madziulaz 23.05.07, 15:01 mialam juz 3 razy ESWL, teraz mam we wtorek kolejne.. jesli sie nie uda to lekarz proponuje PCNL w Katowicach lub w Lublinie.. CZy jest ktos na forum kto mial ten zabieg wykonywany? pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarek_ww Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 09.12.07, 05:31 Witaj miałem robione rok temu, zabieg trwał ponad godzinę, bo mialem kamyka 2,2 cm, w szpitalu bylem 4 dni, w dniu po zabiegu kazali juz mi chodzić, ale nie szło najlepiej. Drogiego dnia można swobodnie spacerować. Powodzenia Odpowiedz Link
misiowa52 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 19.09.09, 17:45 Witam.Czy miałaś robiony zabieg PCNL? Jeśli tak to jakie wrażenia po i przed? Czy bolało i czy długo dochodziłaś do zdrowia? Jestem przerażona ,bo w pażdzierniku mam mieć PCNL. Niestety,nie mogę znależć opinii pacjentów,którzy już to przeszli. Pozdrawiam i czekam na wiadomość. Odpowiedz Link
misiowa52 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 19.02.10, 13:52 Już wiem co to jest PCNL!Miałam miesiąc temu i teraz idę jeszcze raz. A wszystkim bardzo dziękuję za informację na ten temat.(zero odzewów) Odpowiedz Link
ani85500 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 21.04.10, 10:47 Moje wrażenia po PCNL - zabieg pod znieczuleniem od pasa w dół,potem środki przeciwbólowe, po znieczuleniu obracają Cię na brzuch(samemu nie dasz rady), nacinają, rozkruszają i wyciągają kawałki kamieni, u mnie sam zabieg trwał półtorej godziny, pod koniec czułam już ból (znieczulenie działało ok 3-4 godzin),po zabiegu spowrotem odwracają na plecy. Potem leżenie przez resztę dnia pod kroplówkami z trzema workami:drenem z boku, a z dołu ( od cewki moczowej) z cewnikiem i sondą. I tak do rana...(niewygodnie się z tym spało;-) ) rano każą już wstawać ( mimo, że strasznie byłam słaba), usuwają cewnik i sondę, natomiast z drenem chodzi się jeszcze kilka dni ( ja nosiłam go przez 5 dni).Przez pierwsze 2 dni po zabiegu niesamowicie bolały mnie plecy ( ból od wysokości klatki piersiowej do miejsca rany) ze strony boku,gdzie nacinali oraz gorączkowałam przez 4 dni, ale dostawałam antybiotyk i przeciwbólowe, choć nadal czułam ból. Ale po tych dwóch "tragicznych" pierwszych dniach z dnia na dzień ból powoli ustępował Po tygodniu pobytu w szpitalu powrót do domu, już tylko z opatrunkiem i półtoratygodniowym zwolnieniem:-) Odpowiedz Link
symbianos Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 12.02.11, 19:27 Moja operacja trwała godzinę. Po zabiegu tydzień gorączki i leżenie w szpitalu. Wypisany zostałem z cewnikiem DJ. Szczegółowy opis operacji znajdziesz na stronie: eurologia.pl/g/107,pcnl-przezskorna-nefrolitotrypsja Odpowiedz Link
juskaa130 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 21.08.12, 12:57 Ja chciałabym miec ten zabieg, ponieważ antybiotyki które miałam przepisane z 5 razy nic nie podziałały, mam kamien w prawej nerce i na dodatek w dolnym kielichu który i tak sam niewyjdzie, a tylko chodze od lekarza do lekarza i praktycznie to stoje w tym samym miejscu ;/ jak dostałam skierowanie do szpitala w chorzowie "Urovita" to urolog mi powiedział iż obecnie Pani nie wymaga leczenia szpitalnego i prosze sie zgłosić do urologa i tyle, a chciałabym sie pozbyc tego kamienia :( bo w jakims stopniu on dokucza Odpowiedz Link
welmax76 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 14.10.13, 15:26 antybiotyki na kamienie nie poradzą, poproś o skierowanie najpierw na ESWL, tj. rozkruszanie, potem jak to będzie bez efektu to dopiero PNCL Odpowiedz Link
cenus Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 22.12.11, 22:27 Witam Dwa dni temu miałem PCNL w Szpitalu Mazovia. Miałem wielkiego stracha przed zabiegiem ale okazało się ,że niepotrzebnie. Sam zabieg już po znieczuleniu trwał około 30 min Nic nie czułem. Potem podawano mi środki przciwbólowe, trochę bolało ale nic strasznego. Najgorsze było wyciąganie cewnika na drugi dzień-bardzo nieprzyjemne uczucie. 2 dni przed zabiegiem zacząłem brać cipronex, po zabiegu dostałem dodatkowo antybiotyki w kroplówkach. Ze szpitala wyszedłem dzień po operacji, czyli w środę. Dziś 2 dni po operacji czuję się dobrze, trochę czasem jeszcze boli ale ogólnie ok Polecam wszystkim ten szpital- rewelacyjne warunki i obsługa ,lekarze też super. Nie bójcie się PCNL. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
welmax76 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 14.10.13, 08:37 witam, leczę się w szpitalu Mazowia, miałam 3 zabiegi ESWL, w prawej nerce mam kamień 14 mm w dolnym kielichu, po 3 zabiegach kamień nie wyszedł, kazali zrobić rtg i z wynikiem do nich i podejmą decyzję co do dalszego leczenia - na pewno PCNL, nie wiem czy w szpitalu Mazowia robią z NFZ, bo ESWL jest refundowane, czy zakładanie cewnika jest przed znieczuleniem, czy po, w drugiej nerce też mam kamień 8 mm, ale na razie go nie ruszają aż nie skończą z jedną nerką, choruję na kamicę od 30 lat, "urodziłam" już nie zliczę ile kamieni, z 6 lat temu miałam ESWL i po ich rozkruszeniu mi wyszły, teraz nie, strasznie się boję, teraz już nawet bardzo źle znosiłam ESWL, bolało mnie, brzuch robił mi się w trakcie zabiegu jak balon, że myślałam, że pęknę, prosiłam o zmniejszenie natężenia uderzeń Odpowiedz Link
tomasz124 Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 19.01.17, 21:25 Witam , Dzisiaj wróciłem ze szpitala po pcnl. Napiszę krótko: pobyt w szpitalu łącznie to 3 dni , przeważnie znieczulają w kręgosłup. U mnie się nie udało i miałem w znieczuleniu ogólnym. Pamiętam tylko " dobranoc" i obudziłem się po wszystkim. Nie traćcie nerwów, leczą teraz bez bólu. Jedyny minimalnie nieprzyjemny moment to wyjmowanie cewnika i sondy. Do domu wypisują z receptą na antybiotyk i prochy przeciwbólowe. Na dobę przed zabiegiem spożywajcie lekkie posiłki. Polecam oddział urologii w szpitalu w Szczecinie u prof.dr.hab.n.med.Marcina Słojewskiego. Wiem co piszę , bo szukałem różnych możliwości , w tym w szpitalach prywatnych. W momencie gdy w rozmowie informowałem , że mieszkam k. Szczecina , nawet prywatne lecznice sugerowały szpital w Szczecinie przy Al. Powstańców Wielkopolskich , wypowiadając się o nim z uznaniem jako jeden z wiodących w kraju. Pozdrawiam i dużo zdrowia wszystkim. Odpowiedz Link
gwidondelusignan Re: Czy miał ktoś robione PCNL?? 07.12.21, 23:11 Dzień dobry. W październiku 2021 r. miałem wykonywany zabieg PCNL w szpitalu w Suchej Beskidzkiej. 40 lat, mężczyzna, złóg 23 x 11 mm, lewa nerka. W szpitalu spędziłem 7 dni: przyjęcie w poniedziałek, zabieg we wtorek, środa leżenie plackiem, czwartek ściągnięcie cewnika i nefrostomii. W piątek miałem mieć wypis, ale z uwagi na skrzepy krwi w pęcherzu (musiałem je "urodzić") zostałem do poniedziałku. Zabieg w znieczuleniu ogólnym. Ból pojawił się na drugi dzień po zabiegu - generalnie do zniesienia, w momencie rodzenia skrzepów krwi ból się wzmacniał. Po tym zabiegu szybko wraca się do zdrowia. Polecam, pozbyłem się kamienia i uwolniłem się od bólu. Polecam szpital w Suchej Beskidzkiej, bardzo dobry Oddział Urologiczny ze świetnym personelem. Odpowiedz Link