sugarbox 28.01.07, 20:14 Właśnie sączę piwo Łomża i powiem Wam, że nawet. Poza tym Campari plus soda lub sok z pomarańczy. A co. Lubię poburżuić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warszawianka_jedna Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 28.01.07, 20:29 wino czerwone wytrawne, Campari z lodem, Martini wytrawne z lodem i cytryną, Gin z tonikiem i cytryną, łagodna szkocka z lodem, koniak, Monastyrka lub inna śliwowica, jarzębiak, żołądkowa gorzka(na wyjazdach), pigwówka mojej roboty itd. itp. nie lubię tylko słodkich win ;-) Odpowiedz Link
sugarbox Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 28.01.07, 20:36 ale mnie zabiłaś:) ciekawa jestem przepisu na pigwówkę:)) sama zrobiłam w tym roku naleweczkę z czarnego bzu, ale za "miękka" mi jakaś wyszła... Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 12:39 sugarbox napisała: > ciekawa jestem przepisu na pigwówkę:)) w celu uzyskania dorodnych owoców pigwy, muszę pokonać płot mojej działkowej sąsiadki (za przyzwoleniem), raz w pażdzierniku kiedy pigwa dojrzewa, raz w grudniu kiedy jest zmrożona. Później to już łatwizna, trzeba pigwę drobno pokroić, pozbawić pestek, zasypać cukrem i zamknąć w słoiku na co najmniej 2 tygodnie. Jak już puści sok, zalać ją wódką w dużym słoju i dosłodzić (nie za dużo) miodem, najlepiej ciemnym ostrym. Teraz trzeba cierpliwie czekać jakieś 3 tygodnie, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przelać nalewkę do butelki przez gazę, tyle razy aż uzyska klarowny bursztynowy kolor. Podawać do pysznej kolacji w gronie przyjaciół ;-) Odpowiedz Link
sugarbox Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 18:06 Dzięki, może skorzystam. Muszę najpierw znaleźć se sąsiadkę z dorodną pigwą:))) Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 12:54 Żoładkowa z miętą. Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 28.01.07, 22:48 czeskie piwa, tokaj, pigwówka, anyżówka ;) martini z cytryną i tonikiem, mołdawskie i rumuńskie wina białe, egri bikaver, śliwowica, nalewka wiśniowa Odpowiedz Link
rembik_ Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 11:42 Po wczorajszych występach nieprędko będe miał ochotę na jakieś alkohole. A do wczoraj : - piwo - teqila - greckie białe wina półsłodkie - grzaniec galicyjski - śliwowica łącka (ale taka co ma z 70 koni) - bimberek dobry - whiskey - burbona z mlekiem... chyba tyle tak na szybko mi przychodzi do głowy. pozdrawiam Odpowiedz Link
piotrkosinski Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 12:29 wódki: Koskenkorva Finlandia Żoładkowa gorzka (mięta) Piwo: Warka special Tyskie Koff Lapin Kulta Wino: egri bikaver Lion's Hill Riddle Creek Odpowiedz Link
rembik_ Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 12:54 Piotrze - Lapin Kulta to straszny sikacz ! chociaż i tak najlepsze z fińskich olut :-) Finowie to wódeczkę dobrą robią :-) cholera - zapomniałem jak jest pozdrawiam po fińsku :-) en puhu suomea :-) Odpowiedz Link
piotrkosinski Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 17:13 Pozdrawiać - terveisiä Jos sinä halua puhu suomea minä voi oppetta sinulle :) Odpowiedz Link
rembik_ Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 30.01.07, 10:26 Hyvää huomenta Piotr, powinieniem napisać że en ymmärrä ale tak naprawdę to zorientowałem się o co chodzi :-) Ale na poważnie, to znam tylko kilka podstawowych zwrotów - pracowałem jakiś czas w fińskiej firmie i byłam tam kilka razy. Oczwyiście nie ma problemu z porozumieniem się po angielsku - ale wiem, że znajomym finom miło było jak puhun suomea :-) paljon kitoksia, terveisiä :-) Odpowiedz Link
piotrkosinski Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 30.01.07, 14:31 sinä puhut oikein hyviin! Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 30.01.07, 14:34 zatrudnie tlumacza. nie jestescie tu sami. skad mam wiedziec czy mi nie ublizacie? Odpowiedz Link
rembik_ Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 30.01.07, 15:39 Nie ubliżamy, bo jesteśmy ludźmi wysokiej kultury osobistej (i nienagannej prezencji). a jeśli chodzi o przekleństwa po fińsku to znam tylko perkele :-) pozdrawiam Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 12:49 Niemiroff, wiadrami Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 13:00 konisko_wielkie napisał: > Niemiroff, wiadrami Niemiroff powiadasz ;-), a z których Niemiroffów? Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 13:06 tych mozgo-nogo-lapo-gebo jebow Odpowiedz Link
sugarbox Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 13:07 przepraszam, że sie "wtrancam" - jest taka z chilli czy cuś - świetna na zimę:) Odpowiedz Link
marylalysiak Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 14:32 A ja z ikosą,ajer koniaczek wiertarką kręcony coby jaja sie nie zważyli,śliweczki kalifornijskie na spirytusie i nieoceniony browarek. Odpowiedz Link
alma82 Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 14:46 ja lubię sobie piwko wypić martini z tonikiem, rumik z colą (a najlepiej mojito), tequilę, kremik irlandzki- do kawki :) Odpowiedz Link
marbel1980 Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 14:52 Wszystko co nie słodkie, nie gęste i nie sprzedawane w sklepie chemicznym Odpowiedz Link
sugarbox Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 14:56 Dobra, dobra - woda brzozowa to przecież delicje, nie mówiąc już o przemysławce:) Odpowiedz Link
marbel1980 Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 14:58 Tam skąd pochodzę, to Wars był na topie. Odpowiedz Link
sloag Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 29.01.07, 22:36 w zamierzchłych czasach licealnych wódka (bo tanio i szybko), potem w miarę ucywilizowania piwo. teraz pije tylko to co słodkie: słodkie drinki wszelakiej maści,może być miód pitny, bacardi breezer, malibu etc. niecierpię win. był tez kiedys wstydliwy etap tanich win (keleris) lub "szampanów" za mniej niz 10 pln, ehhhhh ;) Odpowiedz Link
krwawymsciciel Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 30.01.07, 01:32 sliwowica grappa rakija anyzowka tequila i w ogole wszystkie bimbrowate wódeczki i lokalne naleweczki, z mainstreamowych alkoholi to zoladkowa gorzka, a ostatnio jej odmiana korzenna, jak w butelce plywa palec trupa na przyklad, o, to fajne jest. piwo lokalne (w warszawie zywiec, tu sie miesci grupa zywiec ;) wino taty wino z bomi jedno takie, nie pamietam nazwy kiedys jeszcze to piwo euroshopper z alberta, jak je robily browary lomza, a teraz to browary MZO je robia, bo pachnie sikami i na deser jim beam Odpowiedz Link
warszawianka_jedna co najgorszego piliście? 30.01.07, 10:06 mnie znajomy poczęstował wódką przywiezioną z Chin, coś w niej było zatopione, po jednym kieliszku przez 2 dni nie mogłam odzyskać smaku i węchu. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 10:18 Herbate z solą,bo się pomyliłam. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 10:27 Jałowcówka - 3 miesiące mi się odbijała Odpowiedz Link
rembik_ Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 11:17 1. Wino marki BYK albo TUR - na dużej przerwie pod okrąglakiem na Okopowej, lub przt Niskiej koło Pallady, albo na cmentarzu żydowskim (miałem w klasie agenta co potrafił takie wino wypić duszkiem - około 20 sekund wraz z odkorkowaniem.) 2. Ciepła wódka z plastikowego kubka pita pod mentosy (na gibalaku) 2. Spirytus kukurydziany kupiny na stadionie - rozrobiony z wodą z hydrantu i zabarwiony sokiem pomarańczowym (park skaryszewski) Rany - co ja wyprawiałem ! pozdrawiam Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 11:22 Z alkoholi, wino truskawkowe, dzieła Waldusia. Z bezprocentowych, kawę w Mc Donalds Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 11:24 kiedyś nachlałem się wody z wisły. z wkładką. Odpowiedz Link
marbel1980 Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 11:41 warszawianka_jedna napisała: > mnie znajomy poczęstował wódką przywiezioną z Chin, coś w niej było zatopione, A co, a co? Coś co kiedyś żyło? Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 12:12 marbel1980 napisał: > warszawianka_jedna napisała: > > > mnie znajomy poczęstował wódką przywiezioną z Chin, coś w niej było > zatopione, > > > A co, a co? Coś co kiedyś żyło? wąż albo jaszczurka, alkochol był bardziej aromatyczny niż perfumy Diora. Odpowiedz Link
sugarbox Re: co najgorszego piliście? 30.01.07, 12:13 *taki syrop na kaszel, nie pamietam nazwy *piwo Kujawiak, odkad zaczął go ktos obcy robić, a nie lokalny browar z Bydgoszczy *kobyle mleko *ciepła wódka z ciepłą colą, brrrrrrr Odpowiedz Link
ikosa Re: Ulubione alkohole mieszkańców Muranowa 30.01.07, 13:22 Rum z Colą,żubróweczka z sokiem jabłkowym. A kiedyś pomyliłam kartony i zamiast mleka wlałam do kawy sok pomarańczowy było obrzydliwe. Odpowiedz Link