wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 31.01.07, 23:28 kochani, wiecie może cokolwiek na temat jakichś ciekawych odkryć w naszej dzielnicy lub pozostałościach sprzed 1939 i getta (choćby detalach)? czy można jakoś eksplorować pozostałości śp. kamienic muranowskich i czy w ogóle takowe istnieją? Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 08:17 Rzeczywiście kusząca byłaby perspektywa eksploracji pozostałości po kamienicach. Z tego co "ludzie mówią" to pod niektórymi blokami zachowały się (większe lub mniejsze) fragmenty piwnic przedwojennych budynków. Ile w tym prawdy - nie wiem. Ja z pozostałościami tamtych dawnych czasów spotykam się niestety tylko, jak prowadzone są jakieś prace ziemne (przy rurach). Doskonale wtedy widać, że dzisiejszy Muranów stoi nie na ziemi lecz na gruzach właśnie: cegły, kafle pieców, kawałki garnków - takie rzeczy bez problemu można w "wykopkach" znaleźć Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 10:17 starsi ludzie nadal są przekonani, że w ruinach jest zloto po Żydach. Jak wkopywaliśmy slubne drzewko, grupka okolicznych emerytów bardzo nam kibicowala. Mialam wrazenie, że liczą na to, że zamiast kilku cegieł wykopiemy jakiś garnek ze złotem. Niestety odniosłam również wrażenie, że są antysemitami. Odpowiedz Link
vvesna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 10:39 > Jak wkopywaliśmy slubne drzewko, grupka okolicznych emerytów bardzo nam > kibicowala. Mialam wrazenie, że liczą na to, że zamiast kilku cegieł wykopiemy > jakiś garnek ze złotem. A może oni wcale na to nie liczyli. Może się po prostu bali, że Wy-obcy wykopiecie skarby na ICH podwórku. Pilnowali Was, aby w przypadku, gdybyście coś wykopali, natychmiash Wam to skonfiskować;) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 10:51 też mi to przyszło do głowy ;-) Odpowiedz Link
sugarbox Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 14:03 o rany!!! dajcie spokój jakie te ludziska są, nie dadzą skarbu wykopać!:) Odpowiedz Link
wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 16:47 na dobrą sprawę przecież nasze osiedle stoi na gruzach; piwnic na pewno nie odkopywano i nie likwidowano, a poza nieuporządkowanym, chaotycznie rozrzuconym gruzem są całkiem spore fragmenty murów dawnych kamienic; w każdym razie piwnice raczej większości kamienic Muranowa powinny zachować się, a ze względu na niedostępość zapewne w dobrym stanie - a czy wiadomo Wam może o jakichś ciekawych znaleziskach z tamtego okresu w naszej dzielnicy? Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 16:54 wieniawa11 napisales - w każdym razie > piwnice raczej większości kamienic Muranowa powinny zachować się, a ze względu > na niedostępość zapewne w dobrym stanie - buahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahaha h a czy wiadomo Wam może o jakichś > ciekawych znaleziskach z tamtego okresu w naszej dzielnicy? do tej pory sa. bardzo ciekawe kocie kupy. w tych zachowanych ABSOLUTNIE NIEDOSTEPNYCH i w dodatku PRZEDWOJENNYCH przede wszystkim, piwnicach Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 17:07 Jakieś ze 3 lata temu w podwórku przy Anielewicza 3/5 zapadła się jeżdnia i moło co samochód nie wpadłby w stare fundamenty.Pracownicy,którzy pracowali przy odbudowie schodzili tam i mówili,że to się ciągnie jakiś kawałek,ale bali się iść dalej,bo mogło sie zawalić. Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 17:13 bo to sa te piwnice w dobrym stanie Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 17:18 Nie wiem w jakim ,ale skoro mogło się na łeb zwalić-to chyba mocne nie byliiiiiiiiiii Odpowiedz Link
wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 18:53 konisko_wielkie napisał: > do tej pory sa. bardzo ciekawe kocie kupy. w tych zachowanych ABSOLUTNIE > NIEDOSTEPNYCH i w dodatku PRZEDWOJENNYCH przede wszystkim, piwnicach rozumiem Twoją frustrację obecnością kotów w piwnicach (naprawdę wiem co to znaczy), ale fakty zdają się potwierdzić moje przypuszczenia, np. -pewnie pamiętacie- parę lat temu podczas remontu al. Jana Pawła II przy zbiegu z Nowolipkami odkryto kilkadziesiąt cm pod ziemią strop piwnicy (można było się tego spodziewać - notabene), ale stan zachowania piwnicy był niemal idealny, a do tego znaleziono dwa szkielety (matki z dzieckiem -?) przy doskonale zachowanej maszynie Singera; a te roboty miały charakter raczej powierzchowny... więc pewnie ziemia kryje jeszcze wiele tego typu osobliwości Odpowiedz Link
vvesna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 20:09 wieniawa11 napisał: > do tego znaleziono dwa szkielety (matki z dzieckiem -?) No właśnie, to mi przyszło do głowy, jak zaczęłam czytać o tych piwnicach. Pomyślałam, że jeśli już coś możnabyło "znaleźć", to właśnie ciała. A jakichś innych skarbów to bym się nie spodziewała. Gruzy leżały tu po wojnie kilka lat. W Warszawie było mnóstwo ludzi, którzy utrzymywali się z szabrowania. Odpowiedz Link
viper_88 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 01.02.07, 22:18 Może ktoś z obecnych to pamięta, ale ok. 20 lat temu na trawniku przy ul. Andersa (wtedy - Nowotki :-) przed apteką był szał wykopków. Poszła plotka, że dzieci jakieśtam monety znalazły i ludzie zaczęli kopać - czym kto miał - głównie łyżkami, etc. Trwało to 2-3 dni, trawnik został zupełnie rozryty. Nagle się skończyło - nie wiem, czy milicja ludzi pogoniła, czy im się znudziło.... Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 02.02.07, 08:36 Pamiętam, ale to nie była plotka. Jakieś dzieciaki naprawdę wykopały stare monety. Ale nie wiem jaka była ich wartość i ilość. Odpowiedz Link
rembik_ Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 02.02.07, 11:55 pamiętam, pamiętam - własnie miałem o tym napisać :-) Na Nowotki po parzystej stronie przed apteką i obecną Mini Europą. Ja osobiście wykopałem parę sygnetów jakichś, łańcuszki i jakieś inne duperele :-) Mam je do tej pory w domu na Muranowie - ale z tego co pamiętam to raczej nie były to graty ze szlachetnego kruszcu. Jak pamiętam akcja miała miejsce w weekend - a w poniedziałek gremialnie pobiegliśmy do DESY ożenić wykopane skarby - pani powiedziała że nic nie warte. Jak będe na Muranowie to zrobię foto tego co wykopałem :-) pozdrawiam Odpowiedz Link
wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 02.02.07, 12:55 w każdym razie fakt faktem, dawny Muranów nadal istnieje - może w 'nieco' odmiennej postaci i do tego kilkadziesiąt centymetrów pod ziemią, ale wszak istnieje; po wojnie zaniechano wywózki gruzu, jedynie jego niewielką kubaturę przeznaczono na zmielenie i z tego właściwie powstała cała południowa dzielnica M., więc nawet nie trzeba wspominać, że ten gruz zalega nadal, już nic nie mówiąc o piwnicach , których likwidacja musiałaby potrwać równie długo jak wywózka gruzu (wg ówczesnych szacunków - nawet kilkanaście lat); a co do znalezisk - ja sam przed kilkoma laty znajdowałem rozmaite fanty parę cm pod dnem opróżnionej piaskownicy, monety, garnki, kiedyś nawet walizkę ze sztućcami na skarpie między Nowolipkami a Nowolipiem k. liceum plast.(tam chyba zbocze gruzowiska jest najwyższe, więc pewnie i najciekawsze znaleziska) Odpowiedz Link
vvesna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 05.02.07, 14:35 rembik_ napisał: > pamiętam, pamiętam - własnie miałem o tym napisać :-) Na Nowotki po parzystej > stronie przed apteką i obecną Mini Europą. Ja osobiście wykopałem parę sygnetów > > jakichś, łańcuszki i jakieś inne duperele :-) Mam je do tej pory w domu na > Muranowie - ale z tego co pamiętam to raczej nie były to graty ze szlachetnego > kruszcu. Jak pamiętam akcja miała miejsce w weekend - a w poniedziałek > gremialnie pobiegliśmy do DESY ożenić wykopane skarby - pani powiedziała że nic > > nie warte. > > Jak będe na Muranowie to zrobię foto tego co wykopałem :-) > > pozdrawiam rembik, ale to tak przez przypadek, czy jakoś metodycznie poszukiwaliście skarbów? U nas w weekend była awaria wodociągowa (btw. jakieś 30 godzin byliśmy bez bieżącej wody) no i było kopanie sporego dołu, ale jakoś nie doszły mnie słuchy o odkryciu żadnych skarbów czy podziemnych korytarzy;) Odpowiedz Link
rembik_ Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 05.02.07, 20:38 Wiesz Wesno - takie informacje o skarbach na Nowotki to sie szybko rozchodziły po Muranowie (mimo tego że nie było takich cudów jak telefony komórkowe czy internet). Można więc powiedziec że to była przypadkowa eksploracja. A jeszcze sobie przypomniałem że fama głosiła, że w tym miejscu był jakiś bajecznie bogaty żydowski jubiler :-) pozdrawiam Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 05.02.07, 23:10 Tak sobie to czytałam i czytałam,aż zapytałam swojej mamy,a przecież wiecie,że jestem wiekowa,a moja szanowna mamusia ma jeszcze więcej. I opowiedziała mi pewną historię,a działo sie to w 1948 roku. Pewnego listopadowego wieczoru zajechały cieżarówki sztuk dwie wysiedli z nich robotnicy (chyba) z łopatami i zaczeli kopać ,widziała to z okna,bo mieszkała wtedy na Nowolipkach 19 zwykła baby ciekawość nie pozwoliła jej spać.Całą noc spędziła sobie w oknie. Jak zaczeło świtać teren został ogrodzony. W ciągu dnia nic nie działo,dopiero po dwudziestej trzeciej znowu przyjechali. I wtedy moja mama zobaczyła jak z tego dołu wyciagają skrzynie ,było ich cztery, kiedy wyciagali tą czwartą rozsypała się. Były krzyki i wyzwiska,do mojej mamy przyleciała sąsiadka. A teraz najważniejsze, co one zobaczyły? Obrazy,dużo złota(czyli to sie świeciło jak złoto myśle sobie)mama dalej snuje swoją opowieść korale i inne percjoza oraz dużo dokumentów w zwojach. Co było potem to totalny horror musiała podpisać dokument,ze nic nie widziała. ą to juz inna opowieść. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 05.02.07, 23:42 Jak chcecie napiszę ciąg dalszy ze szcegółami. I jeszcze cos czego nie napisałam poprzednio. Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 05.02.07, 23:57 no pewnie... dawaj ;) Odpowiedz Link
tukee Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 08:41 Mary opowiadaj bo bardzo mnie to zaciekawilo. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 09:08 Dawaj dziewczyno!!!! Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 10:03 chcemy! Odpowiedz Link
rembik_ Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 10:57 pewnie że chcemy ! a potem jeszcze dawaj o cudzie na kościele św. Augustyna jak pamiętasz :-) pozdrawiam Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 11:36 I tak jak pisałam pod osłoną nocy wydobywali te skrzynie i ładowali na cięzarówkę. Z ostatniej skrzyni , która się rozpadła i wysypała jej zawartość, robotnicy w pośpiechu i ukradkiem wkładali sobie do kieszeni, małe przedmioty. Wiesc o tym rozeszła się lotem błyskawicy . Nie którzy mieszkańcy odkryli w sobie pasje geologiczne m.in , maż mojej mamy i jej dwaj bracia. O niczym innym nie rozmawiali tylko o skarbach o naszej Muranowskiej ziami. Co dzień po zapadnięciu zmroku, wyruszali z łopatami na poszukiwania. Pewnej nocy , a było to w połowie grudnia 1948 roku przyszli bardzo podeksytowani, mówili szeptem między sobą z wypiekami na twarzy i oblewał ich zimny pot. Nie chcieli opowiedzieć o pewnym dziwnym zdarzeniu, które przytrafiło im się na ulicy Bagno zwane wtedy Diabelskim................... Czy mam pisać dalej? Odpowiedz Link
tukee Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 11:57 Pisać Mary - ja czytam, czekam... Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 12:33 No weź się pospiesz! Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 12:56 hehe, Maryla - nasza mistrzyni trzymania w napięciu ;) historia robi się coraz ciekawsza.... Odpowiedz Link
konisko_wielkie Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 14:22 mary to poszla do biblioteki madrosci poczytac albo w necie szuka czegos z serii niesamowite coby powiesc zakonczyc niesamowicie. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 14:35 Po tej niesamowitej historii jaką przeżyli,mama opowiadała,że mieli oznaki obłędu w oczach i wyraźnie tracili siły. Siedzieli w pokoju i rzadko z niego wychodzili. Upłyneło trochę czasu,a wszystko wróciło do normy.Bracia rozjechali sie do domu. Mama moja jako osoba ciekawa nie dawała ojcu spokoju za wszelką cenę chciała się dowiedzieć co się stało? W końcu ojciec uległ -mówi: Tej nocy kiedy poszliśmy Muranów tonął w zupełnych ciemnościach................................... Czy chcecie jeszcze? Odpowiedz Link
tukee Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 14:52 Chcemy Mary, chociaż jeszcze jedną zwrotkę przed szesnastą :))) Ja uwielbiam takie opowieści. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 15:22 Ostatnia reszta będzie póżniej. Mówił- napychając sobie fajkę tytoniem, kiedy szliśmy zamieć nie cichła, a wiatr wiał prosto w twarz,jak gdyby usiłując nas zatrzymać,szlismy nadal po zwałach gruzu,mijajac po drodze spóźnionych przechodniów.Trafilismy z łatwoscią w te same miejsce gdzie byliśmy poprzednio. Weszliśmy do środka. Piwnica,a właściwie to ciasny i głęboki loch na podłodze walały się jakieś resztki starych beczek,słomy,szkła jakis ubrań.Podczas tej wędrówki natknęli sie na olbrzymie żelazne drzwi,które z trudem można było je otworzyć. Ale ciekawość dodała siły. Po ich otwarciu świecąc sobie latarkami ujrzeli.......... c.d.n muszę iść po wnuka do przedszkola. Odpowiedz Link
tukee Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 15:29 oeeeeaaaaaaaa... akurat teraz musisz isć? ;)) Odpowiedz Link
aniazm Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 18:03 czekam dalszego ciągu opowieści:)i chyba nie tylko ja... Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 18:42 Regały pełne zakurzonych dokumentów,listów sporo walało się, po podłodze. Weszli głębiej do pomieszczenia. Za drzwiami,była przerażająca cisza.Zimny dreszcz przeszedł im po plecach. Długo stali w bez ruchu. Ockneli się gdy usłyszeli za plecami metaliczny dźwięk przeładowywanej broni. Ogarneło ich jeszcze gorsze przerażenie, -już po nas- pomyśleli................. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 19:24 Mam dopiero 21 lat ,moi bracia niewiele starsi. Nie to nie może być prawda-krzyczał w myślach,bo strach nie pozwalał mu zrobić mu żadnego ruchu. Ręce do góry,ręce do góry-słyszał te słowa jakby gdzieś z oddali. Dopiero jak wzrok przyzwyczaił się do mroku latarki zauważył worki wypełnione dokumentami,stare obrazy oparte o sciane i walizki,które były ułozone jedna na drugiej. Szabrownicy- pomyślał. Zmienił zdanie gdy usłyszał................... czy chcecie dalszego ciągu? Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 20:13 Maryla!!!!!!!!!! jak Cię spotkam to Cię uduszę !!!!!!!!!!Więcej... Odpowiedz Link
marylalysiak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 21:21 Głos kobiety w srednim wieku,a kiedy sie odwrócił ukazała sie zmęczona twarz dziewczyny,jak by wyrwana była z głębokiego snu. Ojciec mój szukał oczami broni,której nie widział,a słyszał charakterestyczny dźwiek przeładowywania. Kobieta była sama,weszła do środka i rozejrzała sie dookoła. Podeszła do jednego regału wyjeła przepasną ksiegę i w tej samej chwili ukazało sie wejscie do nastepnego pomieszczenia zblizyli się tam odrazu schody biegły kręto w dół zeszliśmy znowu natknelismy sie na drzwi,ale nie dało się ich tak szybko otworzyć umówilismy się na dzień następny. Czy mam pisać dalej? Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 21:22 M A R Y L O !!!!!!! Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 06.02.07, 21:32 dwa-filary napisała: > M A R Y L O !!!!!!! No daj jej czas do jutra. Musi przecież wymyśleć co było dalej ;P Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 07.02.07, 07:43 leniwy_wiesniak napisał: > dwa-filary napisała: > > > M A R Y L O !!!!!!! > > No daj jej czas do jutra. Musi przecież wymyśleć co było dalej ;P > > Aleś Ty przyziemny,nic pofantazjować nie dasz?? Odpowiedz Link
akuratna.wielce Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 07.02.07, 08:38 I Ty Maryla zamierzasz tymi bzdurami serwer gazety zawalać? o dżizas Odpowiedz Link
dwa-filary Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 07.02.07, 09:25 akuratna.wielce napisała: > I Ty Maryla zamierzasz tymi bzdurami serwer gazety zawalać? o dżizas Coś mi tu brzydko pachnie! Odpowiedz Link
tukee Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 07.02.07, 21:50 Mary - gdzie Ty. Ja przyszłam na opowiesci a Ciebie nie ma. A może jakaś klątwa.. Mary odezwij się. Odpowiedz Link
marylalysiak Dla tukee i czarnej. 14.02.07, 21:49 Wracając z powrotem ojciec kątem oka zauważył, że dziewczyna ściąga coś z półki i chowa za siebie -co robisz? zapytał przecież umowa była inna, ale rządza jej ciekawosci i wszystkich obecnych była nie odparta. W blasku słabego światła latarki powoli rozwijała pożółkły i zakurzony papier. Na chwile umilkła-wszyscy czekali w napięciu. Drżącym głosem zaczęła powoli czytać; -Ten ,co ci odda ten list jest towarzyszem mej niedoli,co mi pomógł wyrwac się z tego piekła,spiesz się, smierć chodzi za oknami. Udało mi się ze śmiertelnym trudem wynieść coś z pogromu coś co..... Nie mogła dokończyć czytać,bo pismo było jakieś przyblakłe, a w świetle latarki niewiele było widać. Przerażeni tym co usłyszeli, jedna myśl kotłowała im się w głowach co udało sie wynieść? Z letargu wyrwały ich dochodzace głosy................. Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: Dla tukee i czarnej. 15.02.07, 10:16 Uprzedzając Twoje pytanie, odpowiadam - Tak masz pisać dalej!!!!!!!! Odpowiedz Link
wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 12.06.07, 19:22 No właśnie, zarzuciliśmy wątek, a może ktoś z Was wie coś jeszcze na ów temat? Odpowiedz Link
asfalt Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 17.06.07, 11:36 Zapewne niektorzy z Was pamietaja Ogrodek Jordanowski, prawda? Ten przy palacu Mostowskich. Pod koniec lat 70-tych ow ogrodek zlikwidowano i rozpoczeto rozbudowe komendy milicji... Pierwsze co zrobiono - wykopano ogromny dol na fundamenty - kilka pieter w dol. Moje okna wychodzily na plac budowy i widzialem stare mury - pewnie piwnice itd. Wieczorami chodzilem z lopatka kopac tam. Ojciec raz mnie nakryl i zabronil chodzenia, straszac duchami Zydow i niewypalami (i pewnie mial racje). Ale ja nadal tam chodzilem i kopalem, a te rzeczy co znalazlem po prostu chowalem w naszej piwnicy. A wykopalem troche... najpiekniejszy byl chelm strazacki z wygrawerowanym rokiem 1938. Jak go wypolerowalem to byl taki slniacy - po jednej stronie - druga strona byla uszkodzona. Poza tym wykopalem duzo butelek o dosc ciekawych ksztaltach, wiele monet i zlotych lancuszkow, kilka par okularow (ale bardzo zdeformowanych), jakies papiery mocno popalone - rowniez w jezyku hebrajskim, sztucce, zegarki i zegary, takie male ozdobne pudelka, czesci klawiatury, kilka butow, laski itd itd. Schowalem to wszystko w piwnicy. I tak to lezalo tam... prawie zapomnialem o tym. Dopiero jak doroslem, w latach 90-tych to wszystko na nowo przejrzalem, i kilka rzeczy sprzedalem (nawet sobie dzialke za to kupilem pod Warszawa) a inne rzeczy wyczyscilem i zostawilem. No wiec - zapewne wiecej 'skarbow' tam sie kryje i chetnie bym dzisiaj tez pokopal. Odpowiedz Link
vvesna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 17.06.07, 14:35 Ja może nie o jakimś wielkim znalezisku, ale jednak. Otóż w piątek jakaś firma kopała w ziemi dół na przeciwko sklepu Społem na rogu JPII i Anielewicza. Dół ma być chyba fundamentem pod taką wielką tablicę na bilboardy. W piątek rano z okien autobusu zauważyłam, że robotnicy strasznie męczą się z kopaniem, bo nie kopią w ziemi, a rozbierają właściwie jakieś mury. Obok wykopu zamiast kupy ziemi leżała sterta cegieł. Najbardziej zdziwiło mnie, że warstwa ziemi na tym murze była bardzo cienka - góra 10-20 cm. Na wierzchu rosły wcześniej jakieś roślinki. W piątek wieczorem w ramach spaceru poszliśmy obejrzeć sobie dół. Cegły były już wrzucone z powrotem. Założone metalowe zbrojenie, ale obok wykopu leżała sterta garnków, resztek jakichś narzędzi, skorupa jakiegoś porcelanowego (pewnie pięknego) naczynia, coś szklanego, co mogłoby być podstawą świecznika lub czegoś podobnego. Nie wiem, czy te rzeczy tam jeszcze są, ale obfotografowaliśmy to wszystko. No i przyznam się, że widok tych rzeczy był dla mnie dziwnie przejmujący... Odpowiedz Link
wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 18.06.07, 22:55 Wesna! Wielka prośba, może udostępniłabyś jakoś swoje zdjęcia tych 'wykopalisk'? Bylibyśmy (ja na pewno) bardzo radzi. Odpowiedz Link
vvesna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 17.06.07, 14:37 > w latach 90-tych to wszystko na nowo przejrzalem, i kilka rzeczy sprzedalem > (nawet sobie dzialke za to kupilem pod Warszawa) a inne rzeczy wyczyscilem i > zostawilem. Aha, asfalt, jeśli masz takie rzeczy, ale mógłbyś się z nimi rozstać, to przyszłe Muzeum Historii Żydów prowadzi zbiórkę judaików sprzed wojny. Namiary znajdziesz w ohelu przed Pomnikiem Bohaterów Getta. Odpowiedz Link
tukee Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 17.06.07, 15:55 Mądry Twój ojciec asfalcie. To co zostało pogrzebane, powinno tam zostać. A ewentualne tłumaczenie, że jak nie Ty to inni by to zabrali jakoś do mnie nie przemawia. A chwalenie się tym co sobie za to kupiłeś jest dla mnie obrzydliwe. Gdyby w pięknym hełmie znajdowała sie głowa tez pewnie byś ją sprzedał bez skrupułów. Odpowiedz Link
asfalt Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 18.06.07, 16:33 Tukee - dlaczego powinno tam zostac? Po co? Nigdzie tez nie pisalem, ze "jak nie Ty to inni by to zabrali". Robotnicy pracujacy przy budowie pewnie tez cos wzieli. Na zakonczenie podalem przyklad ile warte byly te rzeczy - bo mysle, ze wiele osob jest zainteresowanych czy to co jest pod Muranowem jest wogole cos warte. Ty to odbierasz inaczej - i ja to akceptuje, chociaz sposob w jaki to ujales jest bardzo ad persona. A moj ojciec glownie obawial sie niewypalow. I tyle. A propos glowy - glow (glowy) nie znalazlem - ale znalazlem pelno kosci, zapewne tez nalezacych do homo sapiens - duzych i malych, wpol spalonych, o kolorze silnie zoltym i brazowym... Tych kosci jednak nie zabralem ze soba, czego bardzo zaluje... Odpowiedz Link
vvesna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 18.06.07, 17:29 > A propos glowy - glow (glowy) nie znalazlem - ale znalazlem pelno kosci, > zapewne tez nalezacych do homo sapiens - duzych i malych, wpol spalonych, o > kolorze silnie zoltym i brazowym... Tych kosci jednak nie zabralem ze soba, > czego bardzo zaluje... Czy mógłbyś wyjaśnić, czemu miałoby służyć zabranie sobie takich kości? Jak dla mnie to chore:/ Odpowiedz Link
wieniawa11 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 18.06.07, 22:52 Kochani! Rozumiem naprawdę Wasze święte oburzenie, ale Asfalt tak naprawdę dostarczył wielu nieocenionych informacji. Mnie swoją drogą nie bardzo interesuje aspekt materialny znalezisk. Bardziej ciekawi mnie to czy z zagłady całej dzielnicy faktycznie coś w ogóle pozostało tj. fragmenty murów piwnic, szczątki ścian kamienic. Słowem, ile i co przetrwało do dzisiaj? Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 18.06.07, 22:57 To spytaj Asfalta co tam widział, prócz tych "skarbów". Odpowiedz Link
ohayo1 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 16.07.07, 12:58 Pewnie jeszcze wiele tajemnic kryją muranowske ruiny. Tak na przykład przed blokiem Nowolipki 8 robotnicy wykopali wielki żeliwny sejf z jakimiś dziwnymi napisami (prawdopodobnie żydowskimi)Nie wiem, czy w środku coś było, bo jak go oglądałem, już miał zrobioną wielką dziurę i był pusty. Nie mam pojęcia, co się z nim stało później... Odpowiedz Link
tukee Do osoby o nicku Asfalt 18.06.07, 22:56 asfalt napisała: > Tukee - dlaczego powinno tam zostac? Po co? Nigdzie tez nie pisalem, ze "jak > nie Ty to inni by to zabrali". Robotnicy pracujacy przy budowie pewnie tez cos > wzieli. Asfalt. Dlatego powinno zostać ponieważ zostało pogrzebane razem z ludźmi, z tymi ludźmi których tam zabito, albo umarli z wycieńczenia i strachu. Ja nie wiem jak inaczej Ci to wytłumaczyć. Napiszę to co mi przyszło do głowy po przeczytaniu Twojej pierwszej wypowiedzi. Przeszło mi przez myśl, ze może tylko urosłeś a nie dorosłeś skoro szabrowanie jest dla ciebie czymś normalnym i chwalisz się "korzyściami". Czy po katastrofie samolotu tez poleciałbyś z łopatką na poszukiwanie skarbów? Tyle, ze tragedia która miała tu miejsce nie była wypadkiem. " Na zakonczenie podalem przyklad ile warte byly te rzeczy - bo mysle, ze > wiele osob jest zainteresowanych czy to co jest pod Muranowem jest wogole cos > warte. Ty to odbierasz inaczej - i ja to akceptuje, chociaz sposob w jaki to > ujales jest bardzo ad persona. " I co jak oszacowałeś wartośc swoich wykopalisk? Z satysfakcją jak widzę. Myślę, ze wiele osób jest zainteresowanych tym co znajduje sie pod Muranowem na zasadzie poznania a nie szacowania wartości dla własnych korzyści. Wesna poszła zobaczyc co zostało wykopane, zrobiła zdjecia i zostawiła wszystko na swoim miejscu z szacunkiem. Pewnie znalezisko nie długo poleżało, ale nie dziwne, skoro sa ludzie z podejsciem takim jak twoje. A moj ojciec glownie obawial sie niewypalow. I > tyle. > A propos glowy - glow (glowy) nie znalazlem - ale znalazlem pelno kosci, > zapewne tez nalezacych do homo sapiens - duzych i malych, wpol spalonych, o > kolorze silnie zoltym i brazowym... Tych kosci jednak nie zabralem ze soba, > czego bardzo zaluje... Nie mieści mi sie to w głowie, nie mogę tego zaakceptować. Wydaje mi sie, że to jakiś przejaw beznadziejnego żartu. I na koniec, nie wiem dlaczego piszesz jako facet, skoro nick asfalt zarejestrowałeś jako kobietę. Ale co mnie to obchodzi. Odpowiedz Link
asfalt Re: Do osoby o nicku Asfalt 19.06.07, 16:22 Tukee - no jakie szabrowanie! Kogo okradlem? Moze zaraz po katastrofie samolotu bym nie polecial na poszukiwanie skarbow, bo goracy i moze bym sie poparzyl - ale powiedzmy 50 lat pozniej - bardzo chetnie!!! Tak na przyklad robi mnostwo archeologow wydobywajac skarby ze zatopionych statkow (kiedys nie bylo samolotow). Czasami statki mialy wypadek, czasami ktos je zatopil w sposob tragiczny. Tragedia tragedia, ale taki jest swiat a poprzez poszukiwania, grzebanie w ziemi itd mozemy poglebic nasza wiedze o historii i na tym bazuje wiele muzeow. A inni lubia skarby w celach finansowych. I wierz mi - nikomu krzywda sie nie dzieje z tego powodu - nawet kosciom. Pamietasz film "Skarb" z Dymsza, ktory zrobiono zaraz po wojnie (jeden z pierwszych powojennych filmow - chyba z 46 albo 47) w zrujnowanej Warszawie? Juz wtedy szukali ludzie skarbow pod gruzami!!! Wesna zrobila zdjecia i fajnie. Ale myslisz, ze oni to tam zostawia i zakopia??? Bo ja tak nie sadze. To by bylo bez sensu. Ja mysle, ze Ty jestes bardzo wrazliwa osoba, jezeli masz problem z koscmi. Dla mnie to po prostu kosci i tyle. I bylo ich w tym dole wiele. Ale czaszek nie widzialem. A czaszki sa swietne na na przyklad lampke nocna albo swiecznik... Moj nick rejestrowala moja kochanka i razem go uzywamy. Ja nawet nie wiedzialem o rejestracji jako kobieta. Dzieki za info. Odpowiedz Link
tukee Re: Do osoby o nicku Asfalt 19.06.07, 22:31 No dobra, niczym mnie nie przekonasz i nie wpłyniesz na zmianę mojego stanowiska w tej sprawie. Pogadaliśmy, może jeszcze kiedyś pogadamy. To ostatnie z lampeczką traktuję jako podgrzewanie dyskusji. A dlaczego nie chciałeś napisac jako Ty, tylko z nicka swojej kochanki? Przecież chyba nicków w gazecie nie brakuje?. Odpowiedz Link
pawwaw72 Re: muranowskie pozostałości przedwojnia i znalez 02.10.17, 19:36 Jeśli piszesz o kocich kupach, pewnie temat ten pasjonuje Cię. Muranów jest olbrzymim cmentarzyskiem, ludzkim, ale też zginęła tu bezpowrotnie spora część Warszawy-zabudowy ktōra nie zachowała się nawet na zdjęciach. Jeśli tego nie rozumiesz, wracaj na wioskie' Odpowiedz Link