Dodaj do ulubionych

Budowa człowieka

11.03.15, 07:17
Człowiek jest zbudowany z trzech sfer: cielesnej, czuciowej i duchowej. "Wszystkie trzy pietra zazębiają się, łączą, współoddziałują na siebie, ale ich hierarchia musi zostać zachowana:sfera cielesna najmniej szlachetna jest na dole, duchowa najpiękniejsza na górze.Jeżeli nie zachowuje się tego porządku wartości, budowla jest zła, człowiek jest wadliwie zbudowany" (Michel Quoist "Modlitwa i czyn")
Nasze ciało umożliwia nam nasza ziemska wędrówkę i często wcale nie jest przez nas rozpieszczane, a przecież dzięki niemu możemy realizować nasze życie i wszystkie nasze wytwory i doznania dzieją się niejako za jego pośrednictwem.W pewnym momencie ulegnie ono zbyt wielkiemu zmęczeniu i przestanie funkcjonować... Drugiego ciała nie dostaniemy choć lekarze robią co mogą żeby jak najdłużej nam służyło.To właśnie ono jest naszym identyfikatorem i tu na Ziemi człowiek naznacza swoją obecność, jeśli nawet umrze tu zostaną jego bliscy, a on w ich sercach...Tu tez znajdziemy jego ślady w jego dziełach , zarówno materialnych i niematerialnych. Tak więc ze sferą cielesna wiąże się nierozerwalnie ból, ruch,nasze zdrowie bądź choroba.
Obserwuj wątek
    • grazkavita Dbajmy o nasze ciało 11.03.15, 08:56
      i je kochajmy, bo bez niego nie możemy istnieć. Często się mówi :on nawet siebie nie kocha...Jeśli nawet uważamy, że uroda nam nie poskąpiła i daleko nam do ideału i mimo szczerych chęci nie potrafimy zatuszować pewnych mankamentów musimy się zaakceptować i pokochać takich jakimi jesteśmy...Wielu z nas nie dba o swoje ciało i dla chwili przyjemności jaką jest picie alkoholu, jedzenie ciastek, czy onanizm zapomina, że ciało nie jest maszyną, która potem będzie można wymienić na inną.
      Przyjemność to domena sfery czuciowej. Człowieka można uwrażliwić na piękno,empatię, smutek i wiele , wiele innych odczuć jak smaki, ciepło, wilgotność, zapach itp.Często nam się coś podoba i pragniemy to mieć, nawet kosztem innych wyrzeczeń... Posiadanie właśnie tej , a nie innej rzeczy pozwala nam się określić i daje nam poczucie własnej wartości...Ponieważ właśnie to jest dla nas ważne nie powinniśmy wybierać to co wszyscy wybierają, tylko starać się żyć i pracować tak aby być bliżej tego co lubimy...Często nasi rodzice lub po prostu los za nas wybiera i niekoniecznie nawet wtedy musimy się wyrzec naszego"ja"...Wielki malarz Van Gogh zaczynał od bycia księdzem, wybrał ostatecznie biedę i malarstwo...Doceniony został dopiero po śmierci, ale był tym kim chciał....
      • grazkavita Kim jestem? 11.03.15, 15:25
        Jaka jest moja rola w świecie? Odpowiedź na te pytania udziela nam nasza duchowość. Bardzo częstym pytaniem jest także: być czy mieć? Pamiętam ta nagonkę na moją osobę gdy przyznałam się, że coś tam chcę robić dla pieniędzy...Mówili to ci , którzy jak sądzę mieli byt zapewniony i całe swoje pracowite życie poświęcili temu żeby mieć pieniądze! Uważam , że jedno i drugie jest ważne.Trzeba być dobrym człowiekiem i realizować swoje cele w życiu, ale też trzeba mieć na nie środki. Człowiek bez środków finansowych nie może egzystować a i człowiek pozbawiony sensu w życiu, choćby miał miliony nie będzie szczęśliwy. Duchowość podobnie jak uczuciowość trzeba w sobie rozwijać. Człowiek powinien zdawać sobie sprawę z tego , że jest jedynym w swoim rodzaju, ale też , że ma wiele braków , które musi uzupełnić przez wymianę swoich uzdolnień z innymi ludźmi...Tylko bowiem wtedy osiągnie pełnie człowieczeństwa gdy połączy się z całą ludzkością. Uczuciem pochodzącym od duchowości jest radość. O ile przyjemność szybko przemija o tyle radość trwa wiecznie i można ja czuć nawet wtedy gdy cierpimy ból fizyczny. Przykładem duchowego święta jest Boże Narodzenie. W tym dniu zapraszamy wszystkich do stołu, bez względu na to czy się znamy czy nie ( nie ujmując nikomu, bez przerwy oceniamy się nawzajem i zrywamy, bądź zawieramy znajomości), kłaniamy się dzieciątku jako Bogu (a tak często mówi się o dzieciach chcianych i nie chcianych) i nazywamy Go naszym Zbawicielem...Wreszcie obdarowujemy się i zachowujemy się jak dzieci, przyznając się do tego , że wszyscy jesteśmy bożymi dziećmi.
        Wiec pielęgnujmy nasze ciała i rozwijajmy naszą uczuciowość i duchowość, bo tylko wtedy będziemy silni i zdolni osiągnąć pełnię naszego człowieczeństwa, czego wszystkim szczerze życzę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka