Dodaj do ulubionych

Boże Narodzenie w Rumunii

06.01.07, 18:07
Kiedy jest obchodzone,bo na jednej stronie pisało,ze wtedy co Polacy,w tv
mówią,ze prawosławie dzisiaj czyli 6 stycznia?No i jakie są tradycje trochę
czytałam,ale chciałabym się dowiedzieć z waszego doświadczenia.Jakie wam się
bardziej podobają: w Polsce czy w Rumunii?
Tu jest strona na której czytałam,ze obchodzą 24 grudnia,na sam dół trzeba
zjechać:
www.consul-romania.pl/tourism/varia.html
Obserwuj wątek
    • avroml Re: Boże Narodzenie w Rumunii 06.01.07, 19:56
      Prawosławna Cerkiew Rumuńska posługuje się zmodyfikowanym kalendarzem juliańskim, w którym święta stałe wypadają w te same dni, co według kalendarza gregoriańskiego. Stąd Boże Narodzenie obchodzi się w Rumunii 25 stycznia. Podobnie jest w Bułgarii i w Mołdawii.

Samo świętowanie wygląda po prostu inaczej: nie ma wieczerzy wigilijnej, pasterki, jest za to gremialne jedzenie prosięcia z tej okazji zaszlachtowanego. Do cerkwi w Boże Narodzenie rano idzie raczej tylko głowa rodziny. Generalnie wszyscy są dużo bardziej wyluzowani, niż w Polsce. Bardzo rozwinięty jest zwyczaj kolędowania.

Osobiście bardziej "świąteczne" wydają mi się święta w Polsce, ale to raczej tylko z tej przyczyny, że do takiego sposobu świętowania przywykłem. Mojej rumuńskiej narzeczonej polskie święta wydały się obchodzone ze zbyt dużym ceremoniałem i stresujące.
      • martaba2 Re: Boże Narodzenie w Rumunii 08.01.07, 09:29
        ja bym ze swojej strony tylko dodala, ze w Polsce spedze sie ten czas w gronie
        rodzinnym, tymczasem w Rumunii z rodzina, przyjaciolmi, sasiadami.
        • agatakdr Re: Boże Narodzenie w Rumunii 24.01.07, 09:30
          jesli wedlug kalendarza gregorianskiego, to 25 GRUDNIA, nie stycznia. tez
          chcialabym sie dowiedziec, kiedy swietuja prawoslawni w Rumunii, dziekuje
      • agatakdr Re: Boże Narodzenie w Rumunii KIEDY? 24.01.07, 09:27
        jesli wedlug kalendarza gregorianskiego, to 25 GRUDNIA
        • avroml Re: Boże Narodzenie w Rumunii KIEDY? 24.01.07, 09:40
          jasne, chodzi 25 grudnia. moja pomyłka - chochlik. Prawosławni Rumuni obchodzą Boże Narodzenie razem z katolikami i protestantami.
          • agatakdr Re: Boże Narodzenie w Rumunii KIEDY? 24.01.07, 09:41
            dziekuje za informacje
    • avroml Re: Boże Narodzenie w Rumunii 06.01.07, 20:25
      doklejam linka do podobnego wątku sprzed roku, już zarchiwizowanego. veronicasim bardzo ładnie opisała kilka rumuńskich tradycji
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=33038915&a=33209031
    • mmasaniec Re: Boże Narodzenie w Rumunii 01.12.16, 20:46
      To zalezy czy katilicy czy prawoslawni. Moj maz jest z rumuni I jest katolikiem, z tego co mi Mosul to obcjodza swieta w tym samym czas or co my tylko troche inaczej to u nich wyglada. Nie maja oplatka, jedza kolacje po powrocie z kosciola czyli pollock 12 w nocy I jedza mieso.
    • Gość: Irena Re: Boże Narodzenie w Rumunii IP: *.178.001.pools.vodafone-ip.de 16.12.22, 12:25
      Wiem ze 25 jest wigilia bo moj facet jest Rumunem i ucze sie powoli jego tradycji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka