nie mam jedynie pomysłu na sosy bo nie mogę używać żadnych sosów z
            torebek, kostek rosołowych itp.
            Na razie dodaję ekologiczne sosy pomidorowe z przyprawami (ze
            słoiczka, gotowe do podgrzania).
            Słodyczy nie podaję wcale. Córka bardzo rzadko je dostawała i raczej
            się ich nie domaga.
            Staram się też żeby Maja jadła jak najwięcej owoców: jabłek (lobo),
            gruszek, bananów (alternatywa dla słodyczy), mandarynek, winogron,
            mrożonych malin i truskawek (dodaję je do naturalnego koziego
            jogurtu i miksuję).
            Do picia podaję ekologiczną herbatkę ziołową hipp'a (bez cukru) albo
            soczki dla niemowląt (też bez cukru) rozcieńczone wodą.
      • riverr Re: czy tu już nikt nie zagląda 03.12.08, 18:23
        aannaa6 napisała:

        > A ja mam pytanie, dlaczego wasze dzieci są na diecie bezglutenowej? Czy w ogóle
        > w Polsce są jakieś dzieci ze stwierdzona celiaką?

        Oczywiście że są! I to bardzo wiele. Celiakia nie jest wyłącznie chorobą dzieci, ale również dorosłych. Według statystyk europejskich 1-2% społeczeństwa ma celiakię. Jednak niestety w Polsce odsetek zdiagnozowanych jest bardzo niski.
        Wsparcie w diecie znajdziecie na pewno na forum www.celiakia.pl Jest tu dużo informacji na temat produktów, diety, choroby, sklepów, itp.
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka