ewok2 27.09.05, 14:19 Hej,kupujemy mieszkanie na Szwai.Czy jest ktoś, kto już sie wprowadzil w pierwszym etapie i podpowie na co zwrocic uwagę, albo ktoś, kto sie podzieli ogólnymi spostrzeżeniami na temat Szwai. Wciaz myslę czy to dobry wybów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frutis123 Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 14:55 witaj na forum, czy kupujesz ewok2 to duże mieszkanie na Szwaii którego oferta wisiała na stronach SM "Dom dla Młodych"? Przy okazji apel do osób które oczekują na mieszkanie w II-gim etapie. Latwiej bedzie o nasze sprawy gdy się poznamy choć po loginach. Ja oczekuję na mieszkanie - odbiór 2006 rok i czekam na pismo ze SM o zmianach w mieszkaniu. Ktoś dostał list? Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewok2 Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 15:36 Dzieki za odpowiedz KUpujemy 65 m - w III etapie, wiem, ze jest czas na rozne zmiany i przerobki, bo w 3 etapie sa dopiero fundamenty, ale chcialabym wiedziec, na co zwracac uwage i czy osoby z pierwszego etapu zamieszkujace juz na Szwai sa zadowolone. Odpowiedz Link
frutis123 Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 15:57 > czy osoby z pierwszego etapu zamieszkujace juz na Szwai sa zadowolone jak na razie krótko mieszkają lub dopiero zaczynają mieszkać ;o) myślę że trzeba czytać forum... pozdrawiam frutis Odpowiedz Link
anetamr Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 16:07 Witaj, nie mieszkam jeszcze ale w lipcu odebralismy klucze i tak: - generalnie to zadowolona jestem bardzo. Gdybym miała drugi raz wybierać to też tutaj. - zmiany: można było wprowadzać dowolne. Problem był jedynie z komunikacja ze spoldzielnią. Panie w spoldzielni nic nie wiedzą. Do nas kazde pismo przychodziło miesiąc po fakcie, a o niektórych zmianach w ogóle nie raczyli poinformować. Jeśli chcesz jakieś zmiany (albo jesli nie chcesz zeby zrobili zmiany bez Twojej zgody) to trzeba jeździć na budowę do inspektorów nadzoru - p.Mika i Stefanczyk. Jeden troche gburowaty, drugi ok. Ale wszystko się da ustalić. W razie czego pokierują bezpośrednio do wykonawcy i z nimi też można się dogadać. Najwazniejsza sprawa - jeździć, osobiście uzgadniać pilnować, zeby było tak jak chcecie. Nie było najmniejszego problemu tylko mąż często bywał na budowie i wszystko uzgadniał. - termin: mielismy odbior na 3 kwartał zaplanowany. Klucze dostalismy juz w lipcu i mozemy robic wykonczeniówkę, a wiec w sumie przed terminem. Dopiero niedawno zrobili drogę. Ciepła woda ma byc podobno za 2 tygodnie. Więc jesli będzie poślizg to minimalny. U niektórych b. drogich developerow poslizg wynosi kilka miesięcy, więc to co tutaj to naprawde drobiazg. - wykonanie: były bardzo drobne usterki typu porysowane drzwi (ale to się zdarza na budowie) i narożniki w łazienkach powstawiali stalowe nie aluminiowe (bo zakładali, ze to pójdzie pod płytki) u nas płytki nie będą pod sufit i zaczeła się pojawiac rdza. Zgłosilismy usterkę i poprawili za kilka dni. -cena: kosztorysu powykonawczego jeszcze nie było i nie wiem, czy się nie zmieni. Prezes twierdził, ze nie, ale zobaczymy. Moim zdaniem bardzo OK. Jestesmy bardzo zadowoleni i mozemy polecić. Odpowiedz Link
ewok2 Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 17:04 dzieki, dobrze wiedziec niektore rzeczy.ale ile wczesniej (przed oddaniem mieszkania) warto sie tymi sprawami wykonczeniowymi interesowac? ok roku wystarczy?bo skoro 3 etap do oddania na 2007 (drugi kwartal) to chyba warto o tym myslec od lipca 2006 a czy te male okna w kuchni to nikomu nie przeszkadzaja?mnie akurat troche dziwia?czy odbieraliscie mieszkanie z jakims specjalista czy polegaliscie tylko na sobie? Odpowiedz Link
shaddock Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 17:51 > a czy te male okna w kuchni to nikomu nie przeszkadzaja?mnie akurat troche > dziwia? Przeszkadzają, i to bardzo, ale cóż zrobić... Odpowiedz Link
sobolaqe Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 11:35 > > a czy te male okna w kuchni to nikomu nie przeszkadzaja?mnie akurat troch > e > > dziwia? > > Przeszkadzają, i to bardzo, ale cóż zrobić... nooo u nas sie sasiad z dolu zainteresowal zmiana tych okien na wieksze (110x110), podobno spoldzielnia zgodzila sie na zmiane okien na wieksze pod warunkiem ze zgadza sie wszyscy sasiedzi w "pionie". zadzwonil rowniez do nas, podobno wszyscy wyrazili zgode i beda wieksze okna. zobaczymy co z tego bedzie:) Odpowiedz Link
ewok2 Re: Kupujemy na Szwai 29.09.05, 09:09 a czy te większe okna w kuchni to negocjowac w społdzielni czy z kims na budowie? no i ile wcześniej trzeba sie tym zainteresowac? Odpowiedz Link
sobolaqe Re: Kupujemy na Szwai 29.09.05, 09:33 oj niewiem, bo My sie dowiedzielismy juz troche po fakcie jak sasiad zadzwonil z pytaniem czy sie zgadzamy. napewno najpierw w spoldzielni to trzeba zalatwiac. swoja droga u nas zaczynaja budowac sciany na 3 pietrze a tutaj trwaja przepychanki z oknami:) niewiem jak im sie to uda przepchnac na tym etapie:) Odpowiedz Link
alimari Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 22:57 Też polecamy:) Mimo małych "potknięć" ostatecznie wychodzi OK a nawet lepiej niż słyszałam o innych spółdzielniach czy deweloperach. Polecam też samemu pomyśleć i dopytać się odnośnie koloru drzwi i kierunku otwierania się drzwi, dźwięku dzwonka, ułożenia kontaktów, położenia skrzynki z bezpiecznikami, usytuowania i wielkości kaloryferów w łazience, przedpokoju czy w innym miejscu nietypowym oraz sprawdzić jeszcze w stanie surowym czy ściany się licują. Ważne, aby tego pilnować samemu, bywać na budowie, patrzeć na każdy szczegół już przy powstawaniu mieszkania. W żadnym wypadku nie liczyć na pisma ze spółdzileni! Ciepła woda - cóż, na razie nie ma, ale to nie będzie pewnie dotyczyło kolejnych etapów. Podobnie droga, która jest już przejezdna, choć jeszcze brakuje chodników i jest częściowo zastawiona paletami z kostką. Na dzień dzisiejszy nie można też założyć sobie telefonu stacjonarnego, mimo, że instalacja w budynku już jest. Za to mamy internet - jak przystało na XXI wiek;) I pojemniki do sortowania odpadów również:) Odpowiedz Link
sugob Re: Kupujemy na Szwai 27.09.05, 20:52 frutis123 napisał: > Przy okazji apel do osób które oczekują na mieszkanie w II-gim etapie. Latwiej > bedzie o nasze sprawy gdy się poznamy choć po loginach. > Ja oczekuję na mieszkanie - odbiór 2006 rok i czekam na pismo ze SM o zmianach > > w mieszkaniu. Ktoś dostał list? Witaj My odbieramy mieszkanie w II etapie. Jest już wybudowane :) Gdyby były jakieś sprawy wymagające wspólnego działania to podaję nr gg 5045925, telefon mogę podać po przedstawieniu się na gg. Listu jak na razie nie dostaliśmy Pozdrawiam Odpowiedz Link
anetamr Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 08:14 Nie czekajcie na zaden list ze spoldzilni, bo mozecie w ogole nie dostac, albo dostac po fakcie. Zależy jakie zmiany chcecie wprowadzac, jesli w rozkładzie scianek dzialowych to przed ich wybudowaniem. Jeśli zmiany w instalcjach to również odpowiednio wcześniej. Trzeba pytać na budowie, kiedy co będą robić i do kiedy można zgłaszać zmiany. A po ustaleniu wszystkich zmian najlepiej spisać wszystko i na dziennik podawczy w spoldzielni (ksero oczywiscie dla siebie). Mimo pilnowania niektórych rzeczy i tak nie udało się ustalić. Np do ostatniech chwili ni potrafili powiedzieć jakie będą drzwi wewnętrzne, jakie umywalki itp... A jak już dowiedzielismy się jakie planują zmontowac to już było po fakcie. Dlatego zrezygnowalismy z ich drzwi i montażu. Odpowiedz Link
ewok2 Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 09:16 a czy te rzeczy, ktore oni oferuja sa w porządku (tzn umywalki, kuchenke, wanne) czy lepiej sobie odebrac za to kase i kupic na wlasna reke. i czy jak kupuje sama, to oni mi to montuja? Odpowiedz Link
sobolaqe Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 11:44 > a czy te rzeczy, ktore oni oferuja sa w porządku (tzn umywalki, kuchenke, > wanne) czy lepiej sobie odebrac za to kase i kupic na wlasna reke. i czy jak > kupuje sama, to oni mi to montuja? dzisiaj bylismy na budowie i z tego co uslyszalem to nie zachwalaja specjalnie bialego montazu. niby wprost nie bylo to powiedziane, ale... ;) z tego co wiem to bardzo malo osob bralo pelny bialy montaz. lepiej chyba dolozyc troche i miec lepsze wyposazenie. Odpowiedz Link
alimari Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 11:54 Z białego montażu zrezygnowaliśmy - lepiej samemu wybrać w zależności od potrzeb i gustu. Z drzwi nie rezygnowaliśmy, pilnowaliśmy tylko aby zamontowano nam takie jak chcieliśmy i jesteśmy zadowoleni. Odpowiedz Link
sobolaqe Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 12:07 o wlasnie, czy cena (okolo 440 zł za drzwi 90 cm) to juz jest cala kwota, tzn montaz i drzwi?? my chcemy z drzwi rowniez zrezygnowac ale jak patrze czasem na te drzwi jakie sa w sklepach to zalamac sie mozna, w rozsadnych pieniadzach niema wyboru a za drzwi placic 1000 zł to troche duzo:) Odpowiedz Link
alimari Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 12:17 W cenie były drzwi i montaż. Z tego co się orientowaliśmy - była to cena bardzo konkurencyjne w stosunku do innych producentów. Kupienie identycznych drzwi we własnym zakresie też wyszłoby drożej. sobolaqe napisał: > o wlasnie, czy cena (okolo 440 zł za drzwi 90 cm) to juz jest cala kwota, tzn > montaz i drzwi?? my chcemy z drzwi rowniez zrezygnowac ale jak patrze czasem na > > te drzwi jakie sa w sklepach to zalamac sie mozna, w rozsadnych pieniadzach > niema wyboru a za drzwi placic 1000 zł to troche duzo:) Odpowiedz Link
anetamr Re: Kupujemy na Szwai 28.09.05, 15:10 No niestety kupienie we własnym zakresie wychodzi drożej. Nie ma co liczyć, ze za tą kasę którą zwrocą za rezygnacje z drzwi kupisz. Jednak oni to kupują hurtem i na pewno mają lepsze ceny. Poza tym jesli kupisz we własnym zakresie to i montujesz we własnym zakresie... Z montazem tak samo. Tylko kupując samodzielnie możesz sobie wybrac jakie tylko chcesz. a. Odpowiedz Link
p206 Re: Kupujemy na Szwai 29.09.05, 18:27 Witam Skoro juz buduja 3 pietro. To pewnie macie mieszkanko w VIII klatce. Ja również więc będziemy sąsiadami. Sama jestem zainteresowana wywalczeniem większego okna. Pozdrawiam, Odpowiedz Link