ks222 05.04.05, 07:54 na Jacka 22 i to nie żart, podobnie jak w innych mieszkaniach na Jacka 22. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ks222 Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 05.04.05, 08:36 Związane jest to z pękaniem ścian. Peknięcia są też na suficie, potem się powiększają i widać wokół zagięcia na sufice, które oznaczają jaki obszar ma obejmować odpadająca warstwa tynku. Odpowiedz Link
alimari Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 05.04.05, 08:58 Stropy też sa pęknięte, czy tylko tynki lecą? Co się z tym robi???? Generalny remont całego budynku czy "łatanie"? W jakiej technologi to budowali? Odpowiedz Link
ks222 Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 05.04.05, 10:49 Tylko tynki na razie lecą. Chodzi wspólna komisja wykonawcy i Spółdzielni. Łatają w ramach 3 letniej gwarancji. U mnie mija 2 rok. Odpowiedz Link
ks222 Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 11.04.05, 10:24 Zauważyłem też lekkie pęknięcie stropu. Odpowiedz Link
qqlio Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 05.04.05, 09:04 Jak dlugo i w jakich porach roku budowali blok? Podobne problemy zdarzaja sie na Europejskim, ale tam blok 7-pietrowy powstal w pol roku... Odpowiedz Link
ks222 Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 05.04.05, 10:51 Blok jest taki wysoki parter, I pietro i II piętro, które jest poddaszem. Blok budowali też jakieś 7 miesięcy. Z tym że tu na Zakrzówku grunt jest niezbyt mocny a Spółdzielnia nie wzmocniła go moim zdaniem należycie zasłaniając się ekspertyzą nośności gruntu. Odpowiedz Link
barcellona Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 17.05.05, 14:43 A przepraszam, który blok na OE budowali tak krótko? Bo z tego co mi wiadomo to cykl budowy wynosi tam 11 miesecy, a już duzo wcześniej sa przygotowywane grunty. Problemy ze ścianami są wszedzie, blok po prostu osiada. Ten proces ma prawo trwać nawet 7 lat. Odpowiedz Link
ks222 Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 21.05.05, 09:36 Problemy ze pękającymi scianami są wszędzie tam gdzie są szkody górnicze na Sląsku. Jakby problem pekających ścian wystepował w wielkiej płycie, to już dawno żadnego wieżowca by nie było. Problemy z pękającymi scianami wystepują tam gdzie nie dołozono starań by ich uniknąć, a że w sumie klient nie ma jak się przed tym bronić, to nikt ze sprzedających mieszkania nie martwi się tym zbytnio. Proszę nie sugerować, że pekające ściany to normalność. Odpowiedz Link
barcellona Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 25.05.05, 09:25 Zgadza się, to chyba lekka przesada z tymi ścianami:) Miałam na myśli tynk, ale to rzeczywiście norma, wszędzie. Jak już pisałam blok osiada, tak juz jest. Ale ponawiam pytanie, który blok budowano tak krótko na Europejskim? Odpowiedz Link
qqlio Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 25.05.05, 10:25 OK. Niech bedzie i 11 miesiecy. "Pol roku" nie udalo sie potwierdzic ;-) Co nie zmienia faktu, ze OE moze nie slynie z pekajacych scian (tak naprawde - tynkow, a nie scian), ale problem jest tam dosc powszechny. Widac to m.in. na forum. Cala zabawa polega na tym, ze usterki moze i zostana usuniete, ale mieszkanie w pomieszczeniach znajdujacych sie wiecznie w remoncie jest meczace. Wydaje sie, ze ma znaczenie pora oddawania budynku. Lepiej odbierac poza zima, bo najczesciej pierwsze rysy pojawiaja sie po roztajaniu gruntow. W kazdym razie - mam nadzieje (i to wielka), ze problem nie pojawi sie na osiedlu SMDdM. To dosc niska zabudowa. No i jest towada konstrukcjna, a nie "normalny proces osiadania" Odpowiedz Link
axina Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 25.05.05, 14:55 > W kazdym razie - mam nadzieje (i to wielka), ze problem nie pojawi sie na > osiedlu SMDdM. To dosc niska zabudowa. > No i jest towada konstrukcjna, a nie "normalny proces osiadania" Niestety na Obozowej, pomimo niskiej zabudowy pekają nie tylko tynki wewnątrz mieszkań ale i elewacja zewnętrzna. Pęknięcia wewnątrz pojawiły się ponad rok od odbioru mieszkań, po 2 latach budynek tak zaczął osiadać że nawet brama garażowa otwiera się i zamyka z trudnością , i co wkurzające najbardziej - jest coraz gorzej. Wczoraj był u nas przegląd gwarancyjny i i wykonawca budynków , jak równiez szanowna komisja z SM owszem problem zauważają , ale nic poza tym........ Odpowiedz Link
annafl Re: A mi leci właśnie sufit na podłogę 25.05.05, 10:42 Zaiste 11 miesiecy jak na 7-pietrowy blok to faktycznie strasznie dlugo. Pobono Paryz wykonali w czasie nieco szybszym. Odpowiedz Link
tadzium Prośba o kontakt 06.04.05, 17:05 Witam piszę z obozowej. mamy mały problem z ogrodzeniem i nie tylko. niestety zapisy statutu powodują, że osiedla rozproszone po Krakowie nie moga same nic zrobić. (np zwołanie nadzwyczajnego walnego zebrania, czy zmiana porządku obrad!) w związku z tym proszę o kontakt osoby zwyczajowo zajmujące się dochodzeniem swoich praw w spółdzielni. wspólnie możemy łatwiej dochodzić naszych praw. mail: ruczaj@ruczaj.org Pozdrawiam Tadeusz Maślanka Odpowiedz Link
olka_krakow Re: Prośba o kontakt 07.04.05, 09:15 z tego co slyszalam na ktoryms zebraniu, Obozowa ma swoich przedstawicieli, ktorzy moga zwolac zebranie, tylko po co, jak oni i tak chcieli liczyc za ogrodzenie "od metra". Odpowiedz Link
tadzium Re: Prośba o kontakt 07.04.05, 10:49 Cześć to nie jest kwesia "od metra" czy "od drzwi" to jest kwestia praworządności całości dziłań spółdzielni i traktowania nas poważnie. pomoc innych grup członkowskich jest nam potrzebna np. w kwestii porządku obrad walnego zgomadzenia. sami nic nie możemy zrobić. niestety pozdrawiam P.S. z bliżej niewyjaśnionych powdów ogrodzenie zosało podciągnięte pod wkład budowlany... Odpowiedz Link
axina Re: Prośba o kontakt 07.04.05, 11:49 Że co proszę??? Jaki znowu wkład budowlany?? Odpowiedz Link
olka_krakow Re: Prośba o kontakt 07.04.05, 14:58 > P.S. > z bliżej niewyjaśnionych powdów ogrodzenie zosało podciągnięte pod wkład > budowlany... A poczatkowo sie mowilo,ze bedzie podciagniete pod fundusz remontowy. Czy mozna go odliczyc od podatku? Oczywiscie, jak dostaniemy rozliczenie ;-) Odpowiedz Link
ks222 Po upływie gwarancji czyli po 3 latach 07.04.05, 11:52 płaciłbym za remont związany ze spadającym tynkiem z sufitu sam, gdyż mam prawo odrębnej własności. Odpowiedz Link