Dodaj do ulubionych

Kto to był Ravensburger

21.06.15, 18:37
Czy ktoś z Was miał już okazję zagrać w tę grę? Jakie są Wasze wrażenia?
www.dzieciprzyplanszy.pl/kto-to-byl-czy-uda-sie-uratowac-krolestwo/
W sieci niezwykle pozytywne opinie, ale niestety nakład dawno wyczerpany i ceny na aukcjach zabójcze, a szukam właśnie gry dla mojego kochającego planszówki 4,5 latka na wyjazd do dziadków, którzy z kolei smykałki do planszówek za grosz nie posiadają - z opisów wynika, że to niezłe połączenie planszówki i gadżetu, który m.in. dzięki gadającej skrzyni mógłby wciągnąć do gry osoby nie palące się do klasycznych gier. Będę bardzo wdzięczna za Waszą opinię.
Obserwuj wątek
    • mamachlopca1 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 20:16
      gra jest bardzo fajna-ale wg mnie to taka troche kooperacyjna-bo albo wygramy my albo duch, a nie ktos z nas.nie ma rywalizacji a wiec inaczej sie gra-co na poczatku dla moich chlopcow bylo trudne i dziwnewinkmoj 4,5 latek byl jeszcze ciut za maly-nie zapamietywal gdzie duch byl a gdzie nie wiec jego brat sie wsciekal i klotnia gotowa-u nas sprawdzilo sie wiec dopiero od 5,5r-no ale kazde dziecko innewinkno i gra sie dosc dlugo-wiec popatrz na wytrzymalosc i czas utrzymania uwagi
      • laemmchen79 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 20:24
        dzięki za odzew i opinię - a czy ktoś mógłby nam polecić jeszcze inną grę w tym stylu, tzn. w jakimś sensownym gadżetem elektronicznym?
        • sylwina76 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 22:21
          Jakiś czas temu widziałam Kto to był w TkMaxx w Gdyni,- po niemiecku smile . Jedyna gra z gadżetem elektronicznym jaka przychodzi mi do głowy to Zgadnij kto to extra (dla 2 osób). Moje dzieci bardzo ją lubiły, lubią zresztą do tej pory.
          • laemmchen79 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 22:31
            No właśnie, uważajcie na allegro, bo najczęściej gra jest oferowana w niemieckiej wersji językowej, a wersja językowa - z tego, co czytałam o grze - jednak ma ogromne znaczenie.
            sylwina, a jaki wiek poleciłabyś przy Zgadnij, kto to? Według producenta to 6 lat - faktycznie pasuje?
            • sylwina76 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 22:35
              Myślę, że młodsze dzieci spokojnie sobie poradzą. Wiek na pudełku jest sporo zawyżony. Zresztą to zależy też od planszy którą się gra- np sprzęty domowe są dużo trudniejsze niż dzieci.
              • laemmchen79 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 22:39
                Dzięki za motywującą podpowiedź - też mi się tak wydawało, al nie ma to, jak potwierdzenie od osoby, która widziała to na oczy. Znalazłam dobry recenzjo-opis gry w sieci www.youtube.com/watch?v=gbiC-ZyfS1U
                Przy okazji gra świetna do rozwoju umiejętności językowych, zwłaszcza dla dzieci na emigracji - już w koszyku - dzięki, sylwino!
                • sylwina76 Re: Kto to był Ravensburger 21.06.15, 23:09
                  Ależ nie ma za co smile
                  • laemmchen79 Re: Kto to był Ravensburger 01.07.15, 23:11
                    No więc jest za co, sylwino - gra chwyciła i u Młodego i u dziadka - alleluja!
            • agata3a Re: Kto to był Ravensburger 29.06.15, 22:18
              Potwierdzam Zgadnij kto to spokojnie od 4 lat się sprawdzi - to jedna z ulubionych gier moich dziewczyn jak były w wieku 4 - 6.
    • agata3a Re: Kto to był Ravensburger 29.06.15, 22:13
      Mamy tę grę chyba już jakieś 3 lata. Czyli jak moja młodsza miała 4,5. Moje dziewczyny bardzo lubiły, szczególnie podobała im się walka z czasem, emocje były na wysokim poziomie wink
      • dwellajna Re: Kto to był Ravensburger 30.06.15, 10:48
        agata3a, moze chcesz sprzedac? smile
        • agata3a Re: Kto to był Ravensburger 30.06.15, 16:34
          Jeszcze nie. Rzadko bo rzadko, ale młodsza chętnie wraca...
          • beataj02 Re: Kto to był Ravensburger 01.07.15, 11:22
            A ja mogę sprzedać - Młody już dawno wyrósł, więc chętnie się jej pozbędzie z półki i zrobi miejsce na kolejną wink
            • dwellajna Re: Kto to był Ravensburger 01.07.15, 11:54
              napisałam na priv
    • aniam123 Zasady 25.12.15, 16:52
      Chłopcy dostali grę pod choinkę i pierwszy raz w życiu nie potrafię przebrnąć przez instrukcję. Wkurza mnie...., a wszyscy wokół patrzą z minami, "co to za nuda?".
      Instrukcja jest nieprecyzyjnie napisana, czytam kolejny raz i mam wrażenie, że bez sensu krążymy wokół zamku. Na początek przyjęłam taktykę, że w danej przyciskamy kolejno "szukanie", "rozmowa" i "karmienie". I tu mam najwięcej wątpliwości. Co oznacza podpowiedź "przycisk karmienia (dłoń) można naciskać wyłącznie w tej samej kolejce, w której naciskany był przycisk rozmowy (usta). Nie naciskaj ponownie przycisku komnaty"?
      • aniam123 Re: Zasady 25.12.15, 16:56
        Czy to oznacza, że w tym wypadku jeden gracz powinien dwukrotnie przycisnąć przycisk działania? Bo inaczej skąd skrzynia będzie wiedziała, które zwierzę zostało nakarmione?
      • slonko1335 Re: Zasady 26.12.15, 09:04
        Oznacza to tyle, ża nakamic zwierzę możesz tylko po rozmowie z nim gdy o to poprosi czyli nacikasz przycisk komnaty(zwierzę) i przycisk rozmowy(usta). Zwierzę prosi o jedzenie, jeżeli je możesz mu dać to naciskasz od razu przycisk kamrienia(dłoń) bez naciskania znowu na zwierzę(przycisk komnaty).
        Mój syn dostał pod choinke i na arzie wszystkim się bardzo podoba ale faktycznie na sucho jak siec zyta instrukcję to wydaje się strasznie skomplikowana.
        • aniam123 Re: Zasady 26.12.15, 15:52
          slonko1335 dzięki! Jeszcze dopytam dla pewności, jeżeli mam to o co prosi zwierzę akurat w worku, to mogę je nakarmić w tej samej kolejce? Czy muszę poczekać na drugą turę lub robi to inny gracz? Strasznie nie lubię grać na czuja, lubię mieć 100% pewności wink
          • slonko1335 Re: Zasady 26.12.15, 22:00
            tak w tej samej i wtedy od razu naciskasz przycisk karmienia
      • laemmchen79 Re: Zasady 28.07.17, 23:02
        W ostatniej rozgrywce po raz pierwszy skrzynia zapodała nam następuje polecenie: "Udaj się do stajni i wykonaj czekające na ciebie zadanie". Nie mieliśmy możliwości, aby od razu iść do stajni, więc w między czasie gadaliśmy jeszcze z innymi zwierzątkami, a gdy wreszcie dotarliśmy do konia, to ani pod "Rozejrzyj się" ano pod "Pogadaj z" nie usłyszeliśmy żadnego dodatkowego zadania. Czy ktoś trafił już kiedyś na ten komunikat?
    • laemmchen79 Re: Kto to był Ravensburger 18.11.16, 18:29
      Jest wznowienie!
      czytam.pl/k,ks_461300,Kto-to-byl-Gra-planszowa.html
      • per-vers Re: Kto to był Ravensburger 19.11.16, 11:02
        Wlasnie widzialam w jakims markecie. Czy ta gra nadaje sie tez dla starszych dzieci, takich nastoletnich?
        • laemmchen79 Re: Kto to był Ravensburger 08.01.17, 20:52
          Trudne pytanie, per-vers - obie z zaprzyjaźnioną mamą gramy z naszymi dziećmi bardzo chętnie, bo i nam gra się podoba - zagadki, trochę kombinowania, jaką strategię wybrać, 3 poziomy trudności. Ale nawet 3 poziom nie jest żadnym wyzwaniem intelektualnym, tylko fajną bajką dla dzieci i lubiących bajki ludzi ... w każdym wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka