super.222 02.09.17, 08:19 Deszcz padał wczoraj, pada również dzisiaj od rana. Wieczorem była prawdziwa ulewa, a błyskawice rozjaśniały niebo w promieniu kilkunastu kilometrów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 03.09.17, 08:14 Już trzeci dzień pada deszcz. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 04.09.17, 09:48 I trzeci dzień rosną grzyby 👑😊 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 04.09.17, 14:11 . . Przesyłam Ci kobiałkę, bo w rękawy przecież nie będziesz zbierał. Od godzin południowych świeci słoneczko, lekki wiatr porusza gałązkami, pewnie zmieni się pogoda, na lepszą, co daj ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 05.09.17, 07:42 Pochmurny dzień z szarym niebem. Temperatura zaledwie 12*C, z przewidywanymi opadami deszczu. A w nocy zimno, mieszkanie się wychłodziło. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 05.09.17, 10:40 A widzisz, susząc grzyby napełniasz mieszkanie ciepłem i zapachem głębokiego niezbadanego lasu☺ spróbuj wypatrzeć 🔃🔀➿😁 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 05.09.17, 11:12 Zbysiu! Od godziny leje jak z cebra. W taką pogodę to ja nawet po bułki nie wyjdę, trudno zjem czerstwą, która smętnie zalega w kredensie. Nie *zaczarujesz we mnie* zapachów grzybów i czosnku. Mam jakieś uczulenie Sobie susz te grzybki, ciekawa jestem czym? Dmuchasz? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 06.09.17, 11:09 Mam troszkę nowoczesności też, suszę w suszarce do ego celu wyprodukowanej😀 Jadziu jedz czosnek z...pomidorkiem i bazylią??😚a całuj się następnego dnia 😅 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 06.09.17, 12:14 Mam dobrą wiadomość dla grzybiarzy: Wypogodziło się, nieśmiało wyziera słoneczko, a i chmury się przed słoneczkiem rozstępują. Może będzie babie lato? Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 07.09.17, 19:43 Ten miesiąc jest nie tylko deszczowy, ale i bardzo zimny. W mieszkaniu temperatura smętna. Ogrzewam się gorącą herbatą, wyciągnęłam ze schowka ciepłe kapcie, nałożyłam skarpetki, ale i tak nie mogę powiedzieć, że jest mi dobrze. Gdyby minister środowiska, zamiast *oczyszczaniem* drzewostanu z korników, pomyślał o całorocznym dostępie do ogrzewania CO. Kilka lat mieszkałam poza Polską, w kraju nie tak oddalonym, a - wyobraźcie sobie - tam mogłam mieć kaloryfery czynne cały rok. Gdy np. w lipcu padał deszcz, włączało się ogrzewanie. Dzieci miały ciepło w żłobkach i przedszkolach, a nawet w szkołach. Zmokłam - wystarczyło powiesić w łazience i wszystko przez noc wysychało. Można było na ten przykład prysznic sobie robić nie mając gęsiej skórki, można było sobie długo, długo taki prysznic... ECH! A u nas to cała machina: najpierw administracja rozwiesza *kurendy* (na drzwiach wejściowych do klatki schodowej), w których podaje, że od dnia tego to, a tego, będą kaloryfery napełniane wodą i żeby zgłaszać każdy przeciek, o ile taki się zauważy. Potem długo, długo nic, aż do dnia kiedy pojawia się *kurenda* druga informująca, że od dnia tego to, a tego, włączane będzie ogrzewanie kaloryferów, a do nas - lokatorów - należy jedynie odkręcanie pokrętłem aż na szóstkę. A potem już tylko kilka dni na rozpalanie kotłów, i na koniec ciepło popłynie. Pomyśleć, ile to osób jest zaangażowanych, odpowiedzialnych ... A tam, gdzie ja byłam: nie wylewają wody z kaloryferów na wiosnę, nie wlewają jesienią, nie wygaszają pieców i to wszystko działa. Za centralne ogrzewanie płacę cały rok . Nikt tego nie przeczyta, nikt też nie zmieni obowiązujących od zawsze reguł, ale mogłam się wyżalić - jak kilka dni temu określiła pewna pytia forumowa - sama do siebie. Może jutro będzie cieplej, czego sobie i każdemu czytającemu życzę z całego serca. Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 08.09.17, 10:58 Gdzieś tam wysłuchano mnie wczoraj, bo dzisiaj pogoda wyraźnie się zmieniła na lepszą. Od rana świeci słońce, a niebo bezchmurne. To ci dopiero będzie weekend ! Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 09:10 Ja tam czytam z pewnych względów nie odpowiadam ale już niedługo 😁 A ja dalej myję się na dworzu w kroplach deszczu , ciepłe skarpetki ? A co to jest?? A propos Wisia nie widziałaś u siebie na rynku wełnianych dużych skarpetek ? 😃 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 09:32 Takie grube, ręcznie tkane, wełniane kupuje się na targowiskach: o!!!! w Krakowie występują jako upominki kupowane przez turystów. Przed marketem w moim mieście jest stoisko z rękodziełami typu: kapcie, skarpety, serdaki czy narzuty. Nie podchodzę nawet, bo pewnie bardzo drogo. Zresztą ... trochę tego lata jeszcze jest i o grubych wełnianych skarpetach się nie myśli. W najbliższy tydzień i trochę następnego latać będę na rehabilitację, co zajmuje każde przedpołudnie, a po obiedzie jestem *skonana*. A pogoda dzisiaj śliczności. Grzybów nie zbieram, ale do lasu się wybiorę. Miłego dnia i jutrzejszego i każdego dnia w następnym tygodniu. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 13:54 Po skarpety do Krakowa?😲 Dzięki i Tobie jak najmniej cierpień na wyciągając 🤖 Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 13:55 Wyciągarkach miało być 🤑 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 11.09.17, 11:01 Ciepły i od godziny słoneczny dzionek Żeby tylko tak się utrzymało w przyrodzie, to grzybów - panie - w bród. PS. Ja wiem, że po same skarpety do Krakowa to byś nie pojechał, ale może 'przy okazji' jakiejś? Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 12.09.17, 11:11 Deszczyk sobie pada, raz mocniej, raz słabiej, ale nie pozwala o sobie zapomnieć. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 12.09.17, 12:15 Dobrze że chociaż w czasie zbierania grzybów nie kapało😫 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 13.09.17, 10:55 Pogodnie, słonecznie i ... zimno okrutnie. Bardzo zmarzłam na przystankach, bo wybrałam się rano w żakiecie, a kurtkę zlekceważyłam. Morał: nigdy niczego i nikogo nie lekceważyć. PS. Podobno grzybów w tym roku *od groma*. Taniej będzie można kupić w okolicach Wigilii. Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 14.09.17, 12:21 Bardzo zimno rano. Silny wiatr. Ubrałam kurtkę, żeby mnie nie przewiało. W powrotnej podróży kurtkę musiałam zdjąć, bo oświeciło słońce i zaraz zrobiło się ciepło. Z godziny na godzinę, wypogadza się ... Oby na dłużej. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 16.09.17, 09:09 Rzeczywiście zimno. 😱 Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 17.09.17, 09:07 Niebo szare, wszędzie mokro, od czasu do czasu pokropi deszcz. W taką niedzielę najlepiej nigdzie nie wychodzić jeżeli się nie musi. Szklana pogoda ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 18.09.17, 12:59 Deszcz już nie pada. Chłodny ale i słoneczny dzień. W mieszkaniach - niestety - zimno. Ukazało się ogłoszenie Administracji z poleceniem odkręcenia grzejników na full, bo będą od 20-tego napełniane wodą. A więc lekko drgnęło. Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 20.09.17, 09:19 Temperatura za oknem 10 stopni C. Pada deszcz. Kaloryfery nadal zimne. Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 21.09.17, 07:54 Wczoraj, wieczorem kaloryfery stały się ciepłe. Jak miło ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 22.09.17, 09:27 Wrzesień deszczami nas dołuje. A dzisiaj ostatni dzień lata. Może jesień będzie łaskawsza. To do jutra ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 23.09.17, 12:50 Skąd bierze się tyle wody w przyrodzie? Leje ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 28.09.17, 09:51 Gdy we wrześniu było jeszcze lato, mieliśmy deszcze i chłody. W dniu, kiedy nastąpiła jesień, wypogodziło się i każdy następny dzień jest ładniejszy. Wczoraj pierwszy raz od 2 miesięcy odkurzyłam kijki i wybrałam się na spacer. W lasku było ślicznie, a to jest tylko lasek, w lesie dużym to dopiero musi być ładnie. Mam nadzieję, że dzisiejszy marsz z kijkami będzie również udany. Na niebie ani jednej chmurki, jest niebiesko i słonecznie. Odpowiedz Link
super.222 Re: Wrzesień - kończy się 29.09.17, 12:08 Prze ...prze...prze... cudny dzień w końcówce miesiąca. Pozdrawiam wszystkich zbieraczy grzybów. Miłośnicy zbierania grzybów maja uciechę. Ale ... podobno grzyby są bardzo drogie. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - kończy się 29.09.17, 15:38 Ależ skąd , tylko 25 peelenków za kilogram prawdziwków Widziałem na targu dzisiaj . W niedzielę gotuję zupkę borowikową z kluskami więc rozeznałem temat Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Wrzesień - kończy się 30.09.17, 07:52 A dzisiejszy dzień zapowiada się uroczo. Szczególnie w popołudniowym ciepłym słońcu . Nie wiem czy zauważyłas tego letnia prawidłowość . Najczęściej najwyższe temperatury dni osiągały popołudniami w okolicach godziny 18 . Jakby południe czyli 12 godzina przestała mieć znaczenie ... Odpowiedz Link