tynka548 23.04.07, 15:39 mam badzo pzezroczysy mozcz, do tego pobolowania z boku, co to moxze onaczac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: pzezroczysy movcz 24.04.07, 20:07 Jeśli nie pijesz dużej ilości płynów, to może oznaczać, że Twoje nerki utraciły zdolność do zagęszczania moczu. A to jest pierwszy objaw niewydolności nerek. Jednak na oko tego nie ocenisz, musisz zrobić badanie moczu - zwróć uwagę na gęstość względną, jeśli będzie znacznie obniżona - może to świadczyć o poważnych problemach. Ale aby badanie było miarodajne, musisz w przeddzień badania ograniczyć przyjmowanie płynów - zwłaszcza po południu i wieczorem. Odpowiedz Link
tynka548 Re: pzezroczysy movcz 24.04.07, 21:30 boze, dzisaj mozc jest znaczne ciemniejszy, i ma ostry zaach, jutro ide po skieowanie na badnie, w nocy niespałam, wczesniej miałam powtazajace sie zapalenie pęcherza, o sie dzieje? Odpowiedz Link
jeanne72 Re: pzezroczysy movcz 24.04.07, 23:19 Spokojnie :) Myślałam, że przezroczysty mocz występuje cały czas. Skoro już dzisiaj jest ciemniejszy, to pewnie wszystko w porządku . Może to tylko niegroźne zapalenie. Nie martw się na zapas, tylko zrób badanie. Odpowiedz Link
tynka548 Re: pzezroczysy movcz 25.04.07, 20:14 mam taki wynikSG 1.010, ph 6.0 leu small krwinki biłe 15-20 krwinki czerwone 2-5 świeże nabłonki - dośc liczne płaskie Odpowiedz Link
jeanne72 Re: pzezroczysy movcz 26.04.07, 18:13 troszkę niska ta gęstość względna, reszta wyników przemawia za jakimś stanem zapalnym. Idź do lekarza. A jeśli Cię niepokoi, czy z nerkami wszystko OK, zrób badanie kreatyniny w surowicy krwi ( koszt w laboratorium ok.6 zł). To bardzo miarodajny sposób na ocenę zdolności nerek do filtracji. Można też zbadać poziom mocznika. Ale przede wszystkim - idź do lekarza. :) Odpowiedz Link
tynka548 Re: pzezroczysy movcz 26.04.07, 21:59 Pani doktor kazała mi zrobić dwa wyniki w przeciągu kilku dni i dopiero tymi wynikami przyjść do niej. Teaz mam brać nicolin. A czy akie wyniki mgą byc wynikiem jakicś spraw ginekologicznych? Pozdrawiam Odpowiedz Link
jeanne72 Re: pzezroczysy movcz 26.04.07, 22:40 A czy akie wyniki mgą byc > wynikiem jakicś spraw ginekologicznych? Nie powinny, o ile poprawnie przeprowadzisz badanie. Przed pobraniem moczu należy się dokładnie podmyć, poza tym rozchylić wargi sromowe i dopiero wtedy zacząć oddawać mocz. Przy czym nie od razu do pojemniczka, dopiero po kilku sekundach ( czyli ze "strumienia środkowego"). Pojemniczek oczywiście musi być jałowy, uważaj też, by pokrywkę odkładać spodem do góry - by żadne bakterie się nie dostały do pojemniczka. No i pamiętaj, by ograniczyć przyjmowanie płynów wieczorem. Jeśli to zrobiłaś i mimo to ciężar właściwy wynosi 1,01, to nie jest najlepiej. Nie jedz tez wieczorem owoców, zup itp. No i ja bym dla świętego spokoju zbadała te kreatyninę :) Odpowiedz Link
sibeliuss Re: pzezroczysy movcz 03.05.07, 23:21 Ewidentny stan zapalny, krwinki świadczą o tym, że raczej przewlekły. Odpowiedz Link
tynka548 Re: pzezroczysy movcz 04.05.07, 20:03 zobiłam nastepne badanie, po nicolin, nie ma juz krwinek, bakterii, tylko SG nadal 1,010 Odpowiedz Link
tynka548 Re: pzezroczysy movcz 04.05.07, 20:04 i bol z prawej strony nadal, musze wytzymac do wtorku Odpowiedz Link