Dodaj do ulubionych

Wolność w 80% zależy od ciebie

03.05.15, 10:59
Zgodnie z regułą Pareto wolność zależy w 80 od nas samych, czyli tylko w szczególnych wypadkach można nas częściowo zniewolić... Mimo to bardzo często przestajemy walczyć ze złem mimo , że właśnie przyzwolenie na zło czyni z nas największych niewolników...Czym zatem jest nasza wolność? Św Jan Paweł II powiedział , że wolność jest " do" , a nie "od" . Mamy prawo do odrabiania lekcji, do pracy, do miłości itd. Natomiast ucieczka "przed" lub"od" szkoły, od obowiązku, od pracy jest rodzajem zniewolenia, bo odsuwa od nas zwycięstwo nad sobą i daje przyzwolenie na zło...Często Ojciec Św pytał się nas: co to za wolność, która zniewala?
Wolność jest tłumaczona przez ks. Aleksandra Woźnego jako rodzaj wyboru między jednym dobrem , a drugim... Często też człowiek ma do czynienia z wyborem między złem , a dobrem...Jeśli wybierze zło to nie jest to wybór "godny", a wolność jest cnotą godną, szlachetna, która nas oswabadza...Oczywiście nikt w 100% nie jest wolny , bo urodził się tam, a tam, ma określonych rodziców i zawsze są jakieś ograniczenia, które powodują, że przez całe życie musimy walczyć o nasza wolność, która jest nie dana tylko "zadana" jak to mówił nasz ukochany Ojciec Św.
Phil Bosmans twierdzi , że człowiek musi się pogodzić z warunkami w których się znalazł i wziąć na ramiona swój krzyż. Inaczej odrzucony krzyż do niego "wróci" w najmniej oczekiwanym momencie. Nie da się "odrzucić" krzyża , trzeba go wziąć na ramiona , nieść i ofiarowywać, albo on ciebie wzmocni, albo ty mu ulegniesz...Dotyczy to również, a może przede wszystkim codziennych, zwykłych spraw: "Żeby być choć trochę szczęśliwym i zaznać nieco nieba na ziemi, trzeba pogodzić się z życiem takim , jakim ono jest.
Musisz zawrzeć pokój z twoją pracą, pokój z możliwościami twego portfela, pokój z twoją twarzą, której wyglądu przecież nie wybrałeś. Pokój z otoczeniem , z ludzkimi słabościami. Pokój z mężem ,z żoną. Zdajesz chyba sobie sprawę z tego, że nie jesteś idealny."
Piękna ilustracją filmową wolności człowieka jest film pt; "Siedmiu samurajów". Film ten opowiada jak prości ubodzy wieśniacy stali się wolni , bo powiedzieli bandytom okradających ich z żywności "nie". To również opowieść o samurajach, którzy za garstkę ryżu dziennie narazili swoje życie broniąc wolności drugiego bezbronnego człowieka...Oni dokonali właściwego wyboru i również nie ulegli zniewoleniu przez zło.Wolnym człowiekiem okazał się chłopak, szukający przygód, wybierając życie u boku biednej dziewczyny od kariery samuraja, która go początkowo nęciła. cnd.
Obserwuj wątek
    • grazkavita Co nam pomaga być wolnym? 04.05.15, 09:06
      Człowiek wolny to nie znaczy taki , który w danym momencie wszystko może...., ale taki który dokonuje świadomych wyborów. Uczmy się decydować o swoim życiu i uczmy tego nasze dzieci, a będziemy ludźmi wolnymi! Przeszkadza ci, że musisz codziennie się spieszyć do pracy? Przychodź więc na 10 minut wcześniej i zapomnisz o pośpiechu i będziesz mógł się zatrzymać przy śpiewającym ptaszku rano, lub popatrzeć w oczy ukochanej przed wyjściem do pracy i spytać ja w czym jej dziś pomóc, i zdobyć jej bezcenny uśmiech...Jeśli zrezygnujesz z filmu wieczorem na korzyść porannej gimnastyki razem z dzieciakami to zyskasz zdrowie i okazję do szczerej rozmowy z dziećmi, a to jest więcej warte od filmu...Ale to jest Twój wybór, twoja decyzja i miara twojej wolności...Ucz dzieci rezygnować z tego co daje niewiele na korzyść tego co daje miłość i radość w rodzinie.
      Posłuszeństwo sprzyja wolności, bo wolność karmi się posłuszeństwem. Poczucie obowiązku wobec praw ekonomii, albo wiary daje nam kontrolę nad sobą i nie pozwala zaprzepaścić zadanej nam wolności. Przeciwnie dostajemy wówczas cenne wskazówki :jak postępować, aby mieć więcej czasu na realizacje swoich celów? , co robić aby mieć wsparcie duchowe? W tym momencie chcę podkreślić wagę danego przez siebie słowa , dotrzymanie danego słowa to też miara naszej wolności. To jest nasze człowieczeństwo, a w miarę zbliżania się do jego ideału jesteśmy bardziej wolni, bo tylko człowiek jest istotą na prawdę wolną! Czasami może nam się nie podobać plan Boga wobec nas. Możemy napotykać na liczne przeszkody i skłonić nas do zawrócenia z wcześniej obranej drogi....Już wielki poeta Jan Kochanowski napisał: Nie porzucaj nadzieję , jakoć się kolwiek dzieje! Nie piszę tutaj o ślepym parciu do przodu , ale o świadomym wzięciu krzyża na swoje barki, po to aby przezwyciężyć zło i być wolnym...
      Pamiętanie o innych i miłość do drugiego człowieka. Pozwala nam wymienić się darami , które mamy i wzmocnić się. Miłość uwalnia nas od nas samych, pozwala znaleźć w sobie wszystkie aktywa, wzmocnić się duchowo i osiągnąć o wiele więcej niż działając bez świadomego oddania się w służbę drugiego człowieka , wielu ludzi, czy nawet społeczeństwa. Jak pisze Quoist :'Żaden człowiek nie może żyć sam nie stając się coraz uboższym". Więc bądź hojnym dla drugiego, dawaj mu nie to co ci zbywa, ale to co tobie również może się przydać, pamiętaj o drugim, miej na uwadze jego dobro, a będziesz wolnym człowiekiem! cnd.
      • grazkavita Przeszkody na drodze do wolności. 04.05.15, 13:49
        Mam tutaj na myśli cechy charakteru, które utrudniają nam świadomy wybór czyli wolność. Zarozumiałość, czyli mniemanie o sobie, że wszystko się wie lepiej uniemożliwia nam obiektywizm i rozpoznanie w sytuacji, a tym samym osiągnięcie stanu wolności. Nasz wybór jest przez nic nie kontrolowany, bo "sami wiemy najlepiej" i wszystko jest dla nas okey, gdy tymczasem możemy być zniewoleni i właściwie już jesteśmy takimi z powodu naszego samolubstwa. Człowiek zarozumiały często boi się krytyki i nie dopuszcza cudzych sądów na swój temat. Nie może się doskonalić i nie ma ochoty brać udział w relacjach międzyludzkich, gdyż uważa , że to on jest najlepszy. Człowiek zarozumiały jest człowiekiem samotnym, bo ludzie są mu do niczego nie potrzebni. Pozbawieni kontroli mogą stać się tyranami takimi jak Hitler czy Polpot. Jak pisze M. Quoist; "Żaden człowiek nie może być sam nie stając się coraz uboższym".
        Często zazdrościmy komuś majątku i w wyniku tego uczucia nie możemy sami w sobie znaleźć odpowiednich cnót , aby poczuć swoje bogactwo. Skupiamy się na tym człowieku , któremu się powiodło i myślimy z zawiścią o tej niesprawiedliwości...Nie jesteśmy w stanie skupić się na własnych brakach tylko widzimy świat w czarnych kolorach. Zamiast powiedzieć sobie; on jest milionerem, ale ja mam najwspanialszy widok z mojej kuchni na świat i wydaje mi się, że cały świat należy do mnie, tylko przydałoby się kuchnię odmalować i wymienić okno... Nie chcę tutaj was namawiać abyście się zadawalali "byle czym", ale pragnę waszego obiektywizmu i uznania tego co macie i co możecie mieć. Świat nie jest i nigdy nie będzie sprawiedliwy. Z pewnymi faktami musimy się pogodzić. Na przykład z tym, że nie jesteśmy milionerami. Jest jednak faktem , że pajda świeżego chleba z masłem głodnemu inaczej smakuje niż temu , który jest nasycony i że to ten głodny jest w "siódmym niebie" gdy ją je...Więc miejcie godność wolnego człowieka i gratulujcie zwycięzcom i cieszcie się razem z nimi! Pamiętajcie, że każdy człowiek jest niepowtarzalny i wspaniały, i że ten bogacz choć bogatszy od ciebie jest w czymś od ciebie gorszy i że nie ma ludzi gorszych i lepszych, bo każdy jest w czymś lepszy od drugiego... Wpajajcie tę ludzką godność dzieciom , niech znają swoje zalety, wady i niech wiedza m że są jedyne w swoim rodzaju...Tylko człowiek godny może być wolny!
        Ostatnia rzecz , która zagraża naszej wolności to nieśmiałość. Brak wiary w siebie i mniemanie , że się nic nie może bywa poważna przeszkoda w czasie wypełniania zadanej nam wolności. Człowiek nieśmiały często pierwszy zauważa zło, ale nie ma śmiałości mu się przeciwstawić. Nie nawiązuje tez normalnych stosunków międzyludzkich, bo boi się krytyki i myśli , że nie jest w stanie nic z siebie dać. Nie może prze to nauczyć się czegoś od innych ludzi podobnie jak samolub. Często nasza nieśmiałość wynika ze zbyt mocnej krytyki ze strony rodziców, nie róbmy tego naszym dzieciom! Dawajmy im poczucie własnej wartości! Człowiek wolny to człowiek asertywny, który wybiera , jest odważny, by tego wyboru dokonać.Dokonujmy właściwych wyborów , nie stójmy obojętnie wobec zła, a będziemy ludźmi wolnymi, czego Wam serdecznie życzę!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka