grazkavita
31.05.15, 11:09
Po co mamy to robić? Zapytacie , skoro żyje nam się całkiem nieźle i mamy wszystko co nam potrzeba - powiedzą jedni. Po co mi jakiś cel skoro nie mogę zwiać koniec z końcem i nic mi się nie udaje? - powie inny...Ci pierwsi często marnują swoje życie na przyjemności, a potem płaczą do poduszki, bo uświadamiają sobie, ze ich życie nie ma sensu i choćby mieli jeszcze jeden dodatkowy miliard i zafundowali sobie wycieczkę w kosmos to i tak to im szczęścia nie da....Ci , którzy nie wierzą, że im się cokolwiek uda i zmienili swoje życie na bezsilne trwanie, tez są głęboko nieszczęśliwi...Otóż jedną i chyba najważniejszą przyczyną dla której człowiek powinien wyznaczać sobie cel jest uzyskanie równowagi między swoja pokora, a swoim bałwochwalstwem... Dajcie sobie powiedzieć , ze szczęście i polega na tym , ze mamy drogę, która warto podążać - dobry cel. To właśnie on ratuje życie niedoszłym samobójcom, to on nadaje naszemu życiu sens!Kiedy go znajdziesz to osiągniesz równowagę w swojej pewności siebie i nie będzie się liczyć dla ciebie"bycie najlepszym lub lubianym", ale Twój cel. Profesor Wiliam Damon definiuje cel jako"stabilną i ogólną intencję osiągnięcia czegoś, co z jednej strony ma dla nas znaczenie, a z drugiej wpływa również na świat poza naszym "ja" ".
Najpierw jednak dobrze jest uświadomić sobie cele podstawowe każdego człowieka: 1 - Ty i twoi najbliżsi musicie być bezpieczni (mieszkanie, jedzenie itp.) bez tego żaden cel nie ma prawa bytu, jeśli Twoje dziecko jest głodne, to nakarmienie go jest bardzo dobrym celem!, który wystarczy za wszystkie inne ! 2 - Jesteśmy istotami społecznymi w związku z tym musisz przynależeć do pewnej grupy społecznej, jeśli Twój kraj jest w niebezpieczeństwie, to obrona jego przed wrogiem stanowi bardzo dobry cel i wcale nie potrzeba innego! 3 - Jeśli to co robisz pozwala ci uzyskać uznanie w oczach innych, np.jesteś dobrym rzemieślnikiem i Twoje wyroby cieszą się popularnością i dajesz swoja praca dużo dobra dla innych , to nie potrzeba niczego więcej , chyba, że zamiast dobra dajesz ludziom tylko przyjemność, tak jak to robiła niejedna aktorka...Pamiętaj , przyjemność sama w sobie nie jest grzechem , ale dawanie jej musi mieć swoje granice... 4 - Masz potrzebę szacunku, powinieneś być szanowany przez swoich pobratyńców , czuć swoją godność i jej strzec jak oka w głowie! Bóg, Honor i Ojczyzna - obrona tych wartości jest celem godnym naśladowania! 5 - Każdy człowiek żyje po to aby odnosić sukcesy! Ciesz się nawet małymi sukcesami jak np. dobrze wysprzątany pokój, lub ugotowanie smacznego i pożywnego obiadu dla rodziny! Bycie dobrą gospodynią domowa jest dobrym celem! Sprawdź proszę czy są zaspokojone Twoje podstawowe potrzeby współczesnego człowieka: bezpieczeństwa, przynależności, uznania, szacunku i sukcesu! Bez tego ani rusz! cnd.