to_ja8 22.01.09, 08:47 "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu zawodowym i osobistym" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
partizan79 Re: Bardzo ciekawa akcja... 22.01.09, 18:43 Szperam między wierszami i nie wiem, czy coś znalazłem, czy też nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
11rewresbo Re: Bardzo ciekawa akcja... 22.01.09, 19:06 należy wykreślić niepotrzebne głoski :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Bardzo ciekawa akcja... 23.01.09, 09:31 to_ja8 napisał: > "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu zawodowym i osobistym" ============================================================= - Wygląda na to , że szpila udostępnił "lejce" do forum to_ja8 i będą kasowane wszystkie wątki bez poprawnej polszczyzny . - Drżyjcie ci , którzy używają angielskiej czcionki ! Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Re: Bardzo ciekawa akcja... 23.01.09, 14:49 nikzimowy napisał: > - Wygląda na to , że szpila udostępnił "lejce" do forum to_ja8 i > będą kasowane wszystkie wątki bez poprawnej polszczyzny . > - Drżyjcie ci , którzy używają angielskiej czcionki ! Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Bardzo ciekawa akcja... 23.01.09, 15:08 "udostępnił lejce" znaczy tyle , że udostępnił możliwość kasowania tych bez ą,ę,ś,ł,... itd . Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Bardzo ciekawa akcja... 23.01.09, 23:05 nikzimowy napisał: > - Wygląda na to , że szpila udostępnił "lejce" do forum to_ja8 i > będą kasowane wszystkie wątki bez poprawnej polszczyzny . > - Drżyjcie ci , którzy używają angielskiej czcionki ! to_ja8 nigdy nie miał i nie będzie miał tej możliwości. "Lejce do forum" tak jak żony oraz wędki nie udostępniam nikomu ;) A dla bezpieczeństwa w razie mojej nieobecności zastępuje mnie czasowo odziej, każdorazowo za moją zgodą. Mógłbyś niku darować "angielsko mexicańskie aluzje" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Bardzo ciekawa akcja... 23.01.09, 09:35 Mam pytanie do wszystkich - czy poprawna polszczyzna pomogła komuś z Was w życiu zawodowym i osobistym ? - lekcje jęz. polskiego pomijamy Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Re: Bardzo ciekawa akcja... 23.01.09, 14:54 Nie wydaje mi się, aby ktoś na tym forum posługiwał się idealnie prawidłową polszczyzną ani w życiu osobistym, ani w zawodowym. Niemniej dążenie do ideału jest lepsze niż kaleczenie języka nowomową. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: AKCJA:) 23.01.09, 21:04 Wracając przed chwilą z Białegostoku, słuchałem ciekawej audycji w Ipr. PR prowadzonej przez red. Tułowiecką. W studiu dwóch profesorów językoznawców. Lubię takie programy, dzisiejszy miał charakter: natręty językowe w języku polskim min. właśnie, dokładnie, jakby, szczerze mówiąc, brzydko mówiąc... często łapiemy się na takich błędach. Osobiście lubię poprawną polszczyznę, chociaż wiele mi jeszcze do poprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: AKCJA:) 23.01.09, 22:44 hyhy - byliśmy nieopodal siebie. Jadąc w autobusie słuchałem tej samej audycji. W sumie jestem przeciwnikiem agresywnego zwalczania regionalizmów i robienia nas takimi samymi. Wolę mówic po swojomu a nie tak jak nakazuje gramatyka Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul tania prowokacja 24.01.09, 06:11 Wiadomo, że jak się mówi po polsku - należałoby mówić poprawnie. Chyba nikt z tym nie będzie polemizował. Osobną rzeczą są wspomniane wyżej regionalizmy. Raczej jestem za ich pielęgnowaniem. Ot choćby taka tabliczka w SM (hipotetyczna): "Miejsce parkingowe Serwisowi". Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 miejsc parkingowych u nas dostatek, 24.01.09, 07:21 ale te dwa jeszcze możemy przyjąć, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś