Gość: Adam IP: *.europe.hp.net 19.10.09, 12:19 za smrod w bukaresztanskim transporcie miejskim! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bert Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.a2c-250-129.astra2connect.com 19.10.09, 13:10 a sa takie komunikacje miejskie w ktorych nie capi ? Odpowiedz Link Zgłoś
vineri Re: za co nie lubie Rumunii? 19.10.09, 14:46 O! To rzeczywiście jest poważny powód, żeby nie lubić Rumunii... ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.europe.hp.net 21.10.09, 16:25 jak dla mnie to bardzo dobry powod, za syf na ulicach tez ich nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: za co nie lubie Rumunii? 17.11.09, 21:19 To musisz nienawidzic Stanow Zjednoczonych, bo smrod w nowojorskim metrze wielokrotnie przewyzsza ten w Buku. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.aa Re: za co nie lubie Rumunii? 21.10.09, 19:46 Oj, marudzisz:) Rozejrzyj się dookoła w Polsce, tu też czyściutko nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: za co nie lubie Rumunii? IP: 89.191.152.* 21.10.09, 22:49 dla mnie najwiekszym problemem Rumunii są bezdomne psy-za kazdym razem gdy tam jadę,boję się co zastanę:( zawsze w samochodzie wozimy worki z jedzeniem dla zwierzaków.uważam że nie jest to błacha sprawa,trzeba uświadamiać i podkreślać,ze to nie jest normalne..jadąc przez ten kraj,muszę zamykać oczy by nie widzieć zmasakrowanych zwłok,mam wrażenie że sportem narodowym jest zabijanie zwierząt na drogach;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.a2c-250-129.astra2connect.com 25.10.09, 16:15 widywalem w Rumunii (np w PL, czy innej niemcowni etc etc, rzecz nie do pomyslenia) bezpanskie psy rezydujace w dobrych knajpach (ogrodkach) w duzych miastach na starowkach. Wiekszosc przydroznych "przystankow zarciowych" tez ma takich psich lokatorow, ktorych to psow wiekszosc korzystajacych (wszak Rumunow) nie przegania a i jesc cos da. Zatem nie opowiadaj mi tu o zlym stosunku Rumunow do zwierzat. To, ze w wieksozci krajow takich psow nie widzisz nie bierze sie z "prawidlowego" stosunku tamtych spolecznosci, tylko z tego, ze psy zyjace na dziko czy poldziko zostaly wylapane i wytrute badz po prostu wystrzelane. Mysle, ze z punktu widzenia psa, lepiej jest zyc na marginesie ludzkich spolecznosci, czasem nawet zginac pod autem, niz byc exterminowanym tak jak to sie robi w tych niby cywilizowanych krajach Norbert J. Zbróg www.njz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 17:26 ann.aa napisała: > Oj, marudzisz:) > Rozejrzyj się dookoła w Polsce, tu też czyściutko nie jest. A to jest forum o Rumunii czy o Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestera jak zawsze Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 23:29 Jak nie lubisz Rumuni to w jakim celu tu jesteś?Wszystkie żółtodzioby wchodzą na to forum i pierniczą jakieś bzdety!Nie byłeś w danym kraju,nie znasz ludzi,nie masz pojęcia o innych kulturach to jedź do Trzebnicy,i tyle...przepraszam Trzebniczan!W każdym kraju wszystko zależy od ludzi na jakich trafisz!Fajnie tu,fajnie tam,gó... tu ,gó... tam!Mejor beber!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: za co nie lubie Rumunii? 22.10.09, 15:58 Nie ma się tak co unosić. Z drugiej strony pytanie jest źle sformułowane. Powinno raczej być co mi się w Rumunii nie podoba. A że idealnych krajów nie ma, to i w Rumunii są rzeczy, które mogą się nie podobać. Mnie raził zły stan niektórych dróg i nie podobał mi się stosunek Rumunów do środowiska i przyrody (bardzo użytkowy delikatnie mówiąc) Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: za co nie lubie Rumunii? 22.10.09, 16:41 Nie bądź taki poprawny politycznie:) Większość Rumunów, których znam, też nie lubi Rumunii;) Adam od niemal roku mieszka w Bukareszcie - z różnych względów, dość istotnych. Jest rzeczą dowiedzioną naukowo, (nie pamiętam autorów opracowania, jak komuś bardzo zależy, to poszperam i znajdę) że przy długich wyjazdach zagranicznych, około 6.-8. miesiąca pobytu w nowym miejscu przeżywa się głęboki kryzys polegający na rozczarowaniu miejscem emigracji. Przechodzi, ale okresowo powraca. I proszę o nadnieużywanie argumentu "jak ci się nie podoba, to wyp...", bo po pierwsze niewielu ludzi wybiera miejsce do życia "z upodobania", a po drugie jest to argument obosieczny. Posługujący się nim zawsze może dostać skierowanie na forum Onetu;) Rozumiem Adama i jego potrzebę stworzenia tego wątku. Sam stworzyłem podobny jakieś 2-3 lata temu... Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: za co nie lubie Rumunii? 22.10.09, 17:43 Transport publiczny w Bukareszcie to baaardzo skomplikowana rzecz. Od lat władze miejskie nie mogą się uporać z rozerwaniem "zaklętego kręgu": - transport jest kiepskiej jakości, więc coraz więcej osób jeździ po mieście samochodami - więcej samochodów na ulicach to większe korki, czyli dłuższy czas dojazdu - mniej pasażerów w trasporcie publicznym to mniejsza częstotliwość autobusów i metra - mniejsza częstotliwość to tłok - tłok i dłuższy czas jazdy to pot - pot to smród - czyli wracamy do punktu wyjścia, czyli transportu kiepskiej jakości Inna sprawa to takie rzeczy jak czystość - widziałem ostatnio na budynkach w centrum Bukaresztu grafitti - szablony o następującej treści: "w cywilizowanym kraju ludzie myją się codziennie"; "w cywilizowanym kraju ludzie nie śmiecą pod siebie"; "w cywilizowanym kraju nie obmacuje się kobiet na ulicy" itp. I nie sądzę, by szablony te tworzył jakiś obcokrajowiec ;) A na obronę bukaresztańskiego transportu miejskiego mam tylko jedno: jest sieć metra! Sieć, nie linia od Kabat do Młocin:) Wiem, brzmi to jak dowcip o Stalinie, brzytwie i dzieciach... Tak z innej bajki: zapraszam chętnych (ekspatów w Rumunii) do współtworzenia mojego bloga. Link jest w sygnaturce. Jeśli ktoś chciałby zostać współautorem, proszę o info na @. Odpowiedz Link Zgłoś
ilona1201 Re: za co nie lubie Rumunii? 23.10.09, 00:55 Nie ma miejsca na tym swiecie, gdzie wszystko by nam sie podobalo. Ja mieszkam w Kanadzie i tez narzekam na ten kraj. A w Rumunii nie moge zniesc bezdomnych psow, jest mi ich strasznie zal. Wedlug mnie jest to ogromny problem tego kraju, ale widocznie rzad rumunski ma inne zdanie na ten temat i nie robi wiele w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.europe.hp.net 23.10.09, 17:02 FYI Mejor beber!!!!!!, bo chyba tak sie podpisales, potwierdzam - ja mieszkam w Bukareszcie Wilekie dzieki avroml za wyjasnienia. Powinienem chyba czesciej sprawdzac forum, bo mam wrazenie, ze jeszcze by mnie ktos pobil za to, ze w rumunskim metrze smierdzi. Ciekawa teoria z tym kryzysem musze powiedziec, ale cos mi nie przechodzi;) Topic mugl by sie nazywac " co uwazam w Rumunii ma niedogodnosc" ale co by to zmienilo? Ja tu mieszkam i nie podoba mi sie wiele zjawisk, dziec z klejem tez mi sie nie podobaja, chleb mi nie smakuje, denerwuja mnie wysoka cena mleka i miesa. To jest forum o Rumunii jesli mieszkal bym w Warszawie, to zapewne zalozyl bym podobny watek o Warszawie wlasnie. P.S. Nowy pasaz na Uniri to dopiero kwas;) Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaar Re: za co nie lubie Rumunii? 23.10.09, 22:42 z tym kryzysem...hmmm... nie słyszałam,ale doświadczyłam.... najlepszą receptą na kryzys... powrót W ODWIEDZINY (a nie wyp...) do PL i doładowanie akumulatorka... (własnie niedługo jadę krótko ładować:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
vineri Re: za co nie lubie Rumunii? 24.10.09, 10:36 Może i ja się podzielę tym co mi się nie podoba w Rumuni z punktu widzenia kier. ciężarówki: Po pierwsze, granica tzn. to że jeszcze trzeba stać na niej i to czasami kilka godzin,w sumie największe problemy robią madziarzy nazywamy ich gestapowcami bo są bardzo chamscy, ogoleni na łyso i zazwyczaj odzywają się po niemiecku :( Po drugie, cyganie "myjący" szyby a tak naprawdę wyłudzający haracz gdy stoi się w kolejce do granicy, kilku bardziej nerwowych kolegów straciło w ten sposób lusterka lub szyby,a policja nie za bardzo reaguje, jak się dowiedziałem to najprawdopodobniej "myjący" dzielą się z nimi zarobkiem, kiedyś coś takiego działo się na przejeździe kolejowym w Piteşti ale teraz jest tam autostrada i się skończyło. Po trzecie, obwodnice miejskie dla ciężarówek, niektóre są ok ale większość to masakra nie dość że sporo kilometrów się nadrabia to jeszcze można połamać sobie resory, kiedyś jadąc w nocy chciałem sobie skrócić drogę i pojechałem przez Cluj-Napokę (na obwodnicy traci się prawie 20km i sporo czasu) no i niestety zatrzymał mnie młody policjant, robiąc straszną minę w bardzo sugestywny sposób uświadomił mnie że właśnie w miejskim metrze sypie się tynk z sufitu i jeśli będę kontynuował moją jazdę to niewątpliwie wpadnę do niego a na końcu mówiąc i pokazując rękami "camion buum, metro kaput!!":D Pomimo iż chciał mi zabrać prawo jazdy na 3 mc.i 600Ron tak mnie rozbawił tym metrem że nie mogłem powstrzymać się od śmiechu, oczywiście powiedziałem mu że w Cluj nie ma metra, on że jest, i tak się skończyło że dostał 10€ i pożegnaliśmy się z uśmiechem, ale niestety nie zdołałem go przekonać że metra w Cluju nie ma he he może jednak jest? kto wie... Po czwarte, śmieci to rzeczywiście jest duży problem i wymaga chyba zmiany mentalności Rumunów bo setki koszy na śmieci chyba nic nie pomogą... Po piąte, przemieszczanie się po lub w obrębie Bukaresztu masakra totalna!! Znalazło by się jeszcze parę innych drobnych spraw ale w sumie te są najważniejsze, a co do jakości niektórych dróg to ma to swoje dobre strony bo jak by tak były wszędzie super drogi to i turystów też by przybyło a tak jest spokój he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: za co nie lubie Rumunii? IP: 92.81.77.* 25.10.09, 12:29 Tak po naszej rozmowie wczoraj mnie naszlo, czy ten smrod przekresla cala Rumunie czy tylko "nasza" cudowna europejska stolice?:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.europe.hp.net 28.10.09, 16:54 Dear Licho, Tu musze przyznac, ze zle doswiadczenia mam z Bukaresztu, trzeba bylo by przetestowac inne miasta... . Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licho Re: za co nie lubie Rumunii? IP: 86.125.216.* 06.11.09, 15:58 Mieszkam W Bukareszcie i sam mam wiele do powiedzenia na jego temat, nie zawsze pozytywnie.... W innych miastach jest inaczej, to na pewno. Czy lepiej? Nie wiem. Teraz np. pisze z Aradu - sytuacja wyglada o niebo lepiej i ludzie jacys przychylniejsi (zwlaszcze kierowcy - w koncu prawie nikt nie trabi!!!)ale czy jest lepiej to trzeba doswiadczyc. W Bukareszcie tez wydawalo sie ok jak przyjezdzalismy na weekend....:) No i wku..ia mnie to trabienie w Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaar Re: za co nie lubie Rumunii? 06.11.09, 23:19 mnie też denerwuje trąbienie, a mieszkam w Aradzie :))) ale w Bukareszcie denerwowałoby mnie znacznie wiecej i generalnie ciesze się,ze mieszkam tu gdzie mieszkam - ludzie mają o niebo lepsze charakterki;) - tu sie zgadzam - ale czy u nas w Warszawie jest tak samo jak w reszcie Polski??(zaznaczam, ze nie generalizuje i nikogo nie obrażam) a i smrodku w komunikacji miejskiej w Aradzie nie ma... a propo pytania czy wszedzie on jest;) no tylko problem, ze komunikacja jest bardzo pokrecona od pol roku z uwagi na wszechobecne remonty... Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: za co nie lubie Rumunii? 06.11.09, 23:31 Arad, Timiszoara to nie Rumunia. To Banat:) Pół żartem, pół serio: jak jestem w tamtych stronach, to czuję się, jakbym przebywał w całkiem innym kraju. Podobne odczucia mają moi znajomi, np. Rumuni z Bukaresztu. Czysto tam tak jakoś i ludzie dziwnie uprzejmi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licho Re: za co nie lubie Rumunii? IP: 86.125.216.* 07.11.09, 11:19 A i sami rdzenni Bukaresztanczycy zwracaja na to uwage. Jak rozmawiam z klientami o wyjazdach do Cluju, Aradu czy Timisoary to mowia mi, ze zobacze jacy kompletnie inni ludzie tam mieszkaja, nie to co tutaj... Potwierdzam - maja racje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licho Re: za co nie lubie Rumunii? IP: 86.125.216.* 07.11.09, 11:24 Arad - calkiem milo jestem zaskoczony. Moje wyobrazenia o tym miescie calkowicie mnie rozczarowaly. To co tutaj zastalem sprawia wrazenie calkiem sympatycznego miejsca - ale przestalem juz polegac na wrazeniach. Jedyne co mnie tu denerwuje to swinia z asiedniego gospodarstwa, ryczaca przez cala noc pod oknem mojego hotelu, Hotel jest w centrum miasta!!! No moze nie przy budynku Primarii ale na mapie to wciaz centrum...:) Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: za co nie lubie Rumunii? 07.11.09, 17:48 Ja nie lubie tej wszechobecnej bezpanskosci. Poczawszy od psow, poprzez chodniki, elewacje, smieci, a skonczywszy na stosunku Rumunow do tzw dobra wspolnego. Ja wiem, ze w PL tez ten temat nieco kuleje, ale jednak przecietna klatka w przecietnym polskim bloku wyglada o niebo lepiej, niz w RO. A jak wyglada miedzy blokami to straszne, te okropne balkony, kable wiszace, kapiace klimy, rozjechane trawniki, polamane lawki, dziurawe chodniki itd. I to zdziwienie na twarzach znajomych, gdy podczas bbq w lesie skrzetnie zbieram smieci do jednej foliowej torby, i pozniej ja wyrzucam do kontenera na parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: za co nie lubie Rumunii? IP: *.houston.hp.com 20.11.09, 18:15 napolnoc, pozwole sobie wyrazic aprobate dla Twojej wypowiedzi. Mnie wlasnie te aspekty codziennego zycia tutaj bola najbardziej. Moze dlatego Rumuni nie usmiechaja sie tak do innych tak czesto. Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: za co nie lubie Rumunii? 20.11.09, 19:29 Bezpanskosc to niestety bolaczka Homo sovieticus. W Rumunii bardziej sie to rozpanoszylo, niz w Polsce, a w bylych republikach jeszcze bardziej (jasne, ze zalezy tez od, powiedzmy, narodowego temperamentu) Ale moim zdaniem Rumuni usmiechaja sie do siebie duzo czesciej niz Polacy na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
vineri Re: za co nie lubie Rumunii? 21.11.09, 11:09 ja też zauważyłem tę frywolność :) z jaką Rumuni podchodzą do mienia państwowego czyli w ich mniemaniu niczyjego, a co do powszechności uśmiechu to myślę że zależy to od regionu, ale generalnie jest lepiej niż w innych krajach nie wspominając o Polsce, tak naprawdę to nigdzie nie spotkałem tylu życzliwych ludzi co w Rumunii, nawet w Bukareszcie jak przyjeżdżam do RollDesign to jest wesoło aż chce się tam wracać he he, co prawda to nie sam Bukareszt tylko Dobroesti ale co za różnica, zresztą w innych bukaresztańskich firmach też nie jest źle, a u nas to jak przyjeżdżam na jakąś firmę to każdy jest jakiś taki rozdrażniony, zmęczony życiem czy cuś :( Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaar Re: za co nie lubie Rumunii? 22.11.09, 20:26 vineri?? mogę mieć pytanko do Ciebie?? o ile mnie pamięć nie myli jesteś kierowcą, prawda?? w Polsce nikt nie wołał mnie jak przyjeżdzał TIR, bo pracuje w zupełnie innym dziale, ale tu z racji "komunikacji", jak przyjedzie autko z Polski mnie wołają i słysze wieczne narzekania polskich kierowców, aczkolwiek trochę im się nie dziwie... czas jaki Rumuni potrzebują na pomyślunek jak zorganizować rozładunek i cała otoczkę;) czasem godziny ;) ja już sie przyzwyczaiłam do czasem cięzkości w szybkiej organizacji i Rumunia jest najlepszą lekcją cierpliwości;) a Ty przyzwyczaiłeś się już?? Czy w porównaniu z Polska nie ma aż tak wielkiej różnicy?? bo z drugiej strony wiem,że Polacy potrafią narzekać na wiele spraw w Rumunii,które u nas nie wyglądają lepiej... jestem ciekawa Twojej opinii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vineri Re: za co nie lubie Rumunii? 23.11.09, 01:57 Tak jestem kierowcą :) i również mógłbym trochę ponarzekać na "organizację" pracy w Rumuni, ale w Polsce pod tym względem można powiedzieć jest podobnie lub trochę lepiej ale tylko trochę :) i w Polsce i w Rumuni można spotkać się z tzw. "spychologią" a i "tumiwisizm" nie jest nam obcy ;D , ale muszę przyznać że w Rumuni czas postrzegany jest nieco inaczej, chyba zauważyłaś że rumuńskie 15 min. to zazwyczaj godzina a godzina = kilka godzin :D a kilka godz. to zazwyczaj maine he he, jeśli chodzi o mnie to nie mam z tym szczególnego problemu ponieważ mam prawie identyczne podejście do tego tematu ;) a poza tym nie mam w zasadzie nikogo kto by na mnie czekał w Polsce (oprócz mojego szefa) więc zazwyczaj mi się nie śpieszy, więc korzystam z wolnego czasu i rozglądam się za jakąś fajną Rumunką, może kiedyś jakąś znajdę :D , nie dziwię się moim kolegom że się wkurzają, a który bardziej nerwowy tym ma gorzej he he, ja lubię czasami w pracy "pomedytować" i bywa i tak że sami Rumuni mnie poganiają a ja na to intro clipa... :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś