Dodaj do ulubionych

Podwyżka funduszu remontowo-budowlanego

21.12.06, 20:23
Zastanawia mnie kto zrobił przekręt na skandalicznie wysokiej podwyżce
składki na fundusz remontowo-budowlany.
Podwyżka o 250% to jakaś paranoja. Jakoś nie pamiętam aby trafiła do mnie
obiegowa karta do głosowania akurat w tym temacie.
Pokazci mi Państwo inną, podobna do naszej wspólnote mieszkaniową w której
stawka jest tak horrendalna. Typowa stawka waha się w granicach 0.35-0.45
PLZ/m2 mięsiecznie.
Czyżby zapracowało lobby mieszkańców budynku 78, którzy chcą sobie za nasze
pieniądze ocieplić cały budynek?
Obserwuj wątek
    • chrobry_gdansk Re: Podwyżka funduszu remontowo-budowlanego 22.12.06, 09:57
      I w tym momencie jak czkawka odbija się krytykowany już na tym forum sposób
      głosowania nad planem gospodarczym (głosowanie hurtem na całą listę, zamiast na
      poszczególne pozycje planu).
      Tak znacząca, 250% podwyżka wpłat na FRB została bardzo sprytnie zakamuflowana
      właśnie w takim hurtowym wykazie prac do wykonania w 2006 roku, między
      deskowaniem ogrodzenia, montażem zaworu czy szczelinami dylatacyjnymi (prosze
      przyjrzeć sie uważnie tabelce).
      Właściciele niektórych mieszkań, bedą zmuszeni wpłacać rocznie 1300 PLZ na ten
      fundusz. Prawie jak Spółdzielnia Mieszkaniowa.
      • 1lepek Re: Podwyżka funduszu remontowo-budowlanego 22.12.06, 20:52
        Po pierwsze to podwyżka o 150%, nie o 250% (owszem, obecna stawka wynosi 250%
        stawki ubiegłorocznej).

Po drugie podwyżka nie była zakamuflowana, tylko jest 11. punktem planu
        gospodarczego.

Ja kartę do głosowania dostałem poleconym (na zebrania nie chodzę, bo nie widzę
        sensu marnowania czasu na sześciogodzinne pyskówki i wysłuchiwanie w kółko tego
        samego). Nie mogę natomiast znaleźć protokołu z głosowań - jestem ciekaw, które
        uchwały przeszły i jakim stosunkiem głosów (może ktoś odszuka i zacytuje?).

Pozdrawiam.
        • chrobry_gdansk Re: Podwyżka funduszu remontowo-budowlanego 23.12.06, 22:13
          Rzeczywiście, ma Sąsiad rację. Podwyżka z 0.4 PLZ na 1.0 PLZ to dokładnie 150%.
          Spojrzałem na niby wyniki głosowania: za przyjęciem planu gospodarczego
          głosowało 0.5674, przeciw 0.0839, wstrzymało się 0.03
    • ananas75 Re: Podwyżka funduszu remontowo-budowlanego 26.12.06, 19:52
      chr82 napisał: ...
      >1. Pokazci mi Państwo inną, podobna do naszej wspólnote mieszkaniową w której
      > stawka jest tak horrendalna. Typowa stawka waha się w granicach 0.35-0.45
      > PLZ/m2 mięsiecznie.
      >2. Czyżby zapracowało lobby mieszkańców budynku 78, którzy chcą sobie za nasze
      > pieniądze ocieplić cały budynek?
      ad1..fundusz remontowy - 0.8 zl * m/2
      f-sz rem.docielpen - 0.35zl * m/2
      domofony-remonty - 0.4 zl
      oplata za winde - 0.4 zl * ilosc osob zameldowanych
      ... to sa stawki funduszu remont. za sciana czyli w spoldzielni,,rozstaje,,
      fakt ze to nie wspolnota a wielki moloch i fakt ze to juz stare budynki
      ale lepiej dmuchac na zimne i pamietac ze nasze mieszkania sa z dnia na
      dzien starsze i prosze nie marudzic bo na biednych nie trafilo......
      ad2... jakie nasze pieniadze..wszyscy za to placimy..
      pozdrowienia i zyczenia swiateczne dla wszystkich mieszkancow naszej wspolnoty
      • chr82 Re: spółdzielnia 27.12.06, 14:48
        prosze czytać ze zrozumieniem. prosiłem o wskazanie mi podobniej do naszej
        wspólnoty mieszkaniowej, a nie totalnie innej spóldzielni mieszkaniowej. jakbym
        chcial wywalac w bloto horrendalne sumy na fundusze remontowe to zapisalbym sie
        wlasnie do takiej spoldzielni mieszkaniowej a nie kupowal mieszkanie na
        prywatnym osiedlu. mnie po prostu nie stac.
      • smarc Re: Wypowiedzenie dla spółdzielni 01.01.07, 23:25
        Informuję sąsiadów, że 29.12.06 złożyłem pozew przeciw Gminie, która twierdzi,
        że to Akademicka Spółdzielnia Mieszkaniowa zrealizowała osiedle. Miałem już dość
        tych oszustów od pomroczności. Bo wystarczy zajrzeć do bilansów w Sądzie
        Rejestrowym dla ASM i ASM BI sp z oo.oraz Inpra. za rok 2005 i zobaczyć gdzie
        fundusze uciekają. Chcą nam wmówić, że my kupiliśmy tylko powietrze, bo ściany
        kominiarz zapisał dla spółdzielni w 1996 r. To nowa forma własności lansowana
        przez PO-spółdzielnia z dominiami wspólnot płaconcymi na ich prezesów i
        pracowników. Po obrobieniu państwa politycy kwestionują już własność. Mój lokal
        nie jest wspólny tylko dla (mnie i żony), bo tylko na mnie sufit i ściany mogą
        się zawalić na głowę. To ja kupowałem i płaciłem za każdą cegiełkę Inpro I ASM
        BI sp. z oo. Mam wiec prawo powiedzieć WAM DO WIDZENIA KOCHANI! Szczęśliwego
        Nowego spółdzielczego roku 2007.Ostrzegałem przed tymi oszustami.Zrobiono z Was
        nie tylko lokatorów, ale i upośledzonych umysłowo. Bo tylko takich inni
        wyręczają w zawarciu umowy o zarządzanie i obcy wybierają takim Prezesa. Niech
        ktoś zdobędzie protokół z głosowania, albo listę głosujących. Ja chciałem nawet
        za ksero zapłacić, ale Pan K. Sz nakrzyczał na Panią Prezes!Zarządzanie obcą
        własnością przez spółdzielnię od 2 lat jest wykroczeniem karalnym nawet paką! To
        groźna mafia, a WY zachowywaliście się tak jak ci uczniowie w szkole gdy kilku
        łobuzów udawało , że gwałcą koleżankę! Szybciej budynki się zawalą niż
        zrozumiecie! Polecam okna z nawietrzakami i Wiedzę i życie Nr10/06 o Pytii!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka