Dodaj do ulubionych

nie wiedzą gdzie leży Chełm

20.04.06, 22:06
Czy wy też tak macie-mówicie skąd jesteście ludziom spoza woj.lubelskiego,
i...niestety większość nie za bardzo wie gdzie leży Chełm!!Coś kojarzą
Chełmno,Chełmża,może północ,południe Polski.Coś nie za bardzo głośno o naszym
mieście w Polsce.Wiem, wiem -to też źle świadczy o ich znajomości
geografii,ale jednak...
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 20.04.06, 22:32
      Ludzie z Lublina dziwią się,że w naszej okolicy niewielu inwestorów i zadałem im
      to samo pytanie o cały region.
      Niestety marketing leży,a ważne/np.sejmik/tylko stołki i koryto.
    • marner Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 20.04.06, 22:42
      Uspokoję - są ludzie spoza woj. lubelskiego, którzy wiedzą gdzie leży Twoje miasto. Mało tego - znają część tamtejszej historii. Pozdrawiam z zaprzyjaźnionego Świnoujścia.
      • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 20.04.06, 23:20
        To pocieszające,ja z kolei wiem gdzie Świnoujście,ale wiesz,że nie chodzi o
        jednostki.Ostatecznie ok.70-cio tysięczny Chełm nie jest małym miasteczkiem,jest
        na ważnej trasie Warszawa-Kijów.
    • marner Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 20.04.06, 23:52
      bruzyna - gdybym myślał podobnie jak kaczyńscy bracia, pewnie zagnałbym Cię do sądu za obrazę - jakąś tam ... - zarzut nieznajomość geografii. Masz szczęście - myślę trochę inaczej. Mam pogodny charakter. Pozdrawiam!
      • bruzyna Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 21.04.06, 08:58
        dlaczego mnie? Może raczej tych co nie wiedzą!Również pozdrawiam
        • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 22.04.06, 11:25
          Powiedzcie jak to jest.Przed chwilą przeglądałem rozmaite fora i na większości z
          nich narzekania i pytania na temat informacji turystycznej,reklamy
          miasta,ściągnięcia turystów.Czyli nie tylko my mamy ten problem.Nie wiem jak
          Wy,ale mnie to nie poprawia humoru.
    • agnies_77 Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 21.04.06, 01:39
      też tak miałam kilka razy...Skąd jesteś? z Chełma. A gdzie to jest???(i wielkie
      zdziwienie). Jak mówiłam, że koło Lublina, to dopiero kojarzyli(ale też nie
      zawsze);(

• tociekawe Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 24.04.06, 18:34
      Bardzo często tak własnie jest jak piszesz. Mozna powiedzieć ,że na 10 osób
      słyszących nazwę"Chełm" , 9,5 nie ma pojęcia gdzie to jest. Starsze pokolenia
      kojarzą czasem z PKWN-em ale generalnie mieszkamy w czarnej dziurze. Mam na to
      swoja teorię: władze miasta i sfery rządzące nie reklamuja Chełma bo w takim
      zapomniamym miejscu lepiej się kręci tzw. "lody". Po co rozgłaszać? Jeszcze
      ktos sie zacznie baczniej przygladać.
      • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 24.04.06, 22:14
        To,że ktoś nie robi reklamy nas nie zwalnia z naszego obywatelskiego obowiązku
        czynienia tego samemu.Nie wiem jak to robić.Może na początek rozsyłać linki na
        stronę ze zdjęciami Chełma.Całkiem ładnie nasze miasto wygłąda na zdjęciach
        forum Lublin zdjęcia.Dodatkowo linki "forumowe".Inni to robią.Ja muszę
        podszkolić się w tej dziedzinie.Po takim wysłaniu będziemy te wątki
        podnosić,żeby były wysoko.
        • tociekawe Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 17:26
          iście pozytywistyczne podejście do tematu- praca u podstaw, ale zawsze to
          jakies rozwiązanie. Mnie troche przeraża fizjonomia prezydenta miasta z
          nieszczerym uśmiechem , która wita otwierających witryne Chełma
          www.chelm.pl/
          • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 17:37
            Nie do mnie należy obrona Grabczuka,ale pokaż swoją fizjonomię.Ciekawe co inni
            powiedzą o Tobie.
            • kochamchelm Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 18:00

• andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 19:33
                A kim Ty jesteś dzieciaku?
                • kochamchelm Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 19:40
                  Ja jestem młodym "komuszkiem", który stara się nawrócić na dobrą ( czyt.
                  właściwą ) drogę takie moherowe mózi jak Twój i Prezia Grabego awasie!!!!!
                  • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 19:41
                    No to jedyne co można powiedzieć - komuchy do zoo lub rezerwatu.
            • tociekawe Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 26.04.06, 16:24
              "Drogi" Andrzeju, nie dalej jaki kilka postów temu zarzucileś mi brak wyczucia
              ironii,teraz chyba Tobie zabrakło poczucia humoru. Mam wrażenie ,że albo za
              wszelka cenę ( nawet cenę osobistych nieuprzejmości) chcesz stymulowac to
              forum do dyskusji ( czyt. pyskówek), albo jesteś po prostu megalomanem
              pragnącym wciąż i wciąż zwracac na siebie uwagę forumowiczów. Ponadto wydaje mi
              się ,że Twoje prowokacje forumowe znacznie zaniżają poziom toczacych się tu
              dyskusji, często ciekawych, pomimo ,a może, dzięki udziałowi w nich osób z
              młodszego pokolenia , które Ty tak pieszcotliwie nazywasz dzieciakami i
              odmawiasz im prawa do wymiany poglądów. A wracajac do fizjonomii. Mogę Ci
              pokazać moją twarz ale w niczym to nie zmieni faktu ,że nasz prezydent pogrążył
              i pogrąża nadal nasze miasto szydząc ze stawianyh mu zarzutów i upublicznianej
              prywaty jego działań. Dlatego uważam ,że strony internetowe miasta nie powinny
              otwierać się wizerunkiem pana prezydenta.Pomijajac już fakt ,że to ,wg mnie,
              objaw samouwielbienia pana Grabczuka i zalatuje folklorem.
              • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 26.04.06, 19:55
                A jak ocenisz to co piszą k.c. i jemu podobni?
                • tociekawe Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 27.04.06, 13:47
                  Po pierwsze , w/g mnie, k. c. ma cos osobiście do Ciebie, po drugie tchną
                  desperacja jego niektóre wypowiedzi.Chamstwa na pewno nie powinno sie
                  tolerowac , ale niesprawiedliwości, złodziejstwa , łamania i naginania prawa
                  także.A jednak zgadzamy sie na takie traktowanie nas przez władze miasta.Może
                  k. c. w ten sposób wyraża swoj protest. Może Ty jesteś juz na kolejnym etapie
                  wkurzenia na zaistniałą sytuacje i kombinujesz jak polepszyć, a k. c. pieni się
                  i poniekąd go rozmuniem, podobnie jak i Ciebie. A przynajmniej staram
                  się.Jednego jetem pewna; pieniactwo i pyskówki to zły sposób na zużtkowanie
                  energii własnej. Jeśli ktoś Cię wkurza na forum , po prostu go zignoruj.
                  • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 27.04.06, 16:34
                    Zgoda,ale popatrz na ilu wątkach spotyka mnie ....
                    • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 27.04.06, 16:56
                      Mnie rozmaite kc już od czasów komuny nie interesują
      • marner Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 23:04
        Przed Tobą wspaniała okazja - już niedługo wybory samorządowe - głosuj na ludzi, którzy będą promować Chełm nie tylko w kraju, ale też i poza. Tylko głosuj tak, aby nie było jesiennej powtórki.
        • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 23:26
          Z głosowaniem jest "drobny" problem.Niestety wielu rozsądnych ludzi nie chce
          aktywnie uczestniczyć w polityce.A znaczna część tych co uczestniczą,to nie są
          rozsądni.
          • marner Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 23:41
            Tak - to stara prawda, ale im częściej będziemy mówić na ten temat, może odsuniemy w niebyt fakt, że o Twoim, lub moim losie decydować może coś z nadrukiem hojarska.
            • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 23:54
              Myślisz o tej z samo....?
              Dlaczego na koniec dnia psujesz humor przypominając tych psujów?
              • marner Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 26.04.06, 00:13
                Oczywiście, że o tej samej - nie wyobrażam sobie ludzi tego pokroju, którzy mają jakikolwiek wpływ na mój los. Daleki jestem od psucia humoru - jedynie co, możesz wybaczyć. Widzę, że narazileś się miłośnikowi Chełma - powiedz co oznacza "asawa's"?
                • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 26.04.06, 00:25
                  Przepraszam,ale nie chce mi się przeprowadzać egzegezy tego typu określeń na mój
                  temat.Nie będę się kłócił z dziećmi.
                  Niestety pisy narozrabiały i nie ma co narzekać na współwinną platformę.Lepery
                  jeszcze nam popsują humoru.
    • kasiulek70 Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 19:43
      Oj widzę że macie ten sam kłopot co my w Jastrzębiu Zdroju nie bardzo lubicie
      swoich "rządzących" to tak samo jak u nas choć muszę się przyznać że wasz
      prezio i tak jest bardziej fotogeniczny niż nasz co wcale nie oznacza że dobrze
      zarządza miastem;)
      • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 19:52
        Kasiulek dla mnie nie jest problemem lubić czy nie,ja lubię konkrety.Na temat
        konkretnych zarzutów mogę z prawie każdym dyskutować.
        • kochamchelm Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 20:54
          Chcesz dyskutować asawa'sie ? Oto pyt. 1: Dlaczego prezio Graby zlikwidował SSE
          Chełm?
          2. Dlaczego wolał zbudować ulicę Szpakową, a nie np. Chłodną, czy też Kurpińskiego?
          Na początek tyle....)
        • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 21:41
          Napisałem,że prawie z każdym.
          • kochamchelm Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 25.04.06, 21:51
            I oto cały intelekt asawasa
    • pol_aroid A skąd maja wiedzieć? 26.04.06, 08:17
      A skąd mają znać Chełm? W podręcznikach z historii - prawie nie ma, w
      podręcznikach z geografii - parę słów. Był wątek "znani ludzie z Chełma", z
      którego mozna wywnioskować, że tak naprawdę ich nie ma. W literaturze? Dajcie
      przykład książek, w których akcja dzieje się w Chełmie lub wspomina się w niej
      o Chełmie. Tak naprawdę to Chełm znaja tylko Ci, którzy maja tutaj jakieś
      powiązania rodzinne.
      • avalon111 Re: A skąd maja wiedzieć? 27.04.06, 19:10
        Nie wiem czy to dobry sposób, ale ja dzięki temu wiem gdzie leży: Przemyśl,
        Konin, Legnica, Krosno, Łomża...są to miasta które w latach 1975-1999 były
        województwami, czyli przez 24 lata. Nie znam szczegółowej historii tych miast,
        nie zauważyłam, aby były opiewane przez literatów i na dodatek mają podobne
        parametry(przynajmniej niektóre) jak nasze miasto.

P.S.
        A jeśli chodzi o fakty historyczne, to Chełm zasłynął jako kolebka tzw. władzy
        ludowej i Manifestu Lipcowego(chociaż mam trochę wątpliwości czy w obecnej
        dobie o tym wspominać).
        • andrzej.sawa Re: A skąd maja wiedzieć? 27.04.06, 22:15
          Historia jest historią,ale Chełm ma wystarczająco długą historię,zeby
          przypominać znacznie milsze kartki z przeszłości.
        • tociekawe KONKRETY! 28.04.06, 08:46
          Proponuję zatem: wpisujcie tu "plusy" Chełma, którymi można " sławić miasto" ,
          tylko bez takich tam "prożogowskich" cytatów. Co Wy na to?
          • andrzej.sawa Re: KONKRETY! 28.04.06, 09:01
            W XIII wieku stołeczny gród króla Rusi Daniela Romanowicza.
            • avalon111 Re: KONKRETY! 28.04.06, 20:00
              andrzej.sawa napisał:

> W XIII wieku stołeczny gród króla Rusi Daniela Romanowicza.

Załóżmy hipotetyczną sytuację, mieszkam w Poznaniu, nagle słyszę, że Gdzieś na
              wschodzie jakiś tam Chełm był stołecznym grodem króla Rusi i co??? to jest ta
              informacja która ma mnie zmotywować do przyjazdu do Chełma??? Większośc miast w
              Polsce była w przeszłości siedzibą większego lub mniejszego władcy, bo na tym
              to polegało, skupiał wokół siebie podanych i w ten sposób powstawały większe
              osady. A gdzie jest pozostałość tej siedziby??? Zamek? Gród? czy chociażby
              szczątki?? Nie ma! Więc co ja jako turysta mam zwiedzać? Mam przyjechac do
              Chełma i napwać sie jego historią? to moge zrobic siedząc wygodnie w domu i nie
              ruszając się z miejsca. Powiedzmy sobie szczerze- Chełm nie jest i nie będzie
              zagłebiem turystycznym pod względem posiadanych zabytków, bo nie ma ich zbyt
              wiele a te co ma są dość powszechne.
              • andrzej.sawa Re: KONKRETY! 28.04.06, 20:50
                Akurat kwestia króla Rusi jest słabo znana i jako ciekawostka ma sens.Nie wiem
                dlaczego turystyka ma być tylko do budowli?
                Kilka obiektów architektonicznych w Chełmie jest niewątpliwie ciekawych,a
                dodając do tego ich historię,to może to być atrakcja.
                My, Chełmianie musimy skomponować ofertę turystyczną z rozmaitych elementów,z
                których kilka jest unikalnych.
    • agnies_g Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 28.04.06, 10:46
      W Warszawie na kilkadziesiąt osób w mojej firmie tylko chyba 2 osoby wiedziały
      gdzie leży Chełm (w tym jedna z rodziną w pobliżu Chełma).
      • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 28.04.06, 11:14
        No to rub propagandę,ja jadąc na spotkania handlowe czasami biorę materiały o
        Chełmie z Urzędu Miasta.
        • andrzej.sawa Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 28.04.06, 11:28
          Oczywiście rób.
        • agnies_g Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 28.04.06, 11:28
          no teraz to już wiedzą! wytłumaczyłam im
        • kochamchelm Re: nie wiedzą gdzie leży Chełm 28.04.06, 11:29
          Do szkoły asawasie - wstyd mi za Ciebie podobno kończyłeś I LO a "rób" piszesz
          przez "u"
          Wstyd dla Chełma i dla I LO....)))
          • agnies_77 do "kochamchelm" 28.04.06, 12:05
            a tobie nigdy się nie zdarza zrobić błędu i za szybko kliknąć..? czy po prostu
            chciałeś znaleźć kolejny pretekst do pyskówki... ja zaczynam się zastanawiać
            dlaczego tak mało osób pisze na tym forum, ciągle jakieś kłótnie,
            przepychanki,wyzwiska itd...a to chyba nie o to chodzi...ale może się mylę???
            • kochamchelm Re: do "kochamchelm" 28.04.06, 12:08
              Pragnę wyjaśnić, że robię to co w stosunku do innych forumowiczów robi
              "wszechwiedzący" A. Sawa - nasz forumowy "guru".
              Jeżeli poczułaś się urażona to bardzo Ciebie przepraszam.
              • agnies_77 Re: do "kochamchelm" 28.04.06, 12:27
                nie czuję się urażona, tylko denerwuje mnie to, że prawie każdy temat schodzi
                na inny bieg i kończy się kłótnią...Ty robisz to co A.Sawa w stosunku do
                innych, on robi to, co inni w stosunku do niego....i tak w kółko...
                • kochamchelm Re: do "kochamchelm" 28.04.06, 12:41
                  Owszem. Jest tylko mała różnica między moją skromną osobą a Sz. P. A. Sawa: ja
                  kłócę się tylko z A. Sawa, a ów Pan ze wszystkimi mającymi zdanie inne od "guru"
                  Pzdrawiam i życzę miłego dnia....))))
            • andrzej.sawa Re: do "kochamchelm" 28.04.06, 13:22
              Ja już się przyzwyczaiłem,choć to nie znaczy,że polubiłem.
            • andrzej.sawa Re: 28.04.06, 13:23
              Ja już się przyzwyczaiłem,choć to nie znaczy,że polubiłem.
              • agnies_77 najdłuższy post 30.04.06, 01:32
                tak przeglądam forum i widzę, że to najdłuższy post...
                • andrzej.sawa Re: najdłuższy post 30.04.06, 01:55
                  Powiem szczerze,że zazdroszczę,bo mnie nie udało się rozpocząć dłuższego wątku,a
                  parę razy próbowałem na podobne tematy.
                  Kiedyś proponowałem "przypiąć" wątek na temat rozwoju Chełma,promocji.Może tym
                  razem się uda.Ja to zrobiłem na swoim forum Ziemia Chełmska,ale tam strzeliła
                  dopiero setka.
                • bruzyna Re: najdłuższy post 30.04.06, 10:39
                  A to się cieszę, że udało mi się stworzyć taki wątek! Widać wielu osobom nie
                  jest obojętne, że w kraju tak mało słychać o naszym mieście.Chociaż fajnie by
                  było żeby jakiś wątek miał np.100 albo i więcej wpisów.Pozdrawiam długoweekendowo
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka