azyli
09.01.15, 15:20
Mamy tylko 2 tytuły wydawnictwa KOSMOS tego samego autora (Kai Haferkamp).
Niestety instrukcja tylko w niemieckiej wersji językowej.
Das Kleine Gespenst czyli Mały Duszek Otfried Preussler
2-4 osoby
od 5 lat, ale spokojnie można się nią bawić wcześniej
Bardzo ciekawa i niezbyt popularna gra dla dzieci, z urokliwymi czarno-białymi grafikami i elementami na magnes.
Pamięciowa i zręcznościowa w jednym.
W pudełku, w wytłoczce mamy miejsce na specjalny zegar, pod którym ukryte są ilustracje, oraz komnaty z tymi samymi rysunkami, przykryte drzwiami.
Każdy z graczy otrzymuje 8 kul armatnich, których musi się pozbyć w trakcie gry. Staramy się odgadnąć, w której komnacie znajduje się widoczny na zegarze rysunek. Drzwi otwiera nam Mały Duszek. W łapce trzyma magnes, którym podnosi drzwi przykładając swój klucz do dziurek od klucza.
Nasza tura trwa przez kolejne godziny do skuchy. Bierzemy wtedy wieko od pudełka z grą zręcznościową (umieszczamy w nim rysunek z otworami na kule) i wkładamy do środka, tyle kul ile rysunków odgadliśmy. Staramy się umieścić kule w środku czerwonej ramki z obrazem. Jeśli się uda odkładamy kule do puli ogólnej, jeśli nie, kula wraca do nas. Wygrywa ten, kto pierwszy pozbędzie się swoich kul.
Znalazłam stronę ze zdjęciami, opisem i krótką wideorecenzją, gdzie można zobaczyć jak wygląda
www.mikes-gaming.net/spiele-komplettliste/komplettliste-%C3%A4ltere-spiele-alphabet/item/235-das-kleine-gespenst.html
Szkoda, ze moje dzieci już z niej wyrosły.
2. Herr der Diebe czyli Król Złodziei Cornelia Funke
Opis dodam, jak zagramy, bo grę mamy od kilku dni, upolowana na wyprzedaży w TKMaxie i jeszcze nie przebrnęłam przez instrukcję.
boardgamegeek.com/boardgame/38849/herr-der-diebe