Dodaj do ulubionych

Piratatak - pytanie o zasady

21.01.17, 15:26
Przeczytałam instrukcję w j. polskim, ale mam wątpliwości co do kwestii związanej z liczbą pobieranych kart przez graczy. Jest napisane, że każdy gracz bierze ze stosika co najmniej jedną kartę - i ok - ale jak dużo może tych kart pobrać w jednej turze?
Obserwuj wątek
    • xenaxyz Re: Piratatak - pytanie o zasady 23.01.17, 21:13
      Czy naprawdę nikt nie może pomóc? Leammchen, pisałaś, że gracie w tą grę z synami.
      • laemmchen79 Re: Piratatak - pytanie o zasady 24.01.17, 05:54
        Już jestem - w mojej instrukcji po niemiecku jest napisane, że generalnie bierzemy ze stosu tylko po jednej karcie (dotyczy kawałka statku, armaty czy pirata), natomiast przy karcie z monetą mamy możliwość (ale nie musimy) wzięcia kolejnej karty - co oczywiście jest dość ryzykowne i nakręca poziom emocji rozgrywki - mam nadzieję, że mogłam pomóc.
        • xenaxyz Re: Piratatak - pytanie o zasady 26.01.17, 10:41
          Dziękuję leammchen smile Czyli przy karcie z monetą możemy wziąźć TYLKO jedną dodatkową kartę czy więcej?
          • laemmchen79 Re: Piratatak - pytanie o zasady 27.01.17, 23:30
            "Czyli przy karcie z monetą możemy wziąźć TYLKO jedną dodatkową kartę czy więcej? "

Bierzesz jedną kartę, ale jeżeli ta znowu będzie monetą, to możesz (ale nie musisz) sięgnąć po kolejną i aż do skutku, czyli najczęściej ... do piratasmile To ryzyko (brać i narażać się albo zadowolić się tym, co już się udało zdobyć) to kolejny, bardzo fajny element tej gry.
            • xenaxyz Re: Piratatak - pytanie o zasady 31.01.17, 08:31
              Ok, wszystko jasne smile Dziękuję!
              • laemmchen79 Re: Piratatak - pytanie o zasady 04.02.17, 11:12
                Miłego grania!

Moi panowie (niespełna 4 i 6) nadal uwielbiają, profesjonalnymi graczami stali się w między czasie również i dziadkowie a i nam gra się naprawdę nie znudziła.
    • danaide Re: Piratatak - pytanie o zasady 05.02.17, 11:36
      Miałam podobne wątpliwości przy grze w Diamoniaka. Ustaliłam, że można wziąć tylko jedną kartę więcej, bo inaczej rozgrywka jednej osoby mogła by się nie kończyć. Miałam inną grę (Recto Verso), której zmieniłam zasady, łącząc RV z Gorilla. Generalnie jak mam wątpliwości, zawsze doprecyzowuję zasady. Zdarza mi się to czasem w Djeco i Haba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka