Dodaj do ulubionych

Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy?

13.05.06, 19:16
wiadomosci.onet.pl/1321629,11,1,0,120,686,item.html
Czy budut tozhe howoryty pro ukrainsku i bilorusku mowu batkiw
w pidlaskych cerkwach?

Czy budut howoryty ukrainskoju mowoju batkiw na zemli swojich predkiw?
www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
Kudy nas wede PAKP?
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=41566743&a=41657554
Obserwuj wątek
    • pawlozsiul Ne budut, Roman 13.05.06, 20:30
      A ja budu pity - Twoje zdorowie!
      • romanpidlaszuk Czy dumajesz szczo to dobre szczo ne budut? 13.05.06, 21:05
        • bielszczanin Re: Czy dumajesz szczo to dobre szczo ne budut? 13.05.06, 22:06
          Romek,
          mówisz o porządku zbawienia?
          • romanpidlaszuk Czy dumajesz szczo to dobre szczo ne budut? 14.05.06, 03:03
            Romek,
            mówisz o porządku zbawienia?

-----------------------

Kiedys sie przedstawiales na forum jako etniczny Polak i katolik wiec nie
            rozumiem dlaczego sie wypowiadasz na temat nieswoich spraw,ja w dyskusje o
            kaltolicyzmie sie nie wtracam.
            • pawlozsiul A ja nie rozumiem Ciebie Roman... 14.05.06, 18:47
              Po pierwsze: forum jest otwarte!

Gdybym napisał, co na mnie zrobiło największe wrażenie w pontyfikacie Jana
              Pawła II i co mnie razi w Benedykcie XVI – mam 90% pewności, że Bielszczanin
              nie napisałby mi: „milcz kacapie, to nie twoja sprawa!“

Zadałeś pytanie – odpowiedziałem w dwóch słowach: „ne budut“. Byłem kilka lat
              temu na pogrzebie pod Bielskiem. Przyjeżdża duchowny, mówi do kobiet: „i ne ma
              hospodara“. W odpowiedzi: „oj ne ma batiuszka, wsie wmirajem, mołodych ne ma“.
              To był prosty dialog, by nie rzec, że prostacki. Ale uderzyło mnie, jaką miał
              moc ewangelizacyjną („w porządku zbawienia“ - innymi słowy, tzn. słowami
              Bielszczanina). Zapewniam Cię Roman, język nie jest najważniejszy. Jeżeli PAKP
              zdecyduje się na obsadzanie „przeintelektualizowanymi“ duchownymi wiejskich
              parafii – strzeli sobie „samobója“. Chyba nie ma w tym żadnego interesu...
              • romanpidlaszuk ne obertaj kota chwostom,ne komplikuj PROSTOHO 15.05.06, 05:03

-------------------------

1.Dumaju szczo koly ty by doradzuwaw polskym kalolykam jakoju mowoju wony majut
                widprawlaty w swojich kostelach to by bulo z twojeji storony ne fair.

2.Ludy majut prawo i powynni howoryty i maty sluzhbu bozhu w cerkwy na swojij
                ridnij mowi,na tij mowi jakoji dialektom howorat np. jak Kurpie jaki howorat
                polskym dialektom majut w swoich kostelach po polsku tak i my Pidlaszuky jaky
                howorymo ukrainskym dialektom powynni maty w naszych cerkwach po ukrainsky.

Tak nakazuje zdorowyj hluzd.
                • romanpidlaszuk ne obertaj kota chwostom,ne komplikuj PROSTOHO 15.05.06, 05:04

1.Dumaju szczo koly by ty doradzuwaw polskym kalolykam jakoju mowoju wony
                  majut widprawlaty w swojich kostelach to by bulo z twojeji storony ne fair.

2.Ludy majut prawo i powynni howoryty i maty sluzhbu bozhu w cerkwy na swojij
                  howorymo ukrainskym dialektom powynni maty w naszych cerkwach po ukrainsky.

Tak nakazuje zdorowyj hluzd.

3.Proponuju pyszy po swojomu.
                  • pawlozsiul Fajny gość jesteś, Romek 15.05.06, 05:49
                    Tylko czasami, choćby teraz, strzelisz niezbyt celnie i ze zbyt dużego kalibru.
                    Pytanie Bielszczanina brzmiało: "czy mówisz o porządku zbawienia?". A Ty do
                    partii ping-ponga wyciągnąłeś piłkę lekarską.

Piszesz:
                    >Ludy majut prawo i powynni howoryty i maty sluzhbu bozhu w cerkwy na swojij
                    > howorymo ukrainskym dialektom powynni maty w naszych cerkwach po ukrainsky.

W naszym przypadku to odpada. Literacki ukraiński jest tak odległy
                    od "svojoho", że większość ludzi go nie zrozumie. Nawet jeśli jest w stanie
                    zrozumieć znaczenie większości słów, inna melodyka języka sprawi, że nie
                    zrozumie całości. Zostaje więc liturgia "po svojomu" - moze zapytaj ludzi, czy
                    by jej chcieli. Ja jestem np. po stronie Dziwisza w jego sporze z góralami i
                    nie sądzę, żebym był odosobniony. Przeczytaj sobie w wolnej chwili:
                    wiadomosci.wp.pl/kat,43114,wid,8136486,wiadomosc.html?ticaid=119b5

> 3.Proponuju pyszy po swojomu.
                    Tiażko bude. Nichto ne skodyfikowaw szcze "svojej" ridnoi mowy. Ale zrobiat
                    toje, wieru. Do tej pory tylko białorutenizowali, polonizowali, rusyfikowali i
                    ukrainizowali.
                    • romanpidlaszuk Re: Fajny gość jesteś, Romek 15.05.06, 06:05
                      Piszesz:
                      >Ludy majut prawo i powynni howoryty i maty sluzhbu bozhu w cerkwy na swojij
                      > howorymo ukrainskym dialektom powynni maty w naszych cerkwach po ukrainsky.

W naszym przypadku to odpada. Literacki ukraiński jest tak odległy
                      od "svojoho", że większość ludzi go nie zrozumie. Nawet jeśli jest w stanie
                      zrozumieć znaczenie większości słów, inna melodyka języka sprawi, że nie
                      zrozumie całości. Zostaje więc liturgia "po svojomu" - moze zapytaj ludzi, czy
                      by jej chcieli. Ja jestem np. po stronie Dziwisza w jego sporze z góralami i
                      nie sądzę, żebym był odosobniony. Przeczytaj sobie w wolnej chwili:
                      wiadomosci.wp.pl/kat,43114,wid,8136486,wiadomosc.html?ticaid=119b5

> 3.Proponuju pyszy po swojomu.
                      Tiażko bude. Nichto ne skodyfikowaw szcze "svojej" ridnoi mowy. Ale zrobiat
                      toje, wieru. Do tej pory tylko białorutenizowali, polonizowali, rusyfikowali i
                      ukrainizowali.

--------------------------------------------------------------------------------

1.Czolowicze,czy ty znajesz naskilky kurpiowska gwara widrizniajetsia wid
                      polskoji literaturnoji mowy?
                      A Kurpii polsku mowu w kostelach rozumijut.

2.Ty ne czekaj koly tobi twij dialekt skodyfikujut,bo chto tobi toje zrobyt -
                      Miodek?,Bralczyk?,bilostocka filolohia schidnoslowianska?
                      Ja dumaju szczo wony twij ukrainskij dialekt z okolyc' Bils'ka majut w sr.ci.

Proponuju pyszy tut po swojomu,jak wmijesz,jak tobi zdajetsia szczo treba
                      zapysuwaty.

P.S.
                      Dobroho dnia i dobroho poczatku tyzhnia!

• pawlozsiul Re: Fajny gość jesteś, Romek 15.05.06, 06:11
                        Roman, zapytaj najpierw ludzi, czy chcą zmian w cerkwi. Bo ja się obawiam, że
                        chcesz ich na siłę uszczęśliwić. Po svojomu ostatnio choćby Jura Hawryluk
                        pisze. Mogę Ci nawet podarować. Tylko kniżka drukowana, nie elektroniczna -
                        musiałbyś mi na priva podać swój adres pocztowy.

Takoż dobroho dnia i tyżdnia. U nas wże sołnce wzyszło, a Ty lahaj spaty.
                        • romanpidlaszuk HOWORY PO SWOJOMU ! 15.05.06, 18:46
                          Roman, zapytaj najpierw ludzi, czy chcą zmian w cerkwi. Bo ja się obawiam, że
                          chcesz ich na siłę uszczęśliwić. Po svojomu ostatnio choćby Jura Hawryluk
                          pisze. Mogę Ci nawet podarować. Tylko kniżka drukowana, nie elektroniczna -
                          musiałbyś mi na priva podać swój adres pocztowy.

Takoż dobroho dnia i tyżdnia. U nas wże sołnce wzyszło, a Ty lahaj spaty.

-----------------------------

Ja tyt za nikoho nyc' ne wyriszuju,ja tut pidnoszu wazhlywu temu.

To jak bude lalezhyt wid ludej.
                          Ja shcoczut wynaroduvlatysia to budut.
                          Ja tut choczu skazaty szczo wze NEMA takoho prymusu i wsi czszo czymstam
                          lakajut naszych ludej pered hwowrinniam po swojomu,pered wwedenniam naszoji
                          ridnoji mowy do naszych cerkow BERSZUT .

P.S.

Jak wmijesz howoryty po swojomu to howory.
                          • romanpidlaszuk S-l-u-c-h-a-j-t-e_radia w suboty o 23:00! 16.08.08, 22:15
                            Sluchajte prawoslawnu radiewu prahramu na naszij ridnij ukrainskij
                            mowiw suboty o hodyni 23:00
                            wpna1490am.com/newlive.htm
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31743937
                            Perekonajtesia szczo nasza ridna ukrainska mowa tozhe maje prawo
                            wstupu do naszoji prawoslawnoji cerkwy i ne je hirsza wid inszych!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=66744309&a=66744421

2
                            • romanpidlaszuk Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy? 16.08.08, 22:17
                              www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080816/BIALYSTOK/352944445
                              Czy budut tozhe howoryty pro ukrainsku i bilorusku mowu
                              naszych batkiw w pidlaskych cerkwach?

Czy budut howoryty ukrainskoju mowoju naszych batkiw
                              na zemli swojich predkiw?

Kudy nas wede werchuszka PAKP?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=67644463&a=67644463
                • romanpidlaszuk PIDLAS'KI UKRAINARIA 21.09.06, 04:07
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179
                • romanpidlaszuk Forum "UKRAINCI PIDLASZA". 21.09.06, 04:08
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40728
                • romanpidlaszuk Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy? 11.10.06, 06:40
                  www.cerkiew.pl/news.php?id=4993
                  www.cerkiew.pl/news.php?id=4992
                  www.cerkiew.pl/news.php?id=4986
                  Czy budut tozhe howoryty pro ukrainsku i bilorusku mowu batkiw
                  w pidlaskych cerkwach?

Czy budut howoryty ukrainskoju mowoju batkiw na zemli swojich predkiw?

Kudy nas wede PAKP?
              • bielszczanin Re: A ja nie rozumiem Ciebie Roman... 20.05.06, 20:04
                pawlozsiul jeżeli chodzi o mnie to możesz mieć 100% a nawet 200% pewności,
                bo:
                forma i treść
        • romanpidlaszuk Budut...czy stanem prawoslawnymy "Polakamy"? 04.08.07, 06:24
          cerkiew.pl/news.php?id=6210

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=50193816
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57589484
    • romanpidlaszuk Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy? 14.05.06, 06:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=41764326&a=41766822
      Tak ! W cerkwy greko - katolickiej co słyszeliśmy dzisiaj! Widocznie większość
      z ukraińców mieszkających w Polsce do niej należy.Nie mówiąc o tych co są np. w
      Kanadzie czy USA. Daj sobie spokój Roman.

-------------------------------------------

Ja je prawoslawnym Ukrainciom rodom z Pidlaszsza,
      baczyw w USA prawoslawni cerkwy de widprawlajut sluzhby bozhi po ukrainsky
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132
      Tut baczu szczo do cerkow PAKP wwodiat sluzhby bozhi po polsky:
      www.liturgia.cerkiew.pl/
      www.liturgia.cerkiew.pl/aktualnosci.html
      www.liturgia.cerkiew.pl/teksty.html
      www.liturgia.cerkiew.pl/spiew.html
      swietegoducha.republika.pl/rozklad.html
      Pytaju,czomu do prawoslawnych cerkow na Pidlaszszi mozha wwodyty polsku mowu a
      nemozha ukrainskoji?
      Tozh mowoju naszych predkiw je ne polskyj dialekt a ukrainskyj dialekt,taki je
      FAKTY:
      Czomu PAKP ne howoryt do nas ukrainskoju mowoju jakoho dialektom howorat naszi
      predky i ne widprawlaje nam w naszych cerkwach po ukrainsky?

Czomu PAKP jak to powynni robyty dobri pastyri ne wczyt naszych ditej po
      ukrainsky!!!!!!!!!!!

Kudy w XXI st.,w demokratycznij derzhawi wede nas PAKP?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=41623598&a=41665102

• romanpidlaszuk De je ukrains'ka mowa naszych batkiw w cerkwy? 17.05.06, 20:23
      • romanpidlaszuk De je ukrains'ka mowa naszych batkiw w cerkwy? 17.05.06, 20:27
    • romanpidlaszuk Czomu choczut z nas zrobyty "prawosl. Polakow" ? 19.05.06, 17:04
      2.Niekompetentnam i niezaangazowana. Z moich przemyślen - istnienie na Podlasiu
      zwartych skupisk ludności pochodzenia ukraińskiego wyszło na jaw dopiero w
      latach 90-tych, wcześniej mówiło się tylko o Bialorusinach. Czyżby chodziło o
      obawy przed lokalną akcją "Wisla"? "Wyszło na jaw" nie znaczy, że sami
      zainteresowani nie wiedzieli kim są, ale może po prostu określali się
      jako "tutejsi"?

--------------------------------------
      To,ze nasza gwara miedzy Bugiem i Narwia na Podlasiu jest gwara
      ukrainska "wyszlo" szerzej dopiero po 1990 roku wynika z faktu,ze zrobienie z
      nas ludnosci pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu Bialorusinow bylo polityka
      PRL-na terenach ukrainskojezycznych Podlasia mogla wowczas istniec tylko
      dzialalnosc bialorutenofilska,BTSK,Niwa,bielliceje itd.,nie mogla zas istniec
      ukrainska dzialanosc kulturalnooswiatowa ,nawet tam gdzie ona spontanicznie
      powstala-zostala metodami administracyjnymi zlikwidowana,przykladem miejscowosc
      Kleszczele (przelom lat 1960tych i 70tych).

Moim zdaniem taka polityka PRL byla czescia planu ZSRR (imerializmu rosyjskiego)
      polegajacego z jednej strony na zmniejszeniu potencjalu narodu ukrainskiego na
      terenie tego imperium (w ktorego sklad wchodzil tez PRL),inne metody realizacji
      tego planu sa wymienione tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=39445488
      a z drugiej strony poprzez przerobienie nas na prawoslawnych "Polakow" o
      internacjonalistycznych pogladach-na stworzeniu przeciwwagi w spoleczenstwie
      polskim dla patriotycznej postawy etnicznych Polakow.Uwazam,ze imperializm
      rosyjski chcial tu upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i to byl JEDYNY powod
      dla ktorego okolice Bielska,Hajnowki i Siemiatycz wlaczono w 1945 do PRL a nie
      do Bialoruskiej ZRR(wlaczenie Polesia z Brzesciem do bialoruskiej a nie
      ukrainskiej SRR,odciecie tej czesci ludnosci ukrainskiej od kontaktow w reszta
      Ukraincow,od ukrainskiej kultury,prasy itd. jest kolejnym przykladem rugowania
      etnosu ukrainskiego w owczesnym imperium rosyjskim).

Moim zdaniem na Podlasiu poprzez zmasowana i majaca monopol na dzialanie
      propagande i szkolnictwo bialoruskie chciano nam wmowic,ze jestesmy
      Bialorusinami ale takimi tylko z nazwy,takimi co z kultura bialoruska nie maja
      nic wspolnego (jezyk bialoruski jest dla nas jezykiem obcym)a w nastepnych
      pokoleniach przerobic nas na prawoslawnych "Polakow",takich z kolei co z
      polskim patriotyzmem nie maja nic wspolnego,majacych moglady moskalofilsko-
      internacjonalistyczne i w ten sposob stworzyc w spoleczenstwie polskim jakas
      lokalna przeciwwage dla patriotycznie nastawionych etnicznych Polakow.

Ten proces wynarodawiania i przerabiania ludnosci pochodzenia ukrainskiego na
      prawoslawnych "Polakow" prowadzi do dzisiaj PAKP i tym samym moim zdaniem do
      dzisiaj realizuje ta haniebna polityke imperializmu rosyjskiego wobec ludnosci
      pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu.

Dokladniej o tych sprawach poczytaj sobie tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=39359762

Ludnosc pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu,z pochodzenia ludnosc wiejska,od
      wiekow odizolowana od prezniejszych skupisk ukrainskich,od wiekow pozbawiana
      patriotycznych elit,z wynaradawiajaca postawa duchowienstwa prawoslawnego,mimo
      gwary ukrainskiej jaka sie posluguje nie mogla miec skrystalizowanej
      ukrainskiej swiadomosci narodowej.

Ja mysle,ze ze 100 lat temu zanim nie bylo radia i telewizji to i Kurpie nie
      okreslali sie jako Polacy tylko jako "tutejsi",

podobnie jest z nami ludnoscia ukrainskojezyczna z Podlasia,gdzie do dzisiaj
      nie mozna przez zwykle anteny odbierac telewizji ukrainskiej i radia
      ukrainskiego,gdzie jak dotad tylko ulamek dzieci i mlodziezy pochodzenia
      ukrainskiego ma zorganizowane lekcje j.ukrainskiego ,gdzie nasze prawoslawne
      struktury religijne wynaradawiaja nas zamiast wzmacniac w nas nasz ukrainski
      jezyk i kulture.

Teper mozhemo janczarskij postawi PAKP skazaty NI i wwesty swoju ukrainsku mowu
      do naszych prawoslawnych cerkow na Pidlaszi!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=41764572&a=42014535

• romanpidlaszuk Sluchajte radia w subotu o 23:00 ! 19.05.06, 17:05
      Sluchajte prawoslawnu radiewu prahramu na naszij ridnij ukrainskij mowi
      w subotu o 23:00
      Perekonajtesia szczo ukrainska mowa naszych batkiw tozhe maje prawo wstupu do
      naszoji prawoslawnoji cerkwy i ne je hirsza wid inszych!

• agnieszkaaa66 Re: Sluchajte radia w subotu o 23:00 ! 20.05.06, 12:42
        robisz wiele błędów pisząc więc nie ośmieszj się publicznie
        • romanpidlaszuk nie osmieszaj sie publicznie...;) 20.05.06, 19:42
          robisz wiele błędów pisząc więc nie ośmieszj się publicznie
          ------------------------

Jakich bledow,moze jakies KONKRETY ?
    • romanpidlaszuk Katolicyzacja prawoslawnych w okolicach Siemiatycz 20.05.06, 06:55
      Czy macie jakieś informacje na temat katolicyzacji unitów w okolicach
      Siemiatycz po roku 1905 kiedy to tysiące byłych unitów a
      wcześniej prawosławnych przeszło do kościoła katolickiego co spowodowało ich
      znaczną polonizację. Jest obszerna literatura na ten
      temat dotycząca południowego Podlasia i Chełmszczyzny natomiast nic się nie
      pisze na temat północnego Podlasia a wiadomo że na
      północnym Podlasiu również było bardzo dużo takich wypadków co spowodowało
      masową katolicyzację i polonizację miejscowej ludności
      ukraińskiej i białoruskiej.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=41903667
      -------------------------------------

Ja w internecie znalazlem to:
      www.pporthodoxia.com.pl/artykul.php?id=293
      Z tym,ze jezeli bohater tego artykulu rozmawial ukrainska gwara swoich ojcow
      to nie mogl uzyc bialoruskiego slowa "baćkou",mogl uzyc wystepujacego w
      podlaskiej gwarze ukrainskiej slowa "bat'kuv"
      i tutaj mamy do czynienia ze strony "Przegladu Prawoslawnego" z zenujaca
      niechlujnoscia lub celowym cynicznym wkladaniem w usta ludnosci pochodzenia
      ukrainskiego na Podlasiu obcego jej i nieuzywanego przez nia jezyka
      bialoruskiego

a poza tym "Przeglad Prawoslawny" okresla opisywane tutaj ofiary zbrodni
      popelnionej przez Polakow mianem
      "...białoruskiej cywilnej ludności na Podlasiu!..."
      kiedy wiadomo,ze ci ludzie sa pochodzenia ukrainskiego a nie bialoruskiego

czyli dla nas ludnosci pochodzenia ukrainskiego z Podlasia jak dotad jest w
      PAKP miejsce jako dla prawoslawnych ale nie jako dla Ukraincow i to jest w tej
      tragicznej historii dodatkowo bardzo smutne.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=41903667&a=42142259

• gsx1100g Re: Katolicyzacja prawoslawnych w okolicach Siemi 29.09.06, 11:46
        Smutny to Romek jestes TY.

Potrafisz tylko gadać.

Dostałem cynk,. że niedługo zostanie postawiony krzyż w okolicy jednej z
        podlaskich wsi. to kuz 7 krzyz tych ludzi-oczywiście wszystko tam po białorusku-
        w języku ojców i dziadów ludzi, którzy od wieków tutaj mieszkają.

Zamiast gadać wziąłbyś się do roboty. Jak narazie to na gadaniu głupot i
        wypiusywaniu i zaczynaniu pustych wątków u Ciebie się kończy. Białorusini coś
        robią. Widac ich starania na każdym kroku. Ludzi poczuwajacych się za ukraińców-
        brak i brak jest namacalnych efektów ich działalności. A ludzie patrzą i widzą
        i się uczą......

zapamiętaj Romeczku....

gsx-art
        • romanpidlaszuk Re: Katolicyzacja prawoslawnych w okolicach Siemi 15.01.07, 14:26
          juz od 60+ lat widac...
    • ja-alutka Oświeciło mnie... 20.05.06, 11:49
      Dopiero teraz dotarło do mnie, że znam Romana i to dawno ...:))) Pozdrawiam...☺
      Ps. Alez mam zaskok!! Wstyd !!:(( ☺
      • romanpidlaszuk Re: Oświeciło mnie... 20.05.06, 19:43
        Dopiero teraz dotarło do mnie, że znam Romana i to dawno ...:))) Pozdrawiam...☺
        Ps. Alez mam zaskok!! Wstyd !!:(( ☺

Rowniez pozdrawiam ! :)
      • pawlozsiul czy chcesz powiedzieć, że... 20.05.06, 21:15
        to ten Roman, przyjaciel znanego Białorusina, do znajomosci z którym kiedyś się
        przyznałaś na forum? Zaprzecz proszę, bo inaczej ja też bym znał Romana.
        • romanpidlaszuk Re: czy chcesz powiedzieć, że... 20.05.06, 21:21
          to ten Roman, przyjaciel znanego Białorusina, do znajomosci z którym kiedyś się
          przyznałaś na forum? Zaprzecz proszę, bo inaczej ja też bym znał Romana.

------------------------

Jezeli o mnie chodzi to nie znam zadnego znanego Bialorusina.
          • pawlozsiul pytam ją-Alutkę 21.05.06, 00:47
            Ty nie jesteś wiarygodny, ponieważ nie znasz żadnego Białorusina. Dla Ciebie
            Ukraina graniczy na północy z Litwą;)
            • romanpidlaszuk Re: pytam ją-Alutkę 27.05.06, 23:25
              Ty nie jesteś wiarygodny, ponieważ nie znasz żadnego Białorusina. Dla Ciebie
              Ukraina graniczy na północy z Litwą;)

-----------------------

Powiedzialem,ze nie znam zadnego ZNANEGO Bialorusina,podobnie jak nie znam
              zadnego znanego pseudobialorusina pochodzenia ukrainskiego.

Jezeli z tego powodu nie jestem dla ciebie wiarygodny to twoj problem.

Pokaz gdzie ja napisalem,ze Ukraina graniczy z Litwa,po co te intrygi?
              • pawlozsiul dobryj den` Roman, znajesz toje? 28.05.06, 03:51
                romanpidlaszuk napisał:
                > Pokaz gdzie ja napisalem,ze Ukraina graniczy z Litwa,po co te intrygi?

Już Cię kiedyś pytałem, czy czasem się uśmiechasz? Chyba nie - byle szutka to
                dla Ciebie zaraz intryga. Skoro chcesz linki, coś znalazłem.

Muszę przyznać Ci rację - PAKP istotnie stosuje inne standardy na południu. Ale
                zauważ też, że jest otwarty na dyskusję o poruszanych przez Ciebie problemach:
                www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=1175
                Nie tylko Ty zgłaszasz postulaty, bywają też bardziej "postępowe" (hehe), które
                z Twoimi nie dadzą się pogodzić. Zastanów się nad udzieloną tu odpowiedzią:
                www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=829
                www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=784
                To jest krótkie, więc odpowiedź wkleję:
                "(...) Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby srodowiska ukraińskie
                i białoruskie włączyły się w prace redakcji i prowadziły stronę w językach
                narodowych. Z doświadczenia wiem jednak, że takich ludzi nie ma. Narzekać jest
                komu, pracować nie!"

A tu możesz zobaczyć, jak kiełkuje zasiane przez Ciebie ziarno:
                www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=146
                Romek - mam propozycję, żebyś część swoich pytań ponowił na tamtym forum a z
                nami dzielił się uzyskanymi na nim odpowiedziami. Poka!
                • romanpidlaszuk Dobryj den` Pawlo ! 28.05.06, 05:18
                  romanpidlaszuk napisał:
                  > Pokaz gdzie ja napisalem,ze Ukraina graniczy z Litwa,po co te intrygi?

Już Cię kiedyś pytałem, czy czasem się uśmiechasz? Chyba nie - byle szutka to
                  dla Ciebie zaraz intryga. Skoro chcesz linki, coś znalazłem.

Muszę przyznać Ci rację - PAKP istotnie stosuje inne standardy na południu. Ale
                  zauważ też, że jest otwarty na dyskusję o poruszanych przez Ciebie problemach:
                  www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=1175
                  Nie tylko Ty zgłaszasz postulaty, bywają też bardziej "postępowe" (hehe), które
                  z Twoimi nie dadzą się pogodzić. Zastanów się nad udzieloną tu odpowiedzią:
                  www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=829
                  www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=784
                  To jest krótkie, więc odpowiedź wkleję:
                  "(...) Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby srodowiska ukraińskie
                  i białoruskie włączyły się w prace redakcji i prowadziły stronę w językach
                  narodowych. Z doświadczenia wiem jednak, że takich ludzi nie ma. Narzekać jest
                  komu, pracować nie!"

A tu możesz zobaczyć, jak kiełkuje zasiane przez Ciebie ziarno:
                  www.cerkiew.pl/faq/faq.php?id=146
                  Romek - mam propozycję, żebyś część swoich pytań ponowił na tamtym forum a z
                  nami dzielił się uzyskanymi na nim odpowiedziami. Poka!

---------------------------------

1.Howorat szczo poczuttia humoru maje toj chto wmije zhartuwaty z sebe.

2.Duzhe radiju szczo bahato ludej howoryt publiczno pro potrebu wwedennia
                  naszoji ridnoji ukrainskoji mowy do naszych prawoslawnych cerkow na Pidlaszi.

Diakuju szczo ty pomistyw ti linky zi storinky PAKP,ja pro ti rozhowory
                  znaw,teper budu czytaty.

3.Moho dopysu na tomu sajti PAKP wony nazhal ne pomistyly:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988&a=34860660
    • agnieszkaaa66 Re: Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy? 20.05.06, 12:39
      chcę tylko powiedzieć że ten który pisze niby po białorusku robi strasznie dużo
      blędów więc lepiej niech pisze po polsku bo łatwiej a tak tylko ośmiesza się
      • ja-alutka Niby po białorusku...?? 20.05.06, 13:45
        On nie pisze po białorusku...zdecydowanie nie!!...Pozdrawiam i witam na Forum:)
      • romanpidlaszuk Re: Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy? 20.05.06, 19:45
        chcę tylko powiedzieć że ten który pisze niby po białorusku robi strasznie dużo
        blędów więc lepiej niech pisze po polsku bo łatwiej a tak tylko ośmiesza się
        ---------------------------

Jak ja pisze niby po bialorusku to ty piszesz niby po chinsku filologu nie
        powiem juz skad...
    • romanpidlaszuk SLUCHAJTE RADIA W SUBOTU O 23:00 ! 20.05.06, 19:46
      Sluchajte prawoslawnu radiewu prahramu na naszij ridnij ukrainskij mowi
      w subotu o 23:00
      Perekonajtesia szczo ukrainska mowa naszych batkiw tozhe maje prawo wstupu do
      naszoji prawoslawnoji cerkwy i ne je hirsza wid inszych!

• adolf_20 Re: SLUCHAJTE RADIA W SUBOTU O 23:00 ! 21.05.06, 10:10
        Wszystko co tyczy religii powinno byc po polsku, nawet papa rymski używa
        j.polskiego.Posłuchasz, jak po przylocie papieża słodko zabrzmią słowa
        skierowane do wiernych ,,wytam was ciule,,.
        • romanpidlaszuk Re: SLUCHAJTE RADIA W SUBOTU O 23:00 ! 27.05.06, 23:36

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=41764486&a=42115717
        • romanpidlaszuk Jak sami sebe poszanujemo to i nas budut szanuwaty 28.05.06, 05:30

----------------------------------------------------

Baczysz,Polaky sami sebe szanujut,howorat wsiudy tilky po swojomu to i inszi
          ich szanujut i zwertajutsia do nych na ich ridnij mowi

...a jak to je w nas to sami baczymo:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=40198074
      • obserwer11 Roman w Nebi >> 21.05.06, 16:49
        bude wsio po Ukrainsku ~!
        pobaczysz < wierysz w toje ?
        • romanpidlaszuk Re: Roman w Nebi >> 27.05.06, 23:34
          bude wsio po Ukrainsku ~!
          pobaczysz < wierysz w toje ?

-------------------------------

Mabud' kolys pobaczymo jak tam je. :)
    • romanpidlaszuk Ivan Ohijenko-Mytropolyt Ilarion-Ukrainska Cerkwa 27.05.06, 23:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=35452150&a=42386814
      ---------------------------------------------------------

litopys.org.ua/ohienko/oh03.htm

Ivan Ohijenko - Mytropolyt Ilarion,

Najwydatnijszyj hierarch Ukrainskoho Prawoslawia XX stolittja pysze:

"...Правда,
      церковнослов'янська
      мова тодішньої нашої
      церкви була ближча до
      мови
      старослов'янської,
      аніж, скажімо, сучасна
      російська
      «церковнослов'янська»
      мова.
      Справа в тому, що
      сучасна
      церковнослов'янська
      мова в Росії відбігла
      дуже далеко
      від так званої
      старослов'янської
      мови, мови св. братів
      Кирила й Мефодія. А це
      сталося, між іншим, і
      тому, що Московська
      Церква та Російський
      Синод цілі віки
      тихо й самовільно
      переправляли
      старослов'янські
      слова та форми на
      чисто
      російські. Про цю нову
      церковнослов'янську
      мову світової слави
      філолог,
      росіянин академік Ф.
      Фортунатов пише так:
      «С течением времени
      старославянский
      язык обратился у нас в
      тот искусственный
      искаженный язык,
      который
      употребляется
      теперь в
      богослужении и
      называется
      церковнославянским
      языком. Не смешивать с

этим ломаным языком
      древний
      церковнославянский
      язык» (Див.: Лекции по
      фонетике
      старославянского
      языка. СПБ, 1919. С. 2). За XVIII — XIX ст.
      св. Синод
      поскладав багато
      різних молитов,
      акафістів, служб
      окремим святим і т. ін.
      вже
      не
      церковнослов'янською
      мовою, а просто
      архаїзованою
      російською мовою..."

litopys.org.ua/ohienko/oh.htm
      en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Ohienko
      www.vesna.org.ua/txt/biblija/ohienko/index.html

• stepby Re: Ivan Ohijenko-Mytropolyt Ilarion-Ukrainska Ce 29.05.06, 11:40
        Romanie mam coś dla Ciebie. Jest tam o stosunku cerkwi do narodowości Podlasia.
        POczytaj
        kamunikat.net.iig.pl/pdf/czasopis/2006/2006-05.pdf
        str 42
        Sprawa jak widzisz beznadziejna - czarna mafia boi się ( tylko czego ?? )
        • pawlozsiul Wielkie dzięki Step 29.05.06, 11:57
          Tego właśnie numeru Czasopisu beznadziejnie poszukiwałem. Wyobraź sobie, że nie
          było go w kilkunastu punktach (ale nie wiem, czy tak dobrze się rozszedł, czy
          za późno mi go polecono i szukałem, kiedy już był wycofany ze sprzedaży). Żebyś
          nie miał dyskomfortu, że obniżasz sprzedaż obiecuję Ci, że kupię trzy kolejne
          numery.
          • stepby Re: Wielkie dzięki Step 29.05.06, 12:13
            nie robię dla nich - czasami cos skrobnę - dyskomfortu nie mam
            pozdrawiam
        • romanpidlaszuk Kudy nas wede PAKP ? 29.05.06, 19:18
          Romanie mam coś dla Ciebie. Jest tam o stosunku cerkwi do narodowości Podlasia.
          POczytaj
          kamunikat.net.iig.pl/pdf/czasopis/2006/2006-05.pdf
          str 42
          Sprawa jak widzisz beznadziejna - czarna mafia boi się ( tylko czego ?? )

--------------------------------------------

Straszne szczo sia robyt...

Ja pidtwerdzhuju szczo tak wono je bo ja sam tuju janczarsku retoryku czuw wid
          swiaszczennyka PAKP na lekcji relihii:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=41764572&a=42172123

Czoho bojitsia werchuszka PAKP,czomu ne postupaje CZESNO,jak poriadni pastyri
          relihijni w demokratycznij kraini powynni postupaty,np. tak:

Mij pohlad na tuju sprawu je takyj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118696
          I dumaju szczo moskows'kyj imperializm pewno maje jakyjs' neformalnyj wplyw na
          werchuszku PAKP szczob wona i dali realizowala moskowsku polityku szczodo
          pidlaskych prawoslawnych Ukrainciw.
          Inaksze toho zorhanizowanoho janczarstwa w PAKP pojasnyty sobi ne mozhu.

• pawlozsiul właśnie przeczytałem - szok 30.05.06, 14:41
          stepby napisał:

> Romanie mam coś dla Ciebie. Jest tam o stosunku cerkwi do narodowości
          Podlasia.

Mam nadzieję, że to tylko jedna z opcji obecnych w Cerkwi (oby mniejszościowa)
          a nie oficjalna linia. Ciekawe, kto tych - że się tak wyrażę - "narodowych
          konwertytów" - szanuje? Wątpię, żeby nowi "współplemieńcy" też mieli ich za
          Polaków.
          • stepby Re: właśnie przeczytałem - szok 01.06.06, 10:31
            Nazal Romanie pravoslavna cerkva w Moskvie ne znaje tych naszych animozji
            lokalnych. Kalis u RAdio Racja byla relihijnaja peredacza - veducza pajechala
            da maskvy na sustreczy z halounym Mafiozo maskouskim i usierasiejskim. Kali toj
            daznausia szto u autakefalnaj carkvie havorycca pa Rasiejsku a nie na movie
            zycharou parafii skazau szto tak byc nie moza - jak my baczym tak i je , nie
            inaczaj
            • romanpidlaszuk Re: właśnie przeczytałem - szok 01.06.06, 16:58
              Nazal Romanie pravoslavna cerkva w Moskvie ne znaje tych naszych animozji
              lokalnych. Kalis u RAdio Racja byla relihijnaja peredacza - veducza pajechala
              da maskvy na sustreczy z halounym Mafiozo maskouskim i usierasiejskim. Kali toj
              daznausia szto u autakefalnaj carkvie havorycca pa Rasiejsku a nie na movie
              zycharou parafii skazau szto tak byc nie moza - jak my baczym tak i je , nie
              inaczaj

-----------------------------

Prywit!

Na moju dumku to je tswany lysy,zapytaj NKWDysta czy kolys skomus szczos
              kepskoho zrobyw-skazhe szczo absolutno ni...

Dumaju szczo RPC nikoly publiczno ne skazhe szczo howoryt werchuszci PAKP szczo
              maje robyty a werchuszka PAKP nikoly ne pryznajetsia szczo realizuje instrukcji
              z Moskwy.

Tu treba podumaty komu je wyhidno pererobyty nas prawoslawnych Ukrainciw i
              Bilorusiw z Pidlasza na prawoslawnych "Polakiw",chto na tomu korystaje i todi
              bude wydno komu sluzhyt werchuszka PAKP,jaka ja toje baczu to napewno ne nam.

P.S.

Stepby,czy mozhesz skazaty z jakoji gminy je rodom twoji predky?
            • pawlozsiul ale przywaliłeś obuchem ;) 01.06.06, 20:58
              stepby napisał:

> halounym Mafiozo maskouskim i usierasiejskim

Mogę cytować przy imprezach czy masz copyrigthy?
              • stepby Re: ale przywaliłeś obuchem ;) 02.06.06, 10:34
                PAwlo - cytować możesz ile wlezie - nie lubie ich więc mogę więcej takich
                epitetów wyskrobać.
                Roman - Knorozy, Czartajewo, Dobromil, Dubiażyn - głębiej nie dotaełem - tylko
                propszę bez niepotrzebnego uświadamiania do ukraińskości. Ja toleruję Ciebie ,
                Ty toleruj mnie
    • romanpidlaszuk Czy howoryly pro mowu batkiw w cerkwy? 03.06.06, 07:27

Czy howoryly mowoju swoich didiw na zemli swich predkiw?

Czy howoryly pro mowu batkiw w cerkwy ?
      cerkiew.pl/media/reportaz.php?id=36
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=41764403&a=42640479
      • romanpidlaszuk Czy howoryly pro mowu batkiw w cerkwy? 03.06.06, 07:28
        Czy howoryly mowoju swoich didiw na zemli swoich predkiw?
        Czy howoryly pro mowu batkiw w cerkwy ?
        cerkiew.pl/media/reportaz.php?id=36

• romanpidlaszuk UKRAINSKA PRAWOSLAWNA LITURHIJA online-chor"Kyiv" 03.06.06, 23:39
      www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=42243&genreid=15532
    • romanpidlaszuk Ukrainska Prawoslawna Liturhia-live inTV-11.06/8am 07.06.06, 21:12
      неділя
      11.06.2006
      (08:00 polskoho czasu = 09:00 kyivskoho czasu )
      09 : 00 Трансляція
      святкового
      Богослужіння УПЦ з
      Києво-Печерської
      Лаври

10 : 00 Трансляція
      святкового
      Богослужіння
      Української
      Греко-католицької
      церкви з собору
      Василя Великого
      м.Київ

11 : 00 Трансляція
      святкового
      Богослужіння УПЦ КП з
      Володимирського
      кафедралього собору

12 : 00 Трансляція
      святкового
      Богослужіння УАПЦ з
      храму Андрія
      Первозванного
      www.utr.tv/efir/

Szczob podywytysia treba natysnuty w NEDILU 11.06.06 o 08:00 HODYNI ranku tut:
      www.utr.kiev.ua/index.eu.html

Szczob podywtytsia powtorennia treba w NEDILU 11.06.06 o 15:00 HODYNI
      po poludni natysnuty tut:
      www.utr.kiev.ua/index.us.html

• romanpidlaszuk Trijcia na Pidlaszi 12.06.06, 17:50
        Czy na Trijciu - Swiato Zislannia Swiatoho Ducha na Apostoliw szczob howoryly
        mowamy wirnych, w cerkwy zbudowanij pidlaskymy Ukrainciamy i Bilorusamy
        swietegoducha.republika.pl/ i inszych cerkwach Pidlasza
        swiaszczennyky PAKP, spadkojemci Apostoliw zahoworyly do nas naszymy ridnymy
        ukrainskoju i biloruskoju mowamy,
        czy widprawlaly nam bohosluzhinnia an naszych ridnych ukrainskij i biloruskij
        mowi?

• romanpidlaszuk Trijcia 17.06.06, 06:03
          www.ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2392&Itemid=50

www.ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2391&Itemid=50

www.ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2390&Itemid=50

• romanpidlaszuk SAWA, PAPROCKI 13.06.06, 18:42
        Ja kpie? Ty tez swiety nie jestes! A co mam robic? Jak nie zgadzam sie z Twoimi
        pogladami, rozmawiam i nic nie daje i zaczynasz mi wisiec...
        NIeuczciwy to Ty jestes, idz i powiedz to dla metr Sawy co tu o nim piszesz, o
        ks. Paprockim a nie siedzisz i zaplecami piszesz.

Tchorz.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=43387829&a=43519292
        -----------------------------------

1.Ja tchorz? Chcialem skomentowac artykul w "przegladzie prawoslawnym" tak jak
        to czesto robie na forum GAZETY i moj komentarz sie do dzisiaj nie ukazal
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36267936
        a w GAZECIE wiekszosc sie ukazuje i tu widzimy ,jak to u wladz PAKP i jej
        organu prasowego "Przegladu Prawoslawnego" jest z WOLNOSCIA SLOWA i z
        otwartoscia na opinie wiernych...

Redaktor Wolski absolutnie "nie siedzial za plecami",probowal rozmawiac z
        mlodzieza pochodzenia ukrainskiego o mam nadzieje ukrainskim patiotyzmie przy
        ognisku organizowanym przez PAKP to jak sie "pasterz" z PAKP zachowal,poczytaj
        sobie tutaj:
        Czy byla jakas oficjalna reakcja PAKP na artykul red. Wolskiego?
        Jakimi ukrainskimi patriotami bedzie ta mlodziez ,jezeli jest pod wplywem
        takich "pasterzy" a ci "pasterze" sa pod wplywem Sawy,...pod czyim wplywem jest
        Sawa?
        Dlaczego Sawa de facto kieruje janczarskim procederem wynaradawiania ludnosci
        pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu?

2.To Sawa nie wie ,ze my na Podlasiu rozmawiamy z dziada pradziada gwara
        ukrainska a nie polska czy rosyjska i ze nie jestesmy narodowosci polskiej lub
        rosyjskiej ale ukrainskiej-dlaczego PAKP pod Sawy kierownictwem wynaradawia nas
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=41764403&a=41764403
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42976368
        dlaczego nie zachowuje sie wobec nas podlaskich Ukraincow UCZCIWIE,jak
        przystalo na dobrych pasterzy religijnych,np. tak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118745
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42999838
        3.To Sawa nie wie co wierni pisza o janczarskiej postawie PAKP np. na forum
        GAZETY?
        Ja mysle,ze jest o tym na biezaca informowany przez swoich zausznikow a nawet
        sam je osobiscie czyta. Miejmy nadzieje,ze wytlumaczy nam dlaczego PAKP
        wynaradawia swoich wiernych pochodzenia UKRAINSKIEGO przerabiajac ich na
        prawoslawnych "Polakow".

3.Jak rozumiem ks. Paprocki jest etnicznym Polakiem jaki przeszedl na
        prawoslawie z katolicyzmu i jest teraz duchownym PAKP.
        Rozumiem,ze jako etniczny Polak chce sie modlic po polsku ale moze nam ks.
        Paprocki wytlumaczy dlaczego jego polskojezyczna wersja prawoslawnej liturgii

www.liturgia.cerkiew.pl/
        www.liturgia.cerkiew.pl/aktualnosci.html
        www.liturgia.cerkiew.pl/teksty.html
        www.liturgia.cerkiew.pl/spiew.html
        jest narzucana nam Ukraincom i Bialorusinom z Podlasia?
        swietegoducha.republika.pl/rozklad.html
        Chcialbym wiedziec jak on sie czuje jako czesc zorganizowanej szajki
        wynaradawiajacej prawoslawnych Ukraincow i Bialorusinow na Podlasiu?

Jak on sie czuje z tym,ze de facto bierze udzial w wynaradawianiu bratniego
        sobie narodu ukrainskiego zamieszkalego na Podlasiu?

P.S.

Dlaczego w PAKP znalazly sie pieniadze na wydanie i wdrazanie prawoslawnej
        litugii po polsku a do tej pory nie wydano i nie wdraza sie prawoslawnej
        liturgii w jezykach narodowych zdecydowanej wiekszosci wiernych -ukrainskim i
        bialoruskim?

• romanpidlaszuk Zobaczymy co powie ks. Paprocki 13.06.06, 19:15
          www.liturgia.cerkiew.pl/goscie.php

((2006-06-13 19:01) - Roman
          Czy moglby ks. Paprocki ustosunkowac sie publicznie np. w tej ksiedze gosci do
          tekstu jaki sie ukazal na bialostockim forum GAZETA.PL w watku pt."Akcja na
          rzecz wprowadzenia nazw dwujezycznych" a link do ktorego zamieszczam ponizej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=43555799
          • romanpidlaszuk CENZURA W PAKP !!! 13.06.06, 22:09

Juz moj tekst o takiej tresci:

((2006-06-13 19:01) - Roman
            Czy moglby ks. Paprocki ustosunkowac sie publicznie np. w tej ksiedze gosci do
            tekstu jaki sie ukazal na bialostockim forum GAZETA.PL w watku pt."Akcja na
            rzecz wprowadzenia nazw dwujezycznych" a link do ktorego zamieszczam ponizej:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=43555799

zniknal ze strony PAKP:
            www.liturgia.cerkiew.pl/goscie.php

Zdolal sie utrzymac na niej zaledwie przez kilka godzin.

Czy PAKP mysli,ze stosujac cenzure zamknie gebe wiernym?

• pawlozsiul Re: Zobaczymy co powie ks. Paprocki 14.06.06, 00:49
            Chybiłeś z adresatem pytania. Paprocki to akurat prawosławny Polak. Poważnie –
            etniczny Polak, konwertyta w dodatku i – moim zdaniem – rzadki przypadek
            pozytywnego konwertyty. Myślę, że on na Kościół patrzy w innym porządku i Twego
            spojrzenia nie jest w stanie nawet zrozumieć. Próbuj dalej.
            • rekin19 Re: Zobaczymy co powie ks. Paprocki 14.06.06, 11:52
              pawlozsiul napisał:

> Chybiłeś z adresatem pytania. Paprocki to akurat prawosławny Polak. Poważnie
              &#
              > 8211;
              > etniczny Polak, konwertyta w dodatku i – moim zdaniem – rzadki przy
              > padek
              > pozytywnego konwertyty. Myślę, że on na Kościół patrzy w innym porządku i
              Twego
              >
              > spojrzenia nie jest w stanie nawet zrozumieć. Próbuj dalej.

Ja słyszałem,że ks. Paprocki urodził się w rodzinie pochodzenia żydowskiego.
              • romanpidlaszuk TO JEST TYPOWE U NASZYCH LUDZI ! 16.06.06, 00:50
                Nie wiesz jaka jest przeszlosc moich przodkow, nie wiesz jaka jest moja ojczysta
                kultura.Wiec jak mozesz oceniac czy ja olewam czy nie?Nic nie wiesz wiec nie
                mozesz wystawiac oceny o mojej postawie.

Nie piszesz tego i... to jest typowe dla nas ludnosci pochodzenia ukrainskiego
                indoktrynowanej przez retoryke PAKP,ze nibyto narodowosc jest niewazna,wazne
                jedynie jest ze jestesmy prawoslawni i najlepiej dla nas bedzie jezeli bedziemy
                prawoslawnymi "Polakami" itd.

taka postawa jest TYPOWA,tak samo zachowuje sie na hajnowskim forum (i tak
                wiele naszych ludzi zachowuje sie w zyciu)
                "hajnowiak","grigorij","z_powiatu",jacy najczesciej przyznaja ,ze sa
                prawoslawni,krytykuja mnie za krytykowanie wynaradawiajacej nas dzialalnosci
                PAKP
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=37518354&a=43662712
                ale sami za Chiny nie powiedza publicznie na forum jakiej sa narodowosci,z
                jakich okolic pochodza ich przodkowie,jaka gwara z dziada pradziada rozmawiaja
                itd.

Wydaje im sie (i w zyciu codziennym i na forum), ze jak nie powiedza kim sa,kim
                sa ich przodkowie to nikt nie bedzie wiedzial,ze beda mogli pozowac na kogos
                innego a w rzeczywistosci tylko sie osmieszaja bo przwaznie kazdy i tak wie kto
                jest tko a takie skrywanie,wypieranie sie jezyka,kultury i narodowosci swoich
                przodkow jest najczesciej postrzegane jako zalosne.

Zupelnie inaczej sie zachowuja etniczni Polacy,poczytaj sobie ich posty,oni nie
                maja najmniejszej trudnosci z powiedzeniem jakiej sa narodowosci,wyrazaja dume
                ze sa Polakami.

Mysle,tez ze zupelnie inaczej zachowuja sie etniczni Polacy poza Polska,im
                najczescie nie jest trudno przyznac sie do swojej narodowosci,rozmawiac w swoim
                ojczystym jezyku-dlaczego ,jaka jest roznica?

Moim zdaniem miedzy innymi taka ,ze ich KK wychowuje ich w DUMIE NARODOWEJ a
                nasze PAKP wszczepia nam postawy janczarskie (o czym wielokrotnie pisalem na
                forum ,np. tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42117965
                A przeciez w prawoslawiu tez takiego janczarstwa nie musi byc,ja to widzialem
                tu:
                probke czego w kazda sobote o 23:00 mozesz poszluchac tu:
                a prawoslawna liturgie w jezyku ukrainskim ,ktorego gwara z dziada pradziada
                rozmawiamy na Podlasiu w dowolnym czasie mozesz posluchac tutaj:
                www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=42243&genreid=15532

• romanpidlaszuk TO JEST TYPOWE U NASZYCH LUDZI ! 16.06.06, 00:53
                  Nie wiesz jaka jest przeszlosc moich przodkow, nie wiesz jaka jest moja ojczysta
                  kultura.Wiec jak mozesz oceniac czy ja olewam czy nie?Nic nie wiesz wiec nie
                  mozesz wystawiac oceny o mojej postawie.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=43568787&a=43653785

Nie piszesz tego i... to jest typowe dla nas ludnosci pochodzenia ukrainskiego
                  indoktrynowanej przez retoryke PAKP,ze nibyto narodowosc jest niewazna,wazne
                  jedynie jest ze jestesmy prawoslawni i najlepiej dla nas bedzie jezeli bedziemy
                  prawoslawnymi "Polakami" itd.

taka postawa jest TYPOWA,tak samo zachowuje sie na hajnowskim forum (i tak
                  wiele naszych ludzi zachowuje sie w zyciu)
                  "hajnowiak","grigorij","z_powiatu",jacy najczesciej przyznaja ,ze sa
                  prawoslawni,krytykuja mnie za krytykowanie wynaradawiajacej nas dzialalnosci
                  PAKP
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=37518354&a=43662712
                  ale sami za Chiny nie powiedza publicznie na forum jakiej sa narodowosci,z
                  jakich okolic pochodza ich przodkowie,jaka gwara z dziada pradziada rozmawiaja
                  itd.

Wydaje im sie (i w zyciu codziennym i na forum), ze jak nie powiedza kim sa,kim
                  sa ich przodkowie to nikt nie bedzie wiedzial,ze beda mogli pozowac na kogos
                  innego a w rzeczywistosci tylko sie osmieszaja bo przwaznie kazdy i tak wie kto
                  jest tko a takie skrywanie,wypieranie sie jezyka,kultury i narodowosci swoich
                  przodkow jest najczesciej postrzegane jako zalosne.

Zupelnie inaczej sie zachowuja etniczni Polacy,poczytaj sobie ich posty,oni nie
                  maja najmniejszej trudnosci z powiedzeniem jakiej sa narodowosci,wyrazaja dume
                  ze sa Polakami.

Mysle,tez ze zupelnie inaczej zachowuja sie etniczni Polacy poza Polska,im
                  najczescie nie jest trudno przyznac sie do swojej narodowosci,rozmawiac w swoim
                  ojczystym jezyku-dlaczego ,jaka jest roznica?

Moim zdaniem miedzy innymi taka ,ze ich KK wychowuje ich w DUMIE NARODOWEJ a
                  nasze PAKP wszczepia nam postawy janczarskie (o czym wielokrotnie pisalem na
                  forum ,np. tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42117965
                  A przeciez w prawoslawiu tez takiego janczarstwa nie musi byc,ja to widzialem
                  tu:
                  probke czego w kazda sobote o 23:00 mozesz poszluchac tu:
                  a prawoslawna liturgie w jezyku ukrainskim ,ktorego gwara z dziada pradziada
                  rozmawiamy na Podlasiu w dowolnym czasie mozesz posluchac tutaj:
                  http://www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=42243&genreid=15532

• dwaynehicks Re: Czy dumajesz szczo to dobre szczo ne budut? 22.06.06, 08:46
      Jest jeszcze więcej ludzi śledzących to forum, którzy nie zawsze się wtrącą. ja
      do nich należę. Swoją drogą - prowadzicie bardzo ciekawą dyskusję. Tak trzymać -
      bracia Ukraińcy - dyskutujcie o swoich prawach, tradycjach, języku, kulturze,
      itp. Ukraina jest wielka, a Ukraińcy są wspaniałym narodem - podziwiam Was - ja
      Polak i katolik. Szczerze żałuję, że przeszłość położyła się na naszej historii
      strasznym cieniem... Od siebie powiem Wam tylko, że nie macie czego się wstydzić
      (ukraińskości, języka), a śmiało możecie chwalić się swoim pochodzeniem.
      Bierzcie przykład z Ukraińców mieszkających w Kanadzie - obok Francuzów i Żydów
      są oni jedną z najsilniejszych i najbardziej wyrazistych nacji, pielęgnujących
      swoją tożsamość.
      Pozdrawiam wszystkich braci Ukraińców
    • romanpidlaszuk Czy na Hrabarci na Spasa bude po naszomu? 16.08.06, 22:04
      Czy na Hrabarci na Spasa budut w cerkwy sluzhyty i howoryty propowid' po
      naszomu, po ukrainsky tak jak tut:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384686
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384052
      • ja-alutka Inaczej być nie może!! 16.08.06, 22:07
        • romanpidlaszuk Re: Inaczej być nie może!! 17.08.06, 02:57

Daj Bozhe ! :)
    • romanpidlaszuk "Podarok" od werchuszky PAKP... nam? 18.08.06, 00:38
      Przyjęto tekst nabożeństw wieczerni i jutrzni w języku polskim.

Uzupełniono skład Komisji ds. Przekładu Pisma Świętego Nowego Testamentu na
      język polski.

cerkiew.pl/news.php?id=4831%20&PHPSESSID=6cdbad05f34ea05a027d7a111bd65ad8
      • romanpidlaszuk "Podarok" od werchuszky PAKP... nam? 18.08.06, 02:47
        Komunikat z prac soboru biskupów Kościoła prawosławnego w Polsce 17.08.2006

11 sierpnia 2006 r. w Białymstoku, pod przewodnictwem Prawosławnego
        Metropolity
        Warszawskiego i całej Polski Sawy, odbyła się sesja św. Soboru Biskupów
        Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego. Tematem obrad soborowych
        były sprawy życia zewnętrznego i wewnętrznego Kościoła

...

Przyjęto tekst nabożeństw wieczerni i jutrzni w języku polskim.

Uzupełniono skład Komisji ds. Przekładu Pisma Świętego Nowego Testamentu na
        język polski.

cerkiew.pl/news.php?id=4831%20&PHPSESSID=6cdbad05f34ea05a027d7a111bd65ad8

To dla nas, Ukrainciw z Pidlasza?

• jaszal Re: "Podarok" od werchuszky PAKP... nam? 18.08.06, 21:06
          Nie Roman,nie wam.Mnie katolikowi tak samo przeżywającemu tajemnicę
          zjednoczenia z Bogiem w cerkwi,kościele,zborze....Dwukrotnie byłem na
          nabożeństwie polskojęzycznym w Białymstoku.Wielkie przeżycie!Rozumiałem teksty
          modlitw,kazanie,potem rozmowy wiernych.Tak Roman to jest podarok wiernym
          prawosławnym nie znającym starocerkiewnego i każdemu Polakowi wielbiącemu
          jedynego Pana.
          Nie odpowiadaj.Nie jątrz więcej!
          • partizan79 Re: "Podarok" od werchuszky PAKP... nam? 18.08.06, 21:24
            Obiektywnie rzecz biorąc... tak Roman, jak i Ty, obaj macie rację. Dla mnie nie
            pozostaje nic innego, jak podchodzić do sprawy indywidualnie, subiektywnie. Od
            zawsze było tak, jak było, czyli scs-em. To się zmieni.. i czar pryska. Dla
            jednych być może dopiero ten czar powstaje, ale dla mnie pryska. Nic na to nie
            poradzę. A Cerkiew w tym wypadku podchodzi do wiary marketingowo. Widocznie tak
            się bardziej opłaca..:(
            • romanpidlaszuk Re: "Podarok" od werchuszky PAKP... nam? 18.08.06, 21:31
              Obiektywnie rzecz biorąc... tak Roman, jak i Ty, obaj macie rację. Dla mnie nie
              pozostaje nic innego, jak podchodzić do sprawy indywidualnie, subiektywnie. Od
              zawsze było tak, jak było, czyli scs-em. To się zmieni.. i czar pryska.

-----------------------------------

Ciekaw jestem czy sluchales tego:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44384052
              i co o tym sadzisz?
          • romanpidlaszuk "Podarok" od werchuszky PAKP... nam? 18.08.06, 21:28
            Nie Roman,nie wam.Mnie katolikowi tak samo przeżywającemu tajemnicę
            zjednoczenia z Bogiem w cerkwi,kościele,zborze....Dwukrotnie byłem na
            nabożeństwie polskojęzycznym w Białymstoku.Wielkie przeżycie!Rozumiałem teksty
            modlitw,kazanie,potem rozmowy wiernych.Tak Roman to jest podarok wiernym
            prawosławnym nie znającym starocerkiewnego i każdemu Polakowi wielbiącemu
            jedynego Pana.
            Nie odpowiadaj.Nie jątrz więcej!

1.Sluchaj, wszyscy mamy prawo glosu i nie odbierajmy go sobie.
            Niech wszyscy przdstawia swoje zdanie a ogol oceni gdzie jest racja.

2.Ty przyszedles do cerkwi raz od wielkiego dzowonu jako gosc i pasuje ci tam
            TWOJ ojczysty jezyk polski.
            Musisz jednak wiedziec ,ze 99,9% wiernych PAKP to ludnosc pochodzenia
            UKRAINSKIEGO i BIALORUSKIEGO, to oni buduja i utrzymuja cerkwie na Podlasiu (i
            przewaznie w calej Polsce), dlaczego wiec ich jezyk ojczysty,np. ukrainski z
            Podlasia:
            nie ma wstepu do naszych cerkwi? Czy to jest fair?

3.Mnie ciekawi czy jak ja przyszedlbym kiedys do ciebie do kosciola w Bielsku
            czy Bialymstoku to czy uslyszalbym nabozenstwo w swoim ojczystym jezyku
            ukrainskim?

4.Ciekawe czy twoi polscy rodacy w kosciele we Lwowie na Ukrainie modla sie w
            swoim OJCZYSTYM jezyku polskim czy w ukrainskim?
    • romanpidlaszuk 19 serpnia - Swjato Spasa 19.08.06, 03:54
      19 СЕРПНЯ - СВЯТО
      СВЯТОГО
      ПРЕОБРАЖЕННЯ
      ГОСПОДА БОГА ТА СПАСА
      НАШОГО ІСУСА
      ХРИСТА
      ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2930&Itemid=50

ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=2931&Itemid=50

• ja-alutka ROMAN!! 19.08.06, 21:15
        Byłam i ... tak mi przykro bo ... sam wiesz !! ...
        • romanpidlaszuk ROMAN!! 19.08.06, 22:16

------------------------------------

No tak, jak jest kazdy widzi.

A czy to sie kiedys zmieni na lepsze to zalezy ile ludzi zechce to zmienic.
          • romanpidlaszuk Re: ROMAN!! 19.08.06, 22:26

No tak, jak jest z ta stopniowa polonizacja PAKP - kazdy widzi.

A czy to sie kiedys zmienina lepiej, na wprowadzenie do naszych cerwi na
            Podlasiu mowy naszych rodzicow i dziadkow tj. jezyka ukrainskiego
            - to zalezy ile ludzi zechce to zmienic.

• romanpidlaszuk Re: ROMAN!! 19.08.06, 22:28

No tak, jak jest z ta stopniowa polonizacja PAKP - kazdy widzi.

A czy to sie kiedys zmieni na lepiej, na wprowadzenie do naszych cerwi na
              Podlasiu naszego jezyka OJCZYSTEGO - mowy naszych rodzicow i dziadkow
              tj. jezyka ukrainskiego
              - to zalezy ile ludzi zechce to zmienic.

• romanpidlaszuk Czomu Sawa ne chocze znaty chto my je? 22.08.06, 06:09
      1. Niejaki Syczewski (czy jego banda) zlamal prawo...
      2. Zostal za to ukrarany cofnieciem dotacji... przez MSWiA
      3. Niejaki "Sawa" naklanial na Grabarce, niejakiego Leppera, aby pogadal z p.
      ministrem by ten zlamal prawo, przyznajac cofniete dotacje...

... i jak tam z ta nieingerencja cerkwi w zycie polityczne, albo co z
      argumentem, ze cerkiew nie ingeruje w sprawy kulturalno-oswiatowe swych
      wiernych, skoro wiadomo , ze BTSK nie jest jedyna organizacja bialoruska na
      garnuszku panstwowym, ale jedna, na razie jaka myslala, ze prawa ludzkie jej
      nie dotycza (moze to nowa wiara??).
      JAKIES REFLEKSJE, ROMAN?

Od siebie powiem, ze:

1.Syczewski, Czykwin, Sawa to jednak ludzie znani (na ile z dobrej a na ile ze
      zlej stony to juz inna sprawa) w srodowisku prawoslawnych na Podlasiu.

2.BTSK robi bialoruskie festyny i prowadzi calosc swojej dzialalnosci-promuje
      jezyk bialoruski w szkolach itd. w 90+ % na UKRAINSKOJEZYCZNYM Podlasiu:
      a tym samym nie buduje zadnej swiadomosci bialoruskiej wsrod Bialorusinow tylko
      WYNARADAWIA PODLASKICH UKRAINCOW, robiac to od czasow PZRR i kontynuujac
      podobje tradycje z czasow WKPBolszewikow:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=39359762

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42118696
      Tylko jest pytanie jaka inna organizacja bialoruska czy media bialoruskie w
      Polsce nie trzymaja sie kurczowo nas Podlasikch Ukraincow:
      tylko prowadza swoja dzialalnosc wsrod etnicznych Bialorusinow w Polsce a wiec
      w okolicach Bialowiezy,Narewki, Zabludowa,Grodka,Michalowa,i Sokolki -
      obawiam sie ,ze nie ma takich.
      Przyklad takiej bialoruskiej agitki na ukrainskim Podlasiu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=46937463&a=46937463
      3. Sawa na Grabarce podobno powiedzial, ze
      "...Większość wyznawców prawosławia w Polsce to Białorusini..."
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=20957776&a=47242986
      a PRAWDA jest taka, ze wiekszosc prawoslawnych w Polsce to ludnosc
      ukrainskojezyczna pochodzaca z ukrainskojezycznej czesci Podlasia:
      a wiec wiekszosc prawoslawnych w Polsce to UKRAINCY.

Jezeli zwierzchnik PAKP przylacza sie do 60+ letnich ZAFALSZOWAN na ten temat
      to jest bardzo niedobrze.

Czomu Sawa ne chocze znaty chto my je?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=46937463&a=47255991

• romanpidlaszuk Koly ukrainska cerkwa w nas na Pidlaszi? 07.09.06, 05:44
      Koly ukrainska prawoslawna cerkwa
      www.cerkiew.pl/news.php?id=4875
      bude na Pidlaszi dla ukrainskomownych ludej z okolyc' Bils'ka, Hajnuvky,
      Simietycz
      i wychidciw z naszych storin w Bilostoci?

• romanpidlaszuk Koly ukrainska cerkwa w nas na Pidlaszi? 07.09.06, 05:52
        Koly ukrainska prawoslawna cerkwa
        www.cerkiew.pl/news.php?id=4875
        bude na Pidlaszi dla ukrainskomownych ludej z okolyc' Bils'ka, Hajnuvky,
        Simietycz
        i wychidciw z naszych storin w Bilostoci?

Kiedy bedzie ukrainska prawoslawna cerkiew na Podlasiu dla ukrainskojezycznej
        ludnosci z okolic Bielska, Hajnowki, Siemiatycz i dla wychodzcow z naszych
        stron w Bialymstoku?

• romanpidlaszuk Sawa, kudy wedesz PAKP? 09.09.06, 23:34
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=48351478
    • romanpidlaszuk Nikt ich nie przerabia na Irlandczykow... 18.09.06, 04:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=48781701
    • romanpidlaszuk Prawoslawie w Polsce jest wiara RUSKA! 20.09.06, 19:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=48843560
      • pawlozsiul Romek, my wże wsio znajem 20.09.06, 21:16
        W necie pojawił się nawet termin "mapy Romana".
        • romanpidlaszuk Raniej tozhe wsio dobre znali i szczo z toho...? 21.09.06, 03:50
          Romek, my wże wsio znajem

W necie pojawił się nawet termin "mapy Romana".

1.Raniej tozhe wsi z nas wsio dobre znali i szczo z toho?

Czy chtos' z okolyc' Bielska, Hajnuvky, Simjetycz czy z wychidciw z tych storin
          w Bilostoci naprawdu dumaje szczo koli pip howoryt szczo my je nibyto
          prawoslawni "Polaky" to to je prawda?

Czy chtos' z naszych ludej naprawdu dumaje szczo koli chtos' w bielliceji abo w
          bilorus'komownych mediach howotyt czy natiakaje szczo nasza mowa je nibyto
          bilorus'ka abo szczo my je nibyto Bilorusamy to to je prawda?

Wsi znajemo szczo to wsio je BRECHNIA ale kulko z nas je hotowych toje holosno
          skazaty?

Tozh teper wzhe nema prymusu sluchaty BRECHNI,
          a skilky z nas je hotowych pohnaty BRECHUNIW, zaprowadyty ridnu ukrainsku mowu
          w naszych prawoslawnych cerkwach na Pidlaszi i zorhanizowaty ukrainsku mowu dla
          swojich ditej w szkolach?

2.Nema nijakych "map Romana", ti mapy tut-zrobyly naukowci historyky i
          mowoznawci:
          www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
          www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
          www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
          www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_3.htm
          jaki wyznaczyly de na Pidlaszy howorat po ukrainski a de po bilorus'ki.

A taja mapa z zapysanymy holosamy meszkanciw UKRAINSKOMOWNYCH sil na Podlaszi-
          skul pochodyt bilszis't' prawoslawnych w Polszczi:
          je pidtwerdzenniam poperednich i zapereczenniam BRECHNI werchuszki PAKP jaka
          obduruje nas szczo my je nibyto prawoslawnymy "Polakamy", nedopuskaje NASZOJI
          RIDNOJI UKRAINSKOJI mowy do naszoji prawoslawnoji cerkwy i postupowo wwodyt'
          tam pols'ku mowu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179
          • keliusz Re: Raniej tozhe wsio dobre znali i szczo z toho. 21.09.06, 09:04
            Romek niekonsekwentny jesteś. Raz piszesz Bil'sk a teraz Bielsk. Czy to ma
            znaczyć że jednak przekonałeś się że nikt na Podlasiu nie mówi Bil'sk? Pozdrów
            Ukraińców Chicago i nie zapomnij o świeczce w cerkwi w intencji Sawy
            ...(popieram Cie w dążeniu aby jezykiem liturgicznym w cerkwi nie był język
            polski). Pozdruffka
            • romanpidlaszuk Re: Raniej tozhe wsio dobre znali i szczo z toho. 22.09.06, 06:15
              Romek niekonsekwentny jesteś. Raz piszesz Bil'sk a teraz Bielsk. Czy to ma
              znaczyć że jednak przekonałeś się że nikt na Podlasiu nie mówi Bil'sk?

--------------------------------------------

Ja pochodze spod Hajnowki a tam mowi sie Bils'k.

Chcac pisac po swojomu na bielskim forum i majac na uwadze twoje wczesniejsze
              zarzuty do mnie na ten temat, probowalem napisac tak jakby to powiedziano gwara
              ukrainska z rejonu Bielska, a wiec np. Biels'k.

Widze jednak,ze zrobilem troche bledow, nie bardzo mi wychodza te wasze
              dyftongi i dlatego w przyszlosci bede pisal dialektem ukrainskim z okolic
              Hajnowki, jakiego nauczylem sie w dziecinstwie, wtracajac od czasu do czasu
              literacki jezyk ukrainski, z ktorym czesciej stykam sie obecnie.

Pozdrów Ukraińców Chicago i nie zapomnij o świeczce w cerkwi w intencji Sawy
              ----------------

Nie ma sprawy.

...(popieram Cie w dążeniu aby jezykiem liturgicznym w cerkwi nie był język
              polski). Pozdruffka

------------------------

Jestem pelen uznania, rowniez pozdrawiam.

P.S.
              Proponuju pysaty na bils'kym forum czastiej po swojomu, prynajmsi tam de
              obhoworujemo naszy nacjonalni czy cerkowni problemy.

• gsx1100g Re: Raniej tozhe wsio dobre znali i szczo z toho. 26.09.06, 14:01
              Jestem z LELIUSZEM w tej kwestii. NIkt w BIelsku nie mówi Bilsk. BIelsk to
              zyczajnie Bielśk. Z Chicago wielu problemów nie widać, poza tym , może się
              poznamy w Cerkwii ukrainskiej w Chicagio-tej na wzgórku, której probvoszcz
              pracuje na lotnicku O'hare w dziale odpraw.

Romuś, siedź sobie w Chicago, a jak kochasz ukraine to wracaj do Kijowa.
              Oczywiście przekaz pozdro Metropolicie Sawie. A my tutaj mówimy na wsiach pa
              biełarusku, i budem dziakaci, siakaci, ekaci, ciakci...

pozdr....

gsx-art
              • pawlozsiul Gdybym chciał utrzymać Twój poziom... 26.09.06, 14:11
                Gdybym chciał utrzymać Twój poziom, napisałbym: Lepiej pracować przy odprawach
                na O`Harze niż... Dopowiedz sobie sam, bo nie chcę prawicowym oszołomom dawać
                pożywki przed wyborami.
                • gsx1100g Re: Gdybym chciał utrzymać Twój poziom... 28.09.06, 11:58
                  Twój poziom jest wystarczająco niski aby nie zabierać głosu w tematach, na
                  których się nie znasz...

pozdraffiam..

Ruff-gsx.
                  • pawlozsiul Re: Gdybym chciał utrzymać Twój poziom... 28.09.06, 13:29
                    Niestety mam ujemne IQ. Nie sądzisz chyba, że ktoś z dodatnim ilorazem
                    inteligencji czyta Twoje posty. Równie serdecznie pozdrawiam.
                  • romanpidlaszuk Re: Gdybym chciał utrzymać Twój poziom... 15.01.07, 14:23
                    uff...
    • romanpidlaszuk 21 weresnia- Rizdwo Preswjatoji Bohorodyci 23.09.06, 05:36
      21 ВЕРЕСНЯ – РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ
      ukrslovo.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=3007&Itemid=50
    • romanpidlaszuk Po bilorusky i ukrainsky w PAKP tozhe winczajut? 09.10.06, 05:48
      Czy mozha winczaty w PAKP na Pidlaszi po bilorusky i po naszomu, po ukrainsky
      tak jak mozhna po polsky:

CERKIEW Pierwszy ślub tylko po polsku
      Na życzenie narzeczonych
      Tego jeszcze w białostockim kościele prawosławnym nie było. Wczoraj w cerkwi
      św. Ducha, przy ul. Antoniukowskiej został udzielony sakrament małżeństwa
      wyłącznie w języku polskim.
      – Jesteśmy różnych wyznań i dlatego poprosiliśmy o polską liturgię. Chcieliśmy,
      by wszyscy nasi goście, w tym także katolicy mogli czynnie uczestniczyć w
      nabożeństwie – mówią Joanna i Marcin, nowożeńcy (na zdjęciu).
      Ich decyzję zaakceptował ks. Jerzy Boreczko, proboszcz parafii św. Ducha, choć
      przyznaje, że po raz pierwszy udzielał ślubu całkowicie po polsku.
      – Kiedy małżeństwo w cerkwi zawierała para mieszana część nabożeństwa
      odprawialiśmy w języku polskim, część – w starocerkiewnym. Narzeczeni, którzy
      brali ślub wczoraj, mieli inne życzenie. Zgodziłem się na sakrament po polsku,
      bo jest tak samo ważny jak w naszym języku liturgicznym – podkreśla ks. Jerzy
      Boreczko.
      Nie obawia się jednak, że polski wyprze z kościoła prawosławnego starocerkiewny
      i wszystkie nabożeństwa będą odprawiane w języku ojczystym.
      – Rok temu wprowadziliśmy dodatkowe liturgie po polsku. Na początku cieszyły
      się bardzo dużą popularnością, bo była to nowość i ludzie przychodzili z
      czystej ciekawości. Teraz w tych nabożeństwach uczestniczy coraz mniej
      wiernych. Przychodzą głównie małżeństwa mieszane. A wyznawcy prawosławia,
      wybierają liturgie w starocerkiewnym – wyjaśnia proboszcz parafii św. Ducha.
      Uważa, że wierni, a szczególnie młodzież, są bardzo przywiązani do tradycji.
      – Poza tym, tylko w języku starocerkiewnym można dobitnie i głęboko wyrazić
      swoją modlitwę, swoją miłość do Boga. Inne języki nie mają już takiej mocy –
      dodaje ks. Jerzy Boreczko.
      www.poranny.pl

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka