Dodaj do ulubionych

Muranów "niewłaściwy" - SM Miła

02.05.05, 19:31
Witam,

jestem tu nowy ale czytam to foum już czas jakiś. Zorientowałem się już, że
bloczyska na Muranowie (aż do Stawek) to tzw. Muranów nietencotrzeba :). Ale
ponieważ to wciąż Muranów, to mam pytanie. Większość bloczysk w rejonach
Anielewicza, Smoczej, Miłej, Niskiej obsługuje SM Miła. Zatem, czy znajdę tu
sąsiadów? Towarzystwo z blokach - jak zresztą na całym Muranowie dość
zróźnicowane - najbardziej widać i słychać chamów i lokalnych meneli -
zwłaszcza, że oni mają cudowny dar błyskawicznego integrowania sie ze sobą, w
sposób głośny i kłopotliwy dla ogółu mieszkańców.
Czy wzorem mieszkańców nowychsuperhiperogrodzonychzmonitoryngiem osiedli na
przedmieściach moglibyśmy się jakoś zintegrować - za pomocą netu?

Podobno jest strona internetowa Sm Miła - ale na razie w powijakach. Z tego
co się dowiedziałem później (ale nie wiadomo kiedy) ma być na niej forum
dyskusyjne. Może taka droga do wzajemnego poznania się?

Drodzy sąsiedzi, jeżeli to czytacie to odezwijcie się! :)
Obserwuj wątek
    • tukee Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 20:35
      Witaj ryjku! Czytamy, oczywiscie i juz jestesmy nawet troszkie zintegrowani,
      albo nawet troszkie bardziej. Fajnie ze sie pojawiles, mam nadzieje ze bedziesz
      tu czestym gosciem.
      • ryjek1975 Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 22:25
        Witam serdecznie,

No pewnie, że będę. I tak jestem, tylko do tej pory byłem nieaktywny :)

• tukee Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 22:37
          No to czemu tak? Przeciez tu same fajne ludzie pisza, ale ty juz to wiesz,
          ryjku, prawda? Ciesze sie. I wcale nasz Muranow nie jest gorszy -
          niemuranowski bo ja tez jestem juz z tej strony pomiedzy Dzielna a Stawkami i
          czuje sie murawka z krwi i kosci. A na kresy naszej muranowskiej spolecznosci
          tez czesto zagladam i nie malo mnie to kosztuje - gdyz tankuje na stacji Shell.
          Pozdrowionka
          • ryjek1975 Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 22:49
            Tak tak, już to wiem :)

Nasz Muranów nie jest gorszy - to pewne :) Z tym, że mało kto wie, że to też
            Muranów. Ja mieszkam całkiem pośrodku nietegocotrzeba muranowa bo przy ul.
            Miłej, która zresztą miła jest tylko z nazwy, jak już kolega Tuwim pisał dobre
            70 lat temu :)

• tukee Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 23:14
              A kocia mowi ze to Broniewski - jest na naszym forum, temat: Ciesze sie bardzo
              i witam goraco - moj pierwszy temat z 31 stycznia. Kocio wynalazla caly wiersz
              i kto to Tuwim czy Broniewski? Sama nie wiem. Ale kto by nie byl autorem tego
              to jest wspaniale, jak juz o tym napisalam wczeniej - zapraszam do lektury. A
              na Milej teraz chyba juz tak nie jest tak tylko bardzo ladnie bo np pieknie
              wyremontowali dwa domy pomiedzy Smocza a Jana Pawla. Takie dwa ladne domki
              pomalowali na ciemnozielono-brazowo. Bardzo mi sie to podoba. I jak juz u mnie
              zacznie sie ocieplanie domku to bardzo bym chciala zeby na taki wlasnie kolor.
              Wiesz gdzie to jest , na tylach poczty.
              • abbra Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 04.05.05, 09:27
                To na pewno był Broniewski !

Pozdrawiam .
    • tripper Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 23:33
      witam sasiada, SM Mila jest niestety kurewsko niemila!!!!!!

czy nie mysleliscie o wydzieleniu sie ze spoldzielni i utworzeniu wspolnoty?
    • kocio-kocio Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 23:51
      Witam bardzo serdecznie!
      I mam nadzieję zatrzymać na dłużej!
      :o)
    • kocio-kocio Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 02.05.05, 23:52
      aaa!
      No i rocznik ryjka doskonały!
      Bo to rocznik, prawda?
      • ryjek1975 Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 03.05.05, 00:36
        rocznik, rocznik :) - i... tak!, jest doskonały :)))) - chociaż powoli skłaniam
        się ku poglądowi, że 1985 byłby lepszy, hihiii

te domki na Miłej są rzeczywiście ładne, zgrabne i powabne - widać, że
        architekt chwilę pomyślał zanim pociągnął po desce. Dodatkowo uporządkowano też
        zieleń wokół nich - z tego co wiem, to jeden dokładnie taki sam budynek jest
        jeszcze na Pawiej. A ja niestety mieszkam w dziewięciopiętrowcu - to chyba
        najgorzej zaprojektowane commieblocki w całym RWPG.

A co do spółdzielni - to mam różne odczucia. Generalnie z tego co słyszę
        naokoło to nie mamy tak źle - a co do wspólnoty to niech ręka boska broni -
        najpierw niech zostaną zrobione główne remonty, bo sami nie damy rady... a
        potem się pomyśli... :)))

A o wierszyku.... no teraz to już sam nie wiem, kto był autorem... zawsze
        funkcjonowało to u mnie jako Tuwim.... - Ale ja może przesadziłem z tą niemiłą
        Miłą - w sumie to jedna z najbardziej zadbanych ulic na Muranowie - a teraz
        jeszcze remontują Esperanto i ocieplają okoliczne commieblocki, to już w ogóle
        zrobi się jak w NRD :). Żeby jeszcze wyeksmitowali w kosmos moich sąsiadów zza
        ściany i ich "ziomali" z 4 piętra, to już w ogóle byłaby idylla...

Ale tak w ogóle to sobie bardzo gratuluję, że się tu na forum odezwałem :) -
        strzał w dziesiątkę.
        • ryjek1975 Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 03.05.05, 00:45
          I w ogole, to w ostatnim zdaniu poprzedniego postu użyłem 3 razy zwrotu "w
          ogóle" - wiem, zauważyłem, więc się nie wyżywajcie :)
        • tukee Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 03.05.05, 22:10
          I ja sobie tez gratuluje takiego fajnego sasiada. Nie moge dzis dlugo gadac bo
          sie tylko na chwilke dorwalam do kompa. pozdrawiam i odezwe sie dopiero w
          poniedzialek bo Bialowieza czeka.
          • ryjek1975 Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 04.05.05, 14:07
            tak - rzeczywiście to Broniewski. Jakie to proste - sprawdzić... Internet to
            potęga :)
    • annnkka Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 04.05.05, 15:32
      cześć ryjku
      ja też jestem tutaj nowa
      i także nie mieszkam na pięknym Nowolipiu a w "pałacach stalina" czyli blokhausach przy Andersa
      pozdrawiam
      • ryjek1975 Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 04.05.05, 20:02
        No to witam też bardzo.

Jeśli mieszkasz w tych pięknych, monumentalnych, klasyczno-sorealistyczno-
        pierzejowych budynkach przy Andersa to bardzo zazdroszczę. "Pałace stalina" -
        fajna nazwa :)

Te budynki naprawdę znajdują uznanie zarówno wśród architektów w Polsce jak i
        zagranicą - są świetnie pomyślane i rozplanowane. Zaraniczniaki pieją z zchwytu
        nad tego typu socrealem bo u nich takiego nie uswiadczysz (oczywiscie mowa o
        turystach z zachodu).

Inna sprawa, że one są niekiedy w fatalnym stanie
        • leniwy_wiesniak Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 04.05.05, 22:11
          ryjek1975 napisał:

> No to witam też bardzo.
          >
          > Jeśli mieszkasz w tych pięknych, monumentalnych, klasyczno-sorealistyczno-
          > pierzejowych budynkach przy Andersa to bardzo zazdroszczę. "Pałace stalina" -
          > fajna nazwa :)

No i do gdańszczaka na zupę masz niedaleko.

Wiecie co, niedługo będą chłodnik w barach mlecznych serwować (a może już?).
          Mówcie sobie co chcecie, ale w "Gdańskim" jest przepyszny chłodnik (w "Prasowym"
          na Marszałkowskiej też).
          Śmiać mi się chciało, jak chodziłem do "Prasowego" na chłodnik za 2.19zł a po
          drodze mijałem "eleganckie" bary gdzie mała miseczka kosztowała 9zł.

;)
          • ameila Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 29.05.05, 23:00
            Gdzie jest "gdańszczak"? Kocham chłodnik i też chętnie zapłace za niego 2 zeta
            a nie 9.
            • leniwy_wiesniak Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 30.05.05, 22:20
              ameila napisała:

> Gdzie jest "gdańszczak"? Kocham chłodnik i też chętnie zapłace za niego 2
              zeta a nie 9.

Bar Gdański jest przy Andersa, pomiędzy Stawki a Anielewicza. Bliżej Stawek.
              Po zachodniej stronie ulicy (czyli po tej, co Intraco).
              • leniwy_wiesniak Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 30.05.05, 22:22
                Aha, no i oczywiście ja nie gwarantuję ceny 2.19.
                Tyle to on kosztował w "Prasowym" (przy Pl. Unii Lubelskiej).
                Ale najdroższe zupy w Gdańskim nie kosztują więcej niż 3.50 -3.70zł.
        • warszawianka_jedna Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 06.05.05, 11:38
          >Te budynki naprawdę znajdują uznanie zarówno wśród architektów w Polsce jak i
          >zagranicą - są świetnie pomyślane i rozplanowane. Zaraniczniaki pieją z
          >zchwytu nad tego typu socrealem bo u nich takiego nie uswiadczysz (oczywiscie
          mowa o turystach z zachodu).

Dawno temu obiło mi się o uszy że, Muranów został zaprojektowany na wzór
          budownictwa francuskiego, nic więcej nie pamiętam ale może gdzieś są info na
          ten temat.
          Poza galeriowcami większość budynków jest sensownie zaprojektowana. Mankamentem
          są tylko niewielkie mieszkania, ale takie były czasy że liczył się dach nad
          głową a nie metraż.
      • librero ja też z pałaców :) 06.05.05, 11:08
        Faktycznie fajna nazwa :) tak naprawdę to dopiero za moment się wprowadzam, ale
        budynki mi się całkiem podobają - a najbardziej to, że Starówka i plan
        Krasińskich tak blisko!

• annnkka Re: ja też z pałaców :) 06.05.05, 11:13
          a z po kt?rej stronie zamieszkasz? po stronie parku?
          • librero Re: ja też z pałaców :) 06.05.05, 13:47
            yhym :) w drugim bloku, tym dłuuuugim.
    • ameila Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 03.06.05, 21:50
      Witam,

Jestem nowa na forum, ale na Muranowie to już całkiem stara (6 latek mija).
      Forum sobie podczytuje, ale jakaś taka nieśmiała jestem, to się rzadko odzywam.

Ale im dłużej czytam, tym fajniejsi mi się wydajecie, więc postanowiłam się
      włączyć. Przyjmiecie kolejną muranowiczankę?

ryjku1975-jesteśmy sąsiadami spółdzielczanymi (ja też bardzo "kocham" SM Miła).
      Pozdrawiam
      • aankaa wpisz się tu (szybko) :)) 03.06.05, 22:05
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25199&w=22872623
        witaj
        • aankaa ups 03.06.05, 22:06

• ameila Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 03.06.05, 22:28
      Już się wpisałam. Na tyle się odwazyłam już 4 dni temu. hi, hi
    • rodja Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 08.07.05, 11:58
      >Te budynki naprawdę znajdują uznanie zarówno wśród architektów w Polsce jak i
      >zagranicą - są świetnie pomyślane i rozplanowane. Zaraniczniaki pieją z
      >zchwytu nad tego typu socrealem bo u nich takiego nie uswiadczysz (oczywiscie
      mowa o turystach z zachodu).

Zabawna historia przydarzyła mi się kilka lat temu, odwiedzałem swoją znajomą w
      Trójmieście w jej studenckim mieszkaniu. Kilka dni wcześniej wprowadził się do
      nich młody niemiec, student urbanistyki (w Polsce na wymianie), no i tak gadamy,
      i on pyta skąd ja jestem, a że już przyzwyczaiłem się że lakoniczną odpowiedzią
      "z Warszawy" czasami można sobie nieprzyjemności narobić, odpowiedziałem "z
      Muranowa" zacierając ręcę i czekając na jego dalsze dopytywania. On (który w
      Warszawie nigdy nie był) zadumał się na chwilę i myśli "muranów, muranów...",
      pogrzebał chwilę na półce, wyciągnął niemiecki podręcznik urbanistyki i otworzył
      mi cały rozdział poświęcony budowie Muranowa. Jak zobaczyłem św. Augustyna z 45
      roku otoczonego pustynią gruzów (zdjęcie które znam na pamięć) a obok tę samą
      okolicę z lat 50tych to nie powiem, łezka mi się w oku zakręciła.

Pozdrowienia dla Kirka (choć wątpię żeby tu kiedykolwiek zajrzał).

Pozdr,
      Radek
      • warszawianka_jedna Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 08.07.05, 12:02
        witaj, w której części Muranowa mieszkasz?
        • rodja Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 08.07.05, 15:50
          nowolipki róg jana pawła. "beverly hills" jak głosi wielki banner. ;)
      • tukee Re: Muranów "niewłaściwy" - SM Miła 08.07.05, 12:14
        Witaj Amelio, witaj Radek. Fajnie ze jestescie. Ja jak odkrylam to forum to
        bardzo sie ucieszylam, teraz zagladam tu codziennie. Fajnie tu mamy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka