grazkavita
17.05.15, 13:12
Jak pisze encyklopedia :wiara jest to osobowy, świadomy i wolny akt ludzki afirmujący istnienie Boga, istoty najwyższej.Moje rozważania oprę na wierze chrześcijańskiej jako mi najbliższej. Istota ta była , jest i będzie. Bóg się nigdy nie urodził i nigdy nie umrze. Wiara zakłada wiec afirmacje czegoś czego nikt nigdy nie udowodni, przynajmniej na tym świecie. Bóg jest miłością nieskończoną i wszystko co jest na Ziemi i we Wszechświecie stworzył On sam. Jest On także stwórcą człowieka , którego stworzył na obraz i podobieństwo swoje. Dał człowiekowi wolna wolę i zalążek wiary na Chrzcie Św. Człowiek został stworzony po to , by móc czynić dobro i podążać ku świętości, co pozwoli mu zasłużyć sobie na Zbawienie, które polega na radości w niebie przez całą wieczność.Wiara zakłada, że dusza ludzka jest nieśmiertelna. Łaska wiary jak pisze M. Quopist pozwala nam spotkać osobę żywą Jezusa Chrystusa i nabrać pewności, że to co On powiedział jest prawdą. Możemy słuchać Jego słowa nawet dziś czytając Pismo Św. którego autorem jest sam Bóg. Pismo Św jest uważane przez Kościół jako główne źródło wiary oprócz tradycji. Kościół jest przedłużeniem Chrystusa, ale jest pojmowany również jako wspólnota wiernych.Nasze posłuszeństwo wobec Kościoła jest praktykowaniem wiary co prowadzi do życia w Chrystusie.Z chwilą gdy uznajemy za prawdę słowa Chrystusa, wówczas przyjmujemy Jego spojrzenie na nas samych , na innych , na rzeczy, cały świat, a nawet na samego Boga i w następstwie tego nasza wiara jest dojrzała.
Jakie są podstawowe symbole wiary?
Pismo Św.
Msza Św jako misterium upamiętniające ofiarę Pana Jezusa na krzyżu.
Eucharystia - mistyczne ciało i krew Pana Jezusa pod postacią chleba i wina.
Modlitwa - rozmowa z Panem Bogiem w czasie której my zwykli śmiertelnicy nic nie słyszymy , ani nie czujemy. Modlitwa to 'nudzenie się"przed Bogiem. Modlić się to stracić bezinteresownie czas w Jego obecności, a tym samym uczynić akt wiary , uwielbienia i miłości co jest podstawa modlitwy.
Skład Apostolski - podstawowy akt wyznania wiary chrześcijanina.
Objawienia:Żywoty Świętych i cuda, czyli nie wyjaśnione zjawiska jak np.: wniebowstąpienie Pana Jezusa, wskrzeszenie zmarłych, uzdrowienie chorych, cudowne rozmnożenie chleba itp. Każdy z nas , jeśli się dobrze przyjrzy swemu życiu przeżył jakiś cud. Któregoś dnia nie miałam za co kupić dzieciom jedzenia. Poszłam więc do warzywnika , aby za ostatnie 2 zł. kupić marchew i pietruszkę na zupę. Oprócz marchwi i pietruszki pani dała mi 8 zł. reszty - ale ja dałam pani 2 zł powiedziałam. Nie! - pani mi na pewno dała 10 zł! I tak przetrwałam do następnej wypłaty! cnd.