Dodaj do ulubionych

ESWL prosze o opinie

19.03.14, 15:44
WItam Was! A więc, 4 dni temu miałam czwarte ESWL. Mój kamień na początku miał 14x6mm. Za pierwszym razem w ogóle nie drgnął, za drugim Pani na zabiegu powiedziała, że coś się zadziało (choć ja na ekranie widziałam nadal kamień). Na drugi dzień wylądowałam w szpitalu z kolką, okazało się że utknął w moczowodzie, później na kontroli dr powiedział że 13x6mm w nerce a ten maluteńki odłamek po ost zabiegu siedzi w moczowodzie. Za poradą lekarza pojechałam na 3 rozbijanie ale już do innego szpitala gdzie mają lepszą aparaturę ( podgląd rtg i usg , impulsy nie trafiały na darmo w nerke a w kamyk) , ok rozbili mi ten mały najpierw by mógł swobodnie zejść. Faktycznie po 2 dniach zeszło po bólach ale dałam radę. Umówiłam się na kolejny zabieg ten 4 dni temu, aby rozbili mi ten wielki kamol. Bardzo się ucieszyłam bo w trakcie zabiegu dr mówił ze kamień się rozbij i teraz tylko przez resztę czasu będzie mi dobijał resztki. Teraz mam takie dylematy czy tak aby na pewno się stało.... mineło kilka dni ja od rana tylko wysiusiam trochę piasku , za pierwszym razem najwięcej (ziarenka większe) ale jak na ten kamień duży to mało... dodam że nawet nic nie czuję jak siusiam tym piaskiem , ale mówię od rana tylko bo później w ciągu dnia nic w sumie. Piję baaardzo dużo, do tego urostonex i shilintong, skaczę , staram się ale do tej pory nic większego i żadnych boleści... Czy to ozn że lekarz nie zauważyl czy co.. może ten kamień jest i się nie rozbił, strasznie się martwię bo chciałąbym juz miec to za sobą. Nie wiem czy nie iść na usg bo ciekawość mnie zjada, choć z 2 str przecież lekarz widzi w trakcie jak się rozbija bo jak tak się stanie to na rtg kamień znika (tak mówił). Co Wy myślicie? Ktoś tak mial? A może za szybko panikuje bo możliwe że w kolejnych dniach coś większego wysiusiam, chyba że on się tak rozkruszył na sam piasek>, czy to możliwe w ogóle?
Obserwuj wątek
    • nomado Re: ESWL prosze o opinie 04.06.14, 09:37
      Witam Cię,
      udało Ci się w końcu pozbyć kamienia? Ja miałem wczoraj robione ESWL ale żadnego piasku podczas siusiania nie odnotowałem :(
      Chciałbym aby ten kamyk został rozkruszony i wydalony. lekarz po badaniu nie powiedział mi czy się udało go rozbić a ja z nerwów nie zapytałem ... przeraziło mnie to że jeśli nie uda się go wydalić to będę miał robiony zabieg pod narkoza polegający na wyjęciu go przez moczowód.
      ESWL miałem robione w mazovi nie wiem czy mają dobrą aparaturę. Jeśli nie to może ktoś inny mógłby mi polecić lokalizację z lepszą aparaturą?
      • tinuuucha Re: ESWL prosze o opinie 08.06.14, 15:50
        Tak, udało się. Byłam na kontroli i lekarz powiedział że kamienia nie ma, tylko troszkę piasku. Po zabiegu każdego dnia właściwie w moczu zauważałam ziarenka piasku i obyło się bez bólu. Niebawem powinnam zgłosić się na kolejną kontrolę. po zabiegu lekarz powiedział mi że kamyk się rozbił , mieli taką aparaturę która umożliwiała ocenę zabiegu ale oczywiście ja nie byłam do końca pewna dlatego tak się denerwowałam. Polecam zabieg w Kutnie - szpital Specjalista. Bardzo dobry sprzęt. Przed tym zabiegiem byłam w poznaniu w Szpitalu św Rodziny (chyba) i nie polecam, stary sprzęt i Pani dr nie potrafiła ocenić powodzenia zabiegu, Pozdrawiam
        • nomado Re: ESWL prosze o opinie 08.06.14, 20:11
          Witam Cię ponownie.
          Czyli jeżeli po zabiegu ESWL nie mam kompletnie nic a nic piasku w moczu to można twierdzić że tą aparaturą, którą miałem wykonywany zabieg ESWL, nie udało się go skruszyć :(
          Tak jak pisałem wcześniej we wtorek miałem wykonywany zabieg, wówczas złóg był w lewym moczowodzie (długość 6mm). Od czwartku około 21 po kąpieli odczuwam ból z lewej strony w pachwinie. Czy to może oznaczać że kamyk się przemieścił niżej?

Dziękuję Ci za informacje. Zajrzałem na stronę WWW Szpitala Specjalista i w cenniku jest napisane że taki zabieg to koszt 900zł!
          Czy na ESWL w tym Szpitalu miałaś normalne skierowanie na NFZ? Dla mnie ta cena jest astronomiczna.

Byłbym wdzięczny za więcej informacji na b-pias@o2.pl aby nie pisać tak ogólnie.

Pozdrawiam.
          • tinuuucha Re: ESWL prosze o opinie 20.06.14, 09:08
            Dodam jeszcze, ze wlasnie gorace kapiele rowniez pomagaja wydalic kamien, u mnie tez to zadzialalo. Rozkurczaja sie wtedy drogi moczowe. Wiec Duza butla wody + goraca woda i proboj rowniez tym sposobem a z tego co pisales wlasnie podczas kapieli odczules bol wiec wtedy kamyk sie poruszyl. Nie jest on wielki , ludzie o wiele wieksze wydalali wlasnymi silami wiec jestem dobrej mysli :)
        • nomado Re: ESWL prosze o opinie 11.06.14, 14:16
          ja byłem dziś na kontroli tydzień po ESWL.
          Lekarz powiedział że kamyk jest na końcu moczowodu w miednicy i kolejne ESWL już nie wchodzi w grę ... czy to może być prawda?
          Skierował mnie za zabieg wyjęcia kamyka przez cewkę moczowa którego bardzo ale to bardzo się boję :(
          • tinuuucha Re: ESWL prosze o opinie 20.06.14, 08:59
            Hej, dopiero zauwazylam Twoje wpisy.
            Mysle ze to dobra widomosc ze kamien jest juz nizej to oznacza ze da rade wyjsc, skoro jestes mezczyzna to jest Ci gorzej bo masz wezsze moczowody i bardziej bolesne bedzie urodzenie ale jak wiadomo kazdy organizm jest inny wiec nie jest to tak dokonca przesadzone..
            Moim zdaniem warto byloby sie postarac dac mu wyjsc samemu, tzn pomoc. Pic i jeszcze raz pic mnostwo wody i innych napojow i jezeli jest to mozliwe duzo sie ruszac, poskakac sobie w wolnych chwilach , chodzic po schodach. Jest duza szansa ze dasz sam rade bez zadnych zabiegow. Ale to co lekarz powiedzial to prawda, ESWL wykonuje sie jeszcze jak kamien jest w moczowodzie ale jak juz jest nisko to niestety nie. W szpitalu Specjalista nie placilam, robia to na NFZ i czeka sie okolo 2 tyg. Polecam naprawde.
            Napisz czy udalo Ci sie go pozbyc samemu.
            A ten zabieg to jest pod znieczuleniem miejscowym wiec nic bys nie czul, jedynie chyba cewnik bylby wyjmowany po jakims czasie rowniez to nie boli z tego co wiem. Ale wiadomo lepiej jak najmniej ingerencji w nasz organizm wiec zycze powodzenia aby kamyk zszedl sam :)
            • nomado Re: ESWL prosze o opinie 21.06.14, 07:43
              13-go byłem w Kutnie i tam lekarz powiedział że kamyk jest na wysokości miednicy. Nie mieli jak go podejść aby rozbić.
              Dali termin do 26-go aby przyjechać do nich lub podesłać zdjęcie RTG (będę miał robione we wtorek) bo jeśli kamyk szedł jeszcze niżej (za miednicę) to jest możliwość aby go jeszcze rozbić. Więc robię wszystko aby do tego doszło. Od tamtej pory miałem już 2 takie silniejsze ataki więc mam nadzieję że teraz jest niżej.
              Ja się nie uda to pozostaje mi już tylko URLS :(
              Lekarze mówią aby dużo pić, ta jak Ty to teraz powiedziałaś. Ale dużo pić tzn. ile? Wydaje mi się że ja ostatnio przesadziłem bo piłem 6,7 litrów wody na dzień! a to chyba przegięcie co? Nie chce sobie załatwić przy tym nerek!
    • nomado Re: ESWL prosze o opinie 22.06.14, 09:07
      Fanfary!!!!!!!!
      Dziś rano o 8:40 urodziłem kamyk!!!
      Wymiary 5x4 cm z jednym ostrym końcem który to właśnie nie dawał mi spać w nocy :D
      Jestem mega szczęśliwy :D Męczyłem się z nim równe 7 tygodni!
      Życzę wszystkim kamieniarzom aby nie musieli męczyć się tyle czasu i aby kamyczki szybko wychodziły jeśli już się pojawią.

Pozdrawiam serdecznie
      wracający do normalności :)
      • nomado Re: ESWL prosze o opinie 22.06.14, 09:10
        Wkradła się pomyłka chodziło mi oczywiście o mm a nie cm :)
        • tinuuucha Re: ESWL prosze o opinie 25.06.14, 09:47
          Suuuuuper :)
          Ciesze sie razem z Toba!! Widzisz, mowilam ze to jest bardzo mozliwe ze sam sobie poradzisz skoro juz miales bole :) Wiem ze to straszna meczarnia ale na szczescie jest ketanol ( w moim przypadku dawal rade). Teraz radzilabym wydalony kamyk zbadac pod katem skladu ( mozna to zrobic w labolatorium tam gdzie krew oddajesz np, lub w Kutnie tez robia i od razu daja Ci diete do tego) Wiadomo kamica jest choroba nawracajaca wiec trzeba pozniej sie pilnowac a zeby tak szybko albo wcale nie wrocila wlasnie przestrzegajac diety zalezy jakiej bo nie wiem jaki kamyk masz. Ja np mam szczawianowo wapniowy i fosforanowy czyli mieszany, nie moge jesc roslin straczkowych fasolki itp czekolady kakao i dlugobytak wymieniac ale jest spoko. Polecam brac magnez B6 codziennie bo rowniez zapobiega tworzenu sie kamieni. I to na tyle :) Oczywiscie raz w roku kontrola Urologiczna i oby juz to nie powrocilo. Pozdrawiam
      • lama55 Re: ESWL prosze o opinie 20.11.14, 00:57
        GRATULACJE!!!
        Czy samo ESWL boli? Podają znieczulenie w zastrzyku lub tabletki?
        Co należy przyjmować przed i po? Rowatinex?
        Da się wytrzymać ten ból jak schodzi kamień bez leków p/b ?
        Pozdrawiam!
        • tinuuucha Re: ESWL prosze o opinie 29.11.14, 15:54
          Zlaezy jak duzy jest kamyk, mnie bolało za każdym razem ale da się to wytrzymać, prawdziwy ból przeżyłam jak kamień mi się zaklinował w przewodzie moczowym, a jak schodził to tez się dalo wytrzymać, trzeba być silnym :) Kazdy przypadek jest inny więc ciężko ocenić. Musisz po zabiegu bardzo dużo pić , to podstawa, i właśnie po zabiegu rovatinex się przyda bo on działa pomocniczo w wydalaniu piasku. Jak będzie bolalo to polecam nasiadówki w goracej wodzie, daje to ulge. A jeśli chodzi o sam zabieg to zadnego znieczulenia nie daja, jesli Cię boli to nalezy powiedziec lekarzowi wtedy zmniejszy sile impulsow. Pozdrawiam i zycze powodzenia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka