czuk1 17.11.21, 16:32 Czy mieszkancy tych dwóch obwodów są Ukraińcami. Czy obywatelami R.osji ? Oto jest pytanie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krytyk2 Re: Co dalej w Donbasie i Ługańsku. 30.11.21, 15:56 latem tego roku jechałem pociągiem w jednym przedziale z dwiema mieszkankami Donbasu.Przyjechały do Polski na saksy.Kiedy pytałem,kim się bardziej czują,odpowiedziały mi ,że Rosjankami i że całe to zamieszanie zostało wywołane przez Ukrainę.Mimo że podawałem znane fakty świadczące o tym ,że to Rosja wszczęła cały spór i konflikt -nie dawały się przekonać.Myślę ,że wiekszość prostych ludzi żyjących na terenie ZSRR ,jest przywyczajona do dwuznaczności,fałszu i podporzadkowania władzy sowietów.Doświadczyła na własnej skórze ,że nie wolno obnosić się publicznie z własnym zdaniem a na dodatek presja władzy sowieckiej i dokonywane przez nią działania rusyfikacyjne spowodowały ,że zasieg ruskich ludzi na tamtych terenach jest praktycznie nieograniczony.Masowe przewożenie jednych nacji w inne regiony i zastępywanie ich rosjanmi spowodowało ,że faktycznie ,dawna jedolitośc etniczna rozpłyneła się w wielkiej mieszaninie narodowości Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Co dalej w Donbasie i Ługańsku. 30.11.21, 15:59 oczywiście taka sytuacja nie upowaznia Rosji do pretensji terytorialnych.Równie dobrze region , w który zostali przesiedleni np tatarzy krymscy,mógłby zostac niezalezna republiką tatarska i chciec oderwać sie od Rosji.Takie rozumowanie jest nieuprawnione w obie strony ,ale jak to mówią -jak ktoś chce uderzyć -zawsze znajdzie kij Odpowiedz Link
senioryta13 Re: Co dalej w Donbasie i Ługańsku. 03.05.22, 21:20 Polecam wysluchanie evy barlett, kanadyjska reporterka, przebywa obecnie w Donbasie ( Niestety po angielsku) Odpowiedz Link
wykrywacz_klamcow teraz juz otwarcie popierasz ruskich nazistów? 04.05.22, 13:25 senioryta13 napisał: > Polecam wysluchanie evy barlett, kanadyjska reporterka, przebywa obecnie w Donb > asie > ( Niestety po angielsku) > ta debilka, którą promujesz jest nazistowską propagandystka kremla, która wspiera ludobójstwo ruskich na Ukrainie. Nie wstyd ci? ta swołocz dostaje krwawe pieniądze putina, ty również? Odpowiedz Link
senioryta13 Re: uwazaj 04.05.22, 18:43 wykrywacz_klamcow napisał: > senioryta13 napisał: > > > Polecam wysluchanie evy barlett, kanadyjska reporterka, przebywa obecnie > w Donb > > asie > > ( Niestety po angielsku) > > > > ta debilka, którą promujesz jest nazistowską propagandystka kremla, która wspie > ra ludobójstwo ruskich na Ukrainie. > Nie wstyd ci? ta swołocz dostaje krwawe pieniądze putina, ty również? Tobie to juz padalo na mozg, w kazdym widzisz Putina , a to juz obawy shizofrenika. Z czym sie nie zgadzasz , co takiego powiedziala ? bardzo jestem ciekawa, ale konkretnie, jak widzisz sprawdzam. Wedlug ciebie tylko Ukraincy maja patent na prawde, no i oczywiscie zukenbergi, Twittery , CNN, MSNBC . Za komuny nie sluchales glownego scieku informacji, a spoleczenstwo i tak wiedzialo co w trawie piszczy. Obecnie z wiadomosciami jest identycznie, najgorzej jest zawierzyc jednemu kanalowi. 2 maja byla rocznica masakry cywilow w Odessie . Czy slyszales cos o tym w mediach ? Ty z PIS czy z PO ? Odpowiedz Link
tapatik Re: uwazaj 07.05.22, 19:48 "2 maja byla rocznica masakry cywilow w Odessie . Czy slyszales cos o tym w mediach ?" Nie, ponieważ jest to bardzo mało ważna rocznica. Ważniejsza była by rocznica kacapskiej inwazji na Ukrainę. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: uwazaj 07.05.22, 20:07 tapatik napisał: > "2 maja byla rocznica masakry cywilow w Odessie . Czy slyszales cos o tym w med > iach ?" > > Nie, ponieważ jest to bardzo mało ważna rocznica. Raczej wstydliwa, postapiono identycznie jak we Wolyniu, cywilow zapedzono do budynku, zamknieto drzwi i budynek podpalono, a policja spokojnie przygladala sie tragedii. Czy Polacy pamietaja Wolyn ? Czy prasa pisze o tym , sklada kwiaty ? Odpowiedz Link
tapatik Re: uwazaj 07.05.22, 20:19 senioryta13 napisał: > Raczej wstydliwa, postapiono identycznie jak we Wolyniu, cywilow zapedzono > do budynku, zamknieto drzwi i budynek podpalono, a policja spokojnie przygladala > sie tragedii. To nie byli przypadkowi cywile tylko zwolennicy oderwania Odessy od Ukrainy. Uciekali, bo trafili na kibiców wracających z meczu. Budynek sami zabarykadowali, a potem podpalili parter. Jak się zorientowali, że fajczy się cały budynek, to było ciut za późno. Na Wołyniu Ukraińcy mordowali przypadkowych cywili, więc twoje porównanie jest nieadekwatne. > Czy Polacy pamietaja Wolyn ? Czy prasa pisze o tym , sklada kwiaty ? Tak, pamiętamy. Tak, prasa o tym pisze. Odnośnie kwiatów nie wiem. W dalszym ciągu twierdzę, że to rocznica nie warta wspomnienia. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: uwazaj 07.05.22, 20:39 Ten kto w tej chwili wspomina Wolyn-kiedy Ukraińcy są masowo mordowani przez Rosjan-dziala świadomie na korzyść Putina .Tu nie ma miejsca na jakieś deliberowanie,teoretyzowanie.Tak zrozumieli to Polacy przyjmując w krótkim czasie niewiarygodnie dużą liczbę obywateli Ukrainy Odpowiedz Link
senioryta13 Re: uwazaj 08.05.22, 13:58 krytyk2 napisał: > Ten kto w tej chwili wspomina Wolyn-kiedy Ukraińcy są masowo mordowani przez Ro > sjan-dziala świadomie na korzyść Putina . Calkowicie rozumiem twoje oburzenie, nie taki byl moj zamiar, jedynie porownanie do identycznej zastsowanej metody obecnie i wtedy. Odpowiedz Link
senioryta13 Re: uwazaj 08.05.22, 14:06 tapatik napisał: > W dalszym ciągu twierdzę, że to rocznica nie warta wspomnienia. To zalezy po ktorej stronie stoisz, dla mnie to masowy mord i chociaz miasto powinno pamietac i skladac kwiaty i zapalac swieczki, w rocznice. Przykro, ze Zelenski o tym nie wspomnial, co stawia go juz po drugiej stronie barykady. Radze ci , czerpac wiedze z innych zrodel niz dotychczas, bo jestes w wielkim bledzie. Odpowiedz Link
tapatik Re: uwazaj 08.05.22, 16:52 Stoję po stronie Polski. To nie był masowy mord, ponieważ ofiary same podpaliły budynek. Odpowiedz Link