Dodaj do ulubionych

100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury.

22.05.07, 09:42
Radni zdecydowali, że nie będzie pieniędzy na remont chodników przy ulicy
Pocztowej gdzie codziennie przechodzą, narażając sie na urazy setki
mieszkańców Chełma i pieniądze przeznaczyli na ulicę Kochanowskiego, gdzie z
chodnika będzie korzystać kilkanaście osób. Tak więc prywata, a nie dobro
wspólne znowu górą !
Obserwuj wątek
    • leniwy_wiesniak Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 22.05.07, 18:45
      A tam na tej Kochanowskiego to będą tylko chodniki remontowane?
      • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 22.05.07, 20:55
        tak, zapewne położą kostkę jak na wielu innych chodnikach przy pereferyjnych
        ulicach gdzie ruch pieszych można policzyć na palcach. Przykładem jest ostatnio
        remontowana ulica Ogrodowa. Ruch na chodniku znikomy, bo do stojących tam
        zaledwie kilku domów właściciele podjezdżają samochodami. Kostką wyłożono nawet
        podjazdy pod nieistniejące jeszcze domy. Takich paradoksów jest mnóstwo. Tam
        gdzie ruch niewielki - kostka, w centrum nierówne chodniki, dziury !
        Oczywiście proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie mam nic przeciwko remontowaniu
        nawet najbardziej pereferyjnych chodników, ale w tym wypadku brak jest
        planowego, logicznego działania.
    • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 22.05.07, 21:39
      Wam się qrna ustrój nie podba ???!!!!!
      To Wy , qrna nie wicie i nie rozumicie że na kochanowskiego nowy kościół powstał
      ??????????!!
      Ehhhh!!! Wy ciemny narodzie !!!
      No ręce opadają i spodnie !!!
      Chodniki majom być jaktalala od rejowieckiej do włodawskiej.
      • ole707 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 26.07.07, 06:25
        Co się czepiać Ogrodowej!!!Na Szpakowej nie ma chodników???
        • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 27.07.07, 10:42
          Ogrodową podałem jako przykład ulicy peryferyjnej gdzie wydaje się pieniądze na
          budowę chodnika z którego korzysta kilka osób dziennie, a w śródmieściu gdzie
          ludzi są tysiące nie robi się nic z dziurami, wybojami, powyrywanymi płytkami i
          nierównościami, które stanowia potencjalne zagrożenie dla mieszkańców. O
          estetyce takich miejsc w centrum miasta nie wspomnę. Nie mam nic przeciwko
          kostce na nowych chodnikach ale brak logiki w tym przypadku jest ewidentny.
          • avalon111 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 27.07.07, 20:54
            KW jakoś nie mogę oprzeć sie wrażeniu, że Ty dbałbyś tylko i wyłącznie o
            centrum, pomijając zupełnie mieszkańców peryferyjnych dzielnic. Czy fakt
            korzystania z ciszy, spokoju i w miarę czystego powietrza ma im zrekompensować
            wszystko inne?
            • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 27.07.07, 21:45
              Jak pisałem wyżej nie mam nic przeciwko chodnikom wyłożonych kostką nawet na
              najbardziej peryferyjnych dzielnicach naszego miasta, ale zwracam uwagę na brak
              logiki w przeprowadzanych remontach. Wydaje się setki tysięcy złotych na coś z
              czego korzysta kilkadziesiąt osób, a na remonty ciagów pieszych z których
              korzystają tysiące mieszkańców pieniędzy brak. Proszę przejdź się na podaną dla
              przykładu Ogrodową i zobaczysz piękne, równe chodniki tylko, że nie ma po nich
              kto chodzić. Dla porównania zrób sobie spacer np. po Pocztowej, Siedleckiej,
              Lwowskiej, czy Lubelskiej.
              • leniwy_wiesniak Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 28.07.07, 09:17
                kw55 napisał:

> Jak pisałem wyżej nie mam nic przeciwko chodnikom wyłożonych kostką nawet na
                > najbardziej peryferyjnych dzielnicach naszego miasta, ale zwracam uwagę na
                > brak logiki w przeprowadzanych remontach. Wydaje się setki tysięcy złotych na
                > coś z czego korzysta kilkadziesiąt osób,

O, to tak jak z tym placem kupieckim.
                Zamiast zrobić parking, z którego korzystałoby przynajmniej parę tysięcy osób,
                będzie fontanna, z której skorzysta kilkanaście osób z okolicznych kamienic. ;)

Gdzie tu sens i gdzie logika?
                • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 28.07.07, 09:53
                  W jaki sposób te kilkadziesiąt osób z okolicznych kamienic miałoby korzystać z
                  fontanny ? Robiąc codzienną toaletę, pranie ?
                  • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 28.07.07, 21:02
                    kw55 napisał:

> W jaki sposób te kilkadziesiąt osób z okolicznych kamienic miałoby korzystać z
                    > fontanny ? Robiąc codzienną toaletę, pranie ?
                    >
                    > Będą się napawać przecudnym widokiem.
                    pzdr
                    • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 29.07.07, 09:06
                      Widok zieleni i świeże powietrze będzie bardziej przyjemny niż oglądanie w
                      większości zdezelowanych aut i wąchanie smrodu wydobywającego się z ich
                      nieekologicznych silników.
                      • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 29.07.07, 13:41
                        Czy Ty nie jesteś klonem sawcia ?
                        Popadasz w demagogię.
                        To ci dopiero frajda jak zdezelowane samochody ze śmierdzącymi i
                        nieekologicznymi motorkami zaparkują 500 m dalej.
                        Jedź na urlop, odpocznij.
                        Twój zdrowy rozsadek aż się o to prosi.
                        • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 30.07.07, 08:49
                          Nie śmiem nawet się domyślać czyim klonem Ty jesteś, ale czytając niektóre
                          Twoje wypowiedzi nietrudno zgadnąć. Oto niektóre z jednego tylko watku:
                          -------------------------------------------------------------------------------
                          -
                          Chełmscy kierowcy to najgorsza na świecie banda kretynów, bezmózgowców i
                          kmiotów.
                          Niestety chełmuny to wyjątkowo głupi narodek.

Popadasz w autofilię !
                          Ciekawi mnie bardzo czy gdyby władze naszego miasta uznały, że najlepszym
                          miejscem na parking byłby plac pod twoimi oknami na Rejowieckiej lub 500 m
                          dalej, to też nie sprawiałoby ci to żadnej różnicy ?

> Jedź na urlop, odpocznij.
                          > Twój zdrowy rozsadek aż się o to prosi.
                          Jestem już po urlopie, ale skoro ty ciągle udzielasz mi dobrych rad to i ja
                          pozwolę sobie na jedną cytując twój post
                          "Ludzie mieszkający przy samej ulicy leczą się u psychiatry"
                          znajdz chwilę i udaj się do specjalisty.
                          • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 30.07.07, 14:38
                            kw55 napisał:
                            > Nie śmiem nawet się domyślać czyim klonem Ty jesteś, ale czytając niektóre
                            > Twoje wypowiedzi nietrudno zgadnąć.
                            No nie zgadłem :-(
                            Ale niech tam.
                            Może i chełmuny są ok ale w samochodach zachowują sie jak kretyni bez krzty
                            wyobraźni. (kierunkowskazy, parkowanie i 100 innych uchybień)
                            To fakty są a nie moja opinia.
                            > Popadasz w autofilię !
                            No, lubię siebie. To źle ?
                            A Ty masz z tym jakiś problem ?!
                            > "Ludzie mieszkający przy samej ulicy leczą się u psychiatry"
                            > znajdz chwilę i udaj się do specjalisty.
                            Nie mieszkam przy samej ulicy, wręcz przeciwnie.
                            Natomiast ci co muszą tak mieszkać mają przerypane i możliwe ze ktoś sie leczy
                            przez to.
                            Chyba nie rozumiem zarzutu ;-(
                            Ale pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę nowego chodnika pod blokiem.
                      • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 29.07.07, 14:28
                        Żaden silnik nie jest w pełni ekologiczny,a więc nie truj.Natomiast jest
                        prawdziwy problem czy i gdzie klienci sklepów mają parkować.
            • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 28.07.07, 10:32
              Problem jest o długości prawie 100 kilometrów,bo już chyba tyle ulic mamy w Chełmie.
              A potrzeb mnóstwo.
              Np. Kolejowa,na calej długości powinna być wymiana podbudowy jezdni,bo zwykłe
              łatanie nic nie daje.A takich ulic jest więcej.
      • rgar Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 27.07.07, 11:28
        Hehehe.. Dobre, ale niestety.... prawdziwe:(
    • avalon111 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 29.07.07, 16:55
      Sama poniekąd także przyczyniłam się do zniekształcenia tego wątka, KW chciał
      zwrócić uwagę na sposób podejmowania decyzji w sprawie budowania bądź remontów
      dróg i chodników a skończyło się na skwerku;-). Wydaje mi się, że ma rację
      wspominając o "prywacie". Ale z drugiej strony nie bardzo wiem, jak tego
      uniknąć, może wybieranie miejsc do remontów powinno być w ramach miejskiego
      referendum, przy czym, byłoby klika propozycji, a mieszkańcy proponowanych
      regionów nie mieliby prawa głosu na swój? ;-)
      • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 29.07.07, 17:22
        Powtarzam,że to jest problem prawie 100 km.

Zasadniczym problemem jest odwaga.Najprawdopodobniej Władza boi się ogłosić
        harmonogram remontów.Chyba nawet takiego harmonogramu nie ma.
        • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 29.07.07, 19:23
          andrzej.sawa napisał:

> Powtarzam,że to jest problem prawie 100 km.
          >
          > Zasadniczym problemem jest odwaga.Najprawdopodobniej Władza boi się ogłosić
          > harmonogram remontów.Chyba nawet takiego harmonogramu nie ma.

Święte słowa !
          Nasze władze i to na wszystkich szczeblach tak mają.
          We wszystkich kwestiach.
          pzdr.
      • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 30.07.07, 09:47
        Odwiecznym problemem jest brak pieniędzy na remonty, ale właśnie dlatego
        ograniczone środki w budżecie miasta winny być wydawane rozsądnie, przede
        wszystkim z zasadami logiki, najpilniejszymi potrzebami wszystkich mieszkańców
        a nie z interesami wąskiej grupy ludzi.
        Myślę , że referendum miejskie nic by nie dało, bo niestety wiekszość ludzi
        zajęta jest własnymi sprawami i frekwencja byłaby niska. Aktywność rośnie wtedy
        gdy bezpośrednio zagrożone są interesy poszczególnych grup, czego przykładem
        jest budowa obwodnicy.
        Wydaje mi się, że samorządowcy powinni częściej organizowac spotkania z
        mieszkańcmi przed podjęciem ostatecznej decyzji i rozaważyć ich racje,
        argumenty. Dużą rolę widzę też dla chełmskich dziennikarzy, którzy na łamach
        lokalnej prasy inicjowaliby tematy i sprawy ważne dla nas wszystkich.
        • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 30.07.07, 10:33
          A może Władza zaczęłaby używać sieci?

Konsultacje z mieszkańcami niewiele dadzą,bo każdy patrzy co w jego okolicy.
          Powtarzam,że problemem jest brak odwagi.Przecież wystarczy przejść ulicami i
          przygotować harmonogram na najbliższe lata.No i podać ten harmonogram do
          publicznej wiadomości.
          • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 30.07.07, 11:05
            > Konsultacje z mieszkańcami niewiele dadzą,bo każdy patrzy co w jego okolicy.
            Konsultacje z mieszkańcami to jedna z cech demokracji zwłaszcza demokracji
            samorządowej. Na takich spotkaniach mieszkańcy mieliby okazję zwrócic uwagę na
            ich lokalne problemy, których władza często nie dostrzega lub nie chce
            dostrzegać w myśl zasady, że my wiemy lepiej co jest dobre. Pozytywem takich
            spotkań byłaby też możliwość bezpośredniej oceny realizacji powziętych
            zobowiązań.
            > Powtarzam,że problemem jest brak odwagi.
            Problemem jest brak odwagi w konfrontacji z mieszkańcami i ich bolączkami, a to
            już źle świadczy o ludziach których wybraliśmy.
          • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 31.07.07, 20:45
            Rada Miasta V-tej kadencji
            Kontakt: Referat Biura Rady Miasta, 22-100 Chełm, ul. Lubelska 65, pokój. nr 29,
            tel. (082) 565 45 57

A poczty elektronicznej nie mają. Może z komputerami nie są na bieżąco.
            To całkiem prawdopodobne.
            pzdr
            • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 01.08.07, 03:31
              A kontakt do Pani Prezydentki?Próbowałeś?
              • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 01.08.07, 09:44
                Z racji prowadzonej działalności interesują mnie wyłącznie kontakty biznesowe i
                towarzyskie a nie polityczne. Polityków staram sie unikać jak ognia choć Pani
                prezydentka fajna kobitka jest.
                pzdr.
    • leniwy_wiesniak Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 13.08.07, 20:20
      kw55 napisał:
      > (...) pieniądze przeznaczyli na ulicę Kochanowskiego, gdzie z
      > chodnika będzie korzystać kilkanaście osób.

Byłem w ten weekend w Chełmie i specjalnie się przejechałem ul.
      Kochanowskiego. ;)
      Nie wiem skąd wziąłeś te kilkanaście osób.
      Ul. Kochanowskiego biegnie łukiem od Rejowieckiej do tej wylotówki
      na Włodawę. Przy samej tej ulicy jest pewnie przynajmniej setka
      domów (nie liczyłem). Do tego dochodzą mieszkańcy sąsiednich ulic
      (krzyżujących się ale nie tylko). I nie wszyscy jeżdża samochodami.
      Chodzą mamy z wózkami, dzieci do szkoły, babcie, dziadkowie, itd.

A chodnik jest w tragicznym stanie. Nawierzchnia ulicy zresztą też.
      • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 13.08.07, 22:24
        No i kaplica jest. I nowy kościół budują.
        pzdr
        • andre_234 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 13.08.07, 22:26
          p.s.
          A Wam się KW55 to chyba ustrój nie podoba ?
        • leniwy_wiesniak Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 13.08.07, 23:03
          andre_234 napisał:

> No i kaplica jest. I nowy kościół budują.
          > pzdr

O! Fakt!
          O tym nie pomyślałem. A to pewnie też nie było bez znaczenia ;)
          • lisia55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 09:08
            Ma znaczenie.
            FUNDAMENTALNE !!!
      • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 10:23
        Bywam czasami na Kochanowskiego ale tłumów nie widziałem. Szkoda, że
        będąc w Chełmie nie przeszedłeś się Pocztową zwłaszcza chodnikami po
        prawej stronie ulicy idąc w kierunku Hrubieszowskiej, ale domyślam
        się ,że nie chciałeś narażać się na ewentualną kontuzję.
        Zresztą jak pisałem wyżej nie jestem przeciwnikiem remontów lecz
        uważam, że z uwagi na skromne środki jakimi dysponują władze
        samorządowe powinny obowiązywać jakieś priorytety.
        • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 10:27
          Ale ogłoszenie priorytetów i kolejności wymaga odwagi,a tego jak widać
          brak,obecnej ekipie szczególnie.
          • leniwy_wiesniak Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 10:51
            andrzej.sawa napisał:

> Ale ogłoszenie priorytetów i kolejności wymaga odwagi,a tego jak
            > widać brak,obecnej ekipie szczególnie.

No sorry, ale ja uważam, że remont chodnika na ul. Kochanowskiego
            bardziej się nam przyda niż wy**bane w kosmos rondo pod Kameną ;)
            • andrzej.sawa Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 10:56
              Problem nie w jednej lub drugiej cząstkowej inwestycji.Problem ma prawie 100 km
              i w konstrukcji planu potrzeba odwagi.
          • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 11:45
            Brak kontaktu władz samorzadowych z mieszkańcami chociażby poprzez
            to forum (nawet pan Siepsiak ostatnio jakoś mało aktywny, czyżby
            przygotowywał się już do kampanii wyborczej do Sejmu i Senatu)
            powoduje, że decydencji nie wiedzą o problemach nurtujących
            mieszkańców. Reakcja władz na krytykę i problemy chełmian opisane w
            lokalnej prasie jest tylko udawaniem, że coś sie robi. Takie
            chaotyczne a nie planowe działanie przynosi więcej szkody niż
            pożytku.
        • leniwy_wiesniak Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 10:54
          kw55 napisał:

> Bywam czasami na Kochanowskiego ale tłumów nie widziałem. Szkoda,
          > że będąc w Chełmie nie przeszedłeś się Pocztową zwłaszcza
          > chodnikami po prawej stronie ulicy idąc w kierunku
          > Hrubieszowskiej,

A ja z kolei tam tłumów nie widziałem. Może między Lwowską a wjazdem
          do Chrobrego jest jako taki ruch. Ale dalej - nie za bardzo.

> ale domyślam się ,że nie chciałeś narażać się na ewentualną
          > kontuzję.

Nie, po prostu było mi nie po drodze.
          • kw55 Re: 100 tys. na Kochanowskiego a w centrum dziury 14.08.07, 11:34
            W weekend (zwłaszcza w ciepły) to wiekszość ludzi spedza czas poza
            miastem, dlatego Twoje wnioski opatrzone są błędem. Zapraszam w
            każdy inny dzień tygodnia.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka