corregidor
28.01.11, 15:16
Witajcie,
Mieszkam przy skrzyżowaniu Nowolipek i Smoczej. Smocza to ulica równoległa do Jana Pawła II. Chcę przeprowadzić inicjatywę obywatelską doprowadzającą do instalacji sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach Smoczej z prostopadłymi ulicami- Nowolipkami i Dzielnej, ewentualnie Nowolipiu.
Ze względu na codzienne gigantyczne korki na JPII w godzinach porannych i popołudniowych wielu kierowców jeździ ul.Smoczą. Jako kierowca rozumiem to.
Jednakże kierowcy pojazdów mechanicznych jeżdżący ulicą Smoczą wywołują codziennie śmiertelne zagrożenie dla pieszych przechodzących ulicę Smoczą oznakowanymi przejściami oraz dla pojazdów usiłujących włączyć się do ruchu z ulic Nowolipki, Dzielna, Nowolipie.
W szczególności mają codziennie miejsce takie sytuacje jak:
1. Rozwijanie bardzo wysokich prędkości, znacznie powyżej 50 km/h,
2. Nagminnie nie zważanie na pieszych przez kierowców samochodów- ja sam kilka razy musiałem uciekać z oznakowanego przejścia ponieważ kierowca nie zwolnił, a wręcz przyśpieszył.
Wielokrotnie w roku mają tam miejsce straszne wypadki drogowe, w których są ofiary (to co ja widziałem w ostatnich miesiącach- motocyklista wbił się w samochód, kilka potrąceń, zderzenia samochodów przy dużych prędkościach, że części w powietrzu fruwają).
Uważam, że instalacja sygnalizacji świetlnej (świateł) uruchamianej dotykowo pozwoli w sposób zasadniczy zmniejszyć niebezpieczeństwo dla pieszych (w okolicach są szkoły, gimnazjum i liceum) oraz ograniczyć ilość wypadków drogowych.
Będę z tym pielgrzymować po wszystkich urzędach, partiach politycznych, radnych, dyrekcjach dróg itp. Chciałbym zbierać podpisy. Posiadając małe dziecko tym bardziej ma motywację.
Dość mam sytuacji jak ostatnio, że jakiś cham przyśpieszył kiedy przechodziłem przez ulicę, przegonił mnie z przejścia, po czym się zatrzymał i mi nabluzgał, ponieważ mu się śpieszyło.
Jeżeli ktokolwiek chciałby mi w jakikolwiek sposób doradzić/ pomóc- proszę o maila :)