pragmatyk1 07.11.05, 12:31 To pytanie dla wszystkich , którym na sercu leży dobro jej mieszkańców. Oczekuję na propozycje. Zapraszam na pocztę jeżeli macie jakieś wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 07.11.05, 12:43 Przyjacielu wielkie dzięki,ale to co proponujemy jest niezbyt popularne w Lublinie.Nie boimy się.Pisz do mnie na pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 08.11.05, 21:15 A może śą zdolni informatycy,którzy stworzą porządną stronę,fotograficy zilustrują itd.Potem trzeba będzie adres porozsyłać. Ale to wszystko mało. Odpowiedz Link Zgłoś
ole707 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 10.11.05, 18:33 Ziemi Chełmskiej jako takiej nie ma. Duża część za Bugiem.Reszta na terenie wrogiego woj. lubelskiego. teraz byle powiat mówi o "Ziemi" np. Ziemia Włodawska lub Ziemia Zamojska. Nie ma teraz w strukturze państwa jednostki terytorialnej pod nazwą "Ziemia.". Cio może łączyć Zamość z Chełmem?? Na dodatek "Zamość położony we wsi Skokówka na Ziemi Chełmskiej" ciągle wygrywa rywalizacje z Chełmem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 10.11.05, 19:53 Przyjacielu nie trać ducha.To,że nie je3st napisane,to nie znaczy,że ludzie nie mają świadomości istnienia naszego regionu. Chcesz się poddać?OK.,ale nie ja Odpowiedz Link Zgłoś
intermatteo Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 05.01.06, 02:20 Dobre. To najpierw chcecie rozebrać ziemię Włodawską i Zamojską (bo to one zagarnęły wasze wielowiekowe terytorium. Następne kroki - podzielenie Lubelszczyzny, a potem co, zechcecie dzielić Europę?? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 26.03.06, 15:34 Wracam do roboty. Zasadnicza uwaga o dzieleniu Lubelszczyzny. Dla większości ludzi istnieje świadomość okolicy w promieniu ok.50 kilometrów.Popytajcie znajomych.Poza tym obszarem istnieją tylko szczególne punkty,większe miasta lub miejsca związane z osobistymi przeżyciami.Jestem niemal pewien,że dla większości Chełmian Lubelszczyzna w Twoim ujęciu jest tylko pojęciem administracyjnym,a poza tym niemal ćwierć wieku ponownego istnienia jednostki administracyjnej związanej z Chełmem odbudowało w jakimś stopniu pojęcie Chełmszczyzny.Patriotyzm lokalny jest siłą która wiele może,ale teraz jest na siłę niszczony.Kto przede wszystkim jest za istnieniem obecnego woj,lubelskiego - ludzie związani z Lublinem,bo gdyby Lublin znowu stał się tzw.małym wojewódzkim,to straciłby i na znaczeniu, i straciłby dużą część forsy.Popatrzcie na forum Rzeszowa - jak większość rzeszowiaków chce anektować tereny przyległe,a jaka argumentacja - Rzeszów ma być większy.Podobnie jest z Lubelakami. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 27.03.06, 07:36 Co było a nie jest nie pisze sie w rejestr. Każdy region mial swoje 10 minut, Mielismy (Chełm i Zamość) swoje najlepsze lata (1975-199?). Zamość ten okres świetnie wykorzystał. Było wielkie budowanie mieszkań (5oo rocznie), rozwiązanie wszystkich problemów komunalnych , szpital, wielka renowacja sTAREGO mIASTA, ULICE NOWE, bardzo duza sieć handlowo-usługowa, rozwój przemysłu - Metalplast,POM. W Nowej POlsce ? Przemysł upadł, inne sprawy rozwojowe - staneły. I w mieście CH i w mieście Z. Może nad tym koncentrujmy swoje dyskusje. m Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 18.04.06, 05:27 Do pragmatyka1.. Czy w sposób tajny chcesz promować Ziemię Chełmską. Czy to chodzi tylko o Ziemię Chełmską własności A.Sawy? Jeśli tak to nie mam nic przeciw temu. Jeśli zaś o prawdziwą Ziemię Chełmską ... nie piszę się by gdzieś pisać, jak tu jest miejsce pisania. Tu zadany został temat. Ziemia Chełmska to też moja ziemia - często tam przejeżdżam. m Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 20.04.06, 22:55 reklama reklama reklama!!! www.plama.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 20.04.06, 23:26 Wielkie dzięki za informację.Niestety kiepski ze mnie operator liczydła i muszę czekać na ludzi sprawnych w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
pep-per Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 27.04.06, 23:58 Z innej (wrogiej?) beczki: były kiedyś propozycje, żeby promować w Europie Lubelszczyznę (w szerokim tego słowa znaczeniu; w tym również Ziemię Chełmską). Wymyślili sloganik reklamowy w stylu: "Lubelszczyzna - najbiedniejszy region Unii Europejskiej? Przekonaj się sam". Reklama miała krążyć w stacjach tv, prasie, internecie, ewentualnie na billboardach. Dlaczego nie wypaliło? Nie mogli znaleźć kasy... A pomysł był dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 28.04.06, 00:22 Nie biedę reklamować,a perspektywy,poczytaj rozmaite fora,ile tam narzekania,a jak mało myślenia i konstruowania projektów na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 29.04.06, 08:29 Awww.supertydzien.pl/index.php?id=3572&abcd=archiwum&wyd=49(214)&rodz=aktualno%C5%9Bci moze tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 29.04.06, 08:41 Tak,napewno.Ale oprócz tego my obywatele.Ja teraz przy okazji wizyt na rozmaitych forach wtrącam trzy grosze na temat Chełma i czasami przynosi to efekt w postaci dłuższej wymiany zdań/nawet często bez pyskówek/. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 29.04.06, 22:50 Nawet Lepper daje tu dobry przykład, już zaprzestał połajanek. m Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 29.04.06, 23:10 Pep-per. Zwróciłeś uwagę na niezwykle ważną sprawę. Jeśli żebrak zbiera pieniądze ma wygląd narkomana jest zaniedbany i tylko woła o forsę - napewno jej nie dostanie. Ten sam żebrak wymyty , uczesany, w czystej odzieży mówiący o biedzie losowej (choroba, śmierć w rodzinie) podkreślający, że żebranie nie jest jego zajęciem lecz koniecznością chwili, mówiący o sposobach wychodzenia z nędzy - zyskuje zrozumienie i od czasu do czasu jakiś datek. Tak samo z tą Polską B. Promujemy biedę... biedę, podkreślamy że pomoc nam sie nalezy (jak psu buda) zamiast koncentrować sie na promocji tego co mamy tu dobre, co można sprzedać i na tym zarobić, co na tym terenie można korzystnie zainwestować, zamiast przygotować tereny do zainwestowania (uzbrojone w media i infrastrukturę techniczna), .... itd. Wiemy o co chodzi. My wiemy ... ale jakoś nie widzą zarządzający regionem i gminami. A jeśli do tego dodać powszechną nieudolność, niegospodarność, brak myslenia kategoriami potrzeb całego regionu (nie tylko jak teraz koncentrowaniu sie na "aglomeracji") - mamy to co mamy. Nawet rząd nie będzie z regionem liczył się , z jego potrzebami, jeśli nie ma tu przykładnych działań i starań o poprawę sytuacji, o tworzenie miejsc pracy i o poprawę warunków życia miejscowej , a także warunków wypoczynku dla turystów, kuracjuszy czy też chcacych tu sie osiedlic. m dl Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 29.04.06, 23:57 W biedniejszych regionach aglomeracja jest swego rodzaju pijawką.Nie specjalnie,po prostu z racji wielkości.Dlatego reforma 1999 roku jest dla tych regionów szkodliwa.Tłusty przeżyje,chudy z głodu zdechnie.Tereny na wschód od Wisły mają trudności z przebiciem się do świadomości zachodniej/polskiej i unijnej/.I co teraz ewentualnie u nas zobaczą - Lublin,Rzeszów,Białystok,a reszta - reszty nie ma. Do tego dochodzi to co napisałeś - promowanie biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 01.05.06, 20:54 Zaczęliśmy się reklamować.Zazdroszczę trochę forum roztocze,ale kierunek na podawanie wszędzie gdzie się da zaproszeń w nasze okolice jest dobry.Podawajcie linki na zdjęcia,informacje i zachęcajcie.Ciepło jest,a przyroda u nas wyjątkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Przydatne linki 04.05.06, 22:24 www.google.com/Top/World/Polska/Regionalne/ Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Przydatne linki 05.05.06, 01:02 Chyba masz dobry pomysł.Takie przypominanie linek do informacji jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Przydatne linki 05.05.06, 05:54 Tam jest skarbnica wiedzy o regionach. pzdr mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Przydatne linki 24.05.06, 18:12 No i popatrzcie Wojsławice się znowu odezwały. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Przydatne linki 24.05.06, 21:04 Tam jest skarbica wiedzy o regionach. Adres:www.google.com/Top/World/Polska/Regionalne/ Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Przydatne linki 25.05.06, 10:02 Masz rację i dlatego propaguję przyklejony wątek o linkach o regionie,mieście.Niech nie niknie,a właściciel niech czyści ze zbędnych postów.Może to nie miłe,ale dajmy sobie i innym źródło wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Przydatne linki 08.06.06, 20:20 A ja jednak czekam na swoim forum na pomysły,może wariackie,ale przynajmnie inne niż te obecne,które nie dają efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Przydatne linki 11.06.06, 11:51 W dziale turystyka,na forum Polska wrzuciłem do wyszukiwania temat Chełm.no i trochę mało.Trzeba byłoby zadbać o zawartość chełmską tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Euro 2012 okazja do promocji 21.04.07, 08:04 Czy znajdziemy pomysły i energię? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Euro 2012 okazja do promocji 09.09.07, 21:39 No i cisza.Nawet nie to,że na moim forum,ale w temacie.A w czasie wyborów były takie wspaniałe zapowiedzi pomysłów. No to do następnych wyborów. Spokojnych snów wybrani,bo następnym razem chyba na was nie zagłosujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Przydatne linki 14.07.07, 07:21 Promocja regionu to zadanie - władz samorzadowych, biznesmenów i regionalistów. Siły musza być połączone. Nie ma co liczyć na (szeroko rozumiany) - Lublin i jego wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrzr jak się promować 25.09.08, 19:48 cóż mogę o tym mówić poprzez przykład jak tego nie robić. przykład z mojego podkarpackiego podwórka. Oto na przykład Przemyśl - wegetujące trochę miasto na bliskim mi Podkarpaciu - poprzez postawę swoich władz samorzadowych - straciło szansę na organizache dwóch ciekawych festiwali - Kultury ukraińskiej i festiowal Galicja. Dlaczego ?? poprzez głupia postawę ich władz i kłebiących się wszelakich "izmów" - od katolickiego nacjonalizmu po ksefofobię (izm:) I nie wykorzystywanie walorów naturalnych - pięknego położenia, i zadbania o pozostałości historycznej , poaustriackiej twierdzy fortowej. Bo np wydawanie samych barwnych folderów - przy takie postawie to stanowczo za mało. Nie znam walorów ziemi chełmskiej - bo moje poznanie tamtych terenów kończy się na Lubleszcyznie w tym Lublinie (pieknym !!!!) , pojezierzu włodawskim (niegdyś dziewiczym, grzybnym i przepięknym ) i ...cudownym pałacu w Kozłówce.... ale domyślam się głównych walorów - przyrodzie, charakterystycznej kresowości mogącej być egzotyczną dla ludzi z Polski centralnej oraz pograniczoności kultur - polskości i ukraińskości !!! Więc promocja powinna polegać na wszelkich metodach eksponowania tych walorów... Pozdrowienia z fora "Podkarpacka uKraina" - adminowanego przeze mnie wśród forów podkarpackich :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: jak się promować 15.10.08, 15:02 Piotrze,mam drobny komentaż do ostatnich kretynizmów - donald - kaczor w Brukselii. No i tylko sie trzeba śmiac. Pozdrawiam i namawiam do optymizmu. Ja jestem przekonany,że uda sie nam,bo i Ty jesteś zwolennikiem rozmowy,namówić do organizowania i pozytywnego nastawienia do imprez tzw.transgranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: jak się promować 24.05.10, 08:24 Biłgorajskie Centrum Kultury pod dyrekcją artysty Stefana Schmidta wydobywa skutecznie na światło dzienne dzieła miejscowych twórców kultury: wyroby rękodzielnicze (sita, wyroby z wikliny, pisanki,kilimy..),prace miejscowych rzeźbiarzy i malarzy. Niby nic nowego, bo to zadanie zarządzających kulturą. Ale "przykładność" Biłgoraja mierzy się: - promieniującą na całą Zamojszczyznę ożywioną działalnością kulturalną Fundacji KRESY 2000 Domu Służebnego Polskiej Sztuce Słowa Muzyki i Obrazu w pobliskim Nadrzeczu, - licznymi imprezami kulturalnymi związanymi bezpośrednio z historią i kulturą Ziemi Biłgorajskiej. Wczoraj była taka edukacyjno-historyczna impreza pn. "Żałosne", przypominająca historię życia sitarzy biłgorajskich, we fragmencie pożegnania sitarzy wyruszających w świat daleki ze swoimi wyrobami. - aktywnym środowiskiem literackim - miejscowych pisarzy i poetów, - dokumentowaniem działalności kulturalnej przez wydawanie specjalistycznych almanachów, jednym z nich są "Biłgorajskie Widnokręgi". W numerze 1/2000 prezentuje się grupa literatów - Biłgorajska Plejada Literacka.Jak pisze Pan Stefan Szmidt w przedmowie do tego almanachu, jest tym sposobem "świetnie promowana nasza lokalna kultura i samo miasto". Przepisałem - jako dowód - aktualny w treści wiersz uroczej poetki (była na stoisku poetów na imprezie ŻAŁOSNE) Pani Haliny Ewy Olszewskiej: Miejsce przeklęte lecieli z Warszawy trochę osobni ale razem z kwiatami do Katynia w sobotni ranek słońce zaspało we mgłach byli już blisko gdy nagle czas stanął dęba i runął w dwa ognie ponad granice cierpienia i nic już tylko cisza na zgliszczach nie zdążyli zapalić zniczy zapalono im już tylko żałobne marsze modlitwy fotografie biografie i łzy Polaków ponad podziałami Odpowiedz Link Zgłoś
kredowy_misio Re: Jak wypromować Ziemię Chełmską? 25.05.10, 20:04 No i mamy promocję Chełma. Dzisiaj w związku z likwidacją ostatnich połączeń dalekobieżnych do/z Chełma pojawiły się stosowne artykuły. Np. ten www.rynek-kolejowy.pl/16088/Chelmskie_bez_TLK.htm. Odpowiedz Link Zgłoś