Dodaj do ulubionych

Wiara - co to jest? I w co wierzymy?

17.05.15, 13:12
Jak pisze encyklopedia :wiara jest to osobowy, świadomy i wolny akt ludzki afirmujący istnienie Boga, istoty najwyższej.Moje rozważania oprę na wierze chrześcijańskiej jako mi najbliższej. Istota ta była , jest i będzie. Bóg się nigdy nie urodził i nigdy nie umrze. Wiara zakłada wiec afirmacje czegoś czego nikt nigdy nie udowodni, przynajmniej na tym świecie. Bóg jest miłością nieskończoną i wszystko co jest na Ziemi i we Wszechświecie stworzył On sam. Jest On także stwórcą człowieka , którego stworzył na obraz i podobieństwo swoje. Dał człowiekowi wolna wolę i zalążek wiary na Chrzcie Św. Człowiek został stworzony po to , by móc czynić dobro i podążać ku świętości, co pozwoli mu zasłużyć sobie na Zbawienie, które polega na radości w niebie przez całą wieczność.Wiara zakłada, że dusza ludzka jest nieśmiertelna. Łaska wiary jak pisze M. Quopist pozwala nam spotkać osobę żywą Jezusa Chrystusa i nabrać pewności, że to co On powiedział jest prawdą. Możemy słuchać Jego słowa nawet dziś czytając Pismo Św. którego autorem jest sam Bóg. Pismo Św jest uważane przez Kościół jako główne źródło wiary oprócz tradycji. Kościół jest przedłużeniem Chrystusa, ale jest pojmowany również jako wspólnota wiernych.Nasze posłuszeństwo wobec Kościoła jest praktykowaniem wiary co prowadzi do życia w Chrystusie.Z chwilą gdy uznajemy za prawdę słowa Chrystusa, wówczas przyjmujemy Jego spojrzenie na nas samych , na innych , na rzeczy, cały świat, a nawet na samego Boga i w następstwie tego nasza wiara jest dojrzała.
Jakie są podstawowe symbole wiary?
Pismo Św.
Msza Św jako misterium upamiętniające ofiarę Pana Jezusa na krzyżu.
Eucharystia - mistyczne ciało i krew Pana Jezusa pod postacią chleba i wina.
Modlitwa - rozmowa z Panem Bogiem w czasie której my zwykli śmiertelnicy nic nie słyszymy , ani nie czujemy. Modlitwa to 'nudzenie się"przed Bogiem. Modlić się to stracić bezinteresownie czas w Jego obecności, a tym samym uczynić akt wiary , uwielbienia i miłości co jest podstawa modlitwy.
Skład Apostolski - podstawowy akt wyznania wiary chrześcijanina.
Objawienia:Żywoty Świętych i cuda, czyli nie wyjaśnione zjawiska jak np.: wniebowstąpienie Pana Jezusa, wskrzeszenie zmarłych, uzdrowienie chorych, cudowne rozmnożenie chleba itp. Każdy z nas , jeśli się dobrze przyjrzy swemu życiu przeżył jakiś cud. Któregoś dnia nie miałam za co kupić dzieciom jedzenia. Poszłam więc do warzywnika , aby za ostatnie 2 zł. kupić marchew i pietruszkę na zupę. Oprócz marchwi i pietruszki pani dała mi 8 zł. reszty - ale ja dałam pani 2 zł powiedziałam. Nie! - pani mi na pewno dała 10 zł! I tak przetrwałam do następnej wypłaty! cnd.
Obserwuj wątek
    • grazkavita Dary wiary. 17.05.15, 19:44
      Bezsprzecznie człowiekowi wierzącemu lepiej jest żyć niż agnostykowi. Agnostyk ma świadomość tego , że jego życie kończy się w momencie śmierci. Człowiek wierzący ufa, że jeżeli zasłuży na Zbawienie będzie żyć wiecznie i dlatego gotów jest cierpieć i znosić wszelkie traumy w imię przyszłego pozagrobowego życia. Chrześcijanie na oczach Nerona umierali rozszarpywani przez lwy z pieśnią na ustach, bo mieli świadomość spotkania z Bogiem.. Wiara pozwala także żyć razem z bliskimi, którzy odeszli do wieczności.Chrześcijanie nie tylko zachowują ich w swojej pamięci, ale modląc się do Boga niejako odnajdują ich i noszą ich w swoich sercach. Mimo naturalnej rozpaczy z powodu rozłąki śmierć dla chrześcijanina jest tylko kolejnym etapem życia wiecznego i są oni przygotowani na ten moment. Oprócz obowiązków kościelnych , chrześcijanin od dziecka uczy się "umiarkowania w jedzeniu i piciu", w czasie Wielkiego Postu nie może urządzać hucznych zabaw, a jego ciało9 należy przede wszystkim do Boga i nie ma prawa nadużywać je dla własnej przyjemności. Są to więc ludzie o silnych charakterach , potrafiący odmówić sobie wiele przyjemności i poświęcić swoje życie dla dobra innych zgodnie z przykazaniem "wzajemnego miłowania". Innym darem wiary jest łaska Boska , która często nawiedza chrześcijanina i nie wiedzieć czemu pozwala mu pokonać wiele trudności. Często jednak na chrześcijanina spada krzyż w postaci cierpienia lub choroby, a wtedy zamiast rozpaczać i błagać Boga o zmianę swojego losu, ma on wielbić Boga za jego doskonały plan i dziękować Mu za ten krzyż. Tak więc cokolwiek się nie przydarzy chrześcijaninowi - to jest to dobroć Boga za którą trzeba Mu dziękować. Każde bowiem zło pochodzące niewątpliwie nie od Boga zostaje przez Niego tak przemienione, aby w efekcie prowadziło do naszego Zbawienia czyli dobra. cnd.
      • grazkavita Sens życia chrześcijanina 17.05.15, 20:44
        polega jak już pisałam na dążeniu do świętości. Jak napisał prof. Leszek Kołakowski;" Tylko ci są wśród świętych co wcale o świętość nie dbają". Bogu nie podobają się ci , którzy zawczasu przestrzegają wszystkie przykazania i żyją "przykładnie", aby dostać się do nieba. Bóg błogosławi cichych, cierpiących, wychodzących z grzechów i tych co za dużo nie filozofują tylko bezgranicznie Mu ufają. Boga nie można "kupić" ani przez odpust, ani pobożność. Bóg wymaga od człowieka posłuszeństwa , takiego , które nakazuje człowiekowi aktywna postawę niesienia ewangelii, dobra i miłości. Chrześcijanin powinien okazywać swoja wiarę w znaku Krzyża Św :przed kościołem, figurkami świętych, na chlebie. Chleb dla chrześcijanina jest symbolem darów Boga.Oprócz uczynienia nożem znaku Krzyża Św przed ukrojeniem pierwszej kromki, chleb powinien być zjadany do ostatniego kęsa. Chrześcijanie noszą na szyjach medaliki, czczą obrazy świętych i miejsca objawienia. Pielgrzymują do świętych miejsc , prosząc o wstawiennictwo dla innych lub dziękując za uzyskane łaski.
        Dobroć jest wpisana w życie chrześcijanina, bez niej nie ma ono sensu.Każdy spotkany człowiek jest podobieństwem Chrystusa, każdemu trze4ba pomóc, a jak ktoś cię skrzywdzi pierwszą rzeczą jest mu przebaczyć i widzieć chorą dobroć w grzechu.Jak każdy człowiek chrześcijanin często grzeszy. Musi on ciągle robić rachunek sumienia, zadośćuczynić swoim występkom i starać się poprawić. Ma ciągle patrzeć na siebie przez pryzmat wielkości Boga i wyznawać Mu jak jest mały i jak wiele zależy od woli Ojca , a jak mało od niego samego."Ten kto się wywyższa będzie poniżony, a kto się poniża będzie wywyższony!". Jednak jeśli Bóg daje chrześcijaninowi cnotę w postaci umiejętności rządów, chrześcijanin idąc za swoim powołaniem nie może uchylać się od swych obowiązków! Musi się ich podjąć , bo nie może trzymać dla siebie darów od Boga tylko ma obowiązek obdarowywać nimi innych. Pokora i posłuszeństwo wobec Boga, miłość do ludzi i odwaga w walce ze złem to przymioty prawdziwego chrześcijanina. Życzę Wam spotkań z prawdziwymi chrześcijanami i naśladowania ich , bo to są wspaniali ludzie!
        • parafianka30 Re: Sens życia chrześcijanina 17.11.15, 12:26
          popieram!
    • parafianka30 Re: Wiara - co to jest? I w co wierzymy? 17.11.15, 12:24
      teksty idealnie pasują na stronę www.TwojaParafia.pl , naprawde aż chce się czytać!
      • grazkavita Re: Wiara - co to jest? I w co wierzymy? 18.11.15, 08:48
        Bardzo dziękuję za przychylne słowa! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus! Z Bogiem!
        • grazkavita Znaki wiary 19.03.16, 13:29
          Fundamentalnym dowodem na istnienie Boga jest jego łaska. Każdy z nas spotkał się ze zjawiskiem niewytłumaczalnym empirycznie, które podziałało na naszą korzyść i "psim swędem" mogliśmy "dopiąć swego" nie mając na to żadnych szans.
          Wszyscy Święci są wniesieni na ołtarze dlatego między innymi, że za ich pośrednictwem dokonały się cudowne uzdrowienia ludzi, którzy nie mieli na to żadnych szans. Owe przypadki są dokładnie badane przez najlepszych specjalistów i zgodnie ze współczesna wiedzą należy uznać je za cuda.
          Innym znakiem wiary są tzw. cuda eucharystyczne tj. zamiana hostii w ciało ludzkie , a mszalnego wina w ludzka krew. Tu możemy dać przykład cudu w Sokółce w 2009 roku, oraz cudu w Watykanie w 1984 roku, gdzie hostia zamieniła siew kawałek ludzkiego ciała.
          Nie chce się wypowiadać na temat przepowiedni i objawień. Choć niektóre przepowiednie się sprawdziły, a objawienia maja całą rzeszę świadków, a na miejscach objawień dochodziło do licznych uzdrowień.
          Ciekawym znakiem wiary są stygmaty, rany powstające na dłoniach i stopach zwykłych ludzi, którzy sa w stanie wyobrazić sobie Pasję( Chrystusową mękę0. Stygmaty miał Ojciec Pio i miała też mistyczka XX wieku Marta Robin.Jeszcze bardziej zdumiewa fakt, że mistycy potrafią żyć nie przyjmując żadnych pokarmów oprócz codziennej Eucharystii. Marta Robin przeżyła w ten sposób 52 lata!
          Ciała niektórych Świętych nie ulegają rozkładowi. Nie ma mowy tu oczywiście o balsamowaniu, ani o utrzymywaniu ciał w specjalnych warunkach. Ciało kapucyna Charbala dodatkowo wydzielało przez kilka lat czerwonawą ciecz, która miała właściwości uzdrawiające. Ostatnio modlił się przed dwoma kapucynami (Charbalem i ojcem Pio) papież Franciszek.Pięknie wygląda ciało Św Bernardety.
          Piszę o tym dlatego, że ludzie nie wiedzą jak wiele znaków daje człowiekowi Pan Bóg. . Nawet dziś, kiedy nie rzeczy nie do zbadania i wszystko "można wyjaśnić"cuda się zdarzają.
          • grazkavita Re: Znaki wiary Cudowne tkaniny. 26.03.16, 18:18
            Całun Turyński należy do najbardziej znanych. To zwykłe płótno przetrwało 2000 lat i odzwierciedla ciało ukrzyżowanego Jezusa. Inną tkaniną jest chusta z Menopello, która została zrobiona z bisioru i pod pewnym kątem odzwierciedla twarz zmartwychwstałego Jezusa i również "nie ma zamiaru się rozlecieć" choć w świetle nauki powinno się to dawno dokonać...
            Tylko Bóg zna tajemnicę tego dzieła - tak pisze Przewodnik Katolicki o wizerunku Matki Boskiej z Guadolupe.Wizerunek Jej ukazał się na płaszczu Juana Diego, któremu się ukazała w 1531 roku.Obraz i tkanina świetnie się zachowały, mimo, że zostały oblane kwasem. Ukryta symbolika obrazu została niedawno odkryta dzięki nowoczesnej aparaturze. Po powiększeniu tęczówek o średnicy 8 mm odkryto utrwaloną w nich scenę z udziałem 13 osób, między innymi Juana Diego i indiańskiej rodziny z biskupem. Głowa Maryi nachylona jest w prawo pod kątem23,5 stopni czyli pod tym samym kątem co nachylony jest równik do południka orbity Ziemskiej. Układ gwiazd na płaszczu jest dokładnie taki sam jaki był nad stolicą Meksyku w momencie objawienia.Przy czym są to gwiazdozbiory widziane nie z Ziemi, ale z...kosmosu! Rozmieszczenie kwiatów magnolii na szacie Maryi pokrywa się z lokalizacją wulkanów i szczytów górskich w Meksyku....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka