Dodaj do ulubionych

Do człowieka którzy sie podpalił

20.10.17, 16:12

pragnę powiedzieć ale
czy pan słyszy że czuję każde
słowo pańskiego przesłuchania

od protestuję
i przeciw
po
natomiast chciałbym

chcę dodać że formę pańskiego
sprzeciwu
uważam za najbardziej
ze wszystkich szlachetną

spalić się
tak to czytam
znaczy spalić w sobie
co jeszcze nie zostało spalone w sprzeciwie

spalić się to skazać siebie
na płomienie
jeśli odratują od samospalenia

---------------------------------------------

pośród wszystkich słów pańskich najbardziej
doceniam
zapomniany w znaczeniu czasownik
kieruję

płonąć to kierować
spłonąć to skutecznie

kierując przez płomień
już pan coś skierował
oddalając życie od bycia do siebie

boli więc jestem
płonę a więc
żyję

tak to rozumiem i dodam od siebie
wkładając panu w niewystygłe
wargi

byłem i nie wrócę
jeśli mnie przeoczysz
nasza strata
więc proszę przekieruj
gdzie trzeba

----------------------------------------------
Autor: Jarosław Mikołajewski - poeta, pisarz
i tłumacz z języka włoskiego
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 20.10.17, 16:31

hartman.blog.polityka.pl/2017/10/19/podziekowanie-dla-samobojcy/
      • leda16 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 24.10.17, 19:55
        Rozczulające. A jeszcze bardziej to, co Hartman napisał niżej: "... powiedziałem co mam na myśli: Kaczyński gra na podnoszenie mętów z dna społeczeństwa..." Mętem jest więc każde dziecko doświadczające dobrodziejstwa 500+...i każdy ubogi emeryt obdarowany jednorazowym zasiłkiem na gwiazdkę. Mętami są wyrzuceni na bruk lokatorzy z domów poddanych złodziejskiej reprywatyzacji i beneficjenci uszczelnienia systemu podatkowego. Do mętów profesorek zaliczy zapewne też tysiące ludzi znajdujących zatrudnienie i godziwe płace przy restauracji przemysłu stoczniowego i transportu wodnego jak również tych, których okradziono z pieniędzy zgromadzonych na OFE. Jednak niektórzy potrafią myśleć treściwie, co niniejszym dedykuję : oczekiwanie.blog.neon24.pl/post/129017,ale-to-juz-bylo-i-znowu-wrocilo. Polecam też artykuł prof.dr R. Legutki , w ostatnim numerze "Sieci" - o terroryzmie i zamordyzmie unijnej ideologii.
        • super.222 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 25.10.17, 12:34

Nie uważam, że 500+ jest dobrodziejstwem dla dzieci.
          Na utrzymanie swojego potomstwa powinni (a nawet muszą)
          zarabiać rodzice. Gdy taki małolat widzi, że matka nie pracuje,
          a pieniądze na życie ma, to nie będzie się przykładał ani do
          nauki, ani później do pracy. Bo po co? się męczyć,
          skoro można spłodzić i funkcjonować bez wychodzenia z domu.

Nie widzę też konieczności przydzielania *specjalnych* profitów
          emerytom. Emerytura - każda - liczona jest od stażu pracy
          i zarobków. Się nie chciało, się nie awansowało, i jakoś się
          żyło, to i teraz trzeba się z tą malutką emeryturą pogodzić.

PS. Prof. Hartman zagnieździł się w moim sercu i tam siedzi.
          Czekam na każdy jego felieton. big_grin
          • leda16 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 25.10.17, 15:54
            Szkoda tylko, że godziwie zarabiać już nie muszą, stąd to 500+ stanowi pokaźny zastrzyk gotówki dla każdej rodziny "mętów" - jak ich jaśnie pan profesor nazywa. Moja Mama też wiele lat nie pracowała. Na utrzymanie zarabiał ojciec. I popatrz, mimo tego wychodziłam z domu najpierw do szkoły, potem do pracy. Jakoś chciało mi się, co niestety jednak na wysoką emeryturę się nie przełożyło. Moja wina, bo awansować należało - w rządzie, sądzie lub urzędzie, zamiast robić specjalizację i certyfikaty smile Z naszym dzieckiem to już zupełnie inna sprawa - jeszcze jako student konkursy unijne powygrywał jako najlepszy Polak w branży. Potem pracy zaczął szukać i tu niespodzianka: na rozmowie kwalifikacyjnej w poważnej firmie międzynarodowej z siedzibą w Katowicach oblał jęz. angielski, z którego miał first certyfication od 15-tego roku życia. Inne duże firmy też nosem kręciły, więc zainwestował w swój dalszy rozwój zawodowy: kurs operatora koparki i zaczął zarabiać tyle, ile lekarz rezydent. Dwa lata temu portal internetowy własności niemieckiego kapitału poinformował go, że mimo płaconych składek (niskich oczywiście, bo jako robol "się nie awansowało") emerytury prawdopodobnie w ogóle nie dostanie. Nawet z OFE, ponieważ ok. 200 zł tam zgromadzone ukradł mu Tusk .Pewnie dobrze zrobił, bo syn jednak 4 lata był na tej uczelni pasożytem - nie dość, że za naukę nie płacił, to jeszcze stypendium naukowe od Państwa doił, 250 zł miesięcznie. Dzieci jeszcze nie ma, więc przynajmniej Hartman mętem go nie nazwie smile . A Polacy tacy jak my, zapamiętamy to nazwisko, do następnych wyborów.
            • super.222 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 29.10.17, 19:53
              Gazeta.PL - 29.10.2017, godzina 19.18

Lekarze nie zdołali ocalić życia mężczyzny, który dokonał aktu
              samospalenia na Placu Defilad. Piotr S. zmarł po 10 dniach
              w szpitalu. Nie odzyskał przytomności.

[*]
          • czuk1 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 07:14
            Do wpisu Super.222
            Filozofowie jak czarodzieje, zostawiają piętno (dobre i złe ) na słuchaczach. Ja też padłem ofiarą takie hochsztaplera .
            Miałem ostatni przedmiot i egzamin na studiach , u prof. Jasińskiego (potem d-ra Instytutu Polskiego w Lublinie).
            Przedmiot tak mi się spodobał (wiadomo - nauka o mądrości), że po 50 latach mówię, że to był najbardziej wartościowy
            przedmiot na studiach.
            Hartman ... to stronniczy filozof. Po zapoznaniu się z jego poglądami trzeba zaraz szukać, zapoznawać się z poglądami skrajnymi , z drugiej strony . I dopiero kształtować swoje zdanie.
            • czuk1 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 09:38
              Winno być -.....potem.. dra. Instytutu Polskiego w Londynie.....
              • super.222 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 10:46
                big_grin big_grin Tak właśnie dra

bo

... skrót dr. (z kropką) możemy zastąpić z końcówką odpowiednią
                do przypadku, a więc w przypadku wyrazu doktora możemy
                użyć zapisu dra.

Jak ja lubię takie łamigłówki big_grin big_grin
                • czuk1 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 19:17
                  Jak ja lubię takie łamigłówki ?

Chciałem pokazać analogiczny przypadek .
                  • super.222 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 19:44

Ależ oczywiście ... przy okazji można sobie trochę przypomnieć.
                    to znaczy ja przypomnieć big_grin

Użyte określenie łamigłówka odnosi się do zasad gramatyki
                    polskiej
                    , że taka trudna, taka pogmatwana ... big_grin
                    • super.222 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 19:48

Z szacunku dla Człowieka ... przywracam tytułowy wątek.
                      • leda16 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 13.11.17, 11:07
                        Czy to Jego szaleństwo uważasz za szczególny powód do szacunku, czy też czyn wypływający z urojeniowych przesłanek?
                        Ps.
                        Osobiście mam dużo uznania dla ludzi, którzy wyrabiają sobie własne, oryginalne poglądy na temat zjawisk życia społecznego, ale nie wobec tych, których poglądy wynikają z braku rzetelnej wiedzy.
                    • czuk1 Re: Do człowieka którzy sie podpalił 09.11.17, 19:52
                      Mam praktyczny przykład. Chcę wynająć garaż. Daję ogłoszenie. Aby było jasne , piszę : .... wynajmę od kogoś garaż....
                      Mimo tego, telefonuje facet i pyta : Panie to gdzie ma pan ten garaż ? Mogę obejrzeć ? smile smile
    • czuk1 Do człowieka który odszedł... bo chciał 30.10.17, 17:36

Do człowieka który odszedł... bo chciał.
      - poeta go rozumie

......
      >pragnę powiedzieć ale czy pan słyszy że czuję każde słowo pańskiego przesłuchania
      .......
      > chcę dodać że formę pańskiego sprzeciwu uważam za najbardziej ze wszystkich szlachetną
      ......
      > spalić się tak to czytam znaczy spalić w sobie co jeszcze nie zostało spalone w sprzeciwie
      ......
      > spalić się to skazać siebie na płomienie jeśli odratują od samospalenia
      ......
      > tak to rozumiem i dodam od siebie wkładając panu w niewystygłe wargi
      ........
      > byłem i nie wrócę jeśli mnie przeoczysz nasza strata więc proszę przekieruj gdzie trzeba
      ........
      > Autor: Jarosław Mikołajewski - poeta, pisarz i tłumacz z języka włoskiego

....jest o czym myśleć
      • super.222 Re: Do drugiego człowieka ... 07.11.17, 13:15

... który się podpalił

rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,22613792,mezczyzna-podpalil-sie-przed-sadem-rejonowym-w-rzeszowie.html
        • leda16 Re: Do drugiego człowieka ... 08.11.17, 11:17
          Niech GW i opozycja dalej rozpętują medialną histerię wokół takich ludzi i czynią z samobójców bohaterów, niech ministerstwo zdrowia nadal ogranicza osobom chorym psychicznie i w kryzysach życiowych dostęp do psychiatrów i psychologów, a samobójstwa będą się mnożyć. Obecnie na wizytę u psychiatry trzeba czekać miesiąc, na psychoterapię w ramach NFZ nie mniej niż pół roku, tymczasem każda depresja wymaga natychmiastowej interwencji ponieważ może się skończyć śmiercią.
          • super.222 Re: Do drugiego człowieka ... 08.11.17, 15:44
            Ministerstwo? Masz na myśli - Leda - to, które powstało
            w wyniku dobrej zmiany? Ministerstwo Zdrowia?

A miało być tak dobrze, każdy Obywatel i każda Obywatelka
            mieli czuć się bezpiecznie.

A tymczasem króliki się w głowach lęgną i rozmnażają.
            • leda16 Re: Debilna nadgorliwość :) 08.11.17, 23:26

Policja zamiast łapać bandziorów, złapała 3 organiczne babiny na świadczeniach emerytalnych, które nielegalnie (bez wymaganej zgody UM) zgromadziły się w miejscu publicznym w Zamościu i celem upamiętnienia samobójstwa chorego, postawiły 3 skromne znicze. Zostały spisane, wezwane na komisariat policji i przesłuchane: lublin.onet.pl/zamosc-emerytki-zapalily-znicze-upamietniajac-piotra-szczesnego-musza-tlumaczyc-sie/qhwjwfs I tym oto sposobem zamieniono tragedię w groteskę. Polak potrafi...!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka