Dodaj do ulubionych

Włamania i kradzieże!!!

29.05.07, 12:46
Moim zdaniem przyczyną tych kradzieży i włamań są:

- brak zamozamykaczy w furtach wejściowych (furty są otwarte w godzinach
wieczornych) może warto zaproponawać sółdzielni ich założenie (podobno problem
ten był zgłaszany na zebraniu)
- niektóre drzwi do klatek są otwarte przez cały czas (gdzie jest spóldzielnia
która powinna usuwać tego typu usterki)
- brama wiazdowa w garażu pod ostatnią klatką nie domyka się (zgłaszałem ten
problem Panu Stefańczykowi i serwis ma ją naprawić trwa to ok 1,5 miesiąca)
- dzrzwi wejściowe do ostatniej klatki te szklane od strony nowego śmietnika
były cała sobote i niedziele otwarte (czy robotnicy nie mogą przekręcić klucza
w drzwiach po zakończeniu prac)
- drzwi wejściwowe oddzielające garaże od klatek są notorycznie otwarte (czy
nie można ich zamknąć wychodząc lub wchodząc do garażu tu apel do mieszkańców)
- drzwi piwnicach prawie nigdy nie są samykane (to znów niedbali mieszkańcy)

1. Poptrzmy najpierw krytycznie na nasze niedbalstwo i zamykajmy za sąbą drzwi.
2. Naciskajmy na spółdzielnie w celu poprawy naszego bezpieczeństwa.
3. Może firma ochroniarska będzie rozwiązaniem.

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ks666 Re: Włamania i kradzieże!!! 29.05.07, 13:25
      Tylko monitoring.

Firma ochroniarska to przyjażdy kontrolne i na wezwania, a więc nieciągłe
      działanie.

Zmienić nawyki ludzkie i SPółdzielni jest bardzo ciężka, tak jak to zwykle jest
      z nawykami.

• toja9918 Re: Włamania i kradzieże!!! 31.05.07, 09:09
        W ostatniej klatce od stronu muru znajduje się przeszklone pomieszczenie może
        jest to miejsce dla ochrony. Jedna osoba mogła by chodzić wkoło bloku i po
        garażach. Myślę że było by to skuteczne.
        • forummowicz Re: Włamania i kradzieże!!! 31.05.07, 10:03
          Koszt pojedynczej ochrony calodobowej to min 10 000 zl na miesiac (3 zmiany +
          weekendy - 4-5 osob trzeba by zatrudnic).
          Wychodzi 40 zl na mieszkanie -> 500 zl rocznie. Wiecej niz koszt ubezpieczenia.
          Ochrona tez nie gwarantuje bezpieczenstwa.
          Poza tym dlaczego ludzie, ktorzy nie maja samochodu maja placic za pilnowanie
          aut innych?
          • toja9918 Re: Włamania i kradzieże!!! 31.05.07, 13:25
            Myślę że można znaleść dobrą firmę ochroniarską za ok 30 zł za miesiąc. Taką
            kwotę myślę że każdy jest skłonny zapłacić za spokój i bezpieczeństwo. Ochrona
            (to do "forummowicz'a) nie jest tylko do samochodów lecz również mieszkań i
            pilnowania porządku.
    • boskitom1 Re: Włamania i kradzieże!!! 31.05.07, 14:42
      Punktem wyjścia powinno być zrobienie ogrodzenia bloku wraz z parkingiem, wtedy
      można zacząć mówić o monitoringu lub ochronie
      • blankak1 Re: Włamania i kradzieże!!! 31.05.07, 16:17
        Popieram w 100%; bo bez ogrodzenia na nic monitoring, ochrona itp.
        Tylko niestety znając niektórych mieszkańców osiedla będzie ciężko o
        jakikolwiek głos w tej sprawie. Zaczną się odpowiedzi typu: ja nie posiadam
        samochodu, ja mam alarm w domu a ja monitoring i nie potrzebuje ogrodzenia. A
        spółdzielnia napewno nam nie zasponsoruje ogrodzenia. Szkoda.
        • lukas-comp Re: Włamania i kradzieże!!! 01.06.07, 08:20
          Witam

Dzisiaj pod blokiem o 7.45 zastałem auto z rozbitą tylnią szybą (Honda Civic)!
          Czy ktoś widział może sprawców zdarzenia ? Auto stało przy wejściu drugim 7A,
          musiało się to zdarzyć między 2, a 6.00
          Co się dzieje na tym osiedlu ?!?!
        • qqlio Re: Włamania i kradzieże!!! 01.06.07, 08:39
          Inaczej - bez woli ludzi do zamykania drzwi, furtek, uzywania domofonow do
          otwierania tylko ZNAJOMYM itp, nie ma absolutnie zadnego sensu dyskusja na
          temat ogrodzenia.
          Poza parkingiem, osiedle mamy ogrodzone (niejako z samej "konstrukcji"). I co?
          CALY CZAS przynajmniej 2,3 wejscia sa otwarte.
        • ks666 Re: Włamania i kradzieże!!! 01.06.07, 09:12
          Zanim będziecie decydować o ogrodzeniu i ochronie to proszę ale to bardzo
          proszę zaznajomcie się z efektywnością tego typu działań i zapewniam was że
          skuteczność ich jest bardzo niska.
          • lukas-comp Re: Włamania i kradzieże!!! 01.06.07, 09:26
            Jesli chodzi o ogrodzenie to jak bedzie wysokie i zamykane to powinno
            powstrzymac intruzow. Do tego monitoring i ochrona np. od 18 do 8 lub
            calodobowa.

Czy ktos widzial podejrzanych sprawcow dzisiejszej nocy ?
            • vanilia25 jak to czytam - zalamka 01.06.07, 12:07
              co sie dzieje????????? oni czuja sie totalnie na luzie!!!!!!!!!!!!!!!
              • sobolaqe Re: jak to czytam - zalamka 01.06.07, 12:51
                > co sie dzieje????????? oni czuja sie totalnie na luzie!!!!!!!!!!!!!!!

jak ludzie nie zwracja uwagi i co noc moga sobie wybic szybe albo pomajstrowac
                przy samochodzie to dlaczego zlodzieje maja sobie odpuscic?
                nie maja zadnego powodu do tego, a ze samochodow troche jest to jeszcze nie raz
                bedziemy slyszec o wlamaniu czy wybitej szybie.

lucas-comp, widzialem twoj samochod rano. przykra sprawa.
                okna mam w sumie nie tak daleko, a dzisiaj spalem przy otwartym oknie na osciez
                ale nic nie slyszalem niestety(gleboki sen chyba mialem:)

• lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 01.06.07, 13:00
                  zasnalem przed 2, a wtedy jeszcze wszystko bylo ok...
                  zaczalyl sie alarm i sprawcy pewnie uciekli
                  w aucie nigdy nic nie trzymam, wiec troche tego nie rozumiem
                  chyba, ze komus na osiedlu sie nudzi, poniewaz ostatnio byl post wgnieceniu w
                  masce w aucie, ktore stalo w garazu
                  moja naprawa zostanie pokryta z AC, gorzej tylko z tymi co nie maja takie
                  ubezpieczenia :(
                  hmm moze cos trzeba zdzialac w administracji ?
                  • sobolaqe Re: jak to czytam - zalamka 01.06.07, 14:31
                    > zaczalyl sie alarm i sprawcy pewnie uciekli

mozliwe, ale wyjacy alarm nie wiele daje. no chyba ze tak jak Focus ktory wyl
                    cala noc to co najwyzej irytuje. do alarmow wszyscy sie przyzwyczaili i nikt
                    nie wyglada juz przez okno.

> w aucie nigdy nic nie trzymam, wiec troche tego nie rozumiem

tego tez nie rozumiem, jak juz wybijaja szybe to chyba w konkretnym celu....

> chyba, ze komus na osiedlu sie nudzi, poniewaz ostatnio byl post wgnieceniu w
                    > masce w aucie, ktore stalo w garazu

moze glupia zabawa pijanych studentow, przebiec sie po samochodzie albo cos.
                    ale nie wybicie szyby, trzeba sie postarac zeby szybe wybic. ot tak od
                    niechcenia jej nikt nie stlucze.

> moja naprawa zostanie pokryta z AC, gorzej tylko z tymi co nie maja takie
                    > ubezpieczenia :(

troche OT, ale policz czy ci sie to oplaca wymieniac szybe z AC kosztem znizek.
                    zwyzka w przyszlym roku moze byc drozsza niz nowa szyba z wymiana:)

> hmm moze cos trzeba zdzialac w administracji ?

nic nie zdzialasz...
                    administracja nic nie zrobi bez wnioskow od mieszkancow i ich poparcia(a
                    wlasciwie przeglosowania konkretnej decyzji na zebrabniu)

pzdr
                    piotrek
                    • lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 01.06.07, 15:03
                      mozna zlozyc wniosek o monitoring/ogrodzenie
                      jak przeszly slupki to i ogrodzenie powinno przejsc, przeciez to dla
                      podniesienia bezpieczenstwa...

P.S. Z AC uzyskam okolo 800-900zl, wymiana szyby we wlasnym zakresie ok. 200zl,
                      wiec zostanie jeszcze na zwyzke :)
                      • lilka_06 Re: jak to czytam - zalamka 01.06.07, 20:35
                        Jakiś czas temu pisałam o włamaniu do do naszego samochodu i najciekawsze jest
                        to że w związku z tym ,ze samochód miał wyrwaną stacyjkę stał pod blokiem
                        jeszcze jedną noc . Prosze sobie wyobrazić że ZŁODZIEJE zawitali do tego samego
                        samochodu ponownie.....bezczelność to delikatne slowo na określenie tego
                        zachowania
                        Pozdrawiam
                        • lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 02.06.07, 00:36
                          heh szkoda slow na takie osoby... :/
                          zamiast zabrac sie do uczciwej pracy, to wola czyhac na majatek innych :/
                          pozostaje teraz zglosic pomysl ogrodzenia budynku + monitoring (na jedno
                          mieszkanie koszt nie wyjdzie za duzy, a powinno sie zrobic duzo bezpieczniej)
                      • gool8 Re: jak to czytam - zalamka 01.06.07, 20:55
                        lukas to za Twoją nadwyżke moglibysmy jakies party na patio urządzić...? good
                        idea ? :) a tak powaznie to drodzy lokatorzy mamy wielki problem!Szczeniaki się
                        nie boją...łapy bym im poucinała...albo kazałbym droge asfaltową do
                        Bobrzyńskiego zrobic w ramach czynu społecznego. Pozdrawiam!
                        • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 09:05
                          Ogrodzenie moim zdaniem jest dobrym pomysłem lecz ma dwie wady:
                          - dość kosztowna inwestycja i problem z realizacją (spółdzielnia zrobi to może
                          za 2 lata :) )
                          - co z osobami przyjeżdzającymi samochodem w odwiedziny (ok można wydzielić
                          część parkingu dla gości ale zaraz spory i sprzeciwy mieszkańców dlaczego tu a
                          nie po drugiej stronie itd.)

Ja jestem jak najbardziej za ochroną i nie zgodze się z osobami które mówią że
                          to nic nie da. Może przykład. Stróż pilnujący budowy jeżeli miał pakamere na
                          parkingu przed klatką 7A od czasu do czasu zerkał na parking. Wtedy nie
                          słyszałem o wybitych szybach i uszkodzeniach samochodu. Ochroniaż chodzący wkoło
                          budynku skutecznie odstarszy intruzów. Koszt 30 zł miesięcznie to przecież nie
                          dużo. Jak ochrona się nie sprawdzi to można z niej zrezygnować.

Myślę że priorytetem na dzień dzisiejszy jest:
                          - naprawa bramy garażowej pod ostatnim parkingiem (ostatnim w sęsie kolejności
                          budowy), która nadal się nie zamyka (część potrzebną do naprawy chyba
                          sprowadzają z Chin na plecach tragarza)
                          - zamontowanie zamozamykaczy do drewnianych bramek
                          - antyniedbalstwo nas mieszkańców (zamykajmy za sobą drzwi i bramy)

• ks666 Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 09:49
                            Masz rację tylko ja wiem, że na oczach kasjerki złodzieje kradną z kasy
                            pieniędze i uciekają, tak że nie wyobrazaj sobie, że ochrona coś pomoże.

Kradzież to kwestia tylko odpowiedniego przygotowania.

Sprawa ewentualnej dewastacji w wyniku wybryku to naprawdę przypadki
                            jednostkowe.
                            • lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 10:22
                              fajne przypadkowe wybryki, jak od kilku dni cos sie dzieje...
                              slupki powstaly bardzo szybko, wiec ogrodzenie powinno tez podac w miare
                              szybko ;)
                              jesli chodzi o ochrone to na mieszkanie wyjdzie okolo 20-35zl, wiec mysle, ze
                              warto
                              taki ochroniarz nie musi siedziec 24h na dobe, wystarczy od 20 do np. 8 rano :)
                              • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 13:52
                                To co jest przy Szwai to nie przypadkowe wybryki.
                                Zjawisko włamań i kradzieży w nowowybudowanych budynkach to rzecz zwykła i
                                powszechna i powiedziałbym zorganizowana.

Ogorodzenie nie jest przeszkodą dla młodych, gdyż ci z reguły kradną, a dla
                                osób które ich ścigają.

A ochroniarz będzie musiał się nauczyć wszystkich twarzy na pamięć, bo inaczej
                                nie odróżni obcego od swojego, a napewno nie będzie już gonił za złodziejem czy
                                urwisem i nie będzie skakał przez płot lub ogrodzenie, raz że nie ma uprawnien
                                do zatrzymywania a dwa że w zwyczajny sposób nie chciałby czymś oberwać w głowę.
                      • qqlio Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 10:27
                        > P.S. Z AC uzyskam okolo 800-900zl, wymiana szyby we wlasnym zakresie ok.
                        >200zl,
                        >
                        > wiec zostanie jeszcze na zwyzke :)

O, to zarobiles jeszcze na tym...
                        No to o co chodzi? ;-)
                        PZdr
                        • lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 12:25
                          hmm to nie bylo przyjemne, wole zarabiac w inny sposob
                          tym bardziej, ze na sprzatanie wyjete z zycia bylo 4h...
                          • sobolaqe Re: jak to czytam - zalamka 04.06.07, 14:51
                            > tym bardziej, ze na sprzatanie wyjete z zycia bylo 4h...

a jak znam zycie to kawalki szkla jeszcze przez jakis czas bedziesz widzial:)
                            u mnie sie jeszcze pojawiaja po tym jak mi ponad rok temu wyciagneli CB Radio
                            przez szybe pod blokiem, ale ja za dokladnie nie sprzatalem :):):)
                            • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 09:00
                              Kilka słów do ks666. Dlaczego uważasz że ochrona nic nie da. Napisałeś:

"Masz rację tylko ja wiem, że na oczach kasjerki złodzieje kradną z kasy
                              pieniędze i uciekają, tak że nie wyobrazaj sobie, że ochrona coś pomoże.
                              Kradzież to kwestia tylko odpowiedniego przygotowania."

Skoro kradzież to kwestia odpowiedniego przygotowania to przecież nie oznacza że
                              najlepiej zrezygnować z ochrony i zabezpieczeń. Każde miejsce nawet najlepiej
                              chronione może zostać okradzione (to prawda) ale po co mu ułatwiać złodziejowi
                              zadanie.

"A ochroniarz będzie musiał się nauczyć wszystkich twarzy na pamięć, bo inaczej
                              nie odróżni obcego od swojego, a napewno nie będzie już gonił za złodziejem czy
                              urwisem i nie będzie skakał przez płot lub ogrodzenie, raz że nie ma uprawnien
                              do zatrzymywania a dwa że w zwyczajny sposób nie chciałby czymś oberwać w głowę."

Ochroniaż który uczy się wszystkich twarzy na pamięć. Zastanów się co piszesz.
                              Chyba żaden ochroniaż nie uczy się twarzy na pamięć. Po pewnym czasie sam jednak
                              rozpoznaje mieszkańców. Złodziej który rozpija szybę w samochodzie albo
                              majstruje przy zamku jest chyba łatwo rozpoznawalny. Ochrona może zatrzymać
                              złodzieja które wkroczył na chronioną posesję i do tego może użyć siły. Po czy
                              niezwłocznie informuje policję. Przykład: w hipermarkecie ktoś wynosi po
                              płaszczem zakupy. Czy ochrona może użyć siły by go zaczymać? Sam odpowiedz na to
                              pytanie.

Ochrona połączona z kilkoma kamerami w garażu i na parkingu jest moim zdaniem
                              skutecznym sposobem ochrony. Ktoś kręci się wokół bloku lub w garażu ochrona
                              wychodzi i to skutecznie odstraszy drobnych złodziejaszków. Dlaczego w blokach
                              gdzie jest ochrona przestepczość spada o ok 90%?
                              • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 09:22
                                Uważam że monitoring jest skuteczniejszy od ochroniarza.
                                Ochroniarz nie jest żadną przeszkodą przeciwko zorganizowanej kradzierzy i
                                ochroniarz nie stanowi utrudnienia w jej dokonaniu, tak jakby się to wydawałoby.
                                Głównym zadaniem ochroniarza jest powiadamianie policji o dokonywanym włamaniu,
                                a nie łapaniu złodzieji. Wydaje się, że ochroniarz może odstraszyć złodziei,
                                ale jest to w przypadku zorganizowanej kradzierzy ułuda.

Mieszkań jest 250 powiedzmy średnio po 3 osoby w każdym tj około 750 osób.
                                Nawet po pewnym czasie ochroniarz nie będzie rozpoznawał wszystkich, tym
                                bardziej, że pojawiają się goście.

Wejście do samochodu to kwestia sekund.
                                Ochrona w supermarkecie nie ma prawa do używania siły tak i gdziekolwiek.

Piszesz, że jak ktoś się kręci, to ochrona wychodzi.
                                Na stwierdzenie że się kręci potrzeba czasu a zanim wyjdzie tamci już będa
                                uciekali. Ponadto złodzieje mogą się podzielić jedni przykują uwagę a drudzy
                                dokonają kradzierzy.

Jestem całkowicie za monitorigiem.
                                Jestem przeciw ochronie, gdyż taka ochrona to zbyt duże koszty przy niewielkiej
                                skuteczności.
                                Wyrażam tylko swoją opinię i tak o tych sprawach będzie decydowało głosowanie.
                                • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 10:58
                                  Przepraszam oczywiście pisze się kradzież
                                • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 11:01
                                  Moim zdaniem monitoring i ochrona (ale tylko razem) ma sens. Co da
                                  zrejestrowanie procederu kradzieży czy włamania jeżeli nie jestesmy w stanie
                                  zidentyfikować twarzy przestepcy (jest to częsty przypadek przy monitoringu).
                                  Tego typu materiał filmowy czesto nie może byc użyty jako dowód w ewentualnej
                                  sprawie. Po drugi kamera zarejestruje a radio w samochodzie zniknie i gdzie go
                                  szukać. Ochroniarz może wówczas w pore zareagować.

Czy ochrona np. Solid nie może zatrzymać przestepcy używając siły? Przykład:
                                  znajomy pracował w sklepie z komputerami. Napad i wezwanie ochrony która
                                  zatrzymała złodzieji uzywając siły po czym wezwała policję. Bez przesady że nie
                                  uzywa sie siły. W przeciwnym razie ochrona nie mała by sesu.

Skupmy się jednak na zamykaniu drzwi za sobą i mobilizacji społdzielni do
                                  działania w kierunku poprawy naszego bezpieczeństwa (naprawa bramy garażowej,
                                  samozamykacze drewnianych furt, drzwi w nowych piwnicach idt.)
                                  • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 12:48
                                    Użycie siły musi mieć uzasadnienie w popełnionym czynie karalnym, w przeciwnym
                                    przypadku mamy naruszenie nietykalności osobistej.

Ochroniarz i monitoring to efektywność samego monitoringu, a koszty większe o
                                    koszty ochroniarza.

Jeden ze złodzieji się kręci koło samochodu, ochroniarza się nim interesuje, a
                                    drugi dokonuje kradzieży, którą ochroniarz nawet nie będzie widział i nie
                                    zatrzyma tego, który zwrócił jego uwagę, gdyż nie będzie miał do tego podstaw.

• toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 13:29
                                      W przypadku kradzieży bądz dewastacji mienia chronionego (czyli popełnianie
                                      czynu karalnego) uzasadnione jest użycie siły (przypadek gdy przestępca ucieka
                                      mimo ostrzeżenia słownego). Nie będzie to wówczas mowy o naruszeniu
                                      nietykalności osobistej. Naruszeniem nietykalności osobistej było by w tym
                                      przypadku np. rewidowanie zatrzymanego przestępcy. Jeżeli to co napisałeś
                                      wcześniej (brak możliwości użycia siły przez ochroniarza) było by prawdą to
                                      każdy ochroniarz łamałby prawo.

Jak sam monitoring odstraszy przestępce poza faktem ewentualnego strachu przed
                                      wiszącą kamerą? Wyobraż sobie sytuację kiedy przestępca wyłącza oświetlenie np.
                                      w garażu. Co daje wówczas sam monitoring?

Proponuje wrócić na ziemie. Twerdzisz że ochrona nic nie daje i sam monitoring
                                      jest wystarczający. OK szanuje twoje zdanie.

Ja natomiast twerdze że tylko ochrona w połączeniu z monitoringiem jest
                                      sensowna. Ta opcja przydała by się w naszym bloku.
                                      • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 14:02
                                        W tym jesteśmy zgodni: użycie siły po fakcie popełnienia czynu karalnego przez
                                        ochroniarza jest dozwolone, ale w przypadku samego podejrzenia, że ktoś taki
                                        czyn popełnił i zastosowanie wobec niego siły to jest naruszenie nietykalności
                                        osobistej.
                                        Naruszeniem nietykalności osobistej jest zatrzymanie siłą osoby, która czynu
                                        karalnego nie popełniła i nie ma zmiłuj się, że było jakieś podejrzenie.

W moim przekonaniu jak ochroniarz zobaczy czyn karalny to nie zdązy zareagować
                                        przestępca zdązy uciec zanim przyblizy się ochroniarz, a jego reagowanie przed
                                        popełnieniem czynu karalnego jest bez sensu, a tak będzie, gdy jego uwagę
                                        przykuje wspólnik złodzieja, który faktycznie nic nie będzie robił oprócz
                                        kręcenia się w okolicy budynku, a drugi już poza oczami ochroniarza będzie
                                        dokonywal czynu karalnego.

Nie twierdzę, że monitoring uchroni przed czynem karalnym, ale skuteczność
                                        monitoringu z czy bez ochroniarza w przypadku budynku jest taka sama i szkoda
                                        wyrzucać pieniądze na ochroniarza.
                                        Myślę, że nie musze wracać na ziemię, gdyż po niej stąpam i nie mam zamiaru
                                        wyrzucać pieniędzy na iluzoryczne poczycie większego bezpieczeństwa poprzez
                                        opłacanie ochroniarza, którego skuteczność bedzie zerowa.

Najlepsza ochrona przed czynem karalnym to oczywiście właściwe zachowanie się i
                                        jak ktoś namierzy mnie jako ofiarę przetępstwa to niestety nic i nikt nie
                                        uchroni mnie od tego chyba, że się sam od tego ustrzegę.
                                        • forummowicz Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 16:15
                                          Moze ktos z ciekawosci zadzwoni np. do Solidu i dowie sie ile kosztuje takiego
                                          typu ochrona. Moze wtedy temat sie zakonczy.
                                          • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 18:12
                                            Do forummowicz'a:
                                            Może to Ty zadzwonisz, a nie "ktoś" i podasz nam konkrety. Ja podając kwotę 30
                                            zł/miesiąc nie wyssałem jej z palca (pisałem o tym wcześniej). Jeżeli wyrażasz
                                            nadzieje na zakończenie tematu to po prostu nie czytaj tego wątku.

Jakie są Twoje propozycje na poprawę bezpieczeństwa?
                                        • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 05.06.07, 18:32
                                          Rozumie że nie wierzysz w skuteczność ochrony w postaci osoby fizycznej. To
                                          wyjaśnij dlaczego cały świat domniemam po twojej wypowiedzi "wyrzuca pieniądze
                                          na iluzoryczne poczucie większego bezpieczeństwa poprzez opłacanie ochroniarza"
                                          (Twoje słowa)- np. sklepy, galerie, markety.

Krótka historia z życia wzięta. Kojarzysz sklep "Gigant" os. Krowodrza pojawiały
                                          się częste przypadki wybijania szyb witryn. Zatrudniono ochroniarza i problem
                                          znikł. To jest fakt. Czy sam monitoring by wystarczył? Pewnie nie bo wystarczy
                                          że taki delikwent ubierze sobie kominarkę na głowę.

Rozumie że monitoring jest tym na co wyrazisz zgodę przy ewentualnej podjętej
                                          przez nas wspólnej inwestycji. Bardzo się cieszę bo w pewnym stopniu jest to
                                          dodatkowe zabezpieczenie.

Wyjaśnij kto będzie obsługiwał nagrywarkę i co zrobisz z filmem który pokaże że
                                          ktoś włamał się do twojego samochodu. To już chyba trochę za późno. Ochroniarz
                                          myślę że mógłby tu zareagować. Zaniesiesz film na policję, a oni otworzą
                                          śledztwo, a po 3 miesiącach dostaniesz pismo "Z powodu braku sprawcy śledztwo
                                          umorzono". Tak jest w 90% przypadków.
                                          • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 06.06.07, 09:04
                                            Podobnie umorzą przy ochroniarzu, a cały świat nie wyrzuca pieniędzy tylko
                                            dopasowywuje wydatki do potrzeb, ale niezbędnych.

Oglądłaś wczoraj Kronikę Krakowską. Dwa razy informowali po południu i
                                            wieczorem na Ruczaju na osiedlu strzeżonym i z bramą wjazdową nikt nie widział
                                            jak okradano mieszkania i wynoszono między innymi duzy plazmowy telewizor.

Co do obsługi nagrywarki, to byłoby zadanie administratora, który zresztą w
                                            Spółdzielni pełni tylko funkcję jak za dobrej komuny, a nie pracuje, jak to
                                            powinno być.
                                            • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 06.06.07, 14:43
                                              Oczywiście nawet przy zastosowaniu najlepszych systemów ochrony jest możliwa
                                              kradzież i tak też się stało w tym opisywanym w Kronice przypadku. Ale czy bez
                                              ochrony, ogrodzenia i ochroniarza nie wyniesiono by dotychczas pięciu
                                              telewizorów zamiast jednego. Myślę że należy maksymalnie utrudnić kradzieże i
                                              dewastacje.

Co jest zadaniem administratora o którym wspomniałeś? Pierwsze słyszę o takiej
                                              osobie.
                                              • lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 09.06.07, 13:59
                                                Koszt dobrego monitoringu to około 15tys-20tys zl za ok. 10-15 kamer + sprzet
                                                do nagrywania. Mysle, ze 10 kamer skutecznie rozwiazalo by problem + do tego
                                                ochrona. Koszt takiego monitoringu to 50 do 100zl na mieszkanie, wiec chyba nie
                                                jest tak duzo na jednorazowa inwestycje ? :)

Mam do czynienia z takim sprzetem i wiem, ze to skuteczna walka ze zlodziejami
                                                i chuliganami.
                                                • alimari Re: jak to czytam - zalamka 09.06.07, 14:19
                                                  Jesteśmy zdecydowanie ZA monitoringiem i ochroną! Kończą się ostatnie prace
                                                  przy wykańczaniu III etapu budowy a to dobry czas aby zamknąć wszystko na
                                                  ostatni guzik.

Pozdrawiam,

P.S. Jak kupowaliśmy mieszkanie pytaliśmy o monitoring - oczywiście obiecali,
                                                  że będzie, podobnie jak kablówka, ogrodzenie... i czego dusza zapragnie... ;)

• lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 09.06.07, 17:46
                                                    heh raczej z ogrodzeniem nie bardzo... z tego co mi wiadomo, jesli nie bedzie
                                                    wiekszosci za i nie wyjdzie od nas inicjatywa to polegniemy na polu walki...
                                                    z operatorem TV Kablowej tez masz racje, przydaloby sie, aby np. zawitalo UPC :)

monitoring mozna uruchomic dodatkowo np. pod internet lub na kanal w TV i
                                                    zdalnie sobie monitorowac co dzieje sie w oteoczeniu naszych mieszkan
                                                  • toja9918 Re: jak to czytam - zalamka 11.06.07, 08:38
                                                    Ciesze się że pojawiają się głosy na tak za poprawą naszego bezpieczeństwa.
                                                    Faktycznie jest to dobry moment na inwestycję tego typu (zakończenie budowy).
                                                    Proponuje kontakt ze spółdzielnią w tej sprawie.

Jeżeli chodzi o kablówkę i internet (np. UPC) to moje przypuszczenia są takie.
                                                    Przed podpisaniem umowy kupna mieszkania w standardzie oferowano nam instalację
                                                    przewodów i gniazdek do internetu. Instalacją tych elementów zajeła się firma
                                                    NETSYSTEM (obecny i wyłaczny dostawca internetu w naszym bloku). Jak stwierdził
                                                    prezes na zebraniu (zebraniu jakieś 2 lata temu) firma półożyła tą instalację za
                                                    darmo ale pod warunkiem wyłączności na internet przez 2 lata. Jest to praktyka
                                                    stosowana praktycznie na każdym nowym osiedlu. Spółdzielnia natomiast aby
                                                    wywiązac się z obietnicy danej firmie NETSYSTEM skutecznie blokuje dostep innym.
                                                    Plusy tego działania:
                                                    -czysty interes dla firmy dostawcy internetu, (+ dla firmy)
                                                    -podniesienie standardu mieszkania, (+ plus dla nas)
                                                    -korzyści związane z podpisanie tej umowy (+ dla spółdzielni)
                                                    Minusy tego działania:
                                                    -brak możliwości wyboru dostawcy internetowego (- dla nas)
                                                    -brak mozliwości wejscia firm zewnętrznych (- dla firm)
                                              • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 11.06.07, 10:48
                                                Co jest zadaniem administratora- opiekuna w Spółdzielni nie wiem.
                                                Na Zakrzówku wiem kto jest, a na Szwai jeszcze nie zapytałem.

O sposobie ochrony zadecyduje głosowanie i w tym też jesteśmy zgodni.

Można dodawać jeszcze inne zabezpieczenia mogę ich zaproponować dośc sporo
                                                włącznie ze sprawdzaniem tęczówki w oczach i lini papilarnych, kształtu dłoni i
                                                brzmienia głosu, ale korzyści z dodatkowych zabrezpieczeń są coraz mniejsze
                                                żeby nie powiedzieć, że w którymś momencie się nasycają (linia równoległa do
                                                osi kosztów, czyli zerowy przyrost).
                                                Tak że idea maksymalnego utrudnienia kradzieży i dewastacji jest słuszna tak
                                                napewno nie zawadzi odrobiny rozsądku w wydatkach na ten cel.

Najtrudniej jest uwierzyć, że kolejna dodana forma zabezpieczeń tak faktycznie
                                                nie zabezpiecza.

Ale jeszcze raz powtarzam jak w głosowaniu zostanie coś ustalone to zgodnie z
                                                regułami demokracji podporządkuję się temu.
                                                • regie1 Re: jak to czytam - zalamka 29.06.07, 09:44
                                                  Zacznę tak w nawiązaniu do wypowiedzi ks666:
                                                  "przechodzac przez ulicę można w ogóle się nie rozglądać czy jedzie auto, można
                                                  spojrzec 3 razy: w lewo, prawo, lewo, można również 10 razy. Każde dodatkowe
                                                  spojrzenie daje coraz mniejszy przyrost krańcowy bezpieczeństwa. Niemniej nie
                                                  rozglądanie się w ogóle jest głupotą. Analogicznie jak nie zamykanie zamka w
                                                  drzwiach."
                                                  Oczywiście zarówno ogrodzenie, ochrona, monitoring są elementarnymi elementami
                                                  podnoszącymi bezpieczeństwo. Ten temat jest - wydaje mi się - oczywisty. U nas
                                                  nie ma mowy o nasycaniu zabepieczeń!!! My przecież nie mamy prawie nic!!!

Pozdrawiam,
                                                  • qqlio Re: jak to czytam - zalamka 29.06.07, 16:09
                                                    I zarowno ogrodzenie, jak i monitoring, jak i straznik KOSZTUJA. I chodzi o to,
                                                    zeby wybrac metode, ktora da wystarczajaco dobre efekty za stosunkowo niewielkie
                                                    pieniadze.
                                                    Straznik - wysoki koszt. Ogrodzenie podobnie (Zreszta osiedle mamy ogrodzone.
                                                    Mozna mowic co najwyzej o parkingu), a na dodatek jak widac po
                                                    furtkach/piwnicach - mieszkancy nie nauczyli sie korzystac z tych zdobyczy
                                                    cywilizacji (zamek+klamka).
                                                    I dlatego IMO w tej chwili nalezy pomyslec tylko o monitoringu z przekazem
                                                    sygnalu w azart i/lub nagrywaniem materialu. To da niezerowy efekt a nie powinno
                                                    nas zbytnio wykosztowac.
                                                    Pzdr
                                                  • arcus_caelestis Re: jak to czytam - zalamka 30.06.07, 09:37
                                                    Wkurzyłam się dziś strasznie. Najpierw nie mogłam wejść do bloku pierwszym
                                                    wejściem (tym od klatki drugiej) bo klamka urwana i drzwi otworzyć można tylko
                                                    od wewnątrz, a potem zobaczyłam otwarte na oścież drzwi od pierwszej przewiązki
                                                    i urwany samozamykacz. Ręce mi opadły. Klamka jak w altance na działce -
                                                    nieprzystosowana do tego, żeby jej tak często używać urywa się kilka razy w
                                                    miesiącu, natomiast nowe samozamykacze przykręcono do drewnianej części drzwi
                                                    małymi śrubkami. Coraz częściej mam wrażenie, że ten budynek to jeden wielki
                                                    bubel.
                                                  • ks666 Re: jak to czytam - zalamka 30.06.07, 10:24
                                                    Na Zakrzówku nie ma w pełni ogrodzenia w zasadzie teren otwarty, nie ma
                                                    strażnika/ochrony (poza przejazdem solidu zresztą widać to dokładnie jak jadą w
                                                    telewizorze jeśli ktoś korzysta z anteny) i nie ma monitoringu.
                                                    Były kradzieże, ale ostatnio się uspokoiło, przynajmniej nic nie wiem, żeby
                                                    ostatnio miały miejsce.

Tam gdzie mieszkają moi rodzice wystarczyło oswietlić dobrze miejsce gdzie
                                                    przesiadywali i popijali piwo.

regie1 ja nie pisałem o nasyceniu zabezpieczeń, tylko kosztów w stosunku do
                                                    efektów. Nie jestem przeciw monitoringowi, ale przeciw ogrodzeniu i ochronie i
                                                    nie uważam że jest to z mojej strony głupota.

Ubezpiecz sobie dodatkowo samochód od drobnych szkód lub też wybicia szyb lub
                                                    przebicia opon lub ich kradzieży.
                                                    Załóż sobie prywatnie alarm w mieszkaniu i w piwnicy.
                                                    wtedy będziesz miał coś, a nie prawie nic jak piszesz.

Dojrzała demokracja charakteryzuje się tym, że słucha mniejszości, a nie narzuca
                                                    jej przegłosowując mając większość.

• lukas-comp Re: jak to czytam - zalamka 11.07.07, 17:35
                                                    a dzisiaj znowu bylo wlamanie do auta...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka