Dodaj do ulubionych

Wrzesień - deszczami się zaczyna

02.09.17, 08:19

Deszcz padał wczoraj, pada również dzisiaj od rana.
Wieczorem była prawdziwa ulewa, a błyskawice rozjaśniały
niebo w promieniu kilkunastu kilometrów.

Obserwuj wątek
    • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 03.09.17, 08:14
      Już trzeci dzień pada deszcz.
      • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 04.09.17, 09:48
        I trzeci dzień rosną grzyby 👑😊
        • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 04.09.17, 14:11
          https://st2.depositphotos.com/1125014/10064/i/450/depositphotos_100645784-stock-photo-cute-little-girl-picking-mushrooms.jpg
          .
          .
          Przesyłam Ci kobiałkę, bo w rękawy przecież nie będziesz zbierał.

Od godzin południowych świeci słoneczko, lekki wiatr porusza gałązkami,
          pewnie zmieni się pogoda, na lepszą, co daj ... smile
          • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 05.09.17, 07:42

Pochmurny dzień z szarym niebem.
            Temperatura zaledwie 12*C, z przewidywanymi opadami deszczu.

A w nocy zimno, mieszkanie się wychłodziło.
            • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 05.09.17, 10:40
              A widzisz, susząc grzyby napełniasz mieszkanie ciepłem i zapachem głębokiego niezbadanego lasu☺ spróbuj wypatrzeć 🔃🔀➿😁
              • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 05.09.17, 11:12
                Zbysiu!

Od godziny leje jak z cebra. W taką pogodę to ja nawet po bułki
                nie wyjdę, trudno zjem czerstwą, która smętnie zalega w kredensie.

Nie *zaczarujesz we mnie* zapachów grzybów i czosnku.
                Mam jakieś uczulenie big_grin

Sobie susz te grzybki, ciekawa jestem czym? Dmuchasz?
                • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 06.09.17, 11:09
                  Mam troszkę nowoczesności też, suszę w suszarce do ego celu wyprodukowanej😀
                  Jadziu jedz czosnek z...pomidorkiem i bazylią??😚a całuj się następnego dnia 😅
                  • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 06.09.17, 12:14

Mam dobrą wiadomość dla grzybiarzy: Wypogodziło się, nieśmiało
                    wyziera słoneczko, a i chmury się przed słoneczkiem rozstępują.

Może będzie babie lato?
                    • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 07.09.17, 19:43
                      Ten miesiąc jest nie tylko deszczowy, ale i bardzo zimny.
                      W mieszkaniu temperatura smętna. Ogrzewam się gorącą herbatą,
                      wyciągnęłam ze schowka ciepłe kapcie, nałożyłam skarpetki,
                      ale i tak nie mogę powiedzieć, że jest mi dobrze.

Gdyby minister środowiska, zamiast *oczyszczaniem* drzewostanu
                      z korników, pomyślał o całorocznym dostępie do ogrzewania CO.
                      Kilka lat mieszkałam poza Polską, w kraju nie tak oddalonym,
                      a - wyobraźcie sobie - tam mogłam mieć kaloryfery czynne cały rok.
                      Gdy np. w lipcu padał deszcz, włączało się ogrzewanie.
                      Dzieci miały ciepło w żłobkach i przedszkolach, a nawet w szkołach.
                      Zmokłam - wystarczyło powiesić w łazience i wszystko przez noc
                      wysychało. Można było na ten przykład prysznic sobie robić nie mając
                      gęsiej skórki, można było sobie długo, długo taki prysznic... ECH!

A u nas to cała machina: najpierw administracja rozwiesza *kurendy*
                      (na drzwiach wejściowych do klatki schodowej), w których podaje, że
                      od dnia tego to, a tego, będą kaloryfery napełniane wodą i żeby
                      zgłaszać każdy przeciek, o ile taki się zauważy.

Potem długo, długo nic, aż do dnia kiedy pojawia się *kurenda* druga
                      informująca, że od dnia tego to, a tego, włączane będzie ogrzewanie
                      kaloryferów, a do nas - lokatorów - należy jedynie odkręcanie pokrętłem
                      aż na szóstkę. A potem już tylko kilka dni na rozpalanie kotłów,
                      i na koniec ciepło popłynie.

Pomyśleć, ile to osób jest zaangażowanych, odpowiedzialnych ... big_grin
                      A tam, gdzie ja byłam: nie wylewają wody z kaloryferów na wiosnę,
                      nie wlewają jesienią, nie wygaszają pieców i to wszystko działa.

Za centralne ogrzewanie płacę cały rok .
                      Nikt tego nie przeczyta, nikt też nie zmieni obowiązujących od
                      zawsze reguł, ale mogłam się wyżalić - jak kilka dni temu określiła
                      pewna pytia forumowa - sama do siebie.

Może jutro będzie cieplej, czego sobie i każdemu czytającemu
                      życzę z całego serca.

• super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 08.09.17, 10:58

Gdzieś tam wysłuchano mnie wczoraj, bo dzisiaj pogoda wyraźnie
                        się zmieniła na lepszą. Od rana świeci słońce, a niebo bezchmurne.

To ci dopiero będzie weekend ! big_grin big_grin
                      • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 09:10
                        Ja tam czytam z pewnych względów nie odpowiadam ale już niedługo 😁
                        A ja dalej myję się na dworzu w kroplach deszczu , ciepłe skarpetki ? A co to jest??
                        A propos Wisia nie widziałaś u siebie na rynku wełnianych dużych skarpetek ? 😃
                        • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 09:32

Takie grube, ręcznie tkane, wełniane kupuje się na targowiskach:
                          o!!!! w Krakowie występują jako upominki kupowane przez turystów.
                          Przed marketem w moim mieście jest stoisko z rękodziełami typu:
                          kapcie, skarpety, serdaki czy narzuty. Nie podchodzę nawet, bo pewnie
                          bardzo drogo. Zresztą ... trochę tego lata jeszcze jest i o grubych
                          wełnianych skarpetach się nie myśli.

W najbliższy tydzień i trochę następnego latać będę na rehabilitację,
                          co zajmuje każde przedpołudnie, a po obiedzie jestem *skonana*.

A pogoda dzisiaj śliczności. Grzybów nie zbieram, ale do lasu się
                          wybiorę. big_grin

Miłego dnia i jutrzejszego i każdego dnia w następnym tygodniu.
                          • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 13:54
                            Po skarpety do Krakowa?😲

Dzięki i Tobie jak najmniej cierpień na wyciągając 🤖
                            • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 09.09.17, 13:55
                              Wyciągarkach miało być 🤑
                              • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 11.09.17, 11:01

Ciepły i od godziny słoneczny dzionek
                                Żeby tylko tak się utrzymało w przyrodzie,
                                to grzybów - panie - w bród.

PS. Ja wiem, że po same skarpety do Krakowa to byś nie pojechał,
                                ale może 'przy okazji' jakiejś? big_grin big_grin big_grin big_grin
                                • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 12.09.17, 11:11
                                  Deszczyk sobie pada, raz mocniej, raz słabiej,
                                  ale nie pozwala o sobie zapomnieć.
                                  • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 12.09.17, 12:15
                                    Dobrze że chociaż w czasie zbierania grzybów nie kapało😫
                                    • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 13.09.17, 10:55
                                      Pogodnie, słonecznie i ... zimno okrutnie.
                                      Bardzo zmarzłam na przystankach, bo wybrałam się
                                      rano w żakiecie, a kurtkę zlekceważyłam.
                                      Morał: nigdy niczego i nikogo nie lekceważyć. big_grin

PS. Podobno grzybów w tym roku *od groma*.
                                      Taniej będzie można kupić w okolicach Wigilii.

• super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 14.09.17, 12:21

Bardzo zimno rano. Silny wiatr. Ubrałam kurtkę, żeby mnie nie przewiało.
                                        W powrotnej podróży kurtkę musiałam zdjąć, bo oświeciło słońce i zaraz
                                        zrobiło się ciepło. Z godziny na godzinę, wypogadza się ... Oby na dłużej.
                                        • sagittarius954 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 16.09.17, 09:09
                                          Rzeczywiście zimno. 😱
                                          • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 17.09.17, 09:07

Niebo szare, wszędzie mokro, od czasu do czasu pokropi deszcz.
                                            W taką niedzielę najlepiej nigdzie nie wychodzić jeżeli się nie musi.

Szklana pogoda ...

https://pu.i.wp.pl/bloog/63697295/46101078/telewizor_AQ_orig.gif
                                            • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 18.09.17, 12:59

Deszcz już nie pada. Chłodny ale i słoneczny dzień.

W mieszkaniach - niestety - zimno. Ukazało się ogłoszenie
                                              Administracji z poleceniem odkręcenia grzejników na full,
                                              bo będą od 20-tego napełniane wodą. A więc lekko drgnęło.
                                              • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 20.09.17, 09:19

Temperatura za oknem 10 stopni C.
                                                Pada deszcz.
                                                Kaloryfery nadal zimne. http://s18.rimg.info/478b1844a4722b0af3eb85b141146e3f.gif
                                                • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 21.09.17, 07:54
                                                  Wczoraj, wieczorem kaloryfery stały się ciepłe.
                                                  Jak miło ... big_grinbig_grin

http://s13.rimg.info/1488045ff4ede02cae99749a87f7ce8c.gif
                                                  • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 22.09.17, 09:27
                                                    Wrzesień deszczami nas dołuje.
                                                    A dzisiaj ostatni dzień lata.
                                                    Może jesień będzie łaskawsza.

To do jutra ... big_grin
                                                    https://i1.ryjbuk.pl/62e3461b8fa3f8fb0ba382407be3a6f2bbf65e8f/ostatni-dzien-lata-jpg?h=208
                                                  • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 23.09.17, 12:50

Skąd bierze się tyle wody w przyrodzie?
                                                    Leje ... uncertain
                                                  • super.222 Re: Wrzesień - deszczami się zaczyna 28.09.17, 09:51

Gdy we wrześniu było jeszcze lato, mieliśmy deszcze i chłody.
                                                    W dniu, kiedy nastąpiła jesień, wypogodziło się i każdy następny
                                                    dzień jest ładniejszy. Wczoraj pierwszy raz od 2 miesięcy odkurzyłam
                                                    kijki i wybrałam się na spacer. W lasku było ślicznie, a to jest tylko
                                                    lasek, w lesie dużym to dopiero musi być ładnie.

Mam nadzieję, że dzisiejszy marsz z kijkami będzie również udany.
                                                    Na niebie ani jednej chmurki, jest niebiesko i słonecznie.

• super.222 Re: Wrzesień - kończy się 29.09.17, 12:08

Prze ...prze...prze... cudny dzień w końcówce miesiąca.
                                                    Pozdrawiam wszystkich zbieraczy grzybów.

Miłośnicy zbierania grzybów maja uciechę. big_grin big_grin
                                                    Ale ... podobno grzyby są bardzo drogie.
                                                  • sagittarius954 Re: Wrzesień - kończy się 29.09.17, 15:38
                                                    Ależ skąd , tylko 25 peelenków za kilogram prawdziwków big_grin Widziałem na targu dzisiaj .
                                                    W niedzielę gotuję zupkę borowikową z kluskami więc rozeznałem temat big_grin
                                                  • sagittarius954 Re: Wrzesień - kończy się 30.09.17, 07:52
                                                    A dzisiejszy dzień zapowiada się uroczo. Szczególnie w popołudniowym ciepłym słońcu .
                                                    Nie wiem czy zauważyłas tego letnia prawidłowość . Najczęściej najwyższe temperatury dni osiągały popołudniami w okolicach godziny 18 . Jakby południe czyli 12 godzina przestała mieć znaczenie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka