Dodaj do ulubionych

Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy

03.09.16, 11:01
Kreml sam nie wie, co się dzieje z gospodarką Rosji. Tempo rozwoju dramatycznie spadło i nie przestaje spadać.

- Tylko w ciągu ostatnich trzech lat straciliśmy ponad 6,8 mln miejsc pracy. Wartość dodana spadła gwałtownie z poziomu, do którego się przyzwyczailiśmy czyli z 4-5 proc. rocznie. Od 2011r wyrosła jedynie o 1 proc. - przyznał Borys Titow rzecznik praw rosyjskiego biznesu przy prezydencie Rosji, podczas spotkania w Nowosybirsku, podała agencja TASS.

Titow wyjaśnił, że dane pochodzą od rosyjskiego fiskusa (Federalna Służba Podatkowa).

- Sami do końca nie wiemy, co się dzieje w naszej gospodarce. Wychodzi na to, że rozwija się znacznie gorzej, aniżeli się do tego przyzwyczailiśmy - szczerze przyznał rzecznik. Dodał, że do poprawy sytuacji potrzebne jest wsparcie państwa szczególnie dla małego i średniego biznesu; zalegalizować szarą strefę oraz stworzyć miejsca pracy o wysokiej wydajności z wykorzystaniem nowych technologii.

Dane gospodarcze za I półrocze są słabe i zdaniem ekspertów z Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Rosji zakończyła się jedynie pierwsza - najostrzejsza faza przystosowania gospodarki do warunków kryzysowych („nowej normalności").

- Gospodarka znów się zmniejsza przebijając kolejne dno - ostrzegli ekonomiści.

W I półroczu najwięcej straciło budownictwo - 10 proc.; handel detaliczny - 3,1 proc. i transport towarowy - 2,6 proc.

- Nieprzerwanie spada popyt wewnętrzny. Za półroczne był niższy o 3,7 proc. Przy czym zakończenia kryzysu nie widać - cytuje raport ekspertów szkoły agencja Unian.

Ich zdaniem, jeżeli PKB w drugim półroczu przestanie się zmniejszać, to - w całym roku spadek wyniesie 1,5 proc., co jest wynikiem znacznie gorszym od majowej prognozy ministerstwa gospodarki. Przy czym naszym zdaniem recesja, choć mniejsza utrzyma się też w przyszłym roku - oceniają eksperci moskiewskiej szkoły.

Źródło: www.rp.pl/Ekonomia/308159967-Rosja-stracila-68-miliona-miejsc-pracy.html

Jako komentarz dodam rysunek, stary co prawda, ale nadal aktualny:
s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/25/2d/3a/252d3aece2c2e0a80f8db92bb22e5a0e.jpg
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 03.09.16, 13:13
      No, no jak polska propaganda napisze musi być zaraz "prawda", MFW/IWF twierdzi co innego, wzrost znaczenia Rosji w światowej gospodarce jak i rozwój jej gospodarki. Nawet Reuters, Der Spiegel i inni o tym piszą ale dla tępych głów w Polsce pisze się inną propagandę by wzbudzić u nich jeszcze większą rusofobie.

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/08/iwf-sieht-russland-ueberraschend-auf-einem-guten-weg/

www.finanzen.net/nachricht/aktien/IWF-sagt-Russland-2017-wieder-Wirtschaftswachstum-voraus-4983522

• tapatik Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 03.09.16, 18:36
        Jak byś była Polką to byś pamiętała o 17 września 1939 roku.
        • monalisa2016 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 03.09.16, 19:58
          Wieczne szabelki w głowie i nic poza tym?
          • tapatik Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 03.09.16, 21:28
            Skoro mamy sąsiada, który raz po raz wszczyna wojenkę, to wolę mieć szabelkę naostrzoną.
            I zapewniam cię, że zajmuję się wieloma rzeczami.
            • monalisa2016 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 03.09.16, 22:48
              a to napadł już na ciebie i ty nie jesteś w bunkrze?
              Co za IDIOTYZM!!!
              • tapatik Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 05.09.16, 09:29
                Co za ciekawa sugestia - jak na mnie napadną, to mam się schować w bunkrze zamiast bronić domu.

W 1939 czekaliśmy bezczynnie i czym to się skończyło?
                To ja wolę się przygotować. Strzelnica trochę kosztuje, ale za to daje dużo frajdy.

Tak przy okazji - ile ci płacą za jątrzenie?
              • czuk1 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 06.09.16, 05:47
                monalisa2016 napisał(a): a to napadł już na ciebie i ty nie jesteś w bunkrze?

Ja dodam - Co za IDIOTYZM!!! Tak oceniać nieododobnione opinie (może nawet troskliwe) opinie o Rosji?
                • czuk1 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 11.09.16, 19:49
                  Errata do zdania z poprzedniego wpisu.

Jest - Tak oceniać nieododobnione opinie (może nawet troskliwe) opinie o Rosji?
                  Winno być - Tak oceniać nieodosobnione opinie (może nawet troskliwe) opinie o Rosji?

PS.
                  Spostrzeżenie. Wpis ten dotyczy wątku otworzonego kilka dni temu a wtedy forum nie było zmodernizowane. I proszę sobie wyobrazić.... ten wpis nie ma narzędzi pomocnych przy kształtowaniu grafiki wpisu.
                  Modernizacja, na mój wniosek, została jednak przeprowadzona dziś.... chyba przez moderatorów z Agory albo obudzonego założyciela. I ten wpis (domyślam się) dlatego nie ma standardowych , także na tym forum wprowadzonych dziś narzędzi , do korzystania z forum. To spostrzeżenie dowodzi, że kłamcą jest igor-179 nazywając mnie dziś kłamcą, gdyż
                  forum jest zmodernizowane. Tak, jest zmodernizowane dziś ale klika dni temu jeszcze nie było. Stąd mój wniosek.
                  • czuk1 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 08:18
                    Szczerze mówiąc. Nie bardzo mnie obchodzi, że Rosja straciła 6,8 mln miejsc pracy.

PS. Znowu nie mam na forum narzędzi standardowych, np. do zmian grafiki i wklejania zdjęć.
                    • tapatik Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 08:33
                      A co Cię obchodzi? :D
                      U mnie (na moim forum) są narzędzia pod linkiem "zarządzaj forum".
                      Masz ten link?
                      Może sprawdź na innej przeglądarce?
                      • czuk1 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 09:55
                        tapatik napisał: A co Cię obchodzi? :D
                        Ja: Mnie nie obchodzi. Ja chcę z tego korzystać.

Tapatik: U mnie (na moim forum) są narzędzia pod linkiem "zarządzaj forum". Masz ten link? Może sprawdź na innej przeglądarce?

Ja: Adminie żartujesz . Co da mi zmiana przeglądarki ? . Nie jestem zarządzającym forum. Nie mogę mieć. Mnie - jak każdemu forumowiczowi - nie pokaże się link "zarządzaj forum".
                        JEŚLI POKAZUJE CI SIĘ LINK "ZARZĄDZAJ FORUM" OZNACZA TO , ŻE MASZ UPRAWNIENIA WŁAŚCICIELA. BRAWO. Przyznaj się oficjalnie .... do posiadania władzy nad forum.... nie ważne czyje interesy prezentujesz.

• tapatik Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 11:50
                          Przyznaję się oficjalnie do posiadania władzy na forum "Dla samotnych i nieśmiałych".
                          Tutaj jestem zwykłym użytkownikiem. ;-)
                          • czuk1 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 12:01
                            tapatik napisał: Przyznaję się oficjalnie do posiadania władzy na forum "Dla samotnych i nieśmiałych". Tutaj jestem zwykłym użytkownikiem. ;-)

Wyjaśniło się . Nadal nie mamy tu czynnego założyciela. Nie będzie nas kto miał ustawiać.
                            • tapatik Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 20:06
                              Skoro nie ma kota, to myszy grasują :D
                              • czuk1 Re: Rosja straciła 6,8 miliona miejsc pracy 14.09.16, 20:47
                                tapatik napisał: Skoro nie ma kota, to myszy grasują :D

Stać nas na pisanie kulturalne... jak na forum "Dla nieśmiałych i samotnych".
                                Tu nie będzie tylu tematów, wpisów i forumowiczów.
                                Nie liczę na wielkie zainteresowanie tematyką forum.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka