Dodaj do ulubionych

Rovinieta ponownie

IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 19:18
Dzień dobry.
Usiłuję"przedrzeć się" przez stronę rumuńską odnośnie roviniety, ale efektów nie widzę:-( Stąd me pytanie do znawców tematu:
- czy obowiązuje na wszystkich drogach czy tylko jakiś szybkiego ruchu czy autostradach?
- gdzie ją można kupić?
- czy są jakieś terminy obowiązywania? Weekend, tydzień, miesiąc, itp.
- jakie ceny i czy trzeba płacić w lokalnej walucie czy w euro?

Właśnie się okazało, ze dysponuję większą ilością urlopu i mogę wyskoczyć na kilka dni z Węgier do Rumunii.
Pomoże ktoś???
Obserwuj wątek
    • steligus Re: Rovinieta ponownie 24.06.14, 20:18
      Nie wiem czy mówisz o TEJ stronie:
      www.roviniete.ro/en
      Obowiązuje nie tylko na autostradach, niestety :(
      Można ja kupić w internecie lub po przekroczeniu granicy w budkach
      Wybierasz 7, 30, 90 dniowe lub 12 miesięczną :
      7 dni - 3 Euro
      30 dni - 7 Euro
      90 dni - 13 Euro
      12 mies - 28 Euro

Pozdrawiam!
      • rumuniatko Re: Rovinieta ponownie 25.06.14, 08:30
        To rodzaj podatku drogowego i obowiązuje wszystkich i wszędzie. Można bez problemu kupić też na stacjach benzynowych.
        Drum bun! :)
        • Gość: ivess Re: Rovinieta ponownie IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.14, 14:57
          Wielkie dzięki za odzew!

Pzdr
          • steligus Re: Rovinieta ponownie 25.06.14, 22:00
            Właśnie kupiłem w internecie - razem z płatnością (karta kredytowa) 3 minuty!
            • Gość: ellada Re: Rovinieta ponownie IP: *.pansa.pl 25.07.14, 10:54
              Czu po zapłaceniu otrzymałeś fakturę czy tylko potwierdzenie płatności z payu?
              • steligus Re: Rovinieta ponownie 27.07.14, 12:54
                Otrzymałem fakturę na maila, którą wydrukowałem i zabrałem ze soba
    • Gość: Jędrek Re: Rovinieta ponownie IP: 95.175.10.* 25.07.14, 17:14
      w ubiegłym roku kupowałem rovinietę na miesiąc w pierwszym CPN-ie za granicą. Płaciłem kartą- bez problemu- trwało to może 3 minuty. Z tego co wiem, to jest ona na wszystkie drogi tzw. krajowe, a autostrada jest płacona extra (jest zresztą tylko jedna: Bukareszt- Constanca i jest bardzo droga- z zasięgniętej informacji na kempingu- 250 PLN, więc po przejechaniu mostu na Dunaju radzę zjechać na krajówkę, która biegnie równolegle do tej autostrady). Powodzenia. A wyjeżdżając z Węgier sprawdź lepiej czy masz wszystko w porządku z autem i jego dokumentami, bo "Madzierzy" łupią mandaty po 20 000 forintów (wiem coś o tym).
      • Gość: marcin Re: Rovinieta ponownie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.07.14, 12:49
        Po zakupie Roviniety musisz zaczekać na potwierdzenie z systemu/fakturę, którą powinieneś wydrukować na wypadek kontroli przy opuszczaniu Rumunii (mnie kontrolowali w Vama Veche). Trwa to ok kilka - kilkanaście minut (nie 3!) Dlatego najrozsądniej zakupić Rovinietę on-line przed wyjazdem.

> a autostrada jest płacona extra (jest zresz
        > tą tylko jedna: Bukareszt- Constanca i jest bardzo droga- z zasięgniętej inform
        > acji na kempingu- 250 PLN, więc po przejechaniu mostu na Dunaju radzę zjechać n
        > a krajówkę, która biegnie równolegle do tej autostrady)

Autostrad w Rumunii jest "nieco" więcej, np Kluż-Turda, Sybin-Deva, Bukareszt-Pitesti...
        NIE PŁACISZ EXTRA ZA AUTOSTRADY - bzdur ci na tym kempingu naopowiadali
        Płatny jest przejazd przez most na Dunaju właśnie

> A wyjeżdżając z Węgier sprawdź lepiej czy masz wszystko w porządku z autem i jego dokumen
        > tami, bo "Madzierzy" łupią mandaty po 20 000 forintów (wiem coś o tym).

??? Tzn za co te mandaty?

Pozdrawiam
      • Gość: ellada Re: Rovinieta ponownie IP: *.pansa.pl 28.07.14, 06:53
        Potwierdzam,że autostrady nie są płatne extra poza winietą więc nie ma sensu ich omijać.
        Co do zakupu na stacji to stałam poł godziny w kolejce więc w tym roku zakup online.
        A faktura za winietę się znalazła nie wiedzieć czemu w spamie na poczcie.
      • dlania Re: Rovinieta ponownie 03.08.14, 21:22
        Ktoś chyba chciał sobie żarty z Ciebie zrobić - autostrady nie są dodatkowo płatne, w dodatku jest ich całkiem sporo, miejscami to fragmenty, ale co rok powstają nowe części. Za jakieś 3-5 lat od Oradei do KOnstancy będzie mozna dojechać.

Co do myta na Dunaju - nigdy nie płaciłam go wlaśnie na autostradzie do Konstancy, w okolicach bodajże Cernavody. Są tam budki, a w nich pracownicy, ale ich praca polega na machaniu do kierowców ręką "Jechać, jechać!".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka