Dodaj do ulubionych

Ocenia Sputnik Polska.....

16.01.19, 08:58

Wolałbym cytować niezależne badanie sondażowe. Ale warto znać i opinię Sputnik Polska czy Polstalu Ukraina : ----> Co myślą Polacy o imigrantach zarobkowych z Ukrainy?

"W Polsce przebywa obecnie około 2 mln Ukraińców, którzy przyjechali tutaj „za chlebem". Jak mówią zapytani o opinię obywatele, migranci z Ukrainy zajmują miejsca pracy, które nie są interesujące dla Polaków z powodu niskich pensji lub złych warunków zatrudnienia.

Korespondent portalu Ukraina. ru zapytał mieszkańców Warszawy, jaki mają stosunek do ukraińskich migrantów zarobkowych.
Napływ ukraińskiej siły roboczej Polacy wiążą ze „złą sytuacją" w Kijowie i niskimi pensjami w ojczyźnie migrantów. Uważają także, że Ukraińcy nie stanowią dla nich jakiegoś dużego problemu czy zagrożenia.
„Ukraińcy, których znam osobiście, to bardzo weseli i serdeczni ludzie" — powiedziała jedna z rozmówczyń portalu.
„Sama jestem imigrantką. Myślę, że nie ma żadnych problemów z Ukraińcami. Jeśli nie łamią prawa, to wszystko jest OK" — podkreśliła inna kobieta....
....Niektórzy z przechodniów byli zdania, że przyjazd ukraińskich migrantów zarobkowych „to niezbyt dobry pomysł". Jak powiedział pewien Polak, Ukraińcy przyjeżdżają tu, licząc na wyższe pensje (niż u siebie), podczas gdy Polacy muszą opuszczać swój kraj.
....Narodowy Bank Ukrainy ostrzegł już przed ryzykiem zwiększenia napływu migrantów do Polski. Na antenie Radia Sputik politolog Michaił Sinicyn nazwał sytuację z ukraińskimi migrantami „specyficzną".
...W ostatnich latach liczba takich osób gwałtownie rośnie. Jak pokazują statystyki, obecnie ok. 20% ukraińskiej ludności wyjeżdża co roku „na saksy". Nie ulega wątpliwości, że podobna dynamika wpływa negatywnie na sytuację gospodarczą na Ukrainie.
Jak twierdzi Europejski Urząd Statystyczny, najwięcej Ukraińców wybiera właśnie polski rynek pracy. Jednocześnie warunki zatrudnienia w Polsce pozostawiają wiele do życzenia. Zagraniczne pensje wydają się „kosmiczne", jednak w zestawieniu z lokalnymi cenami pozwalają ledwo wiązać koniec z końcem — mówią Ukraińcy, dodając, że w Polsce traktuje się ich jak „tanią siłę roboczą", a warunki pracy w kraju są „po prostu straszne".
---------------------------------------
Mój pogląd jest odmienny.
Zarówno dla Polski jak i dla Ukrainy duża emigracja zarobkowa Ukraińców do Polski (do Europy Zachodniej) wynika z sytuacji gospodarczej i na rynku pracy obu państw. Jest korzystna zarówno dla Ukrainy jak dla Polski. Poprawia poziom życia na Ukrainie a w Polsce zmniejsza niedobór pracowników w różnych zawodach, ułatwia rozwój gospodarczy Polski.
Obserwuj wątek
    • amunicyjny1 Re: Ocenia Sputnik Polska..... 16.01.19, 16:36
      czuk1 napisał:

>
      >
      > Wolałbym cytować niezależne badanie sondażowe. Ale warto znać i opinię Sputnik
      > Polska czy Polstalu Ukraina : ----> Co myślą Polacy o imigrantach zaro
      > bkowych z Ukrainy?
      >
      >
      Nie bardzo mi się to podoba [Polacy za mało zarabiają,a brak pracowników jest głównym motorem podwyżek ] psują rynek pracy
      Jednak sam byłem kiedyś uchodźca/emigrantem i moja obecność w jakimś kraju też mogła komuś się nie podobać, jednak zaakceptowano mnie.Moim obowiązkiem jest zrobić to samo,a swoje zdanie zatrzymać dla siebie
    • czuk1 Re: Ocenia Sputnik Polska..... 31.01.19, 21:47
      Mój pogląd .
      Zarówno dla Polski jak i dla Ukrainy duża emigracja zarobkowa Ukraińców do Polski (do Europy Zachodniej) wynika z sytuacji gospodarczej i na rynku pracy obu państw. Jest korzystna zarówno dla Ukrainy jak dla Polski. Poprawia poziom życia na Ukrainie a w Polsce zmniejsza niedobór pracowników w różnych zawodach, ułatwia rozwój gospodarczy Polski.
      • czuk1 Oceniają forumowicze - z "Rosja i świat" 15.02.19, 06:13
        Przepraszam za przeniesienie informacji na temat nas interesujący.
        Jest to pogląd rosyjski na problemy wojenne i bieżące Ukrainy. Osobiście uważam, że Ukraina obroni swoją państwowość. Choć obijana i dołowana jest niemiłosiernie. Do tego jest osamotniona. Autorzy wątku , marnie widzą przyszłość Ukrainy. :
        -------------------------------------
        Jaka przyszłość Ukrainy ?

brat_kryzysa 13.02.19, 11:04
        Pokaźną ilość broni ukradzionej z wojska znalazła się na czarnym rynku , procederem handlu zajmują się nazi bataliony które de facto są niezależne od władzy i coraz silniejsze. Czy będziemy świadkiem zorganizowanego nowego przewrotu czy może walki różnych frakcji podplaconych nazioli ? Państwo jest coraz slabsze , Siłę zyskują różne frakcje, ciawe kto komu dobierze się pierwszy do dooopy , idą wybory...
        novorosinform.org/750354

rosjaiswiat1 14.02.19, 12:28
        Ukraina bedzie po woli kurczyc sie, i wreszcie nadejdzie taki czas gdy to panstwo przestanie istniec ku radosci, przede wszystkim, jej mieszkancow.
        fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ga/gh/npe0/CeTewxGOVqWNfJ4SLX.jpg
        brat_kryzysa 14.02.19, 15:51
        Owszem ale wydaje mi sie ze walka z resztki z koryta bedzie coraz brutalniejsza, jewrokomisarze sie ponoc wscielki bo dotacje dla przesiedlencow z Donbasu posluzyly do wzbogacenia kilku majatkow, jestem ciekaw kied nastapi punkt wrzenia i komu pierwszemu puszzcza nerwy, wowczas nadejdzie czas nazi przyglupow....2020 rok??

boavista4 15.02.19, 05:55
        cos mi sie wydaje ze banderowcy rosna w sile, coraz wiecej tego na FaceBooku.

• karbat Re: Ocenia Sputnik Polska..... 12.04.19, 19:27
      czuk1 napisał:
      > Mój pogląd jest odmienny.
      > Zarówno dla Polski jak i dla Ukrainy duża emigracja zarobkowa Ukraińców do Pols
      > ki (do Europy Zachodniej) wynika z sytuacji gospodarczej i na rynku pracy obu p
      > aństw. Jest korzystna zarówno dla Ukrainy jak dla Polski. Poprawia poziom życia
      > na Ukrainie a w Polsce zmniejsza niedobór pracowników w różnych zawodach, ułat
      > wia rozwój gospodarczy Polski.

ta sytuacja jest korzystna dla Polski , naplyw taniej sily roboczej , ktora w razie potrzeby mozna bez problemow wyslac do domu , - na Ukraine .

czy ta sytuacja jest korzystna dla Ukrainy … .
      Wyjezdzajacych bezposrednio nikt nie zmusza do wyjazdu . fakt . Ich zmusza do tego bieda. Trzeba niejednokrotnie utrzymac rodziny na Ukrainie, by bylo co do gara wlozyc .
      wg mnioe to zadna komfortowa sytuacja .
      Oni nie przejezdzaja do Polski, by pracowac i kupic sobie nowy model smatrfona . - wiec ,
      co w tym jest korzystnego dla Ukraincow …

problem kraju banderowcow, ich cyrk ich malpy .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka