Dodaj do ulubionych

Ukraińcy bez wiz.

01.06.17, 09:59
Bodajże od 11 czerwca bieżącego roku Ukraińcy będą mogli wjeżdżać do Unii Europejskiej bez wiz. Ograniczeniem jest czas - 90 dni i cel turystyczny. Czyli do pracy nadal potrzebują wizy.
Poza tym wymogiem będzie paszport biometryczny.

Ciekawi mnie czy mieszkańcy Krymu też będą mogli skorzystać z tego ułatwienia.
No i co ze "zbuntowanymi" republikami.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Ukraińcy bez wiz. 01.06.17, 19:58
      Myślę, że formalnie mieszkańcy Krymu i uwikłanego w wojnę Donbasu , posiadający ważne paszporty, będą mogli korzystać z tych udogodnień.
      • tapatik Re: Ukraińcy bez wiz. 02.06.17, 07:44
        "- Mniej więcej co 15 Ukrainiec posiada już paszport biometryczny - poinformował Maksym Sokoluk, szef Państwowej Służby Migracyjnej. - Wydawanie biometrycznych paszportów rozpoczęliśmy w styczniu 2015 roku. Do dziś, do godziny 9 rano, taki dokument otrzymało 3 miliony 25 tysięcy obywateli Ukrainy. Każdego dnia ponad 10 tysięcy Ukraińców otrzymuje nowe biometryczne paszporty.

Szef ukraińskiej służby migracyjnej przypomniał, że korzystający z ewentualnego ruchu bezwizowego nie będą mogli przebywać na terytorium państw Unii więcej niż 90 dni oraz nie będą mogli podejmować tam pracy."

Źródło: radioszczecin.pl/6,352244,bez-wiz-do-ue-ukraina-coraz-blizej&s=1&si=1&sp=1

Pytanie, czy mieszkańcy Krymu i Donbasu mają paszporty biometryczne.
        Myślę, że mogą mieć problemy z ich uzyskaniem, a na rosyjskie nie wjadą.
        • czuk1 Re: Ukraińcy bez wiz. 02.06.17, 08:24
          Chyba masz rację.
          Jest to problem dla tych nielicznych.
          Ale... tak szczerze mówiąc.... to nie jest dla Polski wielki problem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka