Dodaj do ulubionych

Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu

30.12.14, 14:02
Na razie mój nr 1 w planszówkach. (wyd. Days of Wonder)
Zasady wydają się początkowo ciut zawiłe, ale po pierwszej rozgrywce wszystko staje się jasne.
Z dostępnych kart (dobieranych) budujemy (za pomocą wagoników)wylosowane wcześniej trasy pociągów na rozkładanej planszy. Największe emocje są na końcu - czy zdążymy, czy nikt nam nie zajmie trasy, czy starczy wagoników...
Graliśmy ostatnio w 5 osób (8,12,28, 37,42) i wszyscy zgodnie (po zakończeniu ponad godzinnej rozgrywki) powiedzieli "jeszcze raz!".
Jedyna gra, w którą gram czasem tylko z mężem (a nie jest fanem planszówek) wink
Młodsze i mniej cierpliwe dzieci mogą się nudzić przy dłuższej rozgrywce, ale bywa, ze wygrywają - kosztem dorosłych, którzy ze sobą rywalizują smile
Obserwuj wątek
    • maskot_1 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 30.12.14, 14:38
      Nie znalazłam przedziału wiekowego na pudełku, ale córka zaczęła grać w wieku 7 lat (wtedy kupiliśmy). Moim zdaniem u dzieci ważniejsza jest tu cierpliwość niż umiejętność budowanie strategii - im więcej osób gra (maks. 5) tym dłuższa rozgrywka i wytrzymałość najmłodszych graczy jest wystawiona na poważną próbę. To też zależy od dziecka - moja 8 latka gra, a jej dwa lata starszy brat szybko się nudzi i ktoś musi potem przejąć jego trasy uncertain
      • per-vers Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 30.12.14, 16:54
        Marzy mi się ta gra już od dłuższego czasu... Ale zniechęca cena i skomplikowane instrukcje, jakie można znaleźć w internecie. Przyznam się Wam, że lubię trudne gry, nawet bardzo trudne, ale najbardziej już wtedy, gdy posiadłam znajomość wszystkich zasad wink Nie lubię etapu przedzierania się przez zawiłe i niejednoznaczne instrukcje...
        Twoja opinia, zwłaszcza ta o zawiłościach tylko na początku wink bardzo zachęca smile
        • maskot_1 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 30.12.14, 18:53
          Najlepiej pierwszy raz zagrać z kimś, kto już Pociągi zna i wie, jakie są zasady. Wtedy na bieżąco może podpowiadać - to o wiele wygodniejsze, niż szukanie w instrukcji. Nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje smile
          • pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 30.12.14, 22:07
            Na początku trochę się męczyliśmy..ale mam kochane dziecko co potrafi rozgryzać totalnie trudne instrukcje.
            Zasady są na normalnym poziomie ( tz ja ogarniam)...a poza tym praktycznie wszystkie gry mają tutoriale dostępne na Youtubie.
            Od dzisiaj przede mną trudniejsze zadanie ponieważ do Ticket to Ride EUROPA dołączyły do nas dodatek T&R Europa 1912 z mnóstwem nowych tras + nowe zasady
            www.rebel.pl/product.php/1,1295/17651/Ticket-to-Ride-Europa-1912.html
            raz przeczytałam...i jestem w lesiesmile

i kolejna odsłona tej samej gry
            Ticket to Ride ASIA z dwoma pięknymi rejonami - dużo tunelów
            dam znać jak przebrniemysmile
        • rzezucha.ma Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 31.12.14, 10:04
          Ej, ale jak grywacie w gry, to TtR ma naprawdę proste zasady!
          Trzeba zrealizować wylosowany bilet na mapie-trasie.
          Możliwości ruchu:
          1. Dobranie karty pociągu
          2. wyłożenie gotowego składu
          3. dobranie biletu
          4. postawienie dworca
          i Tyle.
          Możecie modyfikować zasady na prostsze na początku (my to przećwiczyliśmy, jak uczyliśmy syna) np. grać bez tuneli (jedyna "zawiła" zasada), z jednym biletem, dopiero potem dobierać następne.
          To naprawdę nie jest skomplikowana gra.
          Za to bardzo fajna! smile
          • nifla Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 01.01.15, 21:32
            Dla nas rewelacja. Pierwszą prawie 3-godzinną partię wygrał najmłodszy 6-letni gracz. Kilka razy proponowałam przerwanie gry i obejrzenie filmu. Żadne dziecko się nie zgodziło smile Instrukcja faktycznie sugeruje skomplikowana grę. Polecam więc obejrzeć jeden z filmików na youtube, wszystko staje się jasne. Gra wbrew pozorom ma proste reguły. Rozgrywanie partii trwa dosyć długo. Jest to więc propozycja na dłuższe wieczory.
            • rzezucha.ma Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 01.01.15, 21:38
              O widzisz, ja mam zupełnie inne wrażenie, co do czasu rozgrywki. Nam się gra w to ok. godziny. Właściwie bez względu na ilość osób. I bez względu, czy z dziećmi, czy tylko z dorosłymi.
    • aniam123 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 01.01.15, 23:54
      Długo kupowąłam tę grę, włąsnie ze względu na cenę.
      Ale od wakacji to zdecydowany numer 1 w naszym domu.
      Gramy z 8-latkiem w 3-4 osoby, rozgrywka zajmuje nam około godziny.
      • franula Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 02.01.15, 14:40
        to nie jest skomplikowana do opanowania gra, my gramy w składzie 6 lat+ (trochę trzeba pomagać ale niewiele)
        • gosjana Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 02.01.15, 19:54
          Ticket to Ride to jedna z naszych pierwszych, "trudniejszych" gier. Upolowałam taniej na allegro jako używkę-ale chyba nikt w nią nie grał smile
          Co do instrukcji też nie lubię ich czytać, mieliśmy kilka wątpliwości co do zasad, jednak pomogła nam w tym wideorecenzja smile
          Grę bardzo lubimy, ale rzadko wyciągamy ze względu na długi czas rozgrywki
    • tu_nia Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 02.01.15, 21:00
      ja ma w planach kupno na rodzinne granie w wakacje docelowo dla 5 osob w wieku od 7 do 77.
    • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 02.01.15, 23:10
      Dziwią mnie trochę opinie, że to skomplikowana gra z trudną instrukcją - po grze Agricola wszystkie inne wydają mi się banalnie łatwe wink

Gra nie jest skomplikowana, mamy ją od roku w wersji Europa, graliśmy od początku z 7-latką, której trzeba było tylko pomagać troche w odnalezieniu obco brzmiących nazw miast.

Gra bardzo grywalna, budzi dużo emocji (aż za dużo czasami). Po roku grania trochę już się nudzą te same trasy, pora więc chyba na zakup dodatku lub innej wersji.
    • per-vers Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 03.01.15, 21:03
      A którą wersję polecacie? Jest ich tyle - Azja, Holandia, Afryka, USA....
      • rzezucha.ma Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 04.01.15, 00:31
        Na początek po prostu Europa.
        • pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 04.01.15, 18:15
          Możesz kupić Europę..potem jak my- rozszerzenie Europa 1912 ( ale jeszcze nie graliśmy)
          Z tego co piszą mapa USA jest zdecydowanie prostsza niż Europa..czyli jednak Europa wygrywasmile
          Od tygodnia gramy w Azję. (jeszcze bez rozgrywek drużynowych) jednak emocje są np trzeba oddawać dodatkowe wagoniki za budowę tunelu ( ale się dzisiaj wkopałam)

ach kocham drewniane stojaczki na kartysmile
          • franula Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 05.01.15, 09:10
            " np trzeba oddawać dodatkowe wagoniki za budowę tunelu"

ale w Europie też tak jest, czy jakaś inna zasada tym rządzi?

• pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 05.01.15, 12:48
              w Europie :

Tunele - pod europejskimi górami możesz przeprowadzić tunele, jednak jest to ryzykowne. Za każdym razem gdy decydujesz się zbudować trasę w tunelu, musisz odkryć 3 karty wagonów ze stosu i każda karta pasująca kolorem do tych, które właśnie zagrałeś wymaga zagrania kolejnej karty tego koloru (lub pominięcia Twojej kolejki, jeżeli nie masz ich wystarczającej liczby).

a w Asia nie ma takiej zasady..dajesz karty + dodatkowe wagoniki za każde pole.Dostajesz dodatkowo 2 punkty od jednego wagonika.
              Od wczoraj przeklinam niektóre trasysmile
              • franula Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 05.01.15, 13:46
                jaaaasnesmile
          • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 06.01.15, 22:31
            > ach kocham drewniane stojaczki na kartysmile
            >

jakie stojaczki? Proszę ładnie o linka smile
            • pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 11:15
              https://monopoly-game.ru/img/strategy/ticket-to-ride-asia/ticket-to-ride-asia-7.jpg

prosta rzecz a cieszysmile
              • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 11:56
                No dobrze, ale gdzie i pod jaką nazwą się to kupuje?

Czy to jest w komplecie z którąś z wersji gry?, bo widzę, że w linku zdjęcia jest Ticket to ride Asia
                • pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 12:16
                  Dokładnie to jest Ticket to Ride ASIA ( są podkładki i kilka dodatkowych wagoników)
                  musisz mieć do tego podstawową wersję gry
                  • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 12:33
                    Dzięki, to nastepna na liście będzie Ticket to Ride Asia, i tak sie na nią czaiłam juz od jakiegos czasu. Dzieki!
                    • franula Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 12:40
                      a podstawowa to jaka?
                      usa?
                      www.rebel.pl/product.php/1,606/4576/Ticket-to-Ride.html
                      • pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 21:58
                        podstawa to Ticket to ride (USA albo Europa)
                        wersja kolekcjonerska Ticket to Ride: Marklin Edition
                        najnowszy Ticket to Ride: 10th Anniversary zawiera karty USA 1910
                        www.youtube.com/watch?v=ApRFvVLK908
                        śliczności, ale wagoniki to chyba olbrzymy

reszta dodatki
                        Asia
                        Africa (Ticket to Ride Heart of Africa)
                        Indie/Szwajcaria
                        Europa 1912
                        USA 1910
                        Kraje skandynawskie
                        Niemcy
                        Holandia

chyba wszystkosmile
                        • franula Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 08.01.15, 08:09
                          Dzięki
                          mamy Ticket to ride Europa i zastanawiałam się czy dodatki do tego pasują.
                          Wynika że taksmile
                          dzięki
                          F
                        • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 08.01.15, 09:55
                          ależ sobie narobiłam smaku na Anniversary Edition, ale cena mocno zaporowa, ok. 250-260 zł
                        • gopio1 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 08.01.15, 21:54
                          pasik napisała:
                          > najnowszy Ticket to Ride: 10th Anniversary zawiera karty USA 1910

Rety, ale wypas. I te puszeczki!
                          Piękna, ale cena kosmiczna, no i jak to zmieścić na stole... wink
                          • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 09.01.15, 09:24
                            U mnie się gra na podłodze smile
    • laemmchen79 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 06.01.15, 22:58
      A czy kwestia wydania, w jakim kupimy grę (polska, niemiecka, angielska itd.), odgrywa jakąś rolę (wyłączając instrukcję)? Na podglądach chyba właśnie polskiej wersji widziałam, że nazwy miast napisane są w oryginale, są jeszcze jakieś inne popodpisywane elementy tej gry? Pytam dlatego, że ze względu na dwujęzyczność dzieci w wypadku, gdy język samej gry odgrywa faktycznie jakąś rolę (np. napisy na kartach, które trzeba przeczytać), to zależy mi raczej na polskich wydaniach.
      • agni71 Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 07.01.15, 09:44
        język gry, w przypadku Europy, raczej nie gra roli
      • mama-ola Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 08.01.15, 15:05
        Mnie się trochę nie podoba to, że nazwy miast nie są po polsku, np. Wien zamiast Wiedeń albo Danzig zamiast Gdańsk. Mój syn mógłby się sporo nauczyć z tej planszy, ale się nie nauczy przez to brzmienie nazw. Przez całą rozgrywkę mu wyjaśniamy, jak się co po polsku nazywa. Gdyby było napisane, to by się opatrzył i byłoby lepiej.
        • pasik Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 08.01.15, 16:49
          dlategosmile
          Plansza Europy z 1901 roku i nazwami ówczesnych miast wprowadza na początku małe zamieszanie wśród młodszych graczy. Plus pisownia miast w języku właściwym dla każdego państwa może być małym utrudnieniem. Choć od razu można z tego wyciągnąć walor edukacyjny i nawiązać trochę do historii Europy, a miasta w pisowni oryginalnej mogą wykształcić niezłych poliglotów. W związku z czym wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i oswojenia. Dodatkowo jak ktoś lubi historię Europy, szczególnie XX wieku, to mapa może go wręcz zafascynować (palcem nie będę pokazywać).

Dla mojej 7 latki kwestia nauki + opowiadanie dodatkowo nieco historii, ale nie każdy to lubismile
    • mama-ola syn wygrywa ;) 08.01.15, 15:01
      Kupiłam 9-letniemu synowi pod choinkę "Wsiąść do pociągu. Europa". Gramy prawie codziennie. Muszę przyznać, że to wielka radość dla rodziców, gdy ich syn wygrywa wink Zarówno mój mąż, jak i ja gramy na maksimum swoich możliwości, każdy stara się wygrać. Więc jak ogrywa nas nasze mądre, kochane dziecko, to jesteśmy dumni! No, to się pochwaliłam wink

Dodam jeszcze, że uwielbiam tę grę za to, że nie gram w nią dla dziecka, "bo dziecku trzeba poświęcać czas" itp. Gram w nią, bo sama bardzo lubię. Świetna jest.
      • tu_nia Re: syn wygrywa ;) 06.02.15, 22:46
        a jaka gre byscie polecili na urodziny dla 7 latki? wsiasc do pociau carcasonne czy takenoko? zeby i dorosli mieli frajde z grania. jak tak czytam wpisy to chyba wsiasc do pociagu najlepsze ale moze ktos ma porownanie?
        • agni71 Re: syn wygrywa ;) 07.02.15, 12:11
          Nie znam takenoko, ale z pozostałych dwóch dla 7-latki brałabym chyba Wsiąść do pociągu
    • agni71 Re: Ticket to Ride - 10th anniversary edition 06.04.15, 15:22
      Pisałam wyżej, że zachorowałam na tę wersję, i mam ją wreszcie w domu!

Jest faktycznie przepiękna, gra się równie fajnie jak w wersję europejską. Jest dodatkowa trudnośc polegająca na braku dworców, więc jak ktos zajmie jedyny dojazd do jakiegoś miasta, to inna osoba juz nie ma szansy na ukończenie tej trasy. W efekcie pozostawalismy wszyscy z nieukończonymi trasami.

Ale zabawa fajna smile

Jednak, szczerze mówiąc, jesli ktos juz ma Europę, to, jeśli nie zalezy mu akurat na tej edycji i pięknych wagonikach w puszkach, to myslę, że wersja europejska jest wystarczająco ciekawa.

Marzy mi się jeszcze większa wersja, obejmująca np. dwa kontynenty jednocześnie smile
      • abepe Re: Ticket to Ride - 10th anniversary edition 30.11.15, 09:29
        Mieliśmy tę wersję pożyczoną na weekend i grało się jakoś szybciej niż w "Europę", ale wcześniej w "Europę" graliśmy tylko raz, może przyspieszenie wynikało więc z wdrożenia w grę. wink

Plastikowe wagoniki i puszki są urocze, ale dla nich nie zapłaciłabym za grę dwa razy więcej.

• abepe Re: Ticket to Ride - 10th anniversary edition 30.11.15, 12:46
          Doczytałam, że wersja jubileuszowa to właściwie dwa w jednym - "USA" puls dodatek "1910", więc cena usprawiedliwiona. wink

Powiedzie mi tylko w jakich warunkach gracie w tę grę? My rozłożyliśmy stół, żeby się pomieściły plansza, karty i wagoniki, ale siedząc mieliśmy problem z ogarnięciem całej planszy wzrokiem, więc graliśmy na stojąco. Zastanawiam się czy nie zejść na podłogę (niestety oznaczałoby to zamknięcie królika-szkodnika!).
          • agni71 Re: Ticket to Ride - 10th anniversary edition 30.11.15, 13:48
            My zawsze gramy w planszówki na podłodze (jest nas pięcioro, więc przy stole jest mniej wygodnie), jedynie w Kolejkę zdarza sie nam grać przy stole. WdP jubileuszowe to takie cacuszko, mozna kupić dla samej przyjemności posiadania i uzywania tak ładnej gry, ale jesli chodzi o stopień skomplikowania tras i czasu trwania rozgrywki, to najlepsza jest jednak Europa.
      • abepe Re: Ticket to Ride - 10th anniversary edition 30.11.15, 09:30
        agni71 napisała:

> Marzy mi się jeszcze większa wersja, obejmująca np. dwa kontynenty jednocześnie
        > smile

Właśnie! Mój syn chciałby Azję - pasuje i do Europy i do USA???
    • per-vers Re: Ticket to Ride - Wsiąść do pociągu 26.12.15, 23:27
      Dostaliśmy grę (Europa) i faktycznie okazało się, że zasady są banalnie proste... Może opnie, które znajdowałam w internecie i które tak mnie odstraszały, były pisane przez osoby, które mniej grają w planszówki, ale wystarczy mieć naprawdę chociaż odrobinę doświadczenia i opanowanie tej gry zajmuje 15 minut. Wszystko jest naprawdę logiczne, wręcz intuicyjne i podczas pierwszej rozgrywki zastanawiałam się cały czas, czy na pewno dobrze gramy, bo to aż niemożliwe, żeby to było takie proste smile Jeśli ktoś się waha tak jak ja do tej pory i naczytał się tych samych opinii o zawiłych instrukcjach, to oznajmiam wszem i wobec, że bać się nie trzeba big_grin
      Aż powiem szczerze, że po takim czasie oczekiwania na tę grę i powstrzymywania się przed kupnem z różnych powodów, trochę mnie rozczarowała, bo spodziewałam się czegoś bardziej wyzywającego smile Chociaż może nie powinnam mówić "hop" - jak mój mąż, uwielbiający negatywną interakcję się rozkręci, to pewnie nie będzie aż tak łatwo wink
      Ale gra jest bardzo ciekawa, budzi emocje, najbardziej przy końcu, gdy nerwowo zliczamy wagoniki współgraczy smile No i ma wyczuwalny klimat, co lubię w grach, szczególnie, gdy temat jest tak rozbudzający wyobraźnię, jak kolej parowa z początku XX wieku big_grin
      Już czuję, ze będziemy dokupować dodatki, czy ktoś jednak mógłby rozpisać raz jeszcze co jest do czego? Bo doczytałam się, że Asia jest chyba tylko w wersji anglojęzycznej (?) i jest dodatkiem do TTR USA ? Byłoby szkoda, bo wygląda na jeden z ciekawszych dodatków...
      I jeszcze jedno pytanie: jak to wygląda, gdy dokupujemy dodatek: gramy tylko na nowej planszy z dodatku, czy łączy się nową mapę z podstawową?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka