Dodaj do ulubionych

dokopać Owsiakowi za wszelką cenę.

22.03.07, 13:29
Ministerstwo Edukacji Narodowej nakazało kuratorom oświaty, żeby sprawdzili,
czy uczniowie, nauczyciele i rodzice są zmuszani do udziału w akcjach Jerzego
Owsiaka. Przypadki wywierania takiej presji dyrektorzy szkół mają zgłaszać w
kuratorium do końca tygodnia.

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4001698.html

Szlag mnie trafia, jak widzę ciągłe nagonki na Owsiaka.
Niech się lepiej rząd zajmie bankructwami szpitali, w których działa
aparatura WOŚP, bo niedługo nie będzie na co zbierać.
Obserwuj wątek
    • vvesna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 22.03.07, 15:25
      To ja proponuję sprawdzić, czy przypadkiem lekarze z braku alternatywy nie są
      _zmuszeni_ do ratowania życia dzieci za pomocą sprzętu zakupionego przez
      fundację Owsiaka.
      • warszawianka_jedna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 22.03.07, 19:59
        vvesna napisała:

> To ja proponuję sprawdzić, czy przypadkiem lekarze z braku alternatywy nie są
        > _zmuszeni_ do ratowania życia dzieci za pomocą sprzętu zakupionego przez
        > fundację Owsiaka.

no to byłby skandal.
    • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 00:02
      Fajnie, potępiać coś pożytecznego nie dając niczego w zamian. Bo jaką
      alternatywę ma Giertych dla WOŚP? Ubrać dzieci w mundurki i kazać im śpiewać
      pieśni patriotyczne?
      • vvesna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 00:10
        ...i zbierać do puszek na Radio Maryja.
      • warszawianka_jedna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 09:44
        leniwy_wiesniak napisał:

> Fajnie, potępiać coś pożytecznego nie dając niczego w zamian.

i tu się mylisz, zauważyłam ostatnio że, przy okazji WOŚP ciagle podkreśla sie,
        ile to kasy zebrał Caritas i ile dobrego (czytaj lepszego) zrobił.
        Critas jest cacy, pomaga, jest uczciwy, skromny i nie demoralizuje młodzieży
        jakimiś Przystankami.
        • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 09:52
          warszawianka_jedna napisała:

> leniwy_wiesniak napisał:
          >
          > > Fajnie, potępiać coś pożytecznego nie dając niczego w zamian.
          >
          >
          > i tu się mylisz, zauważyłam ostatnio że, przy okazji WOŚP ciagle podkreśla
          > sie, ile to kasy zebrał Caritas

Heh, ale ja miałem na myśli ministerstwo/państwo.
          Caritas to póki co organizacja kościelna. Choć w sumie pewnie masz rację - przy
          obecnej władzy to w zasadzie żadna różnica. Kura mać!
          • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 11:15
            > Heh, ale ja miałem na myśli ministerstwo/państwo.
            > Caritas to póki co organizacja kościelna. Choć w sumie pewnie masz rację
            > - przy obecnej władzy to w zasadzie żadna różnica. Kura mać!

Człowieku, mamy najlepszy rząd od kilkudziesięciu lat, a Ty się czepiasz.
            • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 11:34
              kazuyoshi78 napisał:

> Człowieku, mamy najlepszy rząd od kilkudziesięciu lat, a Ty się czepiasz.

Jedno jest pewne - to najlepszy rząd IV RP. :)
              • warszawianka_jedna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 11:37
                leniwy_wiesniak napisał:

> Jedno jest pewne - to najlepszy rząd IV RP. :)
                >

jaka IV RP, taki rząd.
                • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 12:18
                  > jaka IV RP, taki rząd.

Czyli wszystko bardzo dobre.

Przekręciarze z SLD zostaną w końcu rozliczeni.
                  • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:02
                    kazuyoshi78 napisał:
                    >
                    > Przekręciarze z SLD zostaną w końcu rozliczeni.

Oczywiście! I zastąpieni nowymi, lepszymi, z IVRP.
                    W sumie ma to nawet sens. Tamci już mieli swój czas na przekręty, te 45 lat PRL
                    to wystarczająco długo, żeby się ustawić.
                    Teraz czas zrobić miejsce nowym przekręciarzom. To taka sprawiedliwość
                    społeczna.
                    • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:46
                      > Oczywiście! I zastąpieni nowymi, lepszymi, z IVRP.
                      > W sumie ma to nawet sens. Tamci już mieli swój czas na przekręty, te 45
                      > lat PRL to wystarczająco długo, żeby się ustawić.
                      > Teraz czas zrobić miejsce nowym przekręciarzom. To taka sprawiedliwość
                      > społeczna.

Przeświadczenie, że każda władza w Polsce kradnie to właśnie spuścizna po PRL-u
                      i 3.RP. Mam nadzieję że tę spuściznę wkrótce przezwycięzymy, a 3.RP i jej
                      luminarze odejdą ostatecznie na śmnietnik historii.
                      • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:55
                        kazuyoshi78 napisał:

>
                        > Przeświadczenie, że każda władza w Polsce kradnie to właśnie spuścizna po
                        > PRL-u

Pewnie tak. Ale jest to przeświadczenie poparte obserwacjami ;)
                        Jak dotąd żadna władza się nie wyłamała. A może robią to celowo? Po prostu nie
                        chcą zawieść naszych oczekiwań a przede wszystkim przyzwyczajeń...
                        • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:55
                          > Pewnie tak. Ale jest to przeświadczenie poparte obserwacjami ;)
                          > Jak dotąd żadna władza się nie wyłamała.

Obecna władza zdecydowanie wyłamuje się z tego kręgu. To są ludzie uczciwi.
                          • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:02
                            kazuyoshi78 napisał:

> > Pewnie tak. Ale jest to przeświadczenie poparte obserwacjami ;)
                            > > Jak dotąd żadna władza się nie wyłamała.
                            >
                            > Obecna władza zdecydowanie wyłamuje się z tego kręgu. To są ludzie uczciwi.

oczywiście :)
                            taki pierwszy przykład z brzegu:
                            wiadomosci.onet.pl/1507658,11,item.html
                            • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:09
                              Uczciwy jest PiS i wielka szkoda, że musi zawierać sojusze z popaprańcami z LPR
                              i Samoonborny, skoro PO nie dojrzała do poparcia rżądu, tylko woli flirtować z
                              przekrętasami z SLD.
                              • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:15
                                kazuyoshi78 napisał:

> Uczciwy jest PiS i wielka szkoda, że musi zawierać sojusze z popaprańcami z
                                > LPR i Samoonborny, skoro PO nie dojrzała do poparcia rządu, tylko woli
                                > flirtować z przekrętasami z SLD.

Hmm, a mi się wydawało, że to przede wszystkim PiS nie chciał koalicji z PO.
                                • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:19
                                  > Hmm, a mi się wydawało, że to przede wszystkim PiS nie chciał koalicji z PO.

PiS wygrał wybory, tymczasem PO chciała miec decydujący głos w koalicji.
                                  Dlatego koalicji nie ma.

Decydujący głos powinien należeć do tergo, kto wygrał i jest to chyba oczywiste.

Marcinkiewicz dlatego był premierem, że był szykowany pod koalicję z PO, jako
                                  że Jarek mógłby być trudniejszy do przełkniecia dla PO. Doopiero po długim
                                  czasie, kiedy Jarek ostatecznie stwierdził, że z tej koalicji nic nie będzie,
                                  sam przejął stery.
            • krwawymsciciel Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:48

> Człowieku, mamy najlepszy rząd od kilkudziesięciu lat, a Ty się czepiasz.

to przestaje byc smieszne
              • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:51
                > to przestaje byc smieszne

Ale ten rząd jest autentycznie dobry. Wskaźniki gospodarcze są coraz lepsze,
                wymiar sprawiedliwości pracuje coraz sprawniej, przestępczość maleje, miliony
                prostych ludzi, dotąd zapomnianych, jest włączanych w dzieło modernizacji
                kraju. Poważnie.

Dla przedsiebiorców także planuje się ułatwienia, których przez 17 lat 3.RP
                jakoś nie było.
                • krwawymsciciel Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:02
                  wskazniki gospodarcze rosna, bo pracowala na to lewica przez cztery poprzednie
                  lata wprowadzajac Polske do UE. tak ze mi tu nie pierdol, ze to zasluga obecnego
                  rzadu, ktory ostatnio glownie zajmuje sie ochrona nienapoczetego zycia w lonach
                  zboczonych kobiet. Kazu, na milosc bogini, piszesz jak potluczony prawicowiec z
                  glowa w szambie i juz sie prawde mowiac pogubilem, czy robisz sobie jakies jaja
                  (bo to brzmi jak jaja) czy to twoje autentyczne przemyslenia zwiazane z
                  sympatiami politycznymi.
                  • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:07
                    > wskazniki gospodarcze rosna, bo pracowala na to lewica przez cztery poprzednie
                    > lata wprowadzajac Polske do UE. tak ze mi tu nie pierdol, ze to zasluga
                    > obecnego rzadu, ktory ostatnio glownie zajmuje sie ochrona nienapoczetego
                    > zycia w lonach zboczonych kobiet.

Gówno prawda, lewica zajmowała się rozkradaniem Polski, a wskaźniki gospodarcze
                    kulały. Sprawdź sobie w statystykach. Dopiero nadjeście obecnych władz
                    odwróciło ten trend.

No i jeszcze gigantyczne bezrobocie i ogromna emigracja zarobkowa, jako
                    spuścizna po 3.RP - jesteś dumny z tych "osiągnięć"?

> Kazu, na milosc bogini, piszesz jak potluczony prawicowiec z
                    > glowa w szambie i juz sie prawde mowiac pogubilem, czy robisz sobie jakies
                    > jaja (bo to brzmi jak jaja) czy to twoje autentyczne przemyslenia zwiazane z
                    > sympatiami politycznymi.

Jestem kaczystą i dobrze mi z tym. Wierzę w ten rząd i tych ludzi. I jak
                    obsewuję Polskę, to nic się nie pali i nie wali, a wręcz przeciwnie, jest coraz
                    lepiej.
                    • krwawymsciciel Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 16:18
                      ok, teraz rozumiem. chyba, ze nadal zartujesz.
                    • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 16:58
                      kazuyoshi78 napisał:

> Gówno prawda, lewica zajmowała się rozkradaniem Polski, a wskaźniki
                      > gospodarcze kulały. Sprawdź sobie w statystykach. Dopiero nadjeście obecnych
                      > władz odwróciło ten trend.

Dlatego, że gospodarka w skali makro nie zmienia się z dnia na dzień. Zmiany są
                      powolne. Wskaźniki za czasów rządów lewicy kulały, co było efektem 4 wielkich
                      reform wprowadzonych przez rząd Buzka.
                      Żeby nie było nieporozumień - bardzo cenię Buzka, za to, że się odważył to
                      zrobić. Te reformy były konieczne. Czy się udały - nie wiem, czy można było to
                      zrobić lepiej - z pewnością. Ale ważne, że on to zrobił. Wiedział doskonale
                      jaką cenę za to zapłaci (sondaże i w konsekwencji porażka prawicy w kolejnych
                      wyborach).

Co do "wskaźników" w czasach IVRP - nie śledziłem tego dokładnie, ale
                      gospodarka zaczęła "rosnąć" jeszcze zanim wygrali wybory. To naprawdę nie jest
                      zasługa tego rządu.

> No i jeszcze gigantyczne bezrobocie i ogromna emigracja zarobkowa, jako
                      > spuścizna po 3.RP - jesteś dumny z tych "osiągnięć"?

Ogromna emigracja jest konsekwencją tego, że jak weszliśmy do unii, to łatwiej
                      można wyjechać i legalnie pracować za granicą. A do tego, że w Polsce ci ludzie
                      nie mogą/nie potrafią znaleźć pracy, w równym stopniu przyczyniło się PC/ROP
                      jak SLD, Solidarność i inni.

Poza tym, nie wiem jak z punktu widzenia "państwa", ale z punktu widzenia tych
                      osób, które wyjechały - to chyba dobrze, że mogły wyjechać.
                      Pewnie, że lepiej jakby znaleźli pracę tutaj. Ale z dwojga złego lepiej
                      pracować w Londynie, niż siedzieć na zasiłku w Polsce.
                      • leniwy_wiesniak Kazek, słuchaj.... 23.03.07, 17:09
                        Ty wiesz, że ja dla żartów, nie?
                        Bo mnie Żona moja teraz pyta dlaczego ja tak serio do tej dyskusji podchodzę ;)

To co, kończymy to, czy kontynuujemy rzeczową dyskusję na argumenty? :)
                        • vvesna Re: Kazek, słuchaj.... 23.03.07, 17:14
                          Ojej, Żona wielką literą. Ale romantycznie;)
                          • leniwy_wiesniak Re: Kazek, słuchaj.... 23.03.07, 17:41
                            vvesna napisała:

> Ojej, Żona wielką literą. Ale romantycznie;)

spadaj :P
                            • vvesna Re: Kazek, słuchaj.... 23.03.07, 17:47
                              :P
        • kazuyoshi78 Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 11:15
          > ile to kasy zebrał Caritas i ile dobrego (czytaj lepszego) zrobił.

A niehc konkurują, kto zebrał więcej. To jest zdrowa konkurencja, z korzyścią
          dla potrzebujących pomocy.

> Critas jest cacy, pomaga, jest uczciwy, skromny i nie demoralizuje młodzieży
          > jakimiś Przystankami.

No to akurat prawda :)
    • kazuyoshi78 Re: Czemu od razu dokopać? 23.03.07, 08:54
      > Ministerstwo Edukacji Narodowej nakazało kuratorom oświaty, żeby sprawdzili,
      > czy uczniowie, nauczyciele i rodzice są zmuszani do udziału w akcjach Jerzego
      > Owsiaka.

Nie chodzi o dokopanie tylko o sprawdzenie, czy wszystko odbywa się
      dobrowolnie. Dobrowolnej działalności tego typu władze nie potępiają, jedynie
      Rydzol coś chlapnie, ale on już tak ma.
    • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:13
      fakt, że nie powinno się do niczego ludzi przymuszać.
      Ale jak w takim razie wygląda taka akcja?:

"szkoły powinny obchodzić Dzień Życia"

Mazowiecki kurator Grzegorz Tyszko poprosił dyrektorów szkół, by "godnie
      uczcili Narodowy Dzień Życia"
      (...)
      "Ważne, by dzień ten stał się okazją do refleksji nad wielkością daru życia,
      odpowiedzialnością za wychowanie młodego pokolenia w szacunku dla ludzi
      najmniejszych, najsłabszych i zdanych na pomoc innych" - pisze kurator w liście
      zamieszczonym w internecie.
      I - zgodnie z sugestią wiceministra edukacji Mirosława Orzechowskiego (LPR) -
      proponuje, by w szkołach odbyły się inscenizacje, wystawy czy "konkurs na temat
      obrony życia im ks. Jerzego Popiełuszki"

Proponuję zbadać, czy uczniowie i rodzice nie są zmuszani do udziału w tych
      akcjach ;)
      • warszawianka_jedna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:35
        leniwy_wiesniak napisał:

> "konkurs na temat obrony życia im ks. Jerzego Popiełuszki"

w konkursie lepienie z plasteliny 12 tygodniowego embrionka.
        • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 13:42
          warszawianka_jedna napisała:

> leniwy_wiesniak napisał:
          > > "konkurs na temat obrony życia im ks. Jerzego Popiełuszki"

> w konkursie lepienie z plasteliny 12 tygodniowego embrionka.

ale samego, czy w... "domeczku"?
          • vvesna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:24
            > ale samego, czy w... "domeczku"?
            >

Jakim domeczku? Nie pamietasz, jak pani na naukach przedmalzenskich, kosmiczna
            pani o jeszcze bardziej kosmicznym imieniu mowila o "dzidziusiu na balkoniku
            otulonym w pierzynke?

Pare slow wyjasnienia: przed slubem uczestniczylismy w naukach przedmalzenskich.
            Ogolnie trafilismy super, bo prowadzone byly przez normalnych, inteligentnych
            ludzi, ale czesc poswiecona planowaniu rodziny byla tragiczna. Byly to jakies
            goscinne wystepy pani - specjalistki od "tych spraw". Pani miala jakies dziwne
            imie i nazwisko, ktorych juz nie pamietam, byla ubrana w zloty stroj kosmity i
            tlumaczyla nam, skad sie biora dzieci. Robila to w sposob, ktory bardziej
            odpowiadalby trzylatkom, a nie doroslym ludziom, ktorzy lada chwila zaloza
            wlasne rodziny. Dlugo musialam sie otrzasac z tego traumatycznego przezycia...

• leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:47
              vvesna napisała:

> > ale samego, czy w... "domeczku"?
              > >
              >
              > Jakim domeczku? Nie pamietasz, jak pani na naukach przedmalzenskich,
              > kosmiczna pani o jeszcze bardziej kosmicznym imieniu mowila o "dzidziusiu na
              > balkoniku otulonym w pierzynke?

Nie tylko pamiętam tę panią, ale też pamiętam, że nazywa się Marina Ombach.
              Oprócz pogadanek jest też autorką kilku wspaniałych książek o przysposobieniu
              do życia w rodzinie.
              Książek doskonale realizujących dydaktyczne cele w tym temacie, zgodnie z
              zaleceniami obecnej wspaniałej władzy.
              • vvesna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 14:53
                Tylko ja nie wiem, jakie sa te cele dydaktyczne, bo ja w tedy nie dowiedzialam
                sie absolutnie niczego (no moze oprocz tego, ze wsrod ludzi sa kosmici).
                • leniwy_wiesniak Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 15:26
                  "W czasie pierwszych trzech miesięcy życia w łonie matki, dziecko denerwuje
                  się, czy mamusia je przyjmie, czy odrzuci,. W następnych trzech miesiącach
                  denerwuje się, czy tatuś ożeni się z mamusią. I ostatnie trzy miesiące przed
                  narodzeniem nie są wolne od niepokoju - czy babcia zajmie się nim jak rodzice
                  pójdą do pracy, czy zostanie oddane do żłobka?" (str. 73)

Marina Ombach "W poszukiwaniu prawdziwej miłości" , AWK - MAG, 1994

jakież to życiowe....
                  • warszawianka_jedna Re: dokopać Owsiakowi za wszelką cenę. 23.03.07, 15:36
                    no to teraz wiem, skąd u dzieci te wszystkie ADHD, dysleksje, ataki agresji.
    • warszawianka_jedna no aż, nie wierzę! 27.03.07, 14:25
      - Pan Minister Roman Giertych osobiście skontaktował się z Fundacją i zaczął
      swoją rozmowę telefoniczną ze mną od słów: "Panie Jurku, przepraszam za całe
      nieporozumienie" - napisał Jerzy Owsiak na internetowej stronie Wielkiej
      Orkiestry Świątecznej Pomocy.
      W ten sposób minister odniósł się do nakazu urzędnika MEN, który chciał, by
      kuratorzy sprawdzili, czy uczniowie, nauczyciele i rodzice są zmuszani do
      udziału w akcjach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

- Jest to duże wydarzenie, ponieważ to słowo w ustach naszych polityków raczej
      nie jest często… Co ja mówię! W ogóle nie jest używane. To był dobry i ważny
      telefon - pisze Owsiak
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka