Dodaj do ulubionych

Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć

08.01.15, 10:07
To forum będzie dla mnie zgubąwink już teraz zaglądam tu kilka razy dziennie. Dzieci na gwiazdkę dostały kilka świetnych gier, a ja już myślę nad następnymi. A konkretnie nad grą pod kątem najstarszego. Chcę mu kupić jakąś grę, w której trzeba konkretnie pomyśleć i dobrze żeby była to tematyka chłopięca (ale nie koniecznie). Ostatnio dostali Sabotażystów, Dixit, Splendor, Małego Księcia i Small world. Small world najbardziej podeszła synowi.
I tak zastanawiam się teraz nad: Race for the Galaxy, Agricolą, Metropolią, no i nie wiem co jeszcze mogłoby być.
Obserwuj wątek
    • kajka271 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 12:23
      Też mam takie poczucie...weszłam tu pierwszy raz i w każdym wątku mam cos do napisania smile
      U nas 10latek z 11letnim kuzynem i wujkami najbardziej lubią Banga. Ale czy to na myslenie? Dla mnie sformuowanie 'który lubi mysleć' prowadzi do gier logicznych... hmmm
      AAA, wiem, mój brat, lat 25 poleca bardzo Rój, ale mówił, ze dla dzieci trudna... teraz widzę, że jest sklasyfikowany jako 8+... trudna, ale baaaardzo fajna. Ma ją dopiero od kilku dni, ja grałam w nia raz i jeszcze za slabo zapamiętałam zasady by grać płynnie, ale wygrałam smile Bardzo przyjemne w dotyku kafelki z namalowanymi owadami, ich poruszanie sie przywodzi mi na myśl zasady poruszania się szachowego, każdy owad ma swój system poruszania się...dążymy do tego by otoczyć królową przeciwnika...
      • kajka271 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 12:25
        www.rebel.pl/product.php/1,4/13064/Roj-Hive.html
        • sylwina76 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 12:41
          Rój jest świetny, taki "na myślenie". Moje dzieci (8,11) bardzo lubią, ale bardzo szybko, bo w okolicach 4 urodzin mąż nauczył je grać w szachy i do tej pory uwielbiają,,,
          Może Blokus - u nas też bardzo lubiany i Abalone (też szybkie) Ja nie przepadam, ale 11 latek bardzo lubi.
          Mój syn na gwiazdkę także dostał Small world, Grał u kolegi i zapragnął własny egzemplarz., tak mu się ta gra spodobała.
          A Carcassonne macie ? - to kolejna ulubiona gra syna, Nie lubi za to Osadników, wg niego jest zbyt losowa...
          • dorga1 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 14:52
            Rój widziałam na targach, planujemy go kupić, ale teraz chciałam coś konkretniejszego. Chodzi głównie o fabułę gry. Mamy dużo logicznych gier, smart games, szachy też w użyciu. Poza tym mamy:
            Carcassonne z wieloma dodatkami,
            Osadnicy
            Blocus
            Pentago
            Wsiąść do pociagu
            Wcześniej wspomniałam tylko o tamtych grach, bo to nowy nabytek i te poszły w odstawkę.
            • kajka271 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 15:08
              Może coś z gier kooperacyjnych. My na święta kupiliśmy Pandemię, polecano też Podmuch ognia czy ognisty podmuch...
              • gosjana Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 20:38
                Może 7 Cudów Świata się spodoba?
                rozważałam ją na prezent dla 11latka, jednak padło na Small World

albo Belfort ? z opisu wydaje się bardzo fajna, na kanale GamestrollTv w rankingu 50 najlepszych gier Belfort zajmuje 1 miejsce
                • gopio1 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 21:29
                  7 cudów świata jest super! Zbieram się, żeby założyć nowy wątek o niej, ale nie mam kiedy. Może Ty? wink
                  • gosjana Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 21:58
                    Ja za dużo nie napiszę, ponieważ grałam tylko raz na targach gier, jest na mojej liście zakupowej smile
                    • dorga1 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 08.01.15, 22:31
                      7 cudów świata już od dawna jest na mojej liście, ale teraz wolałam postawić na jakąś planszówkę. Nad Belfortem też się zastanawiałam, ale odstraszył mnie trochę czas grania, no i wookie raczej polecał ją przy 4 osobach, a tu raczej będą grały (chodzi o te trudniejsze gry, bo córki młodsze) 2 osoby: tatuś i syn. Szukałam porównania pomiędzy Agricolą i Belfortem, ale nie znalazłam, może ktoś się pokusi?
                      Nie graliśmy, jak do tej pory, w żadną grę kooperacyjną, dlatego podchodzę do nich trochę jak do jeża, pomimo dobrych opinii.
                      Przyszły mi jeszcze na myśl Cyklady. Syn ostatnio rozczytywał się w mitologii, więc temat by był ok. Nie wiem tylko, czy nie za skomplikowana.
                      • moya123 Re: Która gra dla 10-latka, który lubi myśleć 09.01.15, 11:58
                        Cyklady bardzo fajna gra ostatni graliśmy 5 osobowa grupa (30 parolatków) zabawa i głowkowanie, rewelacyjna. Zasady łatwo przyswajalne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka