Dodaj do ulubionych

Bukowina_noclegi

12.02.07, 14:27
Cześć,

Wybieram się z żoną i 9-miesięczną córeczką na Bukowinę. Ze względu na
dziecko chciałbym zatrzymać się w jednym miejscu, najchętniej w którejś z
polskich wsi. Myślę o noclegu w Domu POlskim w Nowym Sołońcu lub u któregoś z
gospodarzy. Przejrzałem internet i niewiele znalazłem. Może wiecie, jak
wygląda sprawa noclegów w Domu POlskim w Nowym Sołońcu. Chodzi mi o to, czy
mają tam tylko sale zbiorowe, czy też mają jakis pokój 2-3 osobowy (chodzi
cały czas o dziecko). Jak tam jest z ciepłą wodą itp. A może znacie jakąś
rodzinę, u której warto jest się zatrzymać. Nie potrzebuję wersalu, ale
miejsce czyste, z dostępem do łazienki i kuchni, ciepłą wodą. Jeżeli ktoś ma
jakieś namiary telefoniczne, to bardzo będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam,

jarek, gliwice
Obserwuj wątek
    • avroml Re: Bukowina_noclegi 12.02.07, 21:21
      Polecam Dom Polski w Kaczyce: jest wszystko, o czym piszesz. A jeślibyś chciał lepszych warunków, są tam też pensjonaty.
      Namiary to www.dompolski.go.ro
      tel. + 40 723 90 99 13; +40 230 23 70 55 - oczywiście mówią po polsku;)
      • jajcio Re: Bukowina_noclegi 13.02.07, 08:07
        Dzięki, ale coś jest nie tak z tym adresem: www.dompolski.go.ro;

Strona się otwiera i jest kilka wersji językowych, ale gdy próbuję przełączyć
        na polski, to otwiera się strona jakiejś firmy ze Swarzędza. I kicha. Dziękuję
        w każdym razie za odpowiedź, przedzwonię tam sobie do nich. Chciałbym też
        zapytać o DOm POlski w Nowym Sołońcu. Czy bardzo odbiega in minus od tego w
        Kaczycy. Nie chciałbym sprawić wrażenia, że wybrzydzam, bo nie należe do takich
        osób. Jadę jednak z małym dzieckiem i to niesie ze sobą pewne konsekwencje. A
        jakoś tak sobie ten Nowy Sołoniec upatrzyłem:-)

pozdrawiam,

jarek
        • avroml Re: Bukowina_noclegi 13.02.07, 10:06
          Nie jestem pewien, czy czasem w sołonieckim Domu Polskim nie działa od kilku lat przedszkole... W każdym razie zadzwoń najlepiej do Domu Polskiego w Suczawie, tam wszystko powinni wiedzieć: +40230520355 - odbierze pani Matylda.
      • laleaua Re: Bukowina_noclegi 13.02.07, 09:39
        no avroml, niezupelnie wszytsko tam jest ;)
        toalety (czytaj: wygodki) na zewnatrz, cieplej wody raczej nie ma (przynajmniej
        ja nie pamietam by byla), zima tylko woda ze studni z pobliskiej cerkwi...
        fajne warunki dla studentow ale jakbym miala tak male dziecko to bym na pewno
        tam nie pojechala...
        • avroml Re: Bukowina_noclegi 13.02.07, 09:54
          ej, niecały rok temu, gdy byłem tam po konkursie, w którym razem jurorowaliśmy, zapamiętałem że był i normalny kibelek, i prysznic, i ciepła w nim woda. nie sądzę, żebym był aż tak pijany, by to sobie uroić;)
          • piotr754 Re: Bukowina_noclegi 13.02.07, 21:25
            Polecam pensjonat Vila Alice w Suczawie ul S Fl. Marian tel 004-0230-522254
            mail villaalice2001@yahoo.com
            W samym centrum miasta bardzo czysto i wygodnie, wszystkie luksusy a ceny
            bardzo umiarkowane w porownaniu z innym pensjonatmai nie mówiąc o hotelach
            (choc pewnioe wyższe niz w domach polskich ale standart mysle zdecydowanie
            lepszy) choc teraz mogło się sporo zmienic, bo byłem tam dwa i trzy lata temu.
            Mysle jednak że do pobytu z małym dzieckiem byłoby to najlepsze miejsce
          • laleaua Re: Bukowina_noclegi 18.02.07, 10:06
            nic sobie nie uroiles, wszystko o czym piszesz tam jest (przynajmniej latem, bo
            zima wszystko tam zamarza - rok temu wode ze studni cerkiewnej nosilismy i w
            piecach palilismy) ale nadal nie sa to warunki w ktorych chcialabym mieszkac z
            malym dzieckiem...
    • usia1 Re: Bukowina_noclegi 17.02.07, 18:39
      W Domu Polskim W Sołońcu warunki raczej nie dla ludzi z małym dzieckiem.
      Łazienka ciepłą wodą wprawdzie jest, ale poza tym to obskurnie.Z kuchni możesz
      skorzystać, ale jak nabijesz butlę gazową, garnki trzeba pożyczyć u opiekunki
      Domu, czajnik bezprzewodowy jest . Do spania jest jedna sala z łóżkami
      piętrowymi jak w schronisku. W środku pełno much albo latających albo wiszących
      na lepach. Ja nie jestem wymagająca, ale więcej bym tam nie spała, bo ogólnie
      było tam nieprzyjemnie. W wiosce też raczej trudno znaleźć u kogoś nocleg. W
      wieoskach w których są klasztory są noclegi.
      • robigus Re: Bukowina_noclegi 06.03.07, 16:49
        czy moglibyście podać przybliżone ceny noclegów w kaczycach? z góry bardzo
        dziekuje.
        • avroml Re: Bukowina_noclegi 06.03.07, 21:41
          W Domu Polskim w Kaczyce chyba nie ma cennika, chyba zostawia się "po uważaniu", ale najlepiej zapytać u źródła. Numer telefonu już podałem.

Dla ścisłości - wieś nazywa się Kaczyka, miejscownik to (w) Kaczyce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka