grazkavita
11.05.15, 12:58
Jak nam donosi encyklopedia: nadzieja jest to oczekiwanie z zaufaniem na spełnienie się obietnic Bożych - teraz i w czasach ostatecznych. Jedna z trzech (oprócz miłości i wiary ) głównych cnót teologicznych. Myślę, że nadzieja czyli wiara w to, że coś się stanie, towarzyszy nie tylko człowiekowi wierzącemu i jest głównym motorem naszych wszystkich działań. Gdybyśmy nie mieli nadziei na ziszczenie się rezultatów naszych działań to byśmy nic nie robili. Uczeń , który ciągle "obrywa" negatywne oceny, przestaje mieć zapał do nauki.Jedna kobieta uważa , że jej ciasto drożdżowe nigdy nie wyjdzie i nawet nie próbuje się dowiedzieć - dlaczego? Wielu z was poniechało niektórych czynności, bo straciło nadzieje , że wam to się kiedyś uda. Uważacie , że nie jesteście "do tego stworzeni". Ktoś powiedział:"Dopóki oddycham , mam nadzieję!"To prawda :każdemu człowiekowi jest przypisana nadzieja! Czy więc jest to na pewno cnota, skoro tak często nas zawodzi i nie osiągamy obranego celu? Na pewno tak!
Wyobraźmy sobie idiotę, który ma nadzieje dokopać się na druga stronę Ziemi.Teoretycznie jest przecież to możliwe. Człowiek ten zaczyna realizować swój plan i napotyka na liczne przeszkody, które musi usunąć: kupuje coraz lepsze łopaty, by można było z nimi dłużej pracować, uczy się jak kopać, by nie osunęła się ziemia, wyznacza sobie najlepszy czas na pracę, aby móc normalnie funkcjonować itd. itd. W końcu z ciekawości zleca komuś aby obliczył jak długo , pracując takim tempem musi pracować i dowiaduje się, że około1000 lat, więc rezygnuje ze swego zamierzenia...Co stracił? Dużo czasu i pieniędzy. Co zyskał? - lepszą wiedzę o świecie, pragmatyzm i stał się mądrzejszym człowiekiem... Bezcenne!
Rozpatrzmy drugi przykład: uczeń chce dostać dobra ocenę ze sprawdzianu, ale mimo solidnego przygotowania i znacznego poszerzenia swojej wiedzy mu się to nie udaje, bo nauczyciel chciał "klasie dokopać" i wymyślił bardzo trudne zadania! Efekt :mierny z minusem .80% uczni oblało! Jeśli pomyśli "trzeźwo" znalazł się wśród najlepszych...Poszerzył znacznie swoją wiedzę...Według mnie i w tym wypadku wysiłek człowieka dał rezultaty pozytywne... cnd.