Dodaj do ulubionych

Mam nową sygnaturkę ...

02.06.17, 14:56
... i nie jest to przypadek.

Zwykle kropla przepełnia czarę. W moim przypadku były dwie. Pierwsza to wyśmianie przez PiS projektu Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego. Nie będę ukrywał, że posła Abramowicza znam od lat, kiedy to obaj byliśmy sympatykami UPR. Kropla druga ma charakter estetyczny, lokalny. Obejrzałem sobie wczoraj pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich, otwarty z pompą z miesiąc temu (byłem przeciwko i unikałem miejsca, ale musiałem coś załatwić w pobliżu). Szok! Takiego kiczu i psucia przestrzeni publicznej nawet komuniści nie praktykowali. Przeciwnie - pomniki kołchoźników i czerwonoarmijców wydają mi się na tym tle wytworami wysublimowanej cywilizacji. Pierdolone wazeliniarstwo polityczne!
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Mam nową sygnaturkę ... 02.06.17, 15:40
      Ty mi i tak nie pasowałeś, do niektórych Twoich tekstów. To była tylko kwestia czasu, aż się wkurwisz.
      Czara musiała być bardzo duża, że to tak długo trwało. :)
      Krzyś i tak Ci nie uwierzy, że nie jesteś hitlerkiem. Zachwiałoby to jego jestestwem.
    • perla Re: Mam nową sygnaturkę ... 02.06.17, 16:17
      oleg3 napisał:

> Pierdolone wazeliniarstwo polityczne!

ja bym raczej napisał - pierdoleni "artyści".
      Takich kiczów to mamy pełno, choćby w sferze pomników o charakterze religijnym.
      Oprócz "artystów" chodzi też kasę. Aby tanio właśnie.
      • dachs Re: Mam nową sygnaturkę ... 02.06.17, 16:49
        perla napisał:

> ja bym raczej napisał - pierdoleni "artyści".
        > Takich kiczów to mamy pełno, choćby w sferze pomników o charakterze religijnym.
        > Oprócz "artystów" chodzi też kasę. Aby tanio właśnie.

Nie tylko kasa, chyba. Artysta musi się też "wypowiedzieć".
        Jeden nie umie rzeźbić, ale ma mus uczczenia Papieża, albo Kaczyńskiego, więc wali taką bambułę, na jaką go artystycznie stać.
        Inny nie umie reżyserować, ale ma mus dowalenia kościołowi, więc idzie do Teatru Powszechnego i wali skandaliczny spektakl.
        A kasę obaj biorą obaj od tej strony władzy, której się akurat taka ideologia podoba.
        Jest to wprawdzie raj dla oszustów, miernot i dyletantów, ale chyba musimy z tym żyć, bo prawdziwe nieszczęście zaczęło by się wtedy, gdyby urzędnicy zaczęli oceniać wartości artystyczne dzieła.
      • oleg3 Re: Mam nową sygnaturkę ... 03.06.17, 12:16
        perla napisał:

> Oprócz "artystów" chodzi też kasę. Aby tanio właśnie.

Jasne. Paru miejscowych biznesmenów bardzo zżytych ze starą władzą w ramach "nowego otwarcia" zasponsorowało pomnik. Nie chcieli wydać więcej niż absolutnie konieczne i nie wydali. A władza zadowolona, na otwarcie przyjechał Prezes. Co ciekawe parę lat temu odsłonięto z naprawdę społecznych zbiórek gustowną tablicę odpowiednio wkomponowaną w otoczenie (dziedziniec klasztoru). Na odsłonięciu były tłumy (ja też). Prezesa nie było!
    • ada08 Re: Mam nową sygnaturkę ... 03.06.17, 13:29
      Co za problem?
      Przyjdzie nowa władza, za lat kilka, usunie brzydkie pomniki i postawi swoje ładne.
      Pomnik polityka to nie Pałac Kultury, łatwo taki pomnik usunąć, nie ma o co drzeć szat.
      a.
      • oleg3 Re: Mam nową sygnaturkę ... 05.06.17, 14:35
        ada08 napisała:

> Co za problem?
        > Przyjdzie nowa władza, za lat kilka, usunie brzydkie pomniki i postawi swoje ładne.
        > Pomnik polityka to nie Pałac Kultury, łatwo taki pomnik usunąć, nie ma o co drzeć szat.

Życia jednak szkoda. Poza tym nie ma pewności, że nowa władza będzie stawiać ładne pomniki. Jakoś tak bywa, że po poprzednikach zostaje to gorsze i jest kontynuowane.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka