Dodaj do ulubionych

Planszówkowe prezenty dla nas

13.12.15, 00:16
Macie na liście prezentów dla siebie planszówki - a jeżeli tak, to jakie? Mąż mi się mało planszówkowy trafił (chociaż z dziećmi coraz częściej przesiaduje), ale na szczęście nie ma w tym roku praktycznie żadnych pomysłów na sensowny prezent dla mnie i obiecał, że jeżeli zapodam konkretny tytuł, to zobowiązuje się do zagrania kilku partyjek. Marzy mi się gra głównie o niewielkich wymiarach, nadająca się do podróżowania w zapakowanym po dach samochodzie - możecie coś polecić i zdradzić swoje tegoroczne planszówkowe życzenia?
Obserwuj wątek
    • agus1976 Re: Planszówkowe prezenty dla nas 14.12.15, 09:35
      Na mojej liście do Mikołaja jest: Catan i Red7 (to mała karcianka, która idealnie nadaje się do zabierania na wyjazdy), dla mojego 8-latka mam Przebiegłe Wielbłądy z dodatkiem, a dla całej rodziny Łowcy skarbów Rebela.
      Większość gier ma duże pudełka, ale jak wszystkie elementy gry wyjąc i włożyć do woreczków strunowych, to do jednego kartonu można spakować i 4 gry. My zawsze tak robimy jak wyjeżdżamy, w innym przypadku gry zajęłyby pół samochodu.
    • emily.1 Re: Planszówkowe prezenty dla nas 14.12.15, 10:38
      U nas dla nas ( w sensie całej rodziny, nie tylko dzieciaków) czeka Kolejka. Zastanawiam się jeszcze nad kolejną częścią Czarnych historii- najlepiej Boże Narodzeniewink
      Dla syna tym razem Dumel i prawda czy fałsz, a dla córy- Potwory do szafy.

Uzupełniliśmy ostatnio-mikołajowo zapasy planszówkowe o 7 cudów świata, 5 sekund, make n break oraz Tikala i czarne historie, więc na razie nam wystarczywink No chyba że coś fajnego imprezowego znajdę. Ewentualnie Dobble w dobrej ceniewink
    • moya123 Re: Planszówkowe prezenty dla nas 14.12.15, 14:32
      fajna dwu osobowa gra jest 7 cudów pojedynek , jeśli na większe grono rodzino/przyjacielskie to colt expres i przebiegle wielbłądy. No i oczywiście nieśmiertelny splendor (mam go dosyć smile ) 5 latki są wstanie opanować zasady (empiryczne sprawdzone)
    • agni71 Re: Planszówkowe prezenty dla nas 14.12.15, 23:56
      Od jakiegoś czasu "chodzi" za mną "Ostatnia wola". Zachorowałam też na "Carcassonne. Gorączka złota". Ale nie spodziewam się pod choinke, może zażyczę sobie na imieniny lub urodziny...
      • gosjana Re: Planszówkowe prezenty dla nas 16.12.15, 21:32
        Kupiłam Red7 i wyjmę w końcu z szafy zachomikowaną od dawna Cytadelę big_grin
    • r.emik Re: Planszówkowe prezenty dla nas 18.12.15, 10:37
      Poza szachami i warcabami, bardzo lubię farmera (małe pudełko, świetna gra), monopoly (też jest wersja mini, choć lepiej mi się gra w normalną), kolejkę (rodem z PRL, mam większe wydanie, nie wiem czy są mniejsze), no i jeszcze czasem gramy w "multizestaw" z chińczykiem na czele smile
      • sylwina76 Re: Planszówkowe prezenty dla nas 18.12.15, 18:01
        Chciałabym Wsiąść do pociągu USA i Terrę. Terrę chciałam kupić na gwiazdkę synowi, ale w jego liście do Mikołaja było tyle innych rzeczy, że odpuściłam. Dostanie Budowniczych i nowe Timeline. Może córce chociaż kupię Wsiąść do pociągu.... Dostanie Dumela Prawdę czy fałsz i Plusk!. Na Mikołaja dostała Kotobirynt (zachwyt umiarkowany), dodatek do Jungle speed i kolejne Story cubes. Te dwie gry ogromnie mnie korcą...i jeszcze Fauna
    • rzezucha.ma Re: Planszówkowe prezenty dla nas 21.12.15, 01:28
      Podobno dostaniemy Kawernę smile
      Mąz dostanie najnowszy dodatek do Mage Knigt.
      8latek zażyczył sobie Uno.
      Z okazji nowego roku kupimy sobie chyba Atlantydów do Osadników Imperium.
      Kupiłam też niespodziewanie grę Celestia, o której nic nie wiem, ale się mi spodobała... Mam nadzieję, że zdąży pod choinkę.
      Jakby ktoś jeszcze pytał mnie o prezent dla Starszaka, to bym chciała dodatek do Potworów w Tokio.
      A dziś odkryliśmy, że zginął nam Rummikub. sad Ale odp. agus podsunęła mi, żebym poszukała w innych pudłach z grami, może jeszcze tam siedzi po jakimś wyjeździe, bo też pakujemy po kilka do jednego! smile
    • m.waligora Re: Planszówkowe prezenty dla nas 21.12.15, 20:10
      TtR europa, dodatek do carcasonne smok i ksiezniczka i K2
    • mary972 Re: Planszówkowe prezenty dla nas 04.01.16, 11:09
      Ja polecam Tabu - zawsze jest przy tym mnóstwo śmiechu, a do tego można wszędzie zagrać. smile
    • ana.ala Re: Planszówkowe prezenty dla nas 19.01.16, 14:53
      Ogólnie gry planszowe to zawsze bardzo fajny pomysł na prezentsmile Na rynku dostępnych jest wiele ciekawych gier i wciąż powstają nowe. Ale mam też ciekawą propozycję dla osób, które chciałby mieć grę wykonaną według swojego pomysłu. Gra Planszowa Dla Ciebie (www.graplanszowadlaciebie.pl) specjalizuje się w przygotowywaniu gier według koncepcji zamawiającego. Bardzo serdecznie polecam do zapoznania się z ich realizacjami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka