Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz?

14.11.08, 12:01
    Chcesz podjąć pracę? Musisz wykonać cytologię i mammografię
    www.rp.pl/artykul/22,218808.html
    (Dla panów jest wersja z badaniem prostaty)
    Obserwuj wątek
      • megg2003 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 12:48
        Bardzo dobry pomysł.
        • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 12:57
          Rozumiem, że pomysł Ci się podoba, bo widzisz w tym korzyści dla siebie? :]
          • megg2003 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 13:08
            Widzę korzyści dla wszystkich. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że będzie można w
            ten sposób zmniejszyć zachorowalność i śmiertelność na tak często występujące
            nowotwory.
      • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 13:18
        Ja tez uważam, że to dobry pomysł.
        Jestem ubezpieczona w prywatnej przychodni i jeżeli na przykład chcę
        receptę na pigułki antykoncepcyjne, to muszę mieć ważne badania, m.
        in. cytologię. Jest obowiązek robienia takich badań co pół roku.
        Taka systematyczność działa bardzo na korzyść.
        • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 13:24
          Nie bardzo rozumiem, co taka ustawa by u Ciebie zmieniła?
          • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 13:26
            U mnie niewiele, ale znam kobiety, które nie będą dbały o swoje
            zdrowie, jeśli się ich do tego nie zmusi.
            • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 13:56
              A co z tym, jak to było... jakieś... prawo do decydowania o sobie?

Na marginesie, przypomina mi się jeden taki rodzic, co to będąc z dzieckiem u
              dentysty siłą przytrzymywał małemu głowę.
              • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 14:21
                :-)

A co z tą ... jak to ... świadomością własnego zdrowia i dbaniem o
                siebie, czy jakoś tak?
                No i jak skłonić kobiety z awersją do badań ginekologicznych, żeby
                jednak je robiły? Zwłaszcza przy zmorach takich jak aids czy rak
                szyjki macicy?
                Gdzie jest ten moment, kiedy trzeba zainterweniować, bo
                samostanowienie oznacza np. skazanie się na ciężką chorobę bądź
                nawet śmierć?
                • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 15:17
                  No właśnie, co ma wspólnego zmuszanie do badań ze świadomością własnego zdrowia? "Muszę, bo nie dadzą mi zaświadczenia i nie będę mieć pracy, co jeść, za co opłacić rachunki" - to jest ta świadomość własnego zdrowia?
                  Jeśli chodzi o aids czy raka szyjki macicy to można zapobiegać - "samemu". To się zwie profilaktyka. Badania robi się w celu wykrycia już istniejącej choroby.
                  Co do badań ginekologicznych, jak skłonić - nie wiem, musieliby wymyślić zupełnie inny sposób ich przeprowadzania, bezdotykowy i w ubraniu (wiem, wiem, se mogę pogadać). Myślisz, że zmuszanie do tych badań pomoże na awersję do nich?
                  A gdzie jest moment, kiedy trzeba interweniować - dla mnie, kiedy od czyjegoś życia zależy inne życie, które jeszcze nie może samodzielnie zaistnieć, np. małe dziecko. I tylko to mi przychodzi do głowy. Chyba że masz na myśli jakąś niepoczytalność, ciężką chorobę psychiczną, ale zakładam, że mówimy o dorosłych, zdrowych na umyśle ludziach, którzy sami mogą o sobie decydować i rozumieją skutki swoich działań. To oni ponoszą konsekwencje, nie Ty, więc dlaczego tak Ci na nich zależy?
                  • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 15:28
                    To byłoby naprawdę piękne, gdyby wszyscy byli tak świadomi i tak
                    bardzo działali na korzyść swojego zdrowia, sami robili badania
                    systematycznie.
                    Niestety rzeczywistość wygląda inaczej - kobiety nie chcą sie badać.
                    Osobiście znam wiele takich kobiet, oglądam tez wiadomości.

"Muszę, bo nie dadzą mi zaświadczenia i nie będę mieć pracy, co
                    jeść, za co o płacić rachunki"

To bardzo smutne, ale jeżeli nic innego nie działa ...

"Badania robi się w celu wykrycia już istniejącej choroby"

A im wcześniej się wykryje raka, tym łatwiej go wyleczyć.

"Myślisz, że zmuszanie do tych badań pomoże na awersję do nich?"

Wcale nie miałam na myśli "wyleczenia się" z awersji do badań. Sama
                    nie lubię badań ginekologicznych, ale nie o lubienie i przyjemności
                    tu chodzi, tylko o moje zdrowie.

"To oni ponoszą konsekwencje, nie Ty, więc dlaczego tak Ci na n ich
                    zależy?"

A dlaczego ma mi nie zależeć?
                    • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 16:01
                      No przykro mi, że sama nie mogę o sobie decydować.

> Wcale nie miałam na myśli "wyleczenia się" z awersji do badań. Sama
                      > nie lubię badań ginekologicznych, ale nie o lubienie i przyjemności
                      > tu chodzi, tylko o moje zdrowie.

Zmuszanie do intymnych kontaktów jest dla mnie traumatycznym przeżyciem, więc
                      też chodzi mi o moje zdrowie.

> "To oni ponoszą konsekwencje, nie Ty, więc dlaczego tak Ci na n ich
                      > zależy?"
                      >
                      > A dlaczego ma mi nie zależeć?

Bo masz własne życie?
                      • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 16:10
                        > No przykro mi, że sama nie mogę o sobie decydować.<

Ale inne badania też są obowiązkowe, więc czemu akurat te budzą
                        takie emocje w Tobie? O innych badaniach też nie możemy decydować, a
                        są bardzo mało przyjemne.
                        Co jest złego w tym, że pójdziesz do lekarza na koszt pracodawcy,
                        gdzie prywatnie kosztowałaby to 70 - 100 zł?

> Zmuszanie do intymnych kontaktów jest dla mnie traumatycznym
                        przeżyciem, więc też chodzi mi o moje zdrowie.

Nie patrzyłam na to od tej strony. Badanie to dla mnie badanie, nie
                        żaden intymny kontakt. Fakt, że kiedy idę do ginekologa chcę, żeby
                        mnie badała kobieta, bo czuję się dużo bardziej komfortowo.

> > "To oni ponoszą konsekwencje, nie Ty, więc dlaczego tak Ci na n
                        ich
                        > > zależy?"
                        > >
                        > > A dlaczego ma mi nie zależeć?
                        >
                        > Bo masz własne życie?

Nie widzę związku szczerze mówiąc. Dlaczego posiadanie własnego
                        życia ma oznaczać, że mam się nie interesować tym, co się dzieje
                        wokół mnie?
                        • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 17:20
                          > O innych badaniach też nie możemy decydować, a
                          > są bardzo mało przyjemne.

Jakie badania masz na myśli?

> Nie widzę związku szczerze mówiąc. Dlaczego posiadanie własnego
                          > życia ma oznaczać, że mam się nie interesować tym, co się dzieje
                          > wokół mnie?

Nie wiem jak definiujesz "interesowanie się", ja pisałam odnośnie decydowania o
                          czyimś życiu
                          • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 19:43
                            > Jakie badania masz na myśli?

Okulista i zakraplanie oczu, po którym pol dnia wszystko jest
                            zamazane oraz lekarz medycyny pracy i naciskanie na wątrobę i
                            ogolnie na brzuch.

Starając się o pracę podejmujemy takie ryzyko, że ktoś decyduje w
                            pewnym sensie o naszym życiu, ponieważ musimy spełnić szereg
                            warunków postawionych przez pracodawcę bądź przez prawo. Badanie
                            ginekologiczne uważam za kolejny warunek i to wcale nie wymagający
                            wielkich poswiecen.
                            • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 20:22
                              Dla mnie jest wielkim poświęceniem. Wolę pół dnia mieć wszystko zamazane niż latami czuć się źle w swoim ciele.
                              Widzę różnicę między naciskaniem na brzuch a grzebaniem w pochwie.

> Starając się o pracę podejmujemy takie ryzyko, że ktoś decyduje w
                              > pewnym sensie o naszym życiu, ponieważ musimy spełnić szereg
                              > warunków postawionych przez pracodawcę bądź przez prawo.

Nie bardzo rozumiem. Chodzi Ci o długość życia?
                              • ladynemeyeth Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 15.11.08, 08:58
                                Nie, mówię o kryteriach rekrytacji określonych przez pracodawcow w
                                ogłoszeniach o pracę, o zaswiadczeniach, ktore nalezy dostarczyc na
                                przyklad ...
                                Wydaje mi się, że ja patrze na to z zupelnie innego punktu. Po
                                prostu inaczej traktuję badanie ginekologiczne i nie jestem w stanie
                                Ciebie zrozumiec. Jestem tylko w stanie zrozumiec, czemu masz taka a
                                ni inna opinie na ten temat, skoro wizyta u ginekologa powoduje u
                                Ciebie traume.
                                • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 15.11.08, 16:51
                                  Akurat pracodawcy mają inne kryteria niż pani minister.
                                  • megg2003 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 17.11.08, 08:51
                                    Ok, jeśli nie obowiązek badania to co?? Kampanie zachęcające do bezpłatnych
                                    badań nie skutkują, jedynie kilka procent kobiet zgłasza się do przychodni po
                                    odebraniu zaproszenia. Co roku 2000 kobiet w Polsce umiera z powodu raka szyjki
                                    macicy. Tylko dlatego, że nie zgłaszały się na badania cytologiczne. Jeśli Ty
                                    chcesz być kolejną, proszę bardzo, ja nie. Jeśli świadomie wybierasz chorobę, to
                                    Twoja decyzja, jesteś dorosła. Tak jak już wspomniałam, wiele kobiet nie jest
                                    świadoma konieczności systematycznego przeprowadzania badań.
                            • megg2003 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 17.11.08, 08:38
                              Pobranie krwi do badania również nie jest przyjemne, dla mnie porównywalne z
                              pobraniem wymazu do cytologii
                  • megg2003 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 17.11.08, 08:35
                    Tylko że kobiety się nie badają, bo to nie wynika z ich świadomej decyzji, ale z
                    bagatelizowania problemu, stwierdzenia "mnie to nie dotyczy, ja nie zachoruję".
                    Statystyki są jednak nieubłagalne. A tylko wczesne wykrycie schorzenia zwiększa
                    szanse na całkowite wyleczenie. Niektóre nowotwory (w tym szyjki macicy) często
                    rozwijają sie bezobjawowo. Można je wykryc tylko poprzez badanie. Myślę, że
                    niejedna kobieta podziękuje pani minister za taki pomysł. Akurat w tym wypadku
                    widzę mnóstwo korzysci przy niewielkich stratach, jeśli wogóle można mówić o
                    jakichś stratach.
                    • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 17.11.08, 10:38
                      Najlepiej mówić za siebie
                      • megg2003 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 17.11.08, 13:32
                        Słyszałam o wielu przypadkach wykrycia choroby właśnie podczas badań
                        profilaktycznych, więc niekoniecznie moje zdanie musi byc odosobnione.

Oprócz lęku przed badaniem jakie straty jeszcze u ciebie występują? Przymus
                        wykonywania takich badań?? Morfologia krwi, EKG też są przymusowe, a jednak juz
                        nie wzbudzają takiego sprzeciwu.
                        Wypowiadam się całkiem za siebie: jeśli ktoś daje mi możliwość zadbania o swoje
                        zdrowie regularnie i za darmo to bardzo się cieszę, bo zależy mi na zdrowiu, mam
                        dla kogo żyć.
                • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 14.11.08, 23:19
                  Czemu się uśmiechasz?
        • avvg Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 15.11.08, 12:29
          > in. cytologię. Jest obowiązek robienia takich badań co pół roku.

Cytologia co pół roku przynosi więcej szkody niż pożytku.
          • kajda28 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 15.11.08, 22:33
            > Cytologia co pół roku przynosi więcej szkody niż pożytku.

co?!!!
            na jakiej podstawie to piszesz?

ja jestem za, wiem sama po sobie, że nie pójdę do lekarza jak nic złego się nie
            dzieje. a po drugie nawet jak się dzieje to nie zawsze lekarz chce zrobić
            dodatkowe badanie, a tak musiałby.
            nigdy nie bałam się badań ginegologicznych, jestem po dwóch porodach, więc
            trudno jest mi zrozumieć niechęć do takich badań, o ile rozumiem że takowa bywa,
            niektórzy np. mdleją przy pobieraniu krwi- i dla nich to jest coś strasznego
            (mam taką koleżankę- zawsze już kilka tyg. przed badaniami krwii płakała z tego
            powodu).
            a że ma być przymusowe to dla tego jest tyle gadania wokół tej sprawy, bo
            przecież są prowadzone takie darmowe badania- tylko ze mało kobiet się zgłasza:(
            ja też nigdy na takim nie byłam, a nowotworów u mnie w rodzinie pod dostatkiem:(
            • log222 Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 17.11.08, 10:27
              > > Cytologia co pół roku przynosi więcej szkody niż pożytku.
              >
              > co?!!!
              > na jakiej podstawie to piszesz?

O mammografię pewnie chodzi
      • avvg Re: Co sądzicie o pomyśle pani Kopacz? 15.11.08, 12:30
        Czymś musiała zabłysnąć po tym całym zamieszaniu ze znieczuleniem przy
        porodzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka