Dodaj do ulubionych

Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lekarz

12.11.17, 15:20

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,22625794,prof-franciszek-kokot-polska-tu-mam-dla-kogo-zyc.html
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lek 12.11.17, 15:28

Gdy czyta się taki życiorys, to zapomina się - chociaż na kilka chwil -
      o wszystkim co nas otacza. Podobno śp. Lech Kaczyński rozpoczął
      tworzenie społeczeństwa patriotycznego polskiego.
      To nieprawda. Patriotyzm jest w każdym z nas, tylko czasami gubimy
      się przy okazji pogoni za karierą; biedni oni chociaż na świecznikach.
      • leda16 Re: Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lek 12.11.17, 19:53
        Niestety, od jakiegoś czasu patriotyzm jest publicznie tępiony i nazywany nacjonalizmem. A po Święcie Niepodległości prasa zachodnia aż huczy o polskim...faszyzmie, rasizmie i nacjonalizmie. Aż dziw, że o dewocjonalizmie i antysemityzmie nie szczeka. No ale było na marszu parę trafnych haseł antyislamskich i antynachodźczych, młodzież radykalna stawiła się tłumnie . To wystarczyło.
        • super.222 Re: Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lek 12.11.17, 21:13

Mam już tyle lat, że radykalna młodzież (to Twoje określenie Ledo)
          nie jest dla mnie przykładem do naśladowania. Przykro mi ...

Właśnie skończył się na TVN program Arena Idei -
          pt. "Czy Polacy to jeden naród a dwa plemiona".

W rozmowie udział wzięli: ks. Adam Boniecki, prof. Jerzy Bralczyk,
          prof. Ewa Łętowska oraz prof. Andrzej Zybertowicz.

Mądre dyskusje mądrych ludzi przekonują mądrych ... big_grin
          • leda16 Re: Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lek 13.11.17, 11:16
            Ależ ja nie podaję jakichkolwiek propozycji do naśladowania, tylko wzmiankuję o współczesnych trendach w pojmowaniu patriotyzmu. "Radykalna młodzież" jest terminem powszechnie funkcjonującym w mediach, a nie moim określeniem. Jasne, staruszka maszerująca w grupie ONR wyglądałaby tylko śmiesznie. Ale wiara w mądrość gadających głów w TV też jest śmieszna.
            • super.222 Re: Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lek 13.11.17, 11:44

>... wiara w mądrość gadających głów w TV też jest śmieszna.<<<

To w co wierzysz? W swój instynkt? W Kaczyńskiego Jarosława?

Dla przypomnienia: wątek jest o patriotyzmie z podaniem przykładu
              wybitnego polskiego lekarza, który przeżył okupację i *wyszedł na ludzi*.
              Nie musisz zmniejszać mojej wrażliwości.

Jeżeli nie widziałaś wczorajszego programu, o którym tutaj wspomniałam,
              nie masz zielonego pojęcia o czym piszę.

Wśród *gadających głów* byli wybitni polscy naukowcy i - wyobraź
              sobie - dopiero po wczorajszej audycji dowiedziałam się kim jest
              prof. Zybertowicz big_grin A Ty wiesz?

PS. Staruszka maszerująca w grupie ONR - fajne big_grin
              • leda16 Re: Jak dobre wino - Prof. Franciszek Kokot - Lek 14.11.17, 11:09
                Wierzę we własny rozsądek. Oczywiście - jak większość - nie mam go w nadmiarze, jednak cenię ponad wszystko. Twojej wrażliwości zmniejszać nie potrafię, więc śpij spokojnie smile. W dyskusji chyba nie o to chodzi. Rzeczywiście, programu nie oglądałam ale z tego, co napisałaś rozumiem, że propagował pewne poglądy na temat patriotyzmu Polaków, jakich już w TV było już dziesiątki. Poglądy tych prof. na m.in. moje poglądy, raczej mnie nie interesują. Z socjologów z szacunkiem czytam tylko wypowiedzi Staniszkis, ponieważ w przepowiadaniu przyszłości zawsze ma rację. Tylko nie mogę Jej wybaczyć, że kiedyś piała peany na temat Wałęs- człowieka, który chwalił się publicznie, że tylko jedną książkę w życiu przeczytał. Pewnie książeczkę PKO smile Ale może to tylko taka polityka pani socjolog, żeby utrzymać się na posadzie. Legutko i Sozańskiego mam zaszczyt znać osobiście, jednak Oni zajmują się nauką i pracą. W polityce nie brylują. Zybertowicz - co ekipa to nowe poglądy. Pewnie nie jestem w stanie zrozumieć, że to wybitna ewolucja myślowa. Łętowska też z politycznego świecznika. No i dla mnie "wybitny" to wynalazca z patentem, lub noblista, jak np. Skłodowska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka