Dodaj do ulubionych

A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury?

27.11.06, 16:56
27 listopada odbyła się pierwsza sesja rady miasta. Doszło do porozumienia
się radnych narodowościowych z tzw. "koalicji bielskiej" z radnymi z tzw.
prawicowej "jedności". Ich połączone głosy starczyły na wybór jedynego
kandydata A.Stepaniuka na przewodniczącego rady. Towarzysze ci wyłonili też
spośród siebie zastępców K. Linkę i R.Margańskiego. Pokaz braku kultury lub
wręcz chamstwa dał nowo wybrany przewodniczący w swoim pierwszym wystąpieniu,
nie zauważając wcale burmistrza miasta, wyłonionego przecież nie przez
kolesiów, a przez większość biorących udział w wyborach mieszkańców miasta
Bielska Podlaskiego. Można przez nienawiść mieć oczy zasłonięte mgłą a
równocześnie mówić o pracy na rzecz miasta - a na starcie potęgować podziały.
a ja to skomentuję w taki oto sposób - tu jedynie brak jest elementarnej
kultury osobistej, osoby osoby uczestniczącej na salonach lokalnej władzy,
przez 8 lat będącego burmistrzem. W dodatku obrażać wyborców - tego już za
wiele.
Obserwuj wątek
    • szarik-102 nie wierzę Ci 27.11.06, 17:05
      jeżeli o dwóch największych ugrupowaniach piszesz "tzw.", to pewnie twój
      oszołomski wzrok widzi nie to, co się dzieje, a co chce zobaczyć. O innym
      ugrupowaniu prawicowym też napiszesz >tzw. "nasze podlasie"<?
    • mik43 Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 27.11.06, 19:17
      A to sobie nie wierz. Możesz zapytać tych, co byli na tym cyrku. to dopiero się
      zacznie. a swoją drogą nastapiło jakieś dziwne rozkaraczenie, w mieście
      narodowościowi poszli z jedną odnogą prawicy, w powiecie z drugą - to jakoś mi
      wygląda nie powiem jak.....
      • jan_majek Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 27.11.06, 20:33
        a z kim układ zawierać mieli? z sldowskim oszołomstwem? było trzeba posłuchać
        szeptów nowych radnych po wystąpieniu simoniuka: " co to za ćwierćinteligent?"
        padało z jednej z strony," kto tego przygłupa wybrał" z drugiej. Taaak. Teraz
        się zacznie. Świeży, stary burmistrz zobaczy jak wiele może bez sprzyjającej mu
        rady. Zmieni się statut, wykoleguje się sld z wszystkich komisji, ustali się
        wynagrodzenie burmistrza na minimalnym poziomie i zero wsparcia dla jego
        klerowych gierek. Zacznie się dla burmistrzunia katorga :]
      • szarik-102 Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 27.11.06, 20:58
        mik43 napisał:

> A to sobie nie wierz. Możesz zapytać tych, co byli na tym cyrku. to dopiero
        się
        >
        > zacznie. a swoją drogą nastapiło jakieś dziwne rozkaraczenie, w mieście
        > narodowościowi poszli z jedną odnogą prawicy, w powiecie z drugą - to jakoś
        mi
        > wygląda nie powiem jak.....

To ja powiem, jak wygląda. Że są sceptyczni wobec "światłego przywództwa SLD" -
        grzech śmiertelny, niezłe... "Narodowościowi" - gratuluję stylu i polotu. Nie
        zachłyśnij się, bo za cztery lata z "mika43" może się zrobić
        kolejny "realista43".
        • mim39 Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 30.11.06, 16:40
          Co to szarik 102 za bzdury pleciesz o jakimś przywództwie sld i jakiś innych
          wielkich ugrupowaniach. Ja w Bielsku Podlaskim nie widzę żadnych wielkich
          ugrupowań, tylko kłócących się ludzi i urażone ambicje - nie powiem kogo, bo
          nie chcę strzępić języka. Jeden nie może pogodzić się z kolejna porażką i
          drugiemu rzuca kłody na starcie. Mamy zatem jakąś bzdurną rywalizację, która
          niczego dobrego dla miasta nie wróży. Na tej czy innej ulicy nie ma prawicowych
          lub lewicowych dziur. Skoro faceta wybrano na burmistrza, to nie można jemu
          grozić, tylko dać szansę zrobienia czegoś nowego i w tym trzeba mu pomóc. A
          urażone ambicje trzeba schować do kieszeni.
    • peem63 niezauważony burmistrz ? 27.11.06, 23:33
      mik 43 napisał:

"... nie zauważając wcale burmistrza miasta, wyłonionego przecież nie przez
      kolesiów, a przez większość biorących udział w wyborach mieszkańców miasta ..."

tego pana na burmistrza wybrało tylko 18% uprawnionych do wybierania
      bardzo wątpliwa to wiekszość, bardzo
      • ja-dekabrysta Re: niezauważony burmistrz ? 27.11.06, 23:53
        z18% 57% wybrało pana Berezowca (któremu gratuluję wygranej)ija ten fakt
        akceptuję jako wolę większości,(choć nie koniecznie muszę się z tym zgadzać)to
        się chyba nazywa demokracja.
      • marcingeorge Re: niezauważony burmistrz ? 28.11.06, 00:06
        ..gdyby nie ta mgła ludziska poszliby głosować.Dziwisz sie,ze tylko 18%.Ten to przynajmniej wyszedł do ludzi,zabiegał o głosy w roznych środowiskach,pokazywał sie.Jaki jest nie wiem,plotki chodzą o wszystkich i nie jednego człowieka zniszczyły.Dla mnie osobiście nic złego nie zrobił,śmiem twierdzic,ze Tobie tez.Gdybyśmy wszyscy na nich bazowali..nikt nie miałby przyjaciół.Jego kontrkandydat Bożko nie wpadł na taki pomysł.Z kim nie rozmawiałem,wszyscy idą głosować na Bożka.Pytam się więc:
        -kto to?
        -a nie wiem-odpowiada jeden-znajomy mowił by głosować na niego,
        -to czemu akurat na niego,widziałes go wogóle?
        -no nie,nie widziałem,znam go tylko z plakatów...no i jest przystojniejszy od Berezowca.
        -aha,mowisz pszystojniejszy,no to oddaj swój głos na niego <śmiech>,

Takich rozmow było wiele.Jednym przeszkadzały remonty,innym coś innego,ale nikt nie wiedział kim jest tajemniczy Bożko,znany tylko z plakatów. :D
        • marcingeorge Re: niezauważony burmistrz ? 28.11.06, 00:11
          Sam nie głosowałem na nikogo z nich,chociaz głosowałem na ...
          img284.imageshack.us/my.php?image=goshq2.jpg ..to głos swoj bym oddał na EB,bo go przynajmniej widziałem i miałem okazję z nim chwile porozmawiać. :D
          • ja-dekabrysta Re:Pan Bożko na zastępcę 28.11.06, 00:24
            choćby z racji wyższego celu jakim jest dobro Bielska ijego mieszkańców
          • ja-dekabrysta Re:Pan Bożko na zastępcę 28.11.06, 00:24
            choćby z racji wyższego celu jakim jest dobro Bielska ijego mieszkańców
            • ja-dekabrysta Re:Pan Bożko na zastępcę 28.11.06, 00:26
              upsss,sorki
            • marcingeorge to niech sie wzniosą ponad podziały i ... 28.11.06, 00:28
              coś ustalą.Jak weźmie go na vice to moze cos wspolnie zrobią dla miasta?
        • peem63 Re: niezauważony burmistrz ? 28.11.06, 00:11
          marcingeorge napisał:
          "...Takich rozmow było wiele.Jednym przeszkadzały remonty,innym coś innego,ale
          nikt nie wiedział kim jest tajemniczy Bożko,znany tylko z plakatów..."

kto sie interesuje tym co się dzieje w mieście i powiecie - to takich rzeczy
          nie pisze, ten wie
    • marcingeorge Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 00:20
      Kiedyś zadałem mu krępujące pytanie dotyczące korupcji za jego kadencji... :))))

.................

Widział ktoś grabie, które grabią od siebie? :)))))
      • marcingeorge więc? 28.11.06, 00:25
        Trzeba było postawić na ludzi młodych z jakimiś perspektywami,pomysłami,którzy wzniesliby sie ponad podziały i cos wspólnie zrobili dla nas,mieszkańców Bielska,a tak?...show must go on! :))))
        • jan_majek Co do zastępców 28.11.06, 01:43
          nie ma takiej możliwości zeby berezowiec wziął sobie na zastępcę człowieka
          popieranego przez ludzi i inteligentnego. To musi być ktoś totalnie zastraszony
          i podporządkowany. A i z drugiej strony nikt znający go od prawdziwego oblicza
          nie podjął by się współpracy z nim :]
          • marcingeorge Re: Co do zastępców 28.11.06, 02:25
            ..no tak pewnie trole wyszły z mgły i poszły zagłosować,a ludzie bali sie pojsc przez mgłe zagłosować na Inteligo. ...sorki,ale przypomniał mi się film Trzynasty Wojownik :)))
          • jan_majek Re: Co do zastępców 28.11.06, 02:48
            do : marcingeorge

człowieku, nie zgrywaj obeznanego w sytuacji na temat której jestes blady.
            • marcingeorge ...wrzuć na luz :D 28.11.06, 07:41
              ...jaka sytuacja?Burmistrzem został EB,którego tez poparli ludzie,a Ty sie nie mozesz z tym pogodzic.Jezeli znasz go "od prawdziwego oblicza",nie jestes zastraszony i nie boisz się mgły to sie przedstaw tu publicznie i oświec nas forumowiczów albo idz ze swoimi rewelacjami do prokuratury,podziel sie z prasą,nie wiem wejdz na ratusz... :D
              • jan_majek Re: ...wrzuć na luz :D 28.11.06, 10:39
                heh, berezowca wybrali ludzie słabi, starzy i nietomni. Czas pokaże, że
                niestety mam rację. A nazwiska ujawnić zamiaru nie mam bo odbiło by się to
                nielada czkawką dla mojego źródła informacji:] Zwyczajnie nie lubię jak tłoki
                pchają się gdzie nie ich miejsce.
                • marcingeorge :))))))))))))))) 28.11.06, 10:53

Po czym rozpoznać pchatłoka?
                  Jak się pcha tłok nie na swoje miejsce.Dobre :))))))))))))))
                  • marcingeorge Re: :))))))))))))))) 28.11.06, 11:03
                    Nazwiska nie podasz hmm...bo się boisz o zadek swoj i informatora,który zapewne nie upowaznił Ciebie do chlapania jęzorem po forum.
                • szarik_102 Re: ...wrzuć na luz :D 28.11.06, 11:03
                  jan_majek napisał:
                  > heh, berezowca wybrali ludzie słabi, starzy i nietomni. Czas pokaże, że
                  > niestety mam rację. A nazwiska ujawnić zamiaru nie mam bo odbiło by się to
                  > nielada czkawką dla mojego źródła informacji:] Zwyczajnie nie lubię jak tłoki
                  > pchają się gdzie nie ich miejsce.

Cóż, przegrywać też trzeba umieć i mieć klasę. A tej zabrakło.
                  Co do dyskredytowania czy tez deprecjonowania wyborców EB to powiem ci tylko
                  jedno - wstydź się za to co piszesz.
                  • marcingeorge Re: ...wrzuć na luz :D 28.11.06, 11:14
                    ...właśnie,wstydu nie masz? :))))
    • stepby Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 06:36
      a jeszcze niedawno nazywaliście go Polakożercą !!! Szybko zmieniacie zdanie
      drodzy panowie ze starego układu.
      • romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:40
        "...drodzy panowie ze starego układu"

---------------------

A ty stepby popierajacy PRLowsko/ZSRRowskie podle praktyki bialorutenizowania
        ukrainskojezycznych mieszkancow Bielska i okolic:
        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
        , to z jakiego nibyto jestes ukradu...;)
        • marcingeorge Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:44
          zapomniałeś Romuś o >...? na końcu pytania do Stepa. :D
          • romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 08:01
            zapomniałeś Romuś o >...? na końcu pytania do Stepa. :D

--------------------

Masz racje, dzieki za przypomnienie! :)
        • stepby Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:45
          Piękny Romanie zapomniałeś o szmince
          • romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:51

--------------------

Stepieby, wyrzuc ta stara, 60+ letnia bialoruska szminke, to juz w Bielsku nie
            modne, to juz w Bielsku obciach...!
            • romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 08:12

--------------------

Stepieby, wyrzuc ta stara 60+ letnia bialoruska szminke, to juz w Bielsku
              niemodne, to juz w Bielsku obciach...! :)

• romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:48
          "...drodzy panowie ze starego układu"

---------------------

A ty stepby popierajacy PRLowsko/ZSRRowskie podle praktyki bialorutenizowania
          ukrainskojezycznych mieszkancow Bielska i okolic:
          , popierajacy instytucje praktykujace ow niecny proceder, takie jak bielliceje,
          bialoruskie pieredacze w bialostockim radiu itp.
          , to z jakiego nibyto jestes ukladu...? ;)
          • stepby Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:52
            z układu znienawidzonych przez Romana Pidlaszuka
    • romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 07:59
      z układu znienawidzonych przez Romana Pidlaszuka

--------------------

1. Rozumiem, ze ty kochasz Ukraincow z Podlasia.

2.Jakby nie bylo, w swietle tego co powiedzialem we wczesniejszych wpisach,
      reprezentujesz PRLowsko/postsowiecki uklad.

Jestes jeszcze mlody, do emerytury w tym skompromitowanym bialoruskim ukladzie
      w Bielsku nie dotrwasz.
      Jak mawial forumowicz Tomek, postaraj sie wygrzebac z tego g.wna.

• stepby Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 08:13
        "Stary" Romanie wyluzuj bo "mazaloł na mazhach" sie nabawisz. Pyknij se jakąś
        19-tkę a od razu poczujesz ulgę.
        • romanpidlaszuk Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 08:16
          "Stary" Romanie wyluzuj bo "mazaloł na mazhach" sie nabawisz. Pyknij se jakąś
          19-tkę a od razu poczujesz ulgę.

-----------------

Dzieki za dobra rade! :)

Moja rada dla ciebie tez jest dobra, przemysl to sobie na spokojnie!
          • stepby Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 08:21
            Nie korzystam z rad oszołomów. Skoro jestes taki dojrzały to zachowuj się jak
            człowiek dojrzały. I mam pytanie. Do czego ja Step jestem Wam ukraińcom
            Podlasia tak potrzebny ze za wszelką cenę chcecie mnie miec w swoich
            szeregach ??
            • romanpidlaszuk Quo vadis stepieby? 28.11.06, 08:44
              Nie korzystam z rad oszołomów. Skoro jestes taki dojrzały to zachowuj się jak
              człowiek dojrzały. I mam pytanie. Do czego ja Step jestem Wam ukraińcom
              Podlasia tak potrzebny ze za wszelką cenę chcecie mnie miec w swoich
              szeregach ??

------------------

1.Nazywaj mnie sobie jak chcesz, ale to nie zmienia FAKTOW, o ktorych
              rozmawiamy.

2.Stepie, przeczytalem twoj pierwszy wpis tego watku i nasunela mi sie taka
              refleksja:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=52971076&a=53002178

Ustalmy fakty, pochodzisz z rodziny, ktora z dziada pradziada rozmawia gwara
              UKRAINSKA:
              Ty nie wybierales sobie szkoly podstawowej ani sredniej, w owych bielszkolach
              nie byles w stanie przeciwstawic sie bialoruskiej indoktrynacji, ale teraz juz
              jestes dorosly i sam wybierasz swoja przyszlosc, sam jestes w stanie ocenic co
              z tego co ciebie uczono bylo prawda a co NIE.

Popatrz na owych redaktorow bialoruskich pieredacz z Bialegostoku nadajacych po
              bialorusku do ukrainskojezycznych mieszkancow Podlasia, sugerujac nam ze to
              jest nibyto nasz jezyk ojczysty. Czyz to co oni robia nie jest zalosne?
              W PRLu, w dobie cenzury, monopolu na prawde, to moze mialo jakis sens, ale
              teraz?
              Przeciez ci ludzie robiac takie rzeczy po prostu kompromituja sie za kazdym
              razem kiedy wychodza w eter.

Oni CYNICZNIE udaja, ze tego nie widza, zachowuja sie jak owi krawcy z bajki
              Andersena pt. "Ostatnie szaty cesarza", mysla ze jeszcze dojada jakos w ten
              sposob do emerytury ( w co watpie).

Ale ty, po co ty brniesz w ta postprlowska bialoruska propagande na
              ukrainskojezycznycm Podlasiu?
              Przeciez ona juz jest skompromitowana, a co bedzie za kilka tat?

Po co stawiasz na poczatku swojego doroslego zycia na skompromitowanego,
              przegranego konia?

Przeciez nie dojedziesz na nim do konca swojej zawodowej kariery.
              Lepiej wyrwac sie ze szkodliwego nalogu w wieku 30 lat niz np. 50 lat!
              • stepby Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 08:57
                Oj Romku Romku. Ty jak dzisiejsze władze Polski. Podlasie przesunęli do Suwałk,
                Polesie do Przemyśla. A Ukraińcy korzystając z okazji Chcą zawładnąć Bielskiem.
                Ponoć chcieć to móc. Mnie nie przekonasz choćbyś się zesr.ł
                • tomaszll Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 10:07
                  Zadni Ukraińcy nie chcą zawładnąć Bielskiem, to są bzdury. Jest jednak faktem,
                  że na białoruskich stronach są zapisy miejscową gwarą, któa działacze białoruscy
                  nazywają jakimś językiem straobiałoruskim - tak jakby iść pod prąd i zaprzeczać
                  jednoznacznym ustaleniom uczonym, że gwara w tej części Podlasia jest ukraińska.
                  Nie żadna przejściowa tylko ukraińska - owszem coraz bardziej polonizowana.
                  Ukraińcy to naprawdę spokojny naród, aj sobie jakoś niewyobrażam aby w
                  cywilizowanej Europie ludność Szwajcari, która posługuje się niemieckim nazywać
                  Francuzami a tutaj jeszcze można ludność posługującą się gwarami ukraińskimi
                  nazywać Białorusinami i nadawać dla nich białoruskojęzyczne audycje, ogranizować
                  białoruskie licea. Jednak do czasu... Teraz nie ma cenzury i młody człowiek
                  bardzo szybko zorientuje się o co w tym wszystkim chodzi... Ukraińcy to spokojny
                  naród, mogli by w świetle tego co napisałem naciskać administracyjnie na to
                  podłe zjawisko jakim jest białorutenizacja Ukraińców - jednak tego nie robią. Od
                  samych Podlasaian zależy co będzie dalej - to oni zadecydują o charakterze tych
                  ziem za parę lat. A czasy idą naprawdę ciekawe...
                  Ukraina mimo wszystko nie daje się wciągnąc w postosowieckie bagno powoli buduje
                  swoją niezależność. Mając stały dostęp do Internetu nie ma żadnych problemów
                  ze słuchaniem ukrainskiego radia, oglądania telebachenia...
                  A na Podlasiu zaraz cerkiew przejdzie na język polski i to będzie wielki szok
                  dla miejscowych - skonczy się budowanie odrębności w oparciu o religię
                  prawosławną... Miejscowych, tutejszych bez świadomości czeka wielkie zadanie,
                  dramatyczny wybór pytanie kim jesteśmy Polakami czy jakimiś Rusinami. W momencie
                  wprowadzenia polskiego języka do liturgi cerkwi miejscowi zrozumieją, że cerkiew
                  ich zdradziła w budowaniu odrębności, że już czas dojrzeć i samemu zastanowić
                  kim się jest, zacząc dojrzałe budowanie swojej odrębności językowej.
                  • stepby Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 10:47
                    właśnie widzę jaki z Was spokojny naród - hehe . Nie kompromitujcie się.
                    • tomaszll Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 11:52
                      Ja tylko co jakiś czas głośno i stanowczo przypominam na tym forum, że mówienie
                      o białoruskości okolic Bielska Podlaskiego jest zwyczajnie kłamstwem. I będę to
                      robił to zawsze i koniec. A mam głęboko w dupie jak mnie ludzie nazywają, takie
                      już określono mi przydomki, że powoli zaczyna mnie to bawić.
                      • keliusz Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 12:16
                        No to jeszcze ja ciebie rozbawię..."tobie to niczego nie sprzedadzą w Media
                        Markcie"....
                        • dark_shield Re: Ciekawe czy wypowie się wywołany do tablicy 28.11.06, 12:30
                          Z pierwszej ręki bym chętnie przeczytał wypowiedź
                      • stepby Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 14:45
                        Mnie to juz bawi od dawien dawna. Dlatego nie traktuję Waszych postów poważnie
                        i najnormalniej w świecie się z Was zgrywam. Jeżeli tego nie zauwazyliście to
                        trudno.
                        • romanpidlaszuk Re: Quo vadis stepieby? 29.11.06, 07:49
                          Mnie to juz bawi od dawien dawna. Dlatego nie traktuję Waszych postów poważnie
                          i najnormalniej w świecie się z Was zgrywam. Jeżeli tego nie zauwazyliście to
                          trudno.

---------------------

A coz innego ci zostalo, przeciez na KONSTRUKTYWNA kontrargumentacje nie masz
                          szans...
                      • ja-alutka Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 14:52
                        A słyszałeś może kiedyś że "przegięcie" w każdą skrajność jest niebezpieczne?
                        Nie dopuszczasz do siebie możliwości, że może choćby w kilku % możesz nie mieć
                        racji, bo Nie Ma czegoś takiego jak Racja absolutna! ☺
                        Ps. Pozdrawiam :)
                        • ja-alutka To było oczywiscie do Tomaszll 28.11.06, 14:52

• tomaszll Re: To było oczywiscie do Tomaszll 28.11.06, 16:38
                            nie rozumiem???
                            • ja-dekabrysta Re: Tak czytam,czytam 28.11.06, 17:02
                              i podlasie jest ukrajńskie,białoruskie,polskie ale najbardziej to moje tu mi
                              przyszło życ i bardzo się z tego cieszę.Pozdrawiam WSZYSTKICH
                              • natka134 Re: Tak czytam,czytam 28.11.06, 18:03
                                ja-dekabrysta napisał:

> i podlasie jest ukrajńskie,białoruskie,polskie ale najbardziej to moje tu mi
                                > przyszło życ i bardzo się z tego cieszę.Pozdrawiam WSZYSTKICH

TO NAJLEPSZY POST, JAKI PRECZYTAŁAM NA TEN TEMAT
                                • natka134 Re: Tak czytam,czytam 28.11.06, 18:05
                                  przepraszm:p r z e c z y t a ł a m
                              • romanpidlaszuk Re: Tak czytam,czytam 29.11.06, 07:51
                                i podlasie jest ukrajńskie,białoruskie,polskie ale najbardziej to moje tu mi
                                przyszło życ i bardzo się z tego cieszę.Pozdrawiam WSZYSTKICH

--------------------------

Pieknie powiedziane.

Mam nadzieje, ze na tym wielonarodowym Podlasiu jego ukrainskojezyczni
                                mieszkancy nie beda wynaradawiani w biellicejach ani PAKP...
                          • romanpidlaszuk Re: To było oczywiscie do Tomaszll 29.11.06, 07:47
                        • romanpidlaszuk Re: Quo vadis stepieby? 29.11.06, 07:45
                          A słyszałeś może kiedyś że "przegięcie" w każdą skrajność jest niebezpieczne?
                          Nie dopuszczasz do siebie możliwości, że może choćby w kilku % możesz nie mieć
                          racji, bo Nie Ma czegoś takiego jak Racja absolutna! ☺
                          Ps. Pozdrawiam :)
                  • dorado1 Re: Quo vadis stepieby? 28.11.06, 20:36
                    Najlepiej wróćcie do starocerkiewnego,wtedy pogodzicie ukraińcó
                    w,ruskich ,białorusinów itp.itd.Narodowośc to nie tylko język.Poza tym język
                    jest zywy,i nigdy nie bedziesz rozmawiał tak jak twoi dziadkowie czy nawet
                    rodzice.Narodowośc to też nie coś stałego ,zapisanego w genach.Wszyscy
                    wywodzimy się od przprzodka z Afryki i narodowość to symbol w większości
                    przypadków wybór ale nigdy nie sztywny podział.większośc z
                    nas ,mieszkańców podlasia ma przodków róznyc narodowości ,róźnych wyznań i
                    nie zmuszjacie nikogo do przyjmowania jakiegos języka czy narodowości,bo
                    ktos tam z przodków pochodzi z Ukrainy.Poszukajcie dobrze w swoich
                    korzeniach i sie przekonacie.Może wasi przodkowie byli katollikami i zostali
                    zmuszeni kiedys do przejścia na prawosławie lub odwrotnie,tego nigdy w
                    100% nie poznacie,więc nie warto sie kłócić o narodowosc i nawracać
                    tych ,którzy tego nie chca .Zobaczcie na mapie gdzie nam blizej,do Białorusi
                    czy do Ukrainy,to tez może byc argument,ale tyle warty co wymowa.
                    • tomaszll Re: Quo vadis stepieby? 29.11.06, 10:59
                      Co z tego, że Podlasie granicy z Białorusią. To nie jest argument na
                      białoruskość części Podlasia. Cały czas starasz się myśleć po europejsku, że
                      granice sprawiedliwie rozdzieliły Białoruś od Ukrainy. A rzeczywistość jest
                      zupełnie inna. Granicę postawił Stalin i miał głęboko gdzieś argumenty, że
                      ziemia Brzeska powinna trafic do Ukrainy a nie na Białoruś. Po prostu władza
                      granicę postawiła po najmniejszej lini oporu - tak kiedyś przebiegała granica w
                      Imperium Rosyjskim na część północną i południową, imperium w którym język
                      ukraiński był językiem zakazanym i nazywany pogardliwei małoruskim...
                      Czy rzeczywiście jest tak daleko do Ukrainy z Podlasia?? Chyba jednak nie...
                • romanpidlaszuk Maja MORALNE prawo czy nie...? 29.11.06, 07:43
                  Mnie nie przekonasz choćbyś się zesr.ł

-----------------

TWOJA sprawa, nie moja.

Ja tylko chcialem powiedziec, ze nie masz moralnego prawa zarzucac nikomu
                  (niewaznie slusznie czy nieslusznie)przynaleznosci do starego ukladu, gdyz
                  promujac 60+ letnia propagande bialoruska na ukrainskojezycznym Podlasiu, moim
                  zdaniem sam jestes kontynuatorem starego PRL/ZSRRowskiego ukladu.

Uwazam, ze w podobnej sytuacji jest ow rzadzacy biellicejem...

• doktorpajchivo Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 23:51
          stepby napisał:

> "Stary" Romanie wyluzuj bo "mazaloł na mazhach" sie nabawisz. Pyknij se jakąś
          > 19-tkę a od razu poczujesz ulgę

Steby wiem, że Romek czasem potrafi być przykry, ale że Ty zniżasz się i
          piszesz takie bzdury ...
    • pawlozsiul Gratuluję wyboru! 28.11.06, 21:52
      Właśnie się zastanawiałem, czego mi zabrakło w poście "mik43".
    • mik43 Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 22:10
      Wróćmy do Stepaniuka - ten człowiek powinien zastanowić się poważnie nad sobą.
      Skoro został przewodniczącym, to powinien być przewodniczącym rady, a nie
      kolesiów. Nie podoba mi sie jego postawa i to wyrażam, chociaż nie jest to
      pogląd powszechny. Mi nie podoba sie wywoływanie kolejnych wojenek i podziałów
      i to wprost przedstawiam publicznie. Uważam, że radni są wybrani nie po to aby
      toczyć ze sobą jakieś bzdurne wojenki a pracować dla naszego miasta. Dobrym
      wzorem powinien być przewodniczący. Uważam tez, że pracować można jedynie w
      pokoju i spokojnej atmosferze.Przestać trzeba wymachiwania szabelką i
      pokazywania kto jest mocniejszy i ważniejszy. Pamiętać też trzeba, że kto
      mieczem wojuje, ten od miecza ginie. Państwo radni powinni uzmysłowić sobie, że
      wybory się skończyły i czas do roboty. Trzeba też uszanować ponowną wolę
      wyborców Bielska Podlaskiego, którzy po 4 latach ponownie wybrali Berezowca na
      burmistrza. Ponownie został obdarzony ich zaufaniem. Teraz potrzebna jest
      wspólna praca Burmistrza i rady.
      • pawlozsiul pełen odjazd 28.11.06, 22:27
        mik43 napisał:

> być przewodniczącym rady,

Napisałbym jednak: "Rady". Nie jestem jednak filologiem, więc mogę się mylić.

A tu mamy już apogeum, kiedy to autor nie sili się nawet na poziomie ortografii
        o zachowanie pozorów przyzwoitości (duże "B"/małe "r"):

> Burmistrza i rady.
        • to_ja8 Re: pełen odjazd 28.11.06, 22:29
          Pawlozsiulu, mik43 jest wybitnym przydupasem Burmistrza
          • peem63 Re: pełen odjazd 28.11.06, 22:33
            na to wygląda, i ścierpieć nie może wyników wyborów
          • mik43 Re: pełen odjazd 29.11.06, 08:18
            Pawlozsiulu, mik43 jest wybitnym przydupasem Burmistrza

Re: pełen odjazd
            to_ja8 28.11.06, 22:29 + odpowiedz

- Do "przydupasów" A.Stepaniuka powiem tak: a jednak widzę różnicę między
            wyborem burmistrza po raz kolejny przez wszystkich mieszkańców miasta a wyborem
            na funkcję w radzie przez kolesiów, chociaż mających mandat radnego. I mam
            nieco inne zdanie co do tego, kto jest wygranym, i innne zdanie, kto nie może
            pogodzić się z porażką. A teraz czas do roboty państwo radni.
      • peem63 przewodniczący wybrany 28.11.06, 22:29
        trzeba uszanować wolę radnych ktorzy wybrali przewodniczącego i obdarzyli
        zaufaniem,
        podobno innych kandydatów nie było,
        • szpila555 Re: Przewodniczący wybrany 28.11.06, 22:36
          peem63 napisał:
          > trzeba uszanować wolę radnych ktorzy wybrali przewodniczącego i obdarzyli
          > zaufaniem,
          > podobno innych kandydatów nie było,

Nie podobno, a faktycznie, to był JEDYNY kandydat na Przewodniczącego Rady
          Miasta. Został oczywiście wybrany większością głosów radnych.
      • to_ja8 Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 28.11.06, 22:36
        mik43 napisał:

> ...Dobrym
        > wzorem powinien być przewodniczący.

===
        No to przyznam ci się, że zdjęcie - trzeźwiejącego już nie po wypitym
        alkoholu, lecz moralnie - wiceprzewodniczącego rady z poprzedniej kadencji
        zamieszczone na pierwszej stronie porannego wisi do dzisiejszego dnia nad moim
        łózkiem. Jak kładę się spać i zerknę na to zdjęcie, to od razu robi mi się lżej
        na duszy, bo "Duch w narodzie nie ginie"
      • peem63 sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 22:36
        jaka może byc propozycja burmistrza:
        postawi na młodość bez doświadczenia czy na doświadczenie bez młodości ?
        • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 22:50
          Ja bym optował za "osiemnastoletnią z dwudziestoletnim stażem" blondyną
          wykształconą, z dużymi oczami...
          Może kasting zrobić?
          • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 22:53
            ale to burmistrz bedzie wybierał a nie forumowicze
            • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 22:54
              ale rada zatwierdzi, albo nie...
              • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 22:56
                to może tak na gwiazdkę będzie wiadome
          • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 22:59
            Przepraszam, a kiedy ten kasting i gdzie? :-)
            • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:00
              rafiki10 napisała:

> Przepraszam, a kiedy ten kasting i gdzie? :-)

===

A nie mówiłem...?
              Czyżby pierwsza kandydatka?:)
              • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:04
                Skromnie się przyznaję, że niektóre wymienione wymagania spełniam :)))
                • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:05
                  a może jakaś fotka w czerwieni ( dla miłośników tych barw )
                • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:05
                  No to pogadam z burmistrzem i radą. Może coś się da załatwić.
                  • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:07
                    to_ja8 napisał:

> No to pogadam z burmistrzem i radą. Może coś się da załatwić

===
                    Oj zapędziłem się!!!
                    Rafiki, jak będe burmistrzem to od ręki masz u mnie angaż na trzy kadencje!!!
                    • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:09
                      Życzę Ci szybkiej kariery politycznej, bo w przeciwnym wypadku, już wiekszości
                      wymagań nie będę spełniać
                      • to_ja8 ochy... i achy... 28.11.06, 23:11
                        rafiki10 napisała:

> Życzę Ci szybkiej kariery politycznej, bo w przeciwnym wypadku, już
                        wiekszości
                        > wymagań nie będę spełniać

===

Nic nie szkodzi!!! Większe doświadczenie ma wzięcie
            • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:02
              podejrzewam że dla burmistrza ważnym bedzie członkowstwo i dyspozycyjność
              • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:04
                ... a dla mnie uroda i urok osobisty.
                • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:06
                  Też jestem za......:)
                • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:08
                  odpowiednia prezencja to połowa sukcesu. no nie ?
          • szpila555 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:08
            to_ja8 napisał:
            > Ja bym optował za "osiemnastoletnią z dwudziestoletnim stażem" blondyną
            > wykształconą, z dużymi oczami...

Lecisz na blondynke?
            A chinczycy mowia "niewazny kolor kota, tylko żeby dobrze łowił myszy" ;)
            • szpila555 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:10
              No i wiesz ... wszystkie koty w nocy są czarne ;)
              • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:13
                Ale kto tu od razu mówi o nocy?
              • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:14
                hm, głodnemu zawsze chleb na myśli
                • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:17
                  podejrzewam pochodzenie tych myśli z antologi dla wędkarzy
                • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:20
                  A ja to bym chciał z taką sekretarz na czata....
                  • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:22
                    :-)))))))))
                    • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:25
                      rafiki10 napisała:

> :-)))))))))

===
                      No co?
                      Przez neta ponawijać, że fajna pogoda itp.
                  • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:23
                    to_ja8 napisał:

> A ja to bym chciał z taką sekretarz na czata....

===

... albo jeszcze dalej można pójść:
                    w UM zorganizować taki pokój z netem, żeby można było na forum od razu pisać,
                    czy znowu piją w UM, czy może coś innego...
                    • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:26
                      Ciekawość to rzecz ludzka, ale bez przesady. Czym oni nas mogą zadziwić?
        • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:15
          a może tym razem będzie sekretarz ( on ) ?
          • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:18
            peem63 napisał:

> a może tym razem będzie sekretarz ( on ) ?

===

Szpilo kasuj takie defetyzmy.
            A niby jak facet będzie wyglądał podczas kastingu z udziałem rafiki?
            • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:23
              Kobitki są zawsze górą
              • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:25
                tzn - na jeźdźca ?
                • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:27
                  Bez urazy, ale czy mężczyźni są tak ograniczeni czy tylko takich udają?
                • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:27
                  peem63 napisał:

> tzn - na jeźdźca ?

===

Ej ty! Forum to nie ujeżdżalnia!!!
                  Może rafiki z mężem razem na forum pisze, a dzieci też czytać potrafią
                  Hamuj się trochę!!!
                  • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:31
                    Cóż za sielanka na forum. Czy coś się za tym kryje?
                    • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:34
                      kandydatce rozściełamy perskie dywaniki na drodze kariery... (kasting już
                      obcykany, komu trzeba nogę się podstawi)
                      • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:35
                        Spokojnie, nikt nie mówił o żadnej protekcji ani forach. Jak wygrywać, to tylko
                        uczciwie
                        • to_ja8 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:37
                          Wszystko będzie uczciwie, w kopercie - nikt się nie dowie
                          Szczęściu trzeba czasami pomagać
                          • rafiki10 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:39
                            Powiadomcie o terminie. A tym czasem spokojnej nocki życzę
                      • peem63 Re: sekretarz do wybrania ... 28.11.06, 23:37
                        to_ja8 napisał:
                        ...(kasting już obcykany, komu trzeba nogę się podstawi)
                        a może pewniejsze będzie " ... komu trzeba się postawi ... "
                  • ja-alutka :))) 28.11.06, 23:32
                    Że też niektórym Wszystko sie kojarzy...z końmi !! ☺
                    • to_ja8 Re: :))) 28.11.06, 23:35
                      To pewnie kucyk jakiś naoglądał się westernów z Clintem Eastwoodem i Gregorym
                      Peckiem
                      • ja-alutka Tak... 28.11.06, 23:40
                        I jeżdżenie mu w głowie!! Dawno Cie nie widziałam Pozdrawiam :) ☺
                        • to_ja8 Re: Tak... 28.11.06, 23:41
                          na wieki, wieków...
                          Co ciekawego słychować w szerokim świecie (gazet nie czytam)?
                          • ja-alutka Ja też nie czytam 28.11.06, 23:45
                            I TV nie oglądam!! Ale piwko czasami pijam ;)... A słychac całe mnóstwo fajnych
                            rzeczy zupełnie bez Polityki!! Wyobraź sobie!! ☺
                            • to_ja8 Re: Ja też nie czytam 28.11.06, 23:48
                              ja-alutka napisała:

> I TV nie oglądam!! Ale piwko czasami pijam ;)... A słychac całe mnóstwo
                              fajnych
                              >
                              > rzeczy zupełnie bez Polityki!! Wyobraź sobie!! ☺

===

No to trzeba coś wydumać, jakieś spotkanko. Tylko prędko bo niebawem adwent -
                              przerwa w KARNAWALE
                              • ja-alutka Kombinuj i daj znać!! 28.11.06, 23:57
                        • to_ja8 Re: Tak... 28.11.06, 23:46
                          ja-alutka napisała:

> I jeżdżenie mu w głowie!!

===
                          Niech se wsiada na WueSke (wiejski sprzęt kaskaderski) i owady na twarz
                          przyjmuje podczas jazdy
                          • peem63 Re: Tak... 28.11.06, 23:49
                            aura nie zachęca do takiego sportu ,
      • to_ja8 Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 29.11.06, 00:01
        mik43 napisał:

> Wróćmy do Stepaniuka ...
        > ...Trzeba też uszanować ponowną wolę
        > wyborców Bielska Podlaskiego, którzy po 4 latach ponownie wybrali Berezowca
        na
        > burmistrza. Ponownie został obdarzony ich zaufaniem. Teraz potrzebna jest
        > wspólna praca Burmistrza i rady.

===

Zgadzam się szczególnie z ostatnim zdaniem. Z resztą niekoniecznie.
        Członków rady też wybierał elektorat.
        Byłem na poniedziałkowej sesji i wcale nie mam takiego odczucia, że niby A.
        Stepaniuk niewłaściwie się zachował. Całą sesję zajęły wybory przewodniczących
        i tylko na koniec hołd wiernopoddaństwa burmistrzowi złożył radny Simoniuk.
        Nawet burmistrz kręcił głową słuchając odniesień do forumowych opinii, dając do
        zrozumienia, że taka mowa nie powinna mieć miejsca.
    • bielszczanin Re: A.Stepaniuk -chamstwo czy brak kultury? 29.11.06, 11:06
      Ja tam się nie znam, wiem że tylko "świnia nie zmienia poglądów", w zasadzie
      cieszę się, bo w gruncie rzeczy koledzy z PSJ pokazują, że pragmatyka jest
      najważniejsza.

Ale:
      1. jak to się ma do ostatnich 4 lat, do obgadywnia ludzi z Naszego Podlasia,
      którzy z Koalicją Bielską rządzą (lepiej lub gorzej) w powiecie. Jak to ma się
      do kampanii sprzed 4 lat i słynnych "polakożerców". To co PSJ pogodziła się z
      KB? Radkiewicz podał rekę Stepanikuowi? Jeżeli tak to chwała wam za to, bo
      konflikty o podłożu narodowościowym to straszna głupota.

2. Naprawdę nie można było normalniej? Tzn. aby trzy największe ugrupowania
      miały po jednym szefie/zastępcy szefa Rady?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka