Dodaj do ulubionych

Serial "Korona królów" - TVP1

03.01.18, 14:31

https://jastrzabpost.pl/wp-content/uploads/2018/01/korona-768x433.jpg
.
.
Ruszył, kiedy częściowo Polacy otrzeźwieli po artystycznych wygibasach
Sylwestrowych, 1 stycznia 2018 roku to doniosłe wydarzenie serialowe miało
miejsce i od trzech dni na każdej stronie internetowej trwa krytyka ...

Na zdjęciu powyżej widzimy przemianę poganki w żarliwą chrześcijankę,
która nawet męża spragnionego nie wpuszcza w poście do swojej komnaty,
... no dobrze ... do łożnicy.

Oj! będzie się działo !

Oglądam, chociaż nie mogę znieść braku dykcji u pierwszoplanowej aktorki,
cyzelowanych *wyuczonych* przemówień króla Łokietka nawet w godzinach
cierpienia, Gonery w roli biskupa krakowskiego. Ta rola nie pozwala mi
zachować powagi i wysłuchania o czym ten kapłan mówi.

Podoba mi się .... cała plejada nowych twarzy.

Najważniejszy w telewizji powiedział, że serial może trwać kilka, albo
i kilkanaście lat. O matko !
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 04.01.18, 20:49
      super.222 napisała:
      ...."Oglądam, chociaż nie mogę znieść braku dykcji u pierwszoplanowej aktorki, cyzelowanych *wyuczonych* przemówień króla Łokietka nawet w godzinach cierpienia, Gonery w roli biskupa krakowskiego. Ta rola nie pozwala mi zachować powagi i wysłuchania o czym ten kapłan mówi.,,,"

Zauważyłem również sztuczne dialogi , słabą grę aktorów głównych. Może jednak w dalszych odcinkach aktorzy udoskonalą swoją grę.

• leda16 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 05.01.18, 09:48
        Dzięki Super (miałam 2 włamania na konto przez swoją głupotę), A "Koronę" nagrywamy, gdyż w tych godzinach zazwyczaj jesteśmy w pracy, wracamy z pracy lub robimy zakupy. Abstrahując od aktorstwa, mnie się serial podoba w sensie takiej bezmyślnej, prościutkiej, lekko strawnej rozrywki. Ani Wschodu ani Zachodu na kolana nie rzuci. Pewnie, że subiektywnie lepszy niż tasiemcowe ichnie telenowele, ale podejrzewam, że sentymentalny tylko dla Polaków.
        • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 05.01.18, 10:49

>>>Dzięki Super<<< big_grin Ależ żądasz i masz ... big_grin

Serial jest zgodny z *duchem czasu* - religijny, patetyczny.
          Nie oczekuję, że główna linia (pobożność, wspominanie pogaństwa)
          zanikać będą w miarę upływu czasu, to znaczy kolejnych odcinków.

Oglądam i pewnie oglądać będę do pierwszych spacerów przed kolacją,
          czyli w miarę powiększania się dnia, zanikać będzie moje zainteresowanie,
          aż w końcu zapomnę o tym gniocie. *Poszatkowanie* serialu na odcinki
          30-minutowe jest podyktowane nadzieją TVP1 na zwiększenie możliwości
          emitowania reklam. Ale to jest pomysł na miarę prezesa.
          Zasiadać przed telewizorem żeby obejrzeć w ciągu 30 minut kilka scen?

A wczorajszy odcinek: na dworze królewskim pojawiła się dziewczynka,
          łudząco podobna do jednej z córek Kazimierza (nie wiem której), co
          jest dowodem, że książę zdradził żonę - do czego zresztą przyznaje się.
          Nie wiemy w jakich okolicznościach to się stało i kim jest lub była
          kobieta, która urodziła Kazimierzowi trzecią córkę. Dwór będzie się
          opiekował, dbał o bezpieczeństwo, wychowywał - pewnie szykuje się
          jakaś intryga - ale temat potraktowany został lekko. Anna wybaczyła
          za cenę uznania córek godnych zasiadania na tronie (do tej pory tylko
          chłopcy mogli zasiadać na tronie). A jeżeli taki dekret Kazimierz wyda
          i okaże się, że ta *dodatkowa* córka jest starsza od córki urodzonej
          przez Annę? Ciekawe ... big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin

Czuku - Dzieci będą dorastały i w następnych odcinkach pojawiać
          się będzie plejada młodych polskich gwiazd - może będzie lepiej.
          • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 05.01.18, 13:34
            Serial kręcony jest na Zamku w Bobolicach.
            Ruiny kupił senator Lasecki (najlepsze buty i pantofle), odbudował
            wg. pomysłów współczesnych, bo jaki był - nie wiadomo.

https://zamki.res.pl/foto/bobolice2.jpg

Bobolice przed renowacją.

W lśniących komnatach i na tle bielejącego nowymi tynkami Zamku
            w Bobolicach kręcony jest serial "Korona królów".

https://hotelowysurvival.blog.pl/files/2013/09/dsc06181.jpg

Bobolice po renowacji (zwiedzanie co pół godziny)
          • czuk1 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 05.01.18, 15:19
            Cieszę się na tę Twoją informację.
            Zauważ jakie/jest było zachowanie matki księcia Kazimierza . Wszystko co to polsko-litewskie małżeństwo , Kazimierza z Anną , może umacniać Matka jego neguje, odrzuca, intryguje. Skłócić chce małżonków. Doprowadzić do oddalenia Anny.
            To jest taka zaborcza miłość matczyna.

ps. Taka samolubna, interesowna jak miłość J.K. do samodzielnego i władczego rządzenia Polską.
            • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 05.01.18, 16:24

Taka perełka w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
              A są jeszcze inne zamki ruiny w tym regionie.

PS. Władza potrafi normalnego człowieka przekształcić w samo zło.
              Przecież nikt się nie urodził z tymi wadami. big_grin big_grin
            • leda16 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 07.01.18, 19:20
              Dzisiaj byśmy za S. Forward powtórzyli - toksyczna teściowa. Swoją drogą, młódka pyskata i bezczelna. Za nic ma królewski majestat.
          • czuk1 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 08.01.18, 06:55
            super.222 napisała: Czuku - Dzieci będą dorastały i w następnych odcinkach pojawiać
            > się będzie plejada młodych polskich gwiazd - może będzie lepiej.

Liczę na to. Pozdrawiam smile
            • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 12.01.18, 12:40
              Pani Ilona Łepkowska pochwaliła gest prezesa Kurskiego, który po obejrzeniu
              kilku pierwszych odcinków serialu, okazał się łaskawy i trochę "dosypał
              grosza", aż do 200 tysięcy złotych za odcinek. Realizatorzy będą mogli
              zaangażować większą ilość statystów, wybrać ciekawsze plenery. Już teraz
              ekipa przenosi się do Malborka, opuszczając ciasne pomieszczenia Zamku
              w Bobolicach.

Wyjaśnienia wymaga ta *magiczna kwota 200 tys. złotych*, gdyż do tej pory
              informowano widzów, że każdy odcinek właśnie tyle kosztuje, co więc "dosypał"
              prezes TVP? Wydaje się, że zaledwie jakiś *grosz*.

Kolejne odcinki są gorsze, mroczne, na ekranie zarośnięci faceci mówiący
              językiem niby polskim, ale niezrozumiałym.
              Gdy przyjdzie wiosna, nabożeństwa majowe, spacery z kijkami, matury,
              to serial oglądać będą tylko ludzie przykuci do łóżek z powodu ułomności.

• czuk1 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 13.01.18, 11:19
                Niestety. Są lepsze odcinki. Ale generalnie - już idzę - serial nie przyciąga.
                Odcinki są cięte automatycznie - powodem kształtowania odcinków są limity minutowe programu TVP.
                A odcinek powinie stanowić jakiś wyodrębniony rozdział. Cała fabuła niejasna dla przeciętnego odbiorcy.
                Długie sceny z których można by zrezygnować. One ze względu na swoją bezbarwność, marginalną wartość,
                obniżają atrakcyjność filmu.
                I dalej ... można by wybrzydzać jeszcze bardziej. Ale po co ? Co to daje ? Podatkowe pieniądze topi się
                tylko po to by pokazać jak Kurski dobrze rządzi TVP . Nie myśli się o roli edukacyjnej TVP i uczciwości historycznej.
                • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 24.01.18, 08:36

Ekipa filmowa kręci aktualnie na Zamku w Malborku, na zasadach
                  marketingowych. Twórcy potwierdzają, że każdy z odcinków kosztuje
                  200-22- tysięcy złotych. Pod artykułem umieszczono ankietkę;
                  Czy podoba ci się serial 'Korona królów'?

Odpowiedzi:
                  - TAK ...................23% ... 34 głosy
                  - NIE ....................25% ... 38 głosów
                  - NIE OGLĄDAM ...52% ... 78 głosów

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,22935160,korona-krolow-na-zamku-w-malborku-tworcy-serialu-przejeli.html#sondaz
                  • leda16 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 24.01.18, 14:39
                    Nie jest to "Gra o tron" ani "Żywe trupy", ale obejrzeć da się.
                    • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 25.01.18, 15:00

Po dłuższej nieobecności w fotelu przed telewizorem, usiadłam wczoraj
                      i obejrzałam odcinek *koronacyjny*. Pompatycznie i biednie, w obecności
                      kilku najbliższych osób. Nadal mnie nie porywa.

https://d-tm.ppstatic.pl/5c/46/4d59d913377172e959927e24ec73.1000.jpg
                      .
                      .

Anna została poinformowana, że teściowa oskarża ją o zdradzenie męża.
                      Ponieważ jest już ubrana w szatę koronacyjną, wszelkie oskarżenia odrzuca
                      dumnie, bo nic i nikt nie może przeszkodzić jej w otrzymaniu korony.

• leda16 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 25.01.18, 17:12
                        Jednak szkoda, że zaraz umrze. Razem ze swoimi pięknymi sukniami była ozdobą serialu. No ale Esterka pewnie wszystkie zakasuje.
                        • super.222 Re: Serial "Korona królów" - TVP1 07.02.18, 19:34
                          .
                          .
                          Cudka w cebrzyku. Temu serialowi już nic nie pomoże. Klapa.
                          Nawet telewizora nie warto włączać na 25 minut. Ten, kto wpadł
                          na pomysł żeby odcinki trwały *na mgnienie oka* rozłożył cały projekt.
                          • super.222 Re: Serial 05.04.18, 19:16
                            Konieczność bezczynnego siedzenia. zima zamiast kalendarzowej
                            wiosny, wpłynęły na moje zainteresowanie serialem. Zaniechałam
                            dostrzegania braków, słabej gry aktorów, nie dziwi mnie już swoboda
                            dostępu do komnat króla, brak ochrony ...

Król się zakochał w Cudce dwórce i najbliższej przyjaciółce królowej
                            Anny i zrobił z niej swoją nałożnicę. Cudka jest przyjaciółką królowej,
                            a mąż Cudki zaufanym i oddanym królowi dworzaninem.
                            W dodatku król pragnie syna. Anna stała się bezpłodna.

Królowa matka bredzi coś o koronie dla syna swojej córki.
                            Król nakazuje zaufanemu: myśl, szukaj ... muszę mieć syna.

Polubiłam aktorkę grającą królową Annę, po kilkunastu odcinkach
                            *weszła* w rolę, jest wyciszona, czasami majestatyczna, czasami
                            bardzo nieszczęśliwa. Jaki los zgotuje jej ten, który jest jej mężem ?

• leda16 Re: Serial 06.04.18, 19:01
                              Jestem 3 odcinki do tyłu, ale mam nagrane, oraz podobne zdanie do Ciebie odnośnie Anny, jest bardzo ludzka, kobieca, spontaniczna i dlatego robi takie miłe wrażenie Od pewnego czasu to ona ciągnie ten serial.
                              • super.222 Re: Serial 09.04.18, 19:46

Tak już w życiu mam ... jak tylko kogoś polubię - po pewnym czasie znika.

Obojętnie przyjęta przeze mnie postać Anny, z czasem została polubiona,
                                a teraz ten przystojniak planuje jak się z nią rozwieść. A królowa stara się
                                rozweselić komnaty, kupując nowe obicia i kapy. Przykro.crying
                                • czuk1 Re: Serial 10.04.18, 11:17
                                  Mam podobne spostrzeżenia.
                                  • super.222 Re: Serial 10.04.18, 19:34
                                    https://s.tvp.pl/images2/6/0/1/uid_601873a0378a78433d6eb09c8eafd7471511298336259_width_1248_play_0_pos_0_gs_0_height_669.jpg.
                                    .
                                    .
                                    Sławomir Orzechowski jako Spytek kasztelan krakowski, zaufany króla.
                                    to druga postać, którą zapamiętam z tego serialu. Bardzo, bardzo
                                    mi się podoba - jakże mnie zachwycił gdy prosił króla o radę w sprawie
                                    swojego ożenku ... big_grin big_grin

Pięknie napisana rola i świetne aktorstwo.

• czuk1 Re: Serial 11.04.18, 06:56
                                      No i postać króla Kazimierza grana jest przekonywująca.
                                      • super.222 Re: Serial 19.04.18, 20:02

*Król Kazimierz* jest wyraźnie znudzony, brak mu pomysłów na rządzenie,
                                        jedynie myśl o męskim potomku zaprząta JKM. jest tylko przystojny, nawet
                                        królewski, ale bez dostojeństwa. Współczesny aktor grający króla z tego
                                        okresu, musi być aktorem wybitnym, a ten - niestety - tych warunków nie
                                        spełnia. Scenariusz dla postaci króla pisany jest na kolanie.

Żeby król podjął decyzję o straceniu dwórki na podstawie *zeznania*
                                        jakiegoś włóczęgi? To się w głowie nie mieści. Jego majestat wierzy w gusła.big_grin
                                        • leda16 Re: Serial 02.05.18, 09:50
                                          Cóż Ty chcesz Super, przecież to średniowiecze, okres największej chrześcijańskiej dewocji, gdzie cień podejrzenia o czary skutkował interwencją Świętej Inkwizycji. Naprzeciwko arsenału istniejących wówczas tortur Egle została potraktowana nader łagodnie.
                                      • czuk1 Re: Serial 10.05.18, 12:14
                                        Urokliwie gra i seksowna jest aktualnie Królowa Anna.
                                        • super.222 Re: Serial 10.05.18, 14:23
                                          Urokliwie gra i seksowna jest aktualnie królowa Anna<
                                          zauważył Czuk1.

Widzisz ... tak podziałała miłość. Przy królu, oczekując aż odwiedzi ją w jej
                                          łożnicy, więdła i była wciąż podenerwowana. A taki podczaszy nalewając
                                          przedniego wina, zaglądał w oczy i się uśmiechał, obiecując całym sobą
                                          cuda niewida. I się spełniło ... a teraz dni królowej są policzone.

PS. Jakoś nie wierzę w miłość dworaka. jestem skłonna przyjąć
                                          podejrzenie o jakąś intrygę, mającą na celu uśmiercenie królowej,
                                          która nie może dać Polsce następcy tronu.
                                          Pamiętam słowa Króla ... *wymyśl coś*, a miał na myśli rozwód.
                                          Tymczasem sprawy przybierają bardzo tragiczny finał.
                                          Wraz z winem, a później podczas aktu seksualnego z dworzaninem,
                                          królowa mogła zostać otruta, musi umrzeć, żeby król spłodził syna
                                          z następną żoną. Czy mu się to uda?
                                          • super.222 Re: Serial 10.05.18, 19:38
                                            https://akgif0.ask.fm/c1b/9aca1/0a58/4cbf/ad95/a5519ceccdf3/original/239573.gif.
                                            Królowa umarła

.....
                                            https://1.fwcdn.pl/p/23/29/2052329/379014.1.jpg
                                            .
                                            .
                                            Aktorka Marta Bryła pięknie wcieliła się w rolę Królowej Anny.
                                            Życzę tej młodziutkiej aktorce wielu świetnie zagranych ról
                                            i żeby producenci nie zaszufladkowali jej w serialach.

• czuk1 Re: Serial 11.05.18, 08:18
                                            Zobaczymy.....co dalej.
                                            • leda16 Re: Serial 12.05.18, 21:54
                                              No i zmarła sad Szkoda. Podejrzewam, ze teraz ten serial stanie się po prostu nudny.
                                              • super.222 Re: Serial 13.05.18, 08:49

O godzinie 18.30 korzystniej będzie wyjść na spacer i opuścić kolejne
                                                odcinki serialu. Były momenty ponure, nudne, nie wiadomo było o czym
                                                zarośnięci faceci rozmawiają, albo o co się biją - lecz sceny z królową
                                                pozwalały odetchnąć i cieszyć oczy - może banalną - ale śliczną aurą
                                                niewieściej komnaty. Trzeba będzie poczekać na następną kandydatkę
                                                do łoża królewskiego. Jak długo? I czy zdobędzie uznanie widzów?
                                                • super.222 Re: Serial 15.05.18, 16:17

W ostatnim odcinku król polecił swoim dworzanom rozejrzeć się za
                                                  kandydatką na jego żonę. Wydał to polecenie z twarzą w gniewie,
                                                  by spełnić swój obowiązek wobec Korony. Uwzględnione maja być
                                                  korzyści polityczne, porozumienia, a nie osobiste i serdeczne
                                                  oczekiwania króla. crying
                                                  • super.222 Re: Serial 17.05.18, 17:04

Im dalej w historię, tym więcej chrystianizacji.
                                                    Babka w klasztorze, wnuczka pragnie zostać zakonnicą, proces
                                                    z Krzyżakami, biskup w wielu kadrach każdego odcinka.

Ja wiem, że były to czasy ciemnoty i każdy człowiek musiał
                                                    być wierzącym, ale - kurcze - przecież ludzie się kochali, a w tym
                                                    filmie tylko zawiść. Serial staje się nudny - masz rację Leda.
                                                  • czuk1 Re: Serial 17.05.18, 21:39
                                                    Zaczynam odzwyczajać się od oglądania kolejnych odcinków serialu. Powody - zajęcia inne, mało interesująca treść serialu,
                                                    Mało atrakcyjny scenariusz i reżyseria serialu.
                                                  • leda16 Re: Serial 23.05.18, 19:04
                                                    super.222 napisała:

>
                                                    > Im dalej w historię, tym więcej chrystianizacji.
                                                    > Babka w klasztorze, wnuczka pragnie zostać zakonnicą,

I to jest właśnie najzabawniejsze, bo rozmodlona wnuczka to typowa żydówka smile Już nie mieli kogo na Elżbietę wybrać. No ale co tam, przynajmniej żydzina sobie zarobi smile A serial jeszcze tylko jutro, ostatni odcinek i finito. Nie będzie jak Kazimierz żydów do Polski sprowadza. Może dlatego, iż ostatnio naród mocno na icków wkurzony.
                                                  • super.222 Re: Serial - życie po odejściu z serialu 03.08.18, 18:26
                                                    https://s.tvp.pl/images2/f/0/d/uid_f0d86889b1429878f4a8d70d127a5d651513022356803_width_400_play_0_pos_0_gs_0_height_555.jpg

Mateusz Król porzucił pracę w "Koronie królów". Teraz aktor nie ma łatwego
                                                    życia, bo przez odejście stracił również rolę w "Klanie". Nie może też ponoć
                                                    liczyć na żadne projekty związane z telewizja publiczną (...) Porzucenie roli
                                                    Kazimierza Wielkiego przekłada się też na konkretne straty finansowe.
                                                    Mateusz dostawał za rok pracy na planie 250 tys. zł. W Klanie zarobiłby około
                                                    200 tys., natomiast jako showman TVP mógłby liczyć na fuchy rzędu 50 tys. zł.
                                                    Jak nietrudno policzyć jest do tyłu jakieś pół miliona złotych rocznie.
                                                    Takich pieniędzy nie jest w stanie zarobić w żadnej firmie ani w żadnej
                                                    innej produkcji {...) dowiadujemy się z Super Expresu.
                                                    - Angora 5.VIII.2018.

A pisało się, że zmiana w roli króla Kazimierza Wielkiego wynika z powodu
                                                    *postarzenia się*, a tu - proszę - aktor sam zrezygnował nie dbając o kasę, bo przecież wiedział co go czeka. Mam nadzieję, że znajdą się twórcy, którzy
                                                    zechcą zatrudnić tak przystojnego aktora. Dobrze zrobił ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka