Dodaj do ulubionych

Co poprawić w mieście ?

30.12.06, 12:26
Obserwuj wątek
    • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 30.12.06, 12:51
      No właśnie.
      Ten wątek może być kopalnią wiedzy o potrzebach miasta dla naszych nowych władz.
      Na początek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=253&w=22844316&a=22844316
      Bo to ciągle nie daje mi spokoju.
      pzdr.
      i DOSIEGO ROKU
      • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 01.01.07, 03:09
        No to ściepa na schronisko dla psów i innych na czterech łapach.
        Oczywiście nie mam na myśli pijaczków wracających z upojnej zabawy.
        pzdr
        • 45b Re: Co poprawić w mieście ? 01.01.07, 09:11
          Andre , śledzę Twoje posty.Lubię Cię , są wyważone i bez nadmiaru jadu.Inicjatywa piękna ale nie tylko o pieniądze chodzi - propagujmy modę na psy ze schroniska ! Są cudowne i ta świadomość , że wyrwało się stworzenie z piekła ! Pozdrowienia !!!!!!!
          • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 11:37
            Najlepszym propagatorem tej idei jest mój kundelek ze schroniska właśnie. Super
            łachmyta i gangster osiedlowy. Rodzina za nim przepada a listonosze jakoś nie.
            pzdr
    • ole707 Re: Co poprawić w mieście ? 01.01.07, 20:20
      W okolicach godziny 15 nie można przejechać przez al IAWP od Ogrodowej do
      hotelu. Należy zacząć budować drogi!!! Przez ostatnie 20 lub nawet 25 lat miasto
      nie wybudowało żadnej nowej drogi. Ulic też nikt nie konserwuje. Pomniki nie
      wszystko załatwią!!!!
      • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 11:39
        No właśnie.
        Co z obwodnicami wokół miasta ?
        Kilka zaczętych. Czy jakaś będzie zakończona ?
        pzdr
        • karol1011 Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 15:52
          Do 2013 ma powstać obwodnica północna-kasa z budżetu centralnego na modernizację
          drogi Warszawa-Kijów...

Co do obwodnicy południowej-uważam że na obecną chwilę jest na nią jeszcze za
          wcześnie....ruch wiaduktem, aleją Armii Krajowej, aleją 1 AWP, Hrubieszowską
          odbywa się w zasadzie płynnie, nie licząc sytuacji gdy dochodzi do wypadków.
          Prędzej trzeba się zająć modernizacją przejazdu kowelskiego-gdy udrożni się
          przejazd między Kolejową a Rampą Brzeską zniknie problem zatorów na wiaukcie po
          wypadkach.
      • benjaminblimchen Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 21:56
        > (...) Należy zacząć budować drogi!!! Przez ostatnie 20 lub nawet 25 lat miasto
        > nie wybudowało żadnej nowej drogi. Ulic też nikt nie konserwuje. Pomniki nie
        > wszystko załatwią!!!!

1. Budować nowe i zająć się POLNYMI DROGAMI W śRODKU MIASTa!!! Mam tutaj na
        myśli chociażby takie ulice jak: Wierzbowa (boczna Rejowieckiej) Budowlana -
        ulice w środku miasta, a wyglądają jak XIXwieczne trakty! Ceramiczną też nie da
        się przejechać, na Kolejowej (na niektórych odcinkach) można urwać
        zawieszenie... o i przpomniała mi sie ulica Czerwonego Krzyża (2ga nitka) - z
        tych polnych!
        2. Zbudować parking na placu Kupieckim i przenieść przystanek busów na nowy
        parking przy 1AWP
        3. Wybudować wresczie jakiś sklep wielkopowierzchniowy. W takim Krasnymstawie w
        lutym ma być otwarcie Tesco a u nas NIC! straszy tylko pustkami i syfem plac
        pomiędzy Rejowiecką i Lubelską
        i z tego co mi teraz przychodzi do głowy, to byłoby na razie tyle. Tak więc nowa
        ekipa władzy ma pole do popisu, chociaż z tego co słyszałem to w radzie miasta
        mają wiekszosć ludzie Grabego, to może być problem z robieniem czegoś dla
        naszego miasta :(
        • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 22:46
          Obawiam się ze masz rację.
          Supermarkety były skutecznie blokowane, może nowi odblokują ?
          Jednak czarno to widzę.
        • lisia55 Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 22:49
          Na wierzbową chodzę pieszo bo mam blisko i z tego powodu moje zawieszenie jest
          bezpieczne.
          ;-)
          • lisia55 Re: Co poprawić w mieście ? 02.01.07, 22:50
            p.s.
            A dziury tam okropne !!!!
            • pafo1 Re: Co poprawić w mieście ? 03.01.07, 12:54
              Szanowni Państwo

Poruszacie słuszne sprawy, które są i mi bliskie.
              Ze swojej strony jako radny chcę zapewnić, iż zająłem się już częścią tych
              problemów składając odpowiednie interpelacje i propozycje rozwiązań.

W przypadku Pl. Kupieckiego (którego zdjęcie pełne śmieci prezentowałem podczas
              kampanii wyborczej na łamach lokalnej prasy) okazuje się, iż poprzednie władze
              w przygotowanym przez nie projekcie budżetu nie zapisały na tą inwestycję ani
              złotówki mimo, iż na dokumentację wydały 24 tys. zł ; zagwarantowały natomiast
              400 tys. zł na reorganizację ruchu przy Pl. Niepodległości koło „Gmachu”
              Z doświadczeń i eksperymentów drogowych poprzedniej władzy dostaliśmy min.
              rondo na ul. Pocztowej i utrudnienia w ruchu koło kina Zorza, chciałbym aby
              takie błędy nie były powielane dlatego na komisji budżetu wnioskował będę o
              zdjęcie tej „inwestycji” a środki przeznaczenie na wkład własny przy budowie
              parkingu na Pl. Kupieckim.
              Sądzę, iż inwestycja ta powinna być zrealizowana w przyszłym roku gdyż w
              obecnym kształcie nie wykorzystuje się refinansowania UE dlatego 2007 poświęćmy
              na napisanie i złożenie wniosków tak aby z większą liczbą inwestycji ruszyć w
              2008 roku.

Jeżeli chodzi o utrudnienia komunikacyjne w mieście to nie rozwiąże ich
              obwodnica północna, która obsługiwać będzie przede wszystkim ruch tranzytowy.
              Kluczem do rozwiązania naszych problemów w ruchu jest obwodnica południowa ale
              i tu okazuje się, iż poprzednie władze nie zrobiły w tym kierunku nic.
              Nie skarżąc się już na poprzednią ekipę chcę powiedzieć Państwu, iż podczas
              ostatniej sesji Rady Miasta zwróciłem się do władz o przygotowanie analizy w
              celu ustalenia ilości gruntów które trzeba wykupić, obliczenia średniej kwoty
              za m2 i oszacowania wielkości całkowitej kosztów jakie będzie musiało ponieść
              miasto tak aby radni planując budżet 2007 i kolejne mieli świadomość ile
              pieniędzy trzeba przeznaczyć na uregulowanie kwestii własnościowych bez których
              nie ma nawet co myśleć o inwestycji. Sądzę, iż jeżeli zabierzemy się już dziś
              za tą sprawę to po 3-4 latach może ruszyć budowa.

Na razie, bieżąco musimy posiłkować się synchronizacja ruch (tworzeniem
              zielonych fal itp.) o czym rozmawiałem z prezydentem Górnym i poruszałem też tą
              kwestię na sesji.

Serdecznie pozdrawiam Państwa i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku

Paweł Siepsiak
              • benjaminblimchen Re: Co poprawić w mieście ? 03.01.07, 14:09
                Co do placu niepodległości (z tego co się orientuję to ten przy gmachu) to
                przydałby sie tam jakiś parking. Ostatnio coraz trudniej tam o miejsce
                parkingowe.
                Mam nadzieję Panie Pawle, że uda się rozwiązać choć kilka z poruszanych tutaj
                problemów.
                • kwiat_paproci Re: Co poprawić w mieście ? 03.01.07, 16:56
                  A ja może uderzę w inną nutę, bo ja bym chciała by w mieście istniało coś
                  takiego jak życie kulturalne, by młodzież miała czym zająć się po szkole oraz by
                  mieszkańcy wyrwali się wreszcie z tego marazmu,w którym się pogrążają...
                  • avalon111 życie kulturalne 13.01.07, 21:02
                    W kwestii życia kulturalnego to ja bym chciała, aby premiery filmowe ukazywały
                    się na ekranie naszego kina w takim samym czasie jak pozostałych miastach. Bo
                    gdy już naczytam się wszelakich recenzji, to czasami mam wrażenie, że film już
                    widziałam albo też mija mi ochota na obejrzenie.
                    A teraz np. z chęcią obejrzałabym "Pachnidło"!
                    • kwiat_paproci Re: życie kulturalne 14.01.07, 22:53
                      Ech, ale tak już chyba musi być, bo nawet w Lublinie niektóre filmy są
                      prezentowane z 1,5 miesięcznym opóźnieniem niż w "metropoliach",więcco dopiero
                      wymagać od naszej mieścinki. Choć akurat Pachnidło puszczają bez zarzutu. A
                      pozostając przy kwestii kina, to chciałabym, żeby wydział kultury UM (a jeśli
                      niema czegoś takiego, to coś w tym guście) reaktywował DKF. Wydaje mi się, że
                      koszty nie byłyby takie duże, wszak każde mniejsze czy większe miasto ma coś
                      takiego. Zainteresowanie poprzednim klubem filmowym było przecież ogromne,no i
                      ludziom nawet chciało się za to płacić. Co do sali,to nie musi to być przecież
                      kino, z którego właścicielem były kłopoty. Przecież zarówno w sali
                      konferencyjnej UM, jak i biblioteki na partyzantów są projektory z dużymi
                      ekranami, które wg mnie w zupełności by wystarczyły.
              • eilee Re: Co poprawić w mieście ? 03.01.07, 19:47
                A ja myślę, że w Chełmie należy zmienić przede wszystkim jedną, podstawową
                rzecz, a mianowicie sposób myślenia naszych radnych i wszystkich rądzących
                miastem. Żeby po dojściu do władzy przestali myśleć o własnych interesach, a
                wreszcie zaczęli myśleć o tym, co można zrobić dla rozwoju miasta, bo przecież
                w tym celu zostali wybrani. Tylko wtedy bedzie szansa na pozytywne zmiany w
                Chełmie.

A co my mamy obecnie? Przeczytajcie w chełmskich gazetach relację choćby z
                jednej z sesji Rady Miasta. To przecież miejsce na rozmowy o problemach Chełma
                i jego mieszkańców, a zamiast tego sesje zamieniają się w bezsensowne kłótnie.
                Więc kto ma zająć się poprawianiem czegokolwiek w Chełmie???
                • bonifacy12 Re: Co poprawić w mieście ? 03.01.07, 20:55
                  a jak to sie dzieje,ze pan zajac bierze skadzs miliony na swoja szkole,a miasto
                  nie moze kasy zadnej znalezc? w chelmie nie ma nigdy porzadnego sylwestra na
                  miescie, nie ma wosp (zadnych fajnych koncertow) w duzo mniejszych miastach cos
                  sie dziej au nas nic. pozabierali nam wszystkie urzedy. zomar jak wymyslil ze
                  wybuduje wielka lodowke to tez nie w chelmie tylko w lublinie...
                  dlaczego tu komletnie nikt nie inwestuje?!
                  panie siepsiak- a moze jakies pomysly na miejsca pracy? co z ludzmy z wyzszym
                  wyksztalceniem? ja tu wrocilam po 2 latach za granica i juz mam dosc... po co
                  glupie teksty WRACAJCIE, jak nikt sie nie zastanawia co ci ludzie maja potem tu
                  robic
                  popatrzcie na ludzi na ulicach-mamy duzo mlodziezy(liceum itp) i starych ludzi
                  a ci ok 30 uciekli i raczej nie wroca...
                  prosze o wypowiedz pana siepsiaka lub innych ludzi, ktorzy nami rzadza i tu
                  zagladaja
    • ole707 Re: Co poprawić w mieście ? 05.01.07, 07:39
      Obwodnica północna uczyni z Chełma jeszcze większą dziurę. Jako praktyk uważam ,
      że Chełm nie wykorzystuje jednostek gospodarczych z poza miasta do rozwiązania
      wspólnych problemów. Wręcz trwa wojna między RZE a miastem. Tracą mieszkańcy.
      Włodawa jest o wiele sprawniejsza w tych sprawach. Projektowanie czegoś dla
      Włodawy to ułatwienia i pomoc władz. W Chełmie obojętność, a nawet wrogość i
      utrudnienia. Jak się to nie zmieni to i radni będą bezradni prezydent nic nie
      pomoże. Musi się zmienić nastawienie urzędników do wykonywanej pracy. W razie
      zainteresowania służę szczegółami nowym radnym.
      • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 05.01.07, 23:07
        Chyba nie rozumiem.
        Podzielam pogląd ze Chełm nie wykorzystuje swoich szans. Zawsze tak było.
        Ale co do tego ma obwodnica północna ?
        Mieszkam w tej okolicy i uważam że ruch na rejowieckiej jest zbyt intensywny.
        Szczególnie ciężkie samochody dają się we znaki.
        pzdr
        • pafo1 Re: Co poprawić w mieście ? 06.01.07, 23:42
          Szanowni Państwo

Pozwolę sobie odpowiadać w kolejności zadanych pytań;

Na wstępie dla Kwiat Paproci;

Jeżeli chodzi o życie kulturalne czy generalnie czas wolny dla młodzieży;
          W naszym programie wyborczym było dużo miejsca poświęcone tym problemom,
          moim wkładem jako koalicjanta komitetu Postaw na Chełm jest chęć wybudowania w
          Chełmie skyteparku i najprawdopodobniej w przyszłym roku miasto zajmie się tą
          sprawą, po drugie już 3 lata temu podczas tworzenia strategii Rozwoju Miasta
          prosiłem prezydenta Grabczuka o wpisanie do tego dokumentu tej inwestycji i
          gdyby wtedy podjęto kroki w tym kierunku dzisiaj mielibyśmy świetny wyciąg.
          Był to najlepszy czas na taką sprawę, nie istniał stok w Bobliwie i była
          mniejsza konkurencja a teraz zabierają się za to inne gminy w całym
          województwie na czele z Rejowcem. Moja propozycja zakładała, iż stok w Kumowej
          Dolinie powinien być pokryty igielitem lub sztuczną trawą tak aby można było z
          niego korzystać przez cały rok nie oglądają się na warunki pogodowe. Dzisiaj
          musimy zaczynać od początku uwzględniając nowe warunki, trzeba oszacować koszty
          inwestycji, utrzymania obiektu itd. itp. analizując opłacalności. W tej sprawie
          jest naprawdę dużo do zrobienia, gdyż część terenów podlega nadleśnictwu z
          którym trzeba wynegocjować użyczenie terenu i ewentualną wycinkę części
          drzewostanu ale sądzę, iż uporządkowanie tego miejsca i znalezienie gospodarza
          przyczyniłoby się też dla lasów rozwiązując w tym przypadku problem dzikich
          wysypisk i dewastacji. Na dzień dzisiejszy nie mamy w budżecie pieniędzy
          dlatego jedyną ewentualnością jest partnerstwo publiczno – prywatne a do tego
          potrzeba zgody całej Rady Miasta i współdziałania (której niestety dzisiaj nie
          ma).

Jeżeli chodzi o obwodnicę północną to tu sprawa jest przesądzona, gdyż jest to
          inwestycja centralna i zostanie ona zbudowana. Rozumiem jednak niepokój części
          Państwa, iż Chełm mógłby podzielić losy Piask, które teraz wszyscy skutecznie
          omijają, dlatego w interesie samorządu jest; po pierwsze uczynić z Chełma
          miasto atrakcyjne inwestycyjnie; po drugie zadbać o to aby była jak największa
          liczba zjazdów z tej obwodnicy do Chełma - to zadanie dla Pani Prezydent.
          Jeżeli chodzi o atrakcyjność inwestycyjną widzę w tym i możliwość swojego
          udziału (podam konkretny przykład jak to zrobić bo już tyle napisałem że
          zarzucicie mi Państwo, iż Siepsiak uprawia demagogię) trzeba min. obniżyć
          podatki lokalne od środków transportu do najniższych stawek w Polsce i będzie
          to mój wniosek aby uczynić to od 2009 roku. Dlaczego nie teraz? Nie teraz
          dlatego, iż jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej a i polityczna nie służy,
          gdyż koalicja 12 – tki zasypuje nas uchwałami obciążającymi budżet pod kontem
          wydatków a pieniądze te idą na „przejedzenie”.
          Chełm leży na najkrótszej drodze tranzytowej Paryż-Berlin- Warszawa-Kijów to
          naprawdę dogodne miejsce w logistyce spedytorów ( głównie wielkich;
          międzynarodowych) na umiejscowienie tu swoich baz i przeniesienie firm, nie
          chodzi mi oczywiście aby z Chełma zrobić jeden wielki parking dla Tirów, gdyż w
          firmach tego typu przestoje są stratą, natomiast mając już obwodnicę i zjazd do
          dzielnicy przemysłowo składowej, której lokalizacja nie utrudnia życia
          mieszkańcom omijamy problemy utrudnień w ruch, zanieczyszczeń etc. Za dużą bazą
          spedycyjną powinni przyjść inni ( w postaci składów celnym, magazynowych itd. a
          na ich obsłudze korzystać mogą lokalni przedsiębiorcy i nasi rodacy mam
          nadzieję wracający z zagranicy z kapitałem) Przyszłość nie rysuje się więc
          tylko w czarnych barwach niestety nie da się jej przyspieszyć a wiem że
          większość cierpliwość już straciła ktoś jednak musi się tym zająć i ja należę
          do tego grona, którego Państwo nie oceniajcie już dziś tak krytycznie lecz z
          równą ostrością ale za jakiś czas.

Jestem tylko jednym z 23 radnych ale gwarantuję Państwu, iż będę walczył o
          takie zarządzanie; o wdrażanie takich pomysłów, które mają służyć rozwojowi i
          będę służył swoją wiedzą i radą gdyż jako radny takie mam możliwości.

Pozdrawiam

Paweł Siepsiak
          • kwiat_paproci Re: Co poprawić w mieście ? 07.01.07, 12:25
            pafo1 napisał:

> Na wstępie dla Kwiat Paproci;
            >
            > Jeżeli chodzi o życie kulturalne czy generalnie czas wolny dla młodzieży;
            > W naszym programie wyborczym było dużo miejsca poświęcone tym problemom,
            > moim wkładem jako koalicjanta komitetu Postaw na Chełm jest chęć wybudowania
            > w Chełmie skyteparku

No i tu niestety widać w czym tkwią problemy Chełma :/ Mamy opóźniony cholernie
            zapłon. Taki skatepark byłby strzałem w dziesiątkę jakieś 5 lat temu, jak nie
            wcześniej, wtedy był na to największy boom i trzeba było to wykorzystać. Moi
            znajomi z gimnazjum na okrągło narzekali, że w Chełmie nie ma czegoś takiego.
            Dlaczego sznowna RM nie słucha w ogóle głosu obywateli ? :( Teraz natomiast nie
            twierdzę, że to niepotrzebna inwestycja, ale na pewno nie przyniesie aż takich
            korzyści jak mogłaby kilka lat temu. W Lublinie, w dzielnicy, na której
            mieszkam, taki przybytek jest od paru lat, a więc tam jakoś dało się to
            załatwić szybciej. Podobnie jest z tym stokiem, obudziliśmy się, kiedy każda
            każda gmina w rejonie planuje już coś takiego. No to faktycznie będziemy
            potwornie konkurencyjni :/ Niestety, widzę, że o ile Panu się chce, to reszta
            wychodzi z założenia, że lepiej nie robić nic i brać za to pieniądze niż robić
            coś odważnego, ponosić ryzyko, które może się opłacić i na dodatek też brać za
            to pieniądze. Ot, taka zaściankowa chełmska mentalność. Przydałaby nam się rada
            miasta złożona z ludzi otwartych, orientujących się, co się dzieje w świecie, a
            nie patrzących tylko wgłąb swojego portfela...Ponadto, życie kulturalne w
            Chełmie nie ogranicza się tylko do potrzeb skate'ów i narciarzy. Są też tkie
            kwiaty paproci, która przez ostatnich kilkanaście lat nudziłaby się pewnie
            setnie w Chełmie, gdyby nie to, że od czasu do czasu ruszała z plecakiem "w
            wielki świat" ;D No i czy nie warto by jakoś pobudzić do działania najbardziej
            ospałą na świecie instytucję kulturalną jaką jest ChDK ? Czy tam coś się w
            ogóle dzieje ? :) No i kiedy ogromny budynek chełmskiej biblioteki przestanie
            straszyć pustkami ??
            • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 07.01.07, 17:50
              Czy po za pafo1 nikt z radnych nie ma komputera podłączonego do netu ?
              A może (strach pomyśleć) jacyś nie kumaci ?
              A może internautów mają tam gdzie pana majstra można w d...... pocałować ?
              No nie wiem :-(
              • lisia55 Re: Co poprawić w mieście ? 07.01.07, 18:00
                Czy po za pafo1 nikt z radnych nie ma komputera podłączonego do netu ?
                A może (co nie daj bóg) jacyś nie kumaci ?
                A może mają internautów tam gdzie pana majstra można w d..... pocałować ?
                No nie wiem :-(
                • lisia55 Re: Co poprawić w mieście ? 07.01.07, 18:03
                  Trzeba wobec tego radnym link z naszego forum podesłać.
                  • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 07.01.07, 18:05
                    Ale jajka !!!
                    Radni nie mają poczty elektronicznej !!!!
                    :-)))
                    • kwiat_paproci Re: Co poprawić w mieście ? 08.01.07, 22:18
                      I jak tu wymagać, żeby wsłuchiwali się w potrzeby obywateli ? :((((
                      • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 14.01.07, 16:55
                        Chyba znalazłem:
                        bezradni@chelm.pl
                        :-(
    • andre_234 Re: Co poprawić w mieście ? 01.02.07, 16:42
      Cały Chełm w hałdach śniegu !!
      Nikt nie sprząta !!!
      Bezrobocie strukturalne ???
      To czego nie odśnieżają ????!!!
      Po co im płacić zasiłki za bezdurno ??
      PANI PREZYDENT !!!!!!!!!!!!
      • ole707 Re: Co poprawić w mieście ? 02.02.07, 06:56
        andre_234 napisał:

> Cały Chełm w hałdach śniegu !!
        > Nikt nie sprząta !!!
        > Bezrobocie strukturalne ???
        > To czego nie odśnieżają ????!!!
        > Po co im płacić zasiłki za bezdurno ??
        > PANI PREZYDENT !!!!!!!!!!!!
        Przecież forsę za odśnieżanie bierze firma pana v_ce przew. RM Jaworskiego. Po
        co bezrobotni. Niech tylko wypełnia obowiązki ten kto pieniądze bierze, nie
        trzeba mu szuikać pomocników. A może szanowny pan jest z PRD i szuka pomocy do
        roboty ??? PRD bierze pieniądze za bezdurno!!!!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka